Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Antti Saraja

NUMERO 12
16.12.2010


PÄÄKIRJOITUS

LUKEMISTA: Kirjan ääressä

LUKIJAMATKA: Pionien puutarhat

SUOMI: veteraanit

ELÄMÄNTYÖ: Savotan Sanniksi rippikoulupohjalta

EHTOO: Hiljainen hätä

PUUTARHA: Kauneutta kautta vuoden

YRITYS: Kortesjärveltä korut ja kaarat

KULTA-AIKA: Suomenm taiteen ykkösketju

PERHE: Kuan kaivattu

LÖYLYN LÄMMÖSSÄ: Latinistit lautehilla

PERINNE: Joulun siskot ja veikot

JOULUMUORIN TUPA: Satumaan lapsia

TERVEYS: Liika varjelu on pahasta

RUOKA: Joulu on jo ovella

KÄSITYÖT:
Äkkiäkös äiti laittaa
Rakas, odotettu vieras
Sydämiä sinisiin hetkiin
Tupa täynnä punaista

KÄSIN TEHTY: Himmeli heijaa hiljakseen

KILPAILU: Minkä kansi mukavin?

TEATTERI: Talvimetsän talkootontut

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Koti maalla
Uuden edessä
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 20.1.2011 ja Maatilan Pellervo 5.1.2011.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Joulu on jo ovella


Tehdään yhdessä viime hetken herkut lahjavalvojaisiin, tuliaisiksi tai jouluaterian aineksiksi ja rauhoitutaan nauttimaan juhlasta kaikilla asteilla.


Mausteinen mustaherukkajuoma

6–8 lasillista
5 dl vettä
1 dl (ruoko)sokeria
3 tähtianista tai 1 tl aniksen tai fenkolinsiemeniä
1 rkl kardemummansiemeniä
1 kanelitanko
2 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
5–6 dl mustaherukkamehua (tiiviste)
Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja mausteet. Kiehauta ja hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää mehu ja kuumenna höyryäväksi. Siivilöi juoma ja kaada laseihin.
Vinkki: Korvaa ohjeen mausteet pussillisella valmista glögimausteseosta.

Hedelmäinen lahjaleipä

Taikina valmistuu nopeasti, kypsentäminen vie reilun tunnin. Kuljettamisen helpottamiseksi lahjaleipä on hyvä paistaa kertavuoassa. Hedelmien ansioista leipä säilyy pari päivää, vaikka yleensä pikaleivät suositellaan syötäväksi saman päivänä. Leivän kanssa maistuu hillo, chutney tai maukas juusto.
2 leipää
6 dl vehnäjauhoja
6 dl täysjyvä(graham)vehnäjauhoja
3 dl karkeita ruisjauhoja
1 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
2 dl (100 g) pähkinöitä (hassel-, saksan- tai pekaani-)
1/2 pss (n. 100 g) kuivattuja aprikooseja
2 dl kuivattuja marjoja tai rusinoita
2 dl siirappia
1 dl öljyä
1 l piimää
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele kaksi noin litran vetoista pitkänomaista vuokaa. Kertakäyttöisiä kartonkivuokia ei tarvitse voidella.
Sekoita jauhot, suola ja sooda keskenään.
Rouhi pähkinät, suikaloi aprikoosit ja sekoita ne rusinoiden kanssa jauhoseokseen. Kaada seokselle siirappi, öljy ja piimä. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa.
Jaa taikina kahteen kartonkivuokaan. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla puoli tuntia. Vähennä lämpö 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä puolen tunnin verran. Anna jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.


Nopea sipulisilli

Vakuumiin pakatut sillifileet säilyvät pitkään. Niitä kannattaa varata jääkaappiin yllättävän tarpeen varalle.
2 matjessillifileetä
1 pieni punasipuli
1 pieni keltasipuli
(pieni valkosipulinkynsi)
2 rkl viinietikkaa
0,5 tl rouhittua valkopippuria
1 rkl silputtua tilliä
Leikkaa silli viipaleiksi ja aseta tarjoiluvadille.
Kuori ja silppua sipulit. Sekoita silppuun viinietikka, pippuri ja tilli. Lusikoi seos sillipaloille, peitä kelmulla tai kannella ja anna maustua tunti, pari jääkaapissa.


Mustaherukkasilli

1–2 maustamatonta, vähäsuolaista sillifileetä
3 dl mustaherukoita
2–3 rkl viinietikkaa
2 tl sokeria
0,5 tl rouhittua valkopippuria
Pinnalle: mustaherukoita
Leikkaa valutetut fileet viipaleiksi ja asettele vadille. Soseuta kohmeiset mustaherukat, lisää sekoittaen viinietikka, sokeri ja pippuri. Lusikoi kastike sillipaloille. Anna maustua viileässä muutama tunti tai yön yli. Koristele mustaherukoilla vähän ennen tarjoilua.


Näppärä savukala-mätimousse

Tarjoa glögin kanssa suolapalana pienten ruisleipästen päällä tai alkupalana ilman leipää osana kalalautasta.
n. 8 annosta
4 dl perattua lämminsavukalaa
1 rkl silputtua tilliä tai ruohosipulia
0,25 tl jauhettua valkopippuria
100 g maustamatonta tai yrteillä maustettua tuorejuustoa
n. 0,5 dl mätitahnaa
Silppua savukala pieneksi. Sekoita tilli, pippuri, tuorejuusto ja mätitahna keskenään. Kääntele lopuksi sekaan savukala. Anna jähmettyä tunnin verran jääkaapissa.
Laita nokare moussea leiville tai muotoile kahdella ruokalusikalla pienen kananmunan kokoinen pallukka alkupalalautaselle.


Pähkinäinen porsaanfilee

Tässä hyvä vaihtoehto, jos kinkku tuntuu liian isolta tarjottavalta tai kinkulle tarvitaan jatketta välipäiviksi.
n. 8 annosta
n. 1 kg porsaan ulkofilee
1 tl suolaa
Pinnalle:
2-3 rkl omenasosetta
1 rkl sinappia
0,5 tl jauhettua valkopippuria
1 dl pähkinä-siemensekoitusta
Ota filee huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Ripottele sille suola ja kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes sisälämpömittari näyttää 80 astetta.
Ota filee uunista ja kääräise folioon. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia.
Sekoita omenasose, sinappi ja valkopippuri, sivele fileen pintaan. Rouhi pähkinät ja siemenet, ripottele pinnalle. Nosta 225-asteiseen uuniin ja paista noin 5 minuuttia, kunnes pähkinät alkavat saada väriä.
Tarjoa filee esimerkiksi peruna-juurestimbaalien kanssa.
Vinkki: Sama ohje sopii hyvin myös kalkkunafileelle.


Peruna-juurestimbaalit

Ohjeessa oikaistaan hieman käyttämällä valmiita soseita. Niitä myydään pakasteena ja vakuumiin pakattuina. Voit annosten sijaan kerrostella ainekset yhteen isoon vuokaan. Iso timbaali kypsyy noin tunnin ja se kannattaa tarjota suoraan vuoasta. Pienet voi kumota tarjolle.
n. 8 annosta
n. 4 dl lanttusosetta
n. 4 dl porkkanasosetta
n. 4 dl valmista vähäsuolaista perunasosetta
3 kananmunaa
2 rkl perunajauhoja
1 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl jauhettua kanelia
ripaus muskottia
Vuokien voiteluun voita
Laita jokainen sose omaan kulhoonsa ja anna pakastesoseiden sulaa hyvin. Vatkaa munat kevyesti perunajauhon kanssa ja mausta suolalla sekä pippurilla. Jaa munaseos soseiden joukkoon.
Mausta lanttusose inkiväärillä, porkkana kanelilla ja peruna muskotilla. Perunan sekaan voit laittaa tilkan siirappia. Sekoita soseet tasaisiksi.
Jaa lanttusose voideltuihin, uuninkestäviin kuppeihin tai annosvuokiin (vetoisuus noin 1,5 dl). Lusikoi päälle porkkanasose sekä pinnalle perunasose.
Peitä vuoat foliolla ja kypsennä vesihauteessa 150-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes timbaalit alkavat irrota vuokien reunoilta. Jäähdytä hetki ja kumoa tarjolle.


Karpalo-omenat

Kevyt, helppo ja moneen ruokavalioon sopiva jälkiruoka; onnistuu myös pienistä päärynöistä.
4–6 annosta
8 pienehköä omenaa
n. 4 dl vettä
0,5 dl sokeria
0,5 dl hunajaa tai vaaleaa siirappia
1 kanelitanko
0,5 tl jauhettua inkivääriä
1–2 mausteneilikkaa
vajaa 1 tl kuivattua rosmariinia
4 dl (200 g) karpaloita tai puolukoita
(1 dl kuivattuja karpaloita)
(Lisäksi: maustamatonta tuorejuustoa, paksua jogurttia, kermavaahtoa tms.)
Kuori omenat ja nosta ne kattilaan, johon ne mahtuvat tiiviisti vierekkäin. Kaada päälle vettä sen verran että omenat juuri ja juuri peittyvät.
Lisää kattilaan sokeri, hunaja ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi, pienennä lämpö ja keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää karpalot ja jatka keittämistä noin 5 minuuttia, kunnes omenat alkavat pehmetä.
Ota omenat liemestä ja anna liemen jäähtyä. Tarkista liemen makeus, lisää sokeria, jos kaipaat makeampaa.
Laita omenat takaisin jäähtyneeseen liemeen. Anna maustua muutama tunti tai yön yli jääkaapissa.
Puolita omenat, jaa lautasille ja nosta omenoille hiukan karpaloita. Valuta lientä päälle. Laita nokare tuorejuustoa tms. lautasille.


Joulukakku

Torttumainen leivonnainen mukailee maultaan englantilaista hedelmäkakkua. Sokeroidun hedelmäseoksen sijaan sopivat eriväriset sokeroidut ja silputut kirsikat. Kakku onnistuu myös maidottomasta margariinista ja gluteenittomasta jauhoseoksesta. Muista eritysruokavalio vuoan jauhotuksessa!
n. 10 palaa
Pohja:
150 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
4,5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
100 g rouhittuja tai kokonaisia manteleita
2 rs (a 100 g) sokeroitua hedelmäsekoitusta
1 rs (n. 65 g) sokeroitua sukaattia tai appelsiininkuoripaloja
1 dl rusinoita tai kuivattuja marjoja
150 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 23–25 cm:n irtoreunavuoka.
Vaahdota pohjataikinan voi ja sokeri kuohkeaksi. Vatkaa sekaan kananmuna ja sekoita lopuksi taikinaan vehnäjauhot.
Painele taikina vuokaan ja reunoille niin korkealle kuin taikinaa riittää. Nosta jääkaappiin.
Jos käytät kokonaisia manteleita, rouhi ne. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Vaahdota täytteen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen, jokaisen jälkeen voimakkaasti vatkaten. Siivilöi taikinaan jauhot ja leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi, mutta älä enää vatkaa.
Ota murotaikinavuoka jääkaapista ja ripottele pohjalle puolet mantelirouheesta. Levitä päälle hedelmäsekoitukset ja kuivatut marjat. Ripottele pinnalle loput mantelirouheesta.
Lusikoi hedelmille kakkutaikina. Tasoita pinta ja taita murotaikinareunat kakkutaikinalle.
Kypsennä kakkua uunin alimmalla ritilätasolla noin 35 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja reunat alkavat irrota vuoan reunoilta. Anna jäähtyä vuoassa. Poista vuoan reunat ja siivilöi kakun pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.
Vinkki: Nopeuta valmistusta käyttämällä pohjaan paketillinen pakastettua murotaikinaa.


Pähkinäpiparit

Pähkinäkeksit sopivat kaikille: jauhottomina keliaakikoille ja maidotonta margariinia käyttäen niille, joille maito tuottaa ongelmia. Ilman mausteitakin keksit maistuvat, jos pipareita nauttivat mausteille allergiset. Valmiin piparkakkumausteen voit korvata 1,5 teelusikallisella jauhettua kanelia, 0,5 teelusikallisella jauhettua neilikkaa, 0,5 tl jauhettua inkivääriä ja 0,5 teelusikallisella jauhettua pomeranssia tai kardemummaa.
n. 50 kpl
50 g voita
2 kananmunaa
1 dl (ruoko)sokeria
1 pss (80 g) jauhettua mantelia tai hasselpähkinää
1 pss (80 g) rouhittuja hasselpähkinöitä
1 tl vaniljasokeria
1 rkl piparkakkumausteseosta
Sulata voi ja anna jäähtyä hieman.
Vaahdota munat ja sokeri pysyväksi vaahdoksi ja kääntele sekaan mantelijauhe, pähkinärouhe, vaniljasokeri, piparkakkumausteseos sekä rasva.
Nostele leivinpaperoidulle pellille teelusikalla nokareita. Jätä hiukan väliä, sillä piparit leviävät paistuessaan. Paista 200-asteisen uunin keskimmäisellä tasolla 5–7 minuuttia, kunnes piparien reunat ovat saaneet väriä.
Vetäise paperi pelliltä ja anna piparien jäähtyä tasaisella alustalla. Irrota vasta jäähtyneinä.


Pehmeä piparkakku

Valmista taikinasta yksi iso kakku tai muffineja. Piparkakkumausteen sijaan käytä 1 rkl jauhettua kanelia, 1 tl jauhettua neilikkaa, 1 tl jauhettua inkivääriä ja 1 tl jauhettua kardemummaa tai pomeranssia. Ruokasoodan voit korvata 2 teelusikallisella leivinjauhetta.
100 g voita
2 dl ruoko- tai fariininsokeria
2 kananmunaa
1 dl maustamatonta jogurttia, kermaviiliä tai ranskankermaa
0,5 dl puolukkasurvosta
1,5 rkl piparkakkumaustetta
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasooda
Voitele noin 1,5 litran vetoinen kakkuvuoka tai 12 koloisen muffinipellin kolot ja jauhota korppujauhoilla tai leseillä. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen tai muffineilla 200 asteeseen.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa kuohkeaksi. Lisää munat ja vatkaa tasaiseksi.
Sekoita joukkoon jogurtti, puolukkasurvos ja mausteet.
Lisää jauhot ja sooda, kääntele taikina tasaiseksi. Älä enää vatkaa.
Kaada taikina vuokaan ja paistaa 175 asteessa uunin alaosassa noin tunti tai muffineja koosta riippuen 15–25 minuuttia.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta