Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Ullamaija Hänninen

NUMERO 11
08.11.2007

Pääkirjoitus
Luonto: Talvi tulee järvelle
Suomi: Kolhuja kuntaliitosten kuohuissa
Näkökulma: Vähemmällä autuaaksi
Jalostus: Mustikka, puolukka, horsma ja moni muu
Elintarvikkeet: Lähilihan jalostajat
Yrittäjä: Herkullisin terveisin keittiömestari perheineen
Puutarha: Porvoon jokivarsi kukkii
Minun työni: Täsmällinen mutta joustava
Ruoka: Tuoksusta sen tunnet
Paikka: Karun historian saari
Uusiin hommiin: Veskun oma valinta
Tilitys: Rakas päiväkirja
Käsityöt: Vauvan pehmeä neule
Kukkia ja pilkkuja
Muistojen talvi
Asuminen: Isotalossa historia on nykypäivää
Elukat: Kehruumuorit ja verkon virittäjät

Toistuvat
Asiasta toiseen
Koti maalla
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 13.12., Pellervon Iso Kalenteri 22.11., Kone-Extra 22.11. ja Maatilan Pellervo 5.12.2007.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Tuoksusta sen tunnet


Marraskuu on mainiota aikaa virittäytyä jouluun. Olemme koonneet ja kokeilleet avuksesi ihania ohjeita: suolaisia ja makeita herkkuja viemisiksi, myyjäisiin tai pakastimeen joulua odottamaan. Ilahduta läheisiäsi aterialla, jossa jo on aavistus tulevasta juhlasta.

Rooibosglögi
Tarjoapa rooibosjuomaa perinteisen glögin sijaan! Rooibos on hernekasvien sukuun kuuluvan pensas, jonka neulasia muistuttavia lehtiä käytetään teen tavoin. Sitä kutsutaan teeksi, vaikkei se teetä olekaan. Rooibos on kofeiinitonta, ei muutu haudutettaessa kitkeräksi, maku on mieto. Rooibosta saa sekä pussi- että irtoteenä. Voit korvata ohjeen teepussit neljällä ruokalusikallisella irtorooibosta.
6 annosta
6 dl vettä
2 tl kuorittua, kokonaista kardemummaa
4 mausteneilikkaa
1 kanelitanko
2 tähtianista
3 kokonaista maustepippuria
2–3 rkl sokeria
4 pussia rooibosteetä
4 dl omenatäysmehua
(sokeria)
Mittaa vesi, mausteet ja sokeri kattilaan. (Jos et saa kokonaista kardemummaa, käytä mahdollisimman isoa rouhetta. Jauhettukin käy, mutta se samentaa juomaa.) Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua 15 minuuttia. Laita teepussit veteen ja jatka hauduttamista 15 minuuttia. Siivilöi juoma, lisää omenamehu sekä halutessasi sokeria. Kuumenna höyryäväksi. Kaada juoma laseihin ja tarjoa mantelisuikaleiden ja rusinoiden kanssa.
Vinkki: Korvaa ohjeen mausteet pussillisella glögimaustetta. Jos haluat alkoholillisen version, vaihda omenamehu valkoviiniin.

Rosollikeitto
Rosollikeiton voit valmistaa ajoin ja kuumentaa juuri ennen tarjoilua. Voit nopeuttaa valmistusta käyttämällä etikkapunajuuria, niitä ei tarvitse keittää. Ja jos oikein kiire tulee, käytä valmista rosollia. Tarvitset sitä noin 700 g. Kuumenna se vain lihaliemessä, soseuta ja mausta.
6 annosta
1 pieni sipuli
2 porkkanaa
3 perunaa
1 omena
3 punajuurta
1 tl öljyä
1 l mietoa lihalientä
1 herkkukurkku
0,5–1 dl herkkukurkun lientä
(0,5 dl etikkapunajuuren lientä)
Pinnalle: 1 dl vaahtoutuvaa kermaa
Kuori kasvikset sekä omena tarvittaessa ja raasta ne. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota ainekset kevyesti. Lisää lihaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä hiljaisella lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Silppua herkkukurkku ja lisää liemen kanssa keittoon.
Soseuta keitto ja syvennä tarvittaessa väriä ja makua punajuurien liemellä. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Annostele keitto lautasille ja lusikoi vaahtoa pinnalle. Tarjoa heti.

Kurttukaalikääryleet
Juhlavan päivällisen tai sunnuntailounaan saat hunajalohesta, kurttukaalikääryleistä ja puolukkakastikkeesta. Valmistus kannattaa aloittaa kaalikääryleistä. Kurttukaalia kutsutaan myös savoijinkaaliksi. Kääryleet voit tehdä myös kerä- tai punakaalista, ja ne kannattaa valmistaa jo pari päivää ennen tarjoamista. Kastikekaan ei hätkähdä lämmitystä, varsinkin, jos suurustat sen vasta uudelleen kuumennuksen yhteydessä. Paista lohipalat hyvissä ajoin puolikypsiksi ja viimeistele kypsennys uunissa, jos haluat välttää käryä ruokailutilanteessa. Isossa pannussa saat paistettua kaikki kalapalat kypsäksi ilman uuniakin.
12–15 kpl
1 kurttukaali (n. 1 kg)
0,75 dl kokonaisia tai rikottuja ohrasuurimoita
2 porkkanaa
1 pieni sipuli
1 kananmuna
0,5 dl silputtua persiljaa
2 rkl silputtua ruohosipulia
0,5 tl suolaa
0,5 tl pippuria
Vuokaan: kaalin keitinvettä
2 rkl siirappia
Laita kattilaan noin 0,5 l vettä, kuumenna kiehuvaksi ja nosta kaalinpää kattilaan. Keitä kannen alla, kunnes lehtiruodit pehmenevät sen verran että lehdet irtoavat hyvin. Ota 12–15 parhainta lehteä erikseen. Ohenna lehtiruodin tyveä tarvittaessa.
Keitä ohra pakkauksen ohjeen mukaan lähes kypsäksi. Raasta kuoritut porkkanat ja sipuli karkeasti, sekoita munan, yrttisilpun ja mausteiden kanssa ohran joukkoon.
Levitä kaalinlehdet työlaudalle. Nosta reilu ruokalusikallinen ohraseosta lehdelle ja kääräise rullalle. Laita rullat kevyesti voideltuun vuokaan tiiviisti vierekkäin saumapuoli alaspäin. Kaada päälle kaalin keitinvettä niin, että se hiukan pilkottaa kääryleiden lomasta. Valuta päälle siirappi. Kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Valele kääryleitä paiston aikana liemellä ja lisää vuokaan keitinvettä tarvittaessa.
Vinkki: Silppua loppu kaali ja sekoita se ohraseoksen joukkoon ruskistetun, maustetun jauhelihan kanssa. Kaada päälle muna- tai kermamaitoa ja kypsennä uunissa laatikoksi.
Gluteeniton: Vaihda ohra täysjyväriisiin tai kvinoaan. Kypsennä ne pakkauksen ohjeen mukaan.

Puolukka-karpalokastike
1 pieni sipuli
2 tl öljyä
2 dl puolukoita (pakaste)
1 dl karpaloita
2 tuoretta timjaminoksaa
1 rkl sokeria
1 laakerinlehti
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,25 tl jauhettua valkopippuria
3 dl kaalikääryleiden haudutuslientä
(suolaa)
2 rkl herukkahyytelöä
(2 rkl ohra- tai maissitärkkelystä)
(0,5 dl punaviiniä, kermaa tai vettä)
Koristeeksi: karpaloita
Kuori ja silppua sipuli. Kuullota öljytilkassa kattilassa. Lisää puolukat, karpalot, timjami, sokeri, mausteet ja liemi sekä tarvittaessa suola. (Jatka kääryleiden lientä tarvittaessa miedolla lihaliemellä). Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia. Poista liemestä timjaminoksat sekä laakerinlehti ja soseuta kastikeainekset sauvasekoittimella tai siivilän läpi pusertamalla. Lisää hyytelö. Tarkista maku. Jos haluat suurustaa kastikkeen, sekoita tärkkelys nesteen joukkoon ja valuta kastikkeeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kiehauta, ripottele muutamia karpaloita ja nosta tarjolle.

Paistettu hunajalohi
6 annosta
1 kg (kirjo)lohifilee
0,5 dl hunajaa
2 tl öljyä
0,5 tl rouhittua pippuria
0,25 tl suolaa
2 rkl soijakastiketta
Pinnalle: silputtua ruohosipulia, tilliä tai rakuunaa
Leikkaa ruodottomaksi nypitty lohifilee nahkoineen kuuteen osaan. Asettele palat kannelliseen matalaan astiaan. Sekoita hunajan joukkoon öljy, pippuri, suola ja soijakastike. Levitä hunajaseos lohipaloille, peitä astia ja anna kalapalojen maustua viileässä vähintään kaksi tuntia.
Kuumenna hiukan öljyä pannussa. Paista kalapalat nopeasti molemmin puolin (nahaton puoli ensin) ja nosta uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Laita vuoka 200 asteiseen uuniin ja kypsennä noin 10 minuuttia. Älä ylikypsennä, ettei kala kuivu. Ripottele pinnalle silputtua ruohosipulia ja nosta tarjolle.
Gluteeniton: varmista soijakastikkeen sopivuus ruokavalioon tai käytä gluteenitonta soijakastiketta.

Hedelmäinen kalkkunafilee
Kokonaisena paistettu kalkkunafilee on mehevä paisti. Jos et saa isoa fileetä, valmista ruoka verkkoon pakatusta kalkkuna- tai broilerirullasta. Niissä on usein paistovahti mukana. Rullat ovat valmiiksi suolattuja, joten pienennä ohjeen soijakastikkeen määrä puoleen ja jätä suola kokonaan pois.
Kypsennä punasipulit joko annosfolionyyteissä 2–3 sipulia nyyttiä kohti tai yhdessä isossa käärössä. Sipuleista irronnut liemi on maukasta kastiketta lihalle.
6 annosta
1 iso kalkkunafilee (n. 1 kg)
1 prk (135 g) lasten hedelmäsosetta, esim. mango
2 rkl makeaa soijakastiketta
1 rkl makeaa chilikastiketta
0,5 tl rouhittua pippuria
0,5 tl suolaa
Pinnalle: 2 dl yrttejä silputtuna (rakuunaa, timjamia, oreganoa, kirveliä)
Ota filee pakkauksesta ja nosta uunivuokaan. Sekoita hedelmäsoseen joukkoon soija, chilikastike, pippuri ja suola. Levitä seos fileelle (Älä levitä kuorrutusta paistovahdin päälle!) ja ripottele lopuksi 1 dl yrttejä pinnalle. Anna fileen maustua noin tunti huoneenlämmössä tai muutama tunti peitettynä jääkaapissa.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jos filee oli jääkaapissa, anna sen olla uunin kuumenemisen ajan huoneenlämmössä. Työnnä paistomittari fileen paksuimpaan kohtaan.
Nosta fileevuoka uuniin ja kypsennä 10 minuuttia. Pienennä uunin lämpötila 150 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin tunti, kunnes lihan sisälämpö on 70–75 astetta. Kääri paisti folioon ja anna vetäytyä noin 10 minuuttia; leikkaaminen helpottuu. Ota paisti foliosta, ripottele pinnalle tuoreita yrttejä (1 dl), leikkaa liha viipaleiksi ja nosta punasipulien kanssa tarjolle.
Lisäkevinkki: Tarjoa kalkkunapaisti ja sipulit kurkumalla värjätyn riisin ja höyrytettyjen parsakaalikukintojen kanssa. Tai valmista kiinteä perunasose ja mausta se siirapilla ja muskotilla. Sekoita soseen joukkoon kananmuna ja pursota siitä ruusukkeita leivinpaperoidulle uunipellille. Paista ruusukkeita uunissa, noin 10 minuuttia 225 astetta, eli kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä.

Haudutetut punasipulit
12–18 pientä punasipulia
1 rkl öljyä
2–3 rkl punaviinisiirappia (culinary) tai vaaleaa siirappia
2 rkl tuoretta timjamia tai
2 tl kuivattua timjamia
0,5 tl suolaa
Lisäksi: foliota
Kuori sipuleista uloin kerros. Tee terävällä veitsellä muutama syvä ristiviilto sipulien kärkeen, kuin leikkaisit ne lohkoiksi. Laita sipulit kevyesti voidellun folion keskelle. Valuta päälle öljyä ja siirappia, ripottele timjamia ja suolaa. Sulje folio nyytiksi ilmavasti, ei tiukasti. Kypsennä punasipuleita kalkkunafileen kanssa samassa uunissa noin tunti. Sipulit pysyvät foliossa lämpiminä fileen vetäytymisen ajan. Voit myös jättää ne uuniin, kunhan sammutat lämmön.

Valkosuklaa-jogurttijäädyke
ja tumma kinuskikastike
Kreikkalainen tai turkkilainen paksu ja rasvainen jogurtti sopii jäädykkeeseen sellaisenaan. Vähärasvaisemman jogurtin joukkoon kannattaa lisätä noin desi vatkattua kermaa makua pyöristämään.
6 annosta
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
1 tl piparkakkumaustetta
5 dl paksua, maustamatonta jogurttia
100 g valkosuklaata
Tumma kinuskikastike
2 dl kuohukermaa
2 dl fariininsokeria
1 rkl margariinia tai voita
Koristeeksi: pieniä suklaamakeisia tai rouhittua suklaata
Valmista ensin jäädyke. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Kääntele sekaan piparkakkumauste ja jogurtti. Sulata paloiteltu suklaa varovasti vesihöyryssä tai mikrossa. Valuta jogurttiseoksen joukkoon ja sekoita huolimattomasti. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuihin pieniin annosvuokiin tai rengasvuokaan. Peitä foliolla ja nosta pakastimeen jäätymään noin neljäksi tunniksi.
Kaada kinuskin kerma ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja keitä miedolla lämmöllä silloin tällöin hämmentäen noin 15 minuuttia. Sekoita joukkoon rasva ja anna kastikkeen jäähtyä ainakin haaleaksi. Jos haluat vaaleampaa kinuskia, korvaa osa fariinista tavallisella sokerilla.
Ota jäädykkeet noin puoli tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön ja kumoa tarjoiluastiaan. Valuta päälle hiukan kinuskikastiketta ja koristele suklaalla. Tarjoa loput kastikkeesta erikseen.


Pullataikina
Täytetyt joulupullat ja joulubostonin leivot samasta taikinasta. Tee täytteet taikinajuuren kehittyessä. Bostontaikinasta saat yhden ison tai kaksi pienempää kakkua. Paista pienet kakut kartonkisissa kertakäyttövuoissa; saat niistä lahjoja tai herkkuja joulumyyjäisiin. Pikkupullat voi paistaa joko muffinipellillä tai kartonkimuoteissa niin, ettei täytettä näy tai ilman muottia niin, että täyte näkyy.
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
200 g margariinia
Mittaa maito kulhoon, murenna sekaan hiiva. Sekoita. Lisää vehnäjauhot (5 dl) ja sekoita paksuksi, tasaiseksi velliksi. Anna seistä lämpimässä noin 20 minuuttia, kunnes velli alkaa kunnolla kuplia.
Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja suurin osa jauhoista. Alusta taikina ja vaivaa sekaan rasva. Lisää jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahtia. Leivo toisesta puolikkaasta boston, toisesta joulupullat.

Jouluboston
1/2 annosta pullataikinaa
Täyte:
75–100 g margariinia
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl rouhittuja pähkinöitä
1 dl kookoshiutaleita
(2 rkl appelsiinimarmeladia)
1-2 omenaa
(voiteluun 1 kananmuna)
Kuorrutus:
1 dl tomusokeria
pari tippaa sitruunamehua tai vettä
pähkinöitä
Voitele halkaisijaltaan noin 24 cm:n (irtoreuna)vuoka ja jauhota se esimerkiksi kauraleseillä. Sekoita margariini ja sokerit keskenään, lisää kookoshiutaleet ja pähkinärouhe. Erilaisilla pähkinöillä saat täytteen makuun vaihtelua. Mausta seos halutessasi appelsiinimarmeladilla.
Kauli taikina 50 x 30 cm levyksi ja levitä pähkinätäyte levylle varoen (rouhe rikkoo taikinaa helposti). Raasta omenat ja levitä täytteelle. Kääri levy rullalle ja leikkaa 12 palaan. Nosta palat vuokaan. Kohota kakku kaksinkertaiseksi (noin 30 minuuttia), voitele kevyesti vatkatulla munalla. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes kakku alkaa irrota vuoan reunoilta ja pinta on kauniin värinen. Anna jäähtyä. Valmista kuorrutus sekoittamalla tomusokeriin tipoittain mehua, kunnes seos on sopivan sakeaa. Valuta se kakun pinnalle, koristele pähkinäpalasilla tai -puolikkailla. Viimeistele tomusokeritupsauksella.
Vinkki: Leikkaa täytetty rulla 14 palaan, nostele palat kahteen kertakäyttöiseen kartonkiseen paistovuokaan (niitä ei tarvitse voidella ja jauhottaa). Kakut voi pakastaa kartonkivuoissa, mutta koristele ne vasta sulatuksen jälkeen.

Joulupullat
12 kpl
1/2 annosta pullataikinaa
Täyte:
6 kpl kuivattuja aprikooseja
100 g maustettua tuorejuustoa (esim. kuningatar)
0,5 dl rouhittuja pähkinöitä
0,5 dl kuivattuja karpaloita
Voiteluun kananmunaa tai maitoa
Pinnalle: pähkinä- tai mantelisuikaleita tai -lastuja
Suikaloi aprikoosit ja sekoita muiden täyteaineiden kanssa sekaisin. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla noin 30 x 30 cm:n levyksi. Leikkaa 12 neliöksi, ja niille täyte. Jos paistat pullat vuoissa, nostele taikinalevyjen reunat täytteen päälle ja nipistä kiinni. Nosta pullat vuokiin sauma alaspäin.
Kauniit avonaiset pullat saat, kun nostat taikinalevyjen kulmat ylös, nipistät kiinni ja painat kevyesti keskelle täytettä. Nosta pullat leivinpaperin päälle pellille, anna kohota kaksinkertaisiksi. Voitele ja ripottele pinnalle pähkinää. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä. Koristele halutessasi tomusokerikuorrutuksella.

Kauraiset juustokeksit
Kun tarvitset nopeasti pientä suolaista hyvää, valmista kauraisia juustokeksejä. Tarjoa niitä esimerkiksi keiton tai glögin kanssa. Keksejä kannattaa leipoa vierasvaraksi, sillä ne säilyvät viikkoja ilmatiiviissä rasiassa viileässä.
24 kpl
2 dl (100 g) juustoraastetta (esim. emmental)
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua timjamia
50 g margariinia
1 kananmuna
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Mittaa juustoraaste, kaurahiutaleet, jauhot, leivinjauhe ja mausteet kulhoon. Lisää jääkaappikylmä margariini ja nypi ainekset sekaisin. Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa.
Jaa taikina kahtia ja taputtele kevyesti jauhotetulle leivinpaperille jauhotetuin käsin molemmat palat noin 10 x 16 cm paksuiksi levyksi. Leikkaa molemmat levyt 12 palaan. Siirrä palat varovasti hiukan erilleen. Paista uunin keskiosassa noin 10 minuuttia, kunnes keksit ovat kullanruskeita. Jäähdytä ja nosta tarjolle.
Gluteeniton: Käytä keliaakikoille sopivia kaurahiutaleita, korvaa vehnäjauhot gluteenittomilla. Voit sekoittaa jauhojen sekaan maustemitallisen (1 ml) ksantaania.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta