Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Marja Seppälä

NUMERO 11
11.11.2010


Pääkirjoitus

SUOMI: Tervetuloa meille!

LAPPI: Päätösvaltaa aluetasolle

HISTORIA:
Mannerheim kylmässä kyydissä

IHMISTEN KANSSA: Kaukana – keskellä elämää

KULTTUURIHISTORIA: Täällä vanha on valttia

TERVEYS:
Sairaan terveellistä
Hyvää arkea diabeteksen kanssa

ELÄMÄ: Tässä, läsnä

RAJAN TAAKSE: Itse etsitty on yksilöllinen

PUUTARHA:
Pihapiirin perustana perinteet
Samettinen sammalpeitto
Nokkonen

KYLÄKOULU: Koulu kylän sydämenä

MAAILMALLA: Vastakohtien maassa

RUOKA: Pottua pöytään

TAITURI: Niille joita väri viehättää

KÄSITYÖT:
Näppärästi koukku käy
Helpon maton hetki
Kevyttä pörheää

SUURTYÖ: Kukkii mattokin kerran

TOISTUVAT:
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Uuden edessä
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 16.12., Pellervon Iso Kalenteri marras-joulukuussa ja Maatilan Pellervo 2.12.2010.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Pottua pöytään


Peruna on monipuolinen ja edullinen mukula. Siitä syntyy sekä arki- että juhlaruokaa. Lajike kannattaa valita valmistustavan mukaan.


Peruna on suomalaisten perusruokaa, jota käytetään arki- ja juhlaruuissa. Keitettynä tai sellaisenaan uunissa kypsennettynä miedonmakuinen peruna on oiva lisäke monenlaisille aterioille. Mukulan käyttötavat ovat lähes rajattomat; leivonnaisissa ja murekkeissa se on erinomainen kuohkeuttaja ja mehevöittäjä.
Perunassa on hiilihydraattien, C-vitamiinin ja B-ryhmän vitamiinien lisäksi kivennäisaineita, muun muassa kaliumia, rautaa ja magnesiumia. C-vitamiinipitoisuus laskee jonkin verran talvella varastoinnin aikana, mutta silti kyseessä on hyvä vitamiinitäydentäjä.
Lajikkeella on merkitystä. Kiinteistä, vähän tärkkelystä sisältävistä perunoista on turha valmistaa sosetta; tuloksena on vain ikävää liisteriä. Ostohetkellä ei lajikkeiden eroja tarvitse muistella. Sadolle tehdään keittokokeita, joiden perusteella perunat ryhmitellään tärkkelyspitoisuutensa mukaan kolmeen värikoodilla varustettuun kategoriaan.

Värikoodin perusteella löytyy ruuanvalmistukseen sopiva lajike. Punainen: jauhoiset lajikkeet, runsaasti tärkkelystä, käytetään helposti soseutuviin ruokiin. Keltainen: yleisperunat, tärkkelyspitoisuus suunnilleen kiinteän ja jauhoisen puolivälissä, soveltuvat keitettäviksi ja kaikenlaiseen ruuanvalmistukseen. Vihreä: kiinteät lajikkeet, vähän tärkkelystä eli pysyvät kypsinä hyvin koossa, sopivat ruokiin, joihin tarvitaan soseutumattomia perunoita.

Perunavohvelit

Jos vohvelirautaa ei ole, seoksesta voi paistaa pannulla röstin tapaisia lettusia.
6–8 kpl
4–5 perunaa (n. 500 g)
1 sipuli
1 kananmuna
1 dl ruokakermaa tai maitoa
1 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippurirouhetta
2 rkl öljyä
Pese ja kuori perunat, raasta hienoksi.
Silppua tai raasta kuorittu sipuli, lisää perunan sekaan munan, kerman, jauhojen, suolan, pippurin ja öljyn kanssa.
Kuumenna vohvelirauta, sipaise paistopinnat öljyllä ja paista taikinasta vohveleita. Sekoita perunaseosta aina ennen uuden vohvelin paistamista.
Tarjoa paistotuoreena, ettei rapeus häviä. Vohvelit maistuvat liha- ja kala-aterian lisäkkeenä tai salaatin ja lisukkeen kanssa iltapalana.

Pekoni-sipulilisäke vohveleille

2 isoa sipulia
n. 150 g pekonia
n. 100 g sulate- tai tuorejuustoa
(0,25 tl rouhittua pippuria)
(1 tl kuivattua oreganoa tai meiramia)
(suolaa)
Kuori ja suikaloi sipuli. Leikkaa pekoni suikaleiksi suoraan paistinpannulle. Kuumenna, kunnes pekonista alkaa irrota rasvaa. Lisää sipulit. Jatka paistamista, kunnes sipulit ja pekoni alkavat saada väriä. Sekoita pannulle juusto nokareina. Jos juusto on maustamatonta, lisää mausteita.
Tarjoa lämpimänä vastapaistettujen vohveleiden kanssa.

Savukalalisuke vohveleille

n. 2 dl (n. 150 g) silputtua kylmä- tai lämminsavukalaa
1 dl silputtua purjoa
10 cm:n pala tuoretta kurkkua raastettuna
1 prk (200 g) kermaviiliä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(suolaa)
Sekoita ainekset keskenään. (Lisää suola vasta maistamisen jälkeen, sillä varsinkin kylmäsavukala on suolaista.) Anna seoksen maustua viileässä vohvelitaikinateon ajan.
Vinkki: Vaihda savukala savupororouheeseen.
Pinkit perunaröstit
4 perunaa
2 etikkapunajuurta
1 (puna)sipuli
2 dl juustoraastetta (50 g juustoa)
2 kananmunaa
1 tl kuivattua timjamia
0,5 tl suolaa
0,5 tl jauhettua mustapippuria
Paistamiseen voita tai öljyä
Raasta pestyt, kuoritut perunat ja punajuuret karkeaksi. Kuori ja silppua sipuli hienoksi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa.
Paista miedolla lämmöllä lettupannulla kullanruskeita ja rapeita lettusia.
Tarjoa sellaisenaan leikkeleiden, puolukkasurvoksen ja salaatin kanssa tai esimerkiksi savukalan lisäkkeenä.

Intialainen perunacurry

Intialaisiin ruokiin tarvittavia mausteseoksia saa monista hyvin varustetuista kaupoista. Jos mausteseosta ei ole, sekoita 1 rkl jauhettua kuminaa, 2 rkl jauhettua korianteria, 2 tl kanelia, 1 tl jauhettua neilikkaa, 1 tl jauhettua kardemummaa ja 0,5–1 tl chilijauhetta pieneen kannelliseen purkkiin. Käytä mausteseosta muihinkin ruokiin antamaan itämaista sävyä.
2 sipulia
1/2 chiliä TAI n. 0,5 tl chilijauhetta
3 valkosipulinkynttä
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä TAI 2 tl jauhettua inkivääriä
600 g perunoita (kiinteä lajike)
1 porkkana
2 rkl öljyä
1 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl currya
1–2 tl intialaista mausteseosta (garam masala tms.)
0,5 tl suolaa
n. 150 g tuoreita (herkku)sieniä
2 dl vettä
200 g pakasteherneitä tai vihreitä papuja
2 dl paksua maustamatonta jogurttia
Paloittele kuoritut sipulit noin 2 cm:n palasiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja tuore inkivääripala. Poista chilistä siemenet ja hienonna pieneksi. Varo, chilin neste on polttavaa, samoin siemenet. Pese kädet hyvin ja vältä koskemasta käsilläsi silmiin vähään aikaan.
Pese ja kuori perunat sekä porkkana. Leikkaa ne noin 2 cm:n kokoisiksi paloiksi. Viipaloi isot herkkusienet, pienemmät voit halkaista.
Kuumenna öljy isolla pannulla kuumaksi, paista sipulikuutioita hetki. Lisää puserretut valkosipulinkynnet, silputtu inkivääri ja chilipaprika. (Inkiväärin voi paloitella ja rutistaa valkosipulipusertimen läpi.)
Kaada perunat, porkkanat ja herkkusienet pannuun, kääntele hetki sipulien joukossa. Ripottele mausteet, sekoita. Kaada vesi pannulle. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Sekoita välillä.
Kun perunapalat ovat kypsiä, lisää pakasteherneet tai -pavut sekä jogurtti. Kuumenna ja hauduta noin. 5 minuuttia. Jos käytät rasvatonta jogurttia, sekoita siihen 1–2 tl vehnäjauhoja juoksettumisen ehkäisemiseksi.
Tarjoa perunacurry liha- tai kalaruuan seurana tai sellaisenaan keitetyn basmati- tai jasmiiniriisin kanssa.
Vinkki: Korvaa jogurtti pienellä tölkillisellä (160 ml) kookosmaitoa.

Talvinen perunakeitto

Tuhti, maukas keitto, joka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, se paranee lämmityksestä. Tässä versiossa on käytetty säilöttyjä kirsikkatomaatteja. Ne eivät hajoa, jos niitä ei hauduta pitkään. Jos käytät mausteista raakamakkaraa, kuten chorizoa, keitä sitä paloiteltuna noin 10 minuuttia keiton joukossa.
noin 6 annosta
8–10 dl vettä
1 iso sipuli
6 valkosipulin kynttä
1 laakerinlehti
10 maustepippuria
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
2 porkkanaa
pala (50 g) selleriä
pala (n 150 g) lanttua
500 g perunoita (jauhoinen lajike)
1 tlk (400 g) säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa
1 tlk (420 g) veteen säilöttyjä (ruskeita)papuja TAI 4 dl keitettyjä härkäpapuja
n. 400 g mausteista makkaraa (esim. krakovanmakkara)
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Silppua kuoritut sipuli ja valkosipulin kynnet, lisää silppu ja mausteet kattilaan.
Pese, kuori ja kuutioi juurekset sekä perunat, laita kattilaan. Perunat saavat olla isoina lohkoina. Tyhjennä myös tomaattitölkki liemineen keittoon.
Kypsytä hiljaisella lämmöllä noin 20 min. kunnes kasvikset ovat kypsiä. Keitto on aika sakeaa, varo, ettei se pala pohjaan.
Huuhtele ja valuta säilötyt pavut, leikkaa makkarat palasiksi, lisää keittoon, kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää tarvittaessa vettä ja tarkista maku.
Vinkki: Jos haluat selvitä nopeammin keiton valmistuksesta, käytä juureksien sijaan 2 pss (200 g) pakastekeittojuureksia.

Perunarieskat

2,5 dl valmista perunasosetta
(suolaa)
1 kananmuna
2,5 dl ohra- tai hiivaleipäjauhoja
Lisää perunasoseeseen muna ja jauhot, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jos sose on vähäsuolaista, lisää tarvittaessa suolaa. Taikina on löysää, sitä ei voi muotoilla käsin.
Jaa taikina neljäksi keoksi leivinpaperilla vuoratulle pellille. Levitä kasat ohuiksi rieskoiksi jauhotetuilla käsillä kevyesti taputellen tai veitsen avulla. Pistele haarukalla ja paista 250 asteessa 10–15 minuuttia, kunnes leivät ovat saaneet väriä.
Tarjoa lämpiminä. Jos rieskoja ei syödä heti, ne kannattaa peittää leivinliinalla.

Perunapizza

Mukava iltapala tai salaatin kanssa kevyempi päivällinen. Lihaa kaipaavalle voi suikaloida 100 g savukinkkua pizzan pinnalle. Paistoksen voi kypsentää myös hyvin voidellussa piirakkavuoassa, jolloin pohjasta tulee paksumpi.
4 annosta
Pohja:
2 perunaa (jauhoinen lajike)
2 dl maitoa tai vettä
1/2 pkt (25 g) tuorehiivaa TAI 1 pss kuivahiivaa
4–5 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
1 rkl tuoretta basilikaa silputtuna TAI 1 tl kuivattua
Pinnalle:
4–6 (puna)sipulia
(2 valkoispulinkynttä)
1 rkl öljyä
2 tl (fariinin)sokeria
0,25 tl suolaa
2 perunaa (yleis- tai jauhoinen lajike)
1 dl juustoraastetta
n. 150 g leikattavaa vuohenjuustoa, fetaa tai salaattijuustokuutioita
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 dl kivettömiä oliiveja
Lisäksi:
kourallinen rucolaa
noin 10 tuoretta basilikanlehteä
Kuori ja kuutioi perunat, keitä kypsiksi maidossa. Sekoita välillä, ettei seos pala pohjaan. Soseuta perunat maitoon. Kun survos on kädenlämpöistä, murenna sekaan hiiva. Lisää jauhot öljy, suola sekä oregano ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Taikina on pehmeää, melko löysää. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi (noin 1 tunti).
Valmistele taikinan kohotessa pinnalle tulevat sipulit. Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi, kuullota öljyssä noin 5 minuuttia. Mausta sokerilla sekä suolalla ja jatka paistamista noin 10 minuuttia. Sipulit saavat ruskistua hieman. Anna jäähtyä.
Sekoita kohonnut taikina tasaiseksi ja taputtele jauhotetuin käsin leivinpaperoidulle pellille halkaisijaltaan noin 30 cm:n pyöryläksi (tai levitä ison, voidellun vuoan pohjalle ja koeta nostaa hiukan myös reunoille).
Leikkaa kuoritut perunat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, juustohöylä on hyvä apuväline. Ripottele taikinalle juustoraaste ja levitä perunaviipaleet päälle. Levittele sipuliviipaleet pinnalle. Murenna tai leikkaa vuohenjuusto reiluiksi paloiksi sipulien päälle. Ripottele pinnalle mustapippuri sekä oliivit.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pizzan reunat alkavat saada väriä ja juusto on pehmentynyt. Nosta pizza uunista ja levitä pinnalle rucola ja basilika. Tarjoa heti.

Perunaleivokset

Gluteenittomista kekseistä ja kakuista saat keliaakikolle sopivaa tarjottavaa. Jos leivoksia nauttivat vain aikuiset, voi taikinan esanssin ja omenamehun sijasta maustaa tilkalla tummaa rommia, konjakkia tai punssia.
n. 12 kpl
1–2 (n. 100 g) keitettyä perunaa
3,5 dl erilaisia pikkuleipien, keksien tai kuivakakkujen muruja
1 rkl kaakaojauhetta
1 dl tomusokeria
80–100 g mantelijauhetta
1 kananmunanvalkuainen
(1–2 rkl omenatäysmehua)
(muutama tippa rommi- tai punssiesanssia)
Pinnalle:
n. 1 dl suklaaströsseliä
Kuori ja raasta perunat hienoksi.
Rouhi keksit ja kakunmurut pieniksi. Sekoita joukkoon perunaraaste, kaakaojauhe, tomusokeri ja mantelijauhe.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja kääntele keksiseokseen. Jos seos tuntuu liian kuivalta lisää hiukan omenatäysmehua. Tarkista makeus ja maku.
Sekoita syvällä lautasella kaakaojauhe ja strösselit.
Muotoile murutaikinasta käsissäsi 12 pyöreää, hiukan pitkänomaista leivosta. Kieritä pallukat strösselissä ja nosta pieniin vuokiin. Pistele leivoksiin pari reikää tai paina veitsen kamarapuolella muutama viilto leivoksen pintaan. Anna maustua jääkaapissa noin puoli tuntia.
leivokset säilyvät kannellisessa rasiassa noin viikon jääkaapissa, joskin strösselipinta kostuu säilytyksessä.
Vinkki: Keksi- ja kakkumuruset voit korvata paketillisella (175 g) keksejä (esim. Kaura tai Marie).

Omenatäytteinen perunatorttu

n. 8 annosta
2–3 isoa keitettyä perunaa (n. 250 g, jauhoinen lajike)
75 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
n.800g omenia
2 rkl voita tai margariinia
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä TAI
2 tl jauhettua inkivääriä
0,5 dl sokeria
0,5 tl kanelia
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 tlk (250 g) maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria
Kuori ja raasta perunat karkeaksi. Lisää joukkoon muut aineet, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Vältä vaivaamista. Taikinan on oltava pehmeää, mutta se ei saa tarttua käsiin eikä kulhon reunoihin. Lisää tarvittaessa jauhoja.
Jaa taikina kolmeen osaan, taputtele taikinapalat leivinpaperille ohuiksi pyöreiksi levyiksi (halkaisija n. 18 cm). Pistele levyt haarukalla ja paista 225 asteessa uunin keskiosassa 10–15 minuuttia, kunnes levyt ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä.
Valmista täyte. Kuori omenat tarvittaessa ja poista siemenkodat. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi.
Sulata rasva paistinpannulla, mutta älä anna ruskistua, lisää inkivääri ja sokeri. Sekoittele hetki. Lisää omenat pannulle, mausta kanelilla. Kääntele omenia, kunnes ne muuttuvat läpikuultaviksi ja pehmenevät hiukan. Jos omenat uhkaavat tarttua pohjaan, kaada 0,5 dl vettä pannulle. Jäähdytä.
Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta vaniljalla ja sekoita joukkoon maitorahka.
Kokoa kakku: Lado kakkulevyt päällekkäin, kuhunkin väliin omenaseosta ja kerma-rahkaa. Päällimmäisen levyn voit koristella vain siivilöidyllä tomusokerilla ja muutamalla täytteestä säästetyllä omenaviipaleella tai vatkata lisää kermaa. Anna kakun maustua viileässä noin puolisen tuntia ennen tarjoilua.
Vinkki: Tortun voi myös pakastemarjoista ja hillosokerista keitetyllä seoksella tai umpioiduilla päärynöillä, luumuilla tai kirsikoilla.

Mehevä perunakakku

Kakku onnistuu myös gluteenittomalla jauhoseoksella, maidottoman saat käyttämällä maidotonta margariinia.
12 palaa
3 keskikokoista keitettyä perunaa
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 dl jauhettua mantelia tai pähkinää
2 tl leivinjauhetta
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
75 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
(2 rkl tumma rommia tai pari tippaa rommiesanssia)
Voitele ja jauhota esim. mantelirouheella noin 1 litran vetoinen kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Raasta kuoritut perunat hienoksi. Sekoita jauhot, mantelijauhe ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele vaahtoon perunaraaste, jauhoseos ja rasva. Mausta halutessasi rommilla. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaa.
Kaada vuokaan ja kypsennä uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä hiukan ja kumoa tarjolle. Tarjoa lämpimänä jäätelön ja marjasurvoksen kanssa.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta