Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Fennopress

NUMERO 10
18.10.2007

Pääkirjoitus

Lukijamatka:
Kisakaupungin monet kasvot

Jokapäiväisyys: Mihin katosi pyhä maailmasta?

Maailmankirjat: Lappi rahoitti kolmea kuningaskuntaa

Peruskorjaus: Korkeasti kunnioitettu kotitalo
Vanhan korjaus: Kestävä ja kaunis kate

Pelastettu: Kuohuvaa kulttuurimaisemaa

Puutarha: Puutarhurin omassa pihassa
Uljas puusuku

Perhe: Sun, mun ja meidän lapset

Kulttuurihistoria: Arki ja unelmat
Ruoka: Kala kaunisna pitävi

Käsityöt: Ristiraitaa räsymattoon
Nyt tuftaamaan!
Vahvanvihreä väri voimistaa
Kateliina kaitainen
Pajukorin sievä suoja
Tähtönen hartioilla
Pitsikaulus kukkasista
Pajukorin sievä suoja
Ryijy kuin maalaus

Taidetyö: Ariadnan langat

Kansallisaarre: On se niin suomalainen

Toistuvat
Asiasta toiseen
Koti maalla
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 8.11., Pellervon Iso Kalenteri 2008 ja Kone-Extra ilmestyvät 22.11.2007.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Kala kaunisna pitävi


Jollei kala käy omaan pyydykseen, kaupoissa veden viljaa myydään monessa muodossa. Kiireinen kokki pyöräyttää hetkessä herkullisen aterian.

Kalaa pitäisi syödä pari kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen. Lihan ja maidon ohella kala on parhaita valkuaisaineen, proteiinin lähteitä. Rasvapitoisuus vaihtelee kalalajin mukaan 0,3:sta 24 prosenttiin. Kalojen rasvat ovat öljymäisiä, ja ne sisältävät runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja sekä rasvaliukoisia A-, D- ja E- vitamiineja. Kala sisältää myös vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja sekä kivennäisaineita.
Varaa perkaamatonta kalaa noin 250 g, perattua (nahka ja ruodot jäljellä ) noin 200 g ja fileetä 100–150 g syöjää kohti.

Helppo haukimureke
Nopea haukimureke maistuu ruotokammoisellekin. Tosin murekkeessa saattaa olla pieniä sattumia, jollet poista ruotoja ja jauha kalaa todella hyvin. Ruokalaji onnistuu muistakin kaloista. Mureke maustetaan valmiilla Seafood & Fish -mausteseoksella, joka on pakattu kertakäyttöiseen maustemyllyyn. Se sisältää rosépippuria, sahramia, tillinsiemeniä, fenkolia ja valkosipulia. Siinä on myös suolaa, joten ole varovainen suolan kanssa. Jos et halua ostaa mausteseosta, mausta mureke 1 teelusikallisella suolaa, 0,5 tl jauhettua valkopippuria sekä 0,5 tl paprikajauhetta.
Tarjoa mureke lämpimänä keitettyjen perunoiden ja kylmän punajuurikastikkeen kanssa. Kylmänä mureke maistuu ruisleivän päälle viipaloituna. Käytä punajuurikastiketta myös kalasalaatin kostukkeena. Jos haluat murekkeen seuraan lämpimän kastikkeen, tee ahvenfileiden kapriskastike.

6 annosta
1 pieni sipuli
500 g haukifileitä
2 kananmunaa
2 rkl perunajauhoja
1 tl Seafood & Fish -mausteseosta
0,5 tl suolaa
2 tl kuivattua tilliä
2 dl ruokakermaa (rasvaa 5 %)
1 dl vettä
Punajuurikastike:
1 kirpeä omena
5 cm:n pätkä purjoa
3 keitettyä tai etikoitua punajuurta
0,5 dl auringonkukansiemeniä tai manteleita
(1–2 rkl viinietikkaa)
suolaa
0,25 tl mustapippurirouhetta
n. 1 dl öljyä

Jauha kuorittu ja paloiteltu sipuli monitoimikoneessa. Lisää kalat, jauha hienoksi. Lisää munat koneen käydessä, mausta ja kaada lopuksi sekaan kerma, sekoita kuohkeaksi. Voitele noin litran vetoinen pitkänomainen tai pyöreä vuoka. Levitä massa vuokaan ja peitä foliolla. Nosta murekevuoka syvään vuokaan. Kaada uloimpaan vuokaan kuumaa vettä ja nosta vuoat 200 asteiseen uuniin. Kypsennä noin tunti.
Valmista murekkeen kypsyessä kastike. Kuori omena, poista siemenkota ja leikkaa lohkoiksi. Suikaloi huuhdeltu purjopala. Kuori keitetyt punajuuret ja lohko ne.
Rouhi monitoimikoneella tai sauvasekoittimella auringonkukansiemenet. Lisää omenalohkot, purjo ja punajuuret. Soseuta tasaiseksi. Mausta viinietikalla ja pippurilla. Jos käytät säilöttyjä punajuuria, unohda viinietikka.
Lisää öljy vähitellen koko ajan sekoittaen, kunnes seos on kastikemaista. Nosta jääkaappiin.
Maidoton: Käytä soija tai kaurakermaa.

Fish & chpis suomalaisittain
Fish&chips on perienglantilaista herkkua. Alkuperäiset kalapuikot valmistetaan leivitetystä turskasta tai koljasta ja niiden seurana tarjotaan uppopaistettuja perunoita. Tässä suomalaisversiossa käytetään muikkuja tai silakoita ja perunat kypsennetään uunissa. Niiden joukkoon on ujutettu myös muita juureksia antamaan ruoalle makua, näköä ja terveellisyyttä. Leivityskin tehdään näkkileivällä. Näkkileipämurskan voi korvata noin 1 desilitralla ruiskorppujauhoja.

500 g muikku- tai silakkafileitä
2 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua pippuria
reilu 0,5 dl tilli- tai ruohosipulisilppua
3 palaa näkkileipää
2 tl kuivattua tilliä tai timjamia
0,5 tl suolaa
0,5 tl paprikajauhetta
0,25 tl jauhettua valkopippuria
Juurekset:
4 perunaa
2–3 porkkanaa
2–3 keltajuurikasta
n. 100 g palsternakkaa tai persiljajuurta
1 rkl öljyä
0,25 tl rouhittua pippuria
0,25 tl suolaa
1 tl kuivattua rosmariinia
(1 valkosipulinkynsi)
Kastike:
1 herkkukurkku
1 pieni sipuli
1 prk kermaviiliä
2 rkl majoneesia
2 tl sinappia
2 rkl silputtua ruohosipulia tai persiljaa

Pese perunat hyvin ja kuori keltajuuret ja porkkanat tarvittaessa. Leikkaa juurekset ja perunat lohkoiksi. Mittaa öljy kulhoon ja sekoita joukkoon pippuri, suola, rosmariini ja murskattu valkosipulinkynsi. Kumoa kasvikset öljyyn ja kääntele niitä, jotta öljy levittyy pinnoille. Levitä kasvikset leivinpaperoidulle uunipellille ja nosta 200-asteiseen uuniin 15 minuutiksi.
Lado kalafileet työlaudalle tai voipaperille nahkapuoli ylöspäin. Pirskota sitruunamehu fileille ja ripottele päälle mausteet ja tillisilppu. Murskaa näkkileivät ja sekoita mausteet murskan joukkoon lautasella. Taita fileet tiukasti takaisin kalan muotoon niin, että nahkapuoli jää sisäpuolelle. Kääntele kalat leipämurskassa. Ota kasvispelti uunista ja säädä lämpö 225 asteeseen. Työnnä kasviksia hiukan tiiviimmin ja asettele kalat pellille kasvisten viereen. Nosta pelti uuniin ja jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia, kunnes kalat ja perunat ovat saaneet väriä. Valmista sillä aikaa kastike. Silppua kurkku ja sipuli hienoksi käsin tai koneella. Sekoita joukkoon muut ainekset. Tarkista maku ja nosta tarjolle.
Gluteeniton: Käytä gluteenitonta näkkileipää tai korppujauhoja.
Maidoton: Käytä kastikkeeseen pehmeää tofua ja varmista sinapin ja majoneesin maidottomuus.

Muikut espanjalaisittain
Tähän sopivat silakat ja muikut. Kala muhii kasvisten kanssa uunissa meheväksi. Ruoka maistuu parhaimmalta vasta seuraavana päivänä, jos maltat antaa kalojen maustua liemessään. Jos vuokaan jää aterian päätteeksi lientä, käytä se kalakeittoon tai kastikkeeseen.

n. 500 g muikkuja
1 tl suolaa
1,5 tl kirveliä
0,5 tl mustapippurirouhetta
1 punasipuli
6 valkosipulinkynttä
4 aurinkokuivattua tomaattia
2 tomaattia
1 pieni vihreä paprika
3 laakerinlehteä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
0,25 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

Puhko muikut ja huuhtele tarvittaessa nopeasti. Leikkaa kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi aurinkotomaatit, tuoretomaatit ja puhdistettu paprika.
Levitä reilu puolet punasipuli- ja valkosipuliviipaleista uunivuoan pohjalle. Asettele kalat sipulien päälle.
Sekoita suola, pippuri ja kirveli esim. lasissa ja ripottele kaloille. Työnnä loput valkosipuliviipaleet kalojen väliin laakerinlehtien kanssa. Ripottele kaloille sipulit, tomaatit ja paprikat. Kaada kaloille ensin viini ja sitten öljyt.
Paista kaloja ilman kantta 175-asteisessa uunissa n. 50 min. Jäähdytä ja vie kylmään. Tarjoa hyvin viilennettynä, mielellään seuraavana päivänä paahdetun ruisleivän kanssa alkuruokana tai perunoiden kanssa pääruokana.

Siikapaketit
Jos perheeseesi kuuluu kalastaja, joka tuo kokonaisia siikoja, perkaa ja täytä ne tähän ruokaan selkäpuolelta. Silloin kala olisi parhaimmillaan. Meidän muiden täytyy tyytyä vatsasta täytettyyn siikaan tai jopa fileisiin. Mutta tulee ruoasta silti ihan hyvää. Ahvenfileetkin sopivat tähän ruokaan, jos saat niitä nahallisina, tulos on mehukkaampi.

2 pientä tai 4 annossiikaa
tai 4–8 siikafileetä
Täyte:
1 pienehkö sipuli
1–2 kirpeää omenaa
1 tl suolaa
1 maustemitta rouhittua musta- tai valkopippuria
1 dl silputtua persiljaa
2 rkl tuoretta rakuunaa tai 2 tl kuivattua rakuunaa
2 rkl tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua timjamia
4 rkl voita tai rasiamargariinia
Lisäksi: alumiinifolioa ja öljyä

Kuori ja paloittele sipuli ja omena, poista siemenkota. Mittaa muut täyteaineet monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja lisää sipuli- ja omenapalat. Sekoita tasaiseksi massaksi. Omenan ja sipulin voit myös raastaa hienoksi raasteeksi ja sekoittaa täytteen kulhossa.
Voitele kaksi tai neljä foliopalaa öljyllä. Täytä kalat. Jos käytät fileitä nosta puolet kalafileistä folioille nahkapuoli alaspäin. Jaa täyte fileille ja nosta loput fileet päälle nahkapuoli ylöspäin. Sulje foliot nyyteiksi ja laita uunipannulle, saumapuoli ylöspäin. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 min. Kala on kypsää, kun se on muuttunut valkoiseksi.
Vinkki: Samassa uunissa kypsyvät perunat joko puolikkaina tai lohkoina.
Maidoton: käytä maidotonta rasiamargariinia.

Marinoitu savukala
Joskus savukalaa jää yli. Siitä voi valmistaa salaattia, mutta vaihteeksi voit joko marinoida kalan ja tarjota sen vihreän salaatin tai ruisleivän kanssa tai käyttää kalapalat piirakantäytteenä. Marinoidussa savukalassa on käytetty savusilakoita, mutta yhtä hyvin voit käyttää mitä tahansa muuta savukalaa.

n. 8 savusilakkaa tai 5 dl perattua savukalaa
Marinadi:
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl hunajaa
2 rkl valkoista balsamicoa tai valkoviinietikkaa
1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 rkl tuoretta oreganoa tai 1 tl kuivattua oreganoa

Perkaa savusilakat. Asettele kalapalat laakeaan kannelliseen astiaan. Silppua sipuli ja valkosipuli hyvin pieneksi. Sekoita marinadin ainekset pienessä kulhossa ja lusikoi savukalan päälle. Anna maustua viileässä mieluiten yön yli.

....Lisää reseptejä Kodin Pellervossa 10/2007.



Omenaleivokset
Omenaleivokset maistuvat kahvin kanssa tai jälkiruokana. Jos maltat, anna kakun mehustua seuraavaan päivään viileässä ja leikkaa leivoksiksi. Mutta voi sen tarjota pikemminkin, kunhan hyytelö on hyytynyt.

8 kpl
leivospohjat:
3 munaa
0,75 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl ruisjauhoja
0,75 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kanelia
Omenahyytelö:
4–6 pientä omenaa
3 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
Vaniljatäyte:
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g vaniljalla maustettua tuorejuustoa
(Koristeeksi: vaniljavaahtoa, omenaviipaleita)

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot, leivinjauhe ja kaneli. Sekoita tasaiseksi ja levitä leivinpaperoituun uunipannuun. Paista 225 asteessa 8–10 minuuttia. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille, anna jäähtyä. Leikkaa levy puoliksi.
Valmista täytteet. Pese kotimaiset omenat ja kuori ulkomaiset, lohko ja poista siemenkota. Leikkaa pieniksi kuutioiksi.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon hyytelösokeri. Keitä hiljalleen, kunnes seos kirkastuu. Jäähdytä hiukan ja sekoita mukaan omenakuutiot. Kun seos alkaa selvästi hyytyä, lusikoi se toiselle pohjapalalle, myös reunoille. Anna hyytyä.
Vaahdota vaniljakastike ja sekoita tuorejuuston joukkoon. Lusikoi seos omenahyytelölle ja nosta toinen torttulevy päälle. Laita kakun kokoinen pala voi- tai leivinpaperia kakun päälle ja nosta sopivan kokoinen leikkuulauta painoksi. Anna vetäytyä viileässä n. tunti. Leikkaa leivoksiksi. Vatkaa loput vaniljakastikkeesta vaahdoksi ja koristele leivokset sillä ja omenaviipaleilla. Myös pelkkä tupsaus kanelia riittää koristeeksi.

Raitahyytelö
Hyytelösokerilla saa helposti valmistettua ihania marjajälkiruokia. Multi-hyytelösokeri hyydyttää niin mehu- kuin maitotuotteetkin. Kumottavia hyytelöitä sillä ei kuitenkaan saa aikaiseksi.

4 annosta
Punainen raita:
4 dl vettä
1,5 dl hyytelösokeri multia
3–4 dl jäisiä punaherukoita
Maitohyytelö:
4 dl maitoa
1,5 dl hyytelösokeri multia
(1 tl vaniljasokeria)

Valmista ensin punainen hyytelö. Mittaa vesi ja hyytelösokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, keitä puoli minuuttia. Nosta pois liedeltä.
Jaa puolet jäisistä punaherukoista annosmaljoihin ja kaada puolet hyytelöliemestä marjoille. Nosta jääkaappiin.
Mittaa toiseen kattilaan maito ja sokeri, kuumenna kiehuvaksi. Keitä puoli minuuttia. Jäähdytä ja jaa punaisen hyytelön pinnalle. Laita jääkaappiin.
Sekoita loput marjat hyytelöliemeen ja lusikoi maitoseoksen pinnalle. Anna hyytyä jääkaapissa noin puoli tuntia.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta