Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Jussi Miettinen.

NUMERO 12
15.12.2011


PÄÄKIRJOITUS

SAARELAISET: Elämää Utössä

KOTIPIIRI: Tupa täynnä tunnelmaa

HARVINAISUUKSIA: Koti pukeutuu jouluun

JOULULAULU: Jouluyön sanoma kajahtaa Jussin suulla

PITKÄ ELÄMÄ: Silmät sulkien Suistamolle

PERHE: Elämän tärkeimmät tehtävät

LAPPI: Sajoksesta saamelaisten tukikohta

PUUTARHA:
Tähtiemme tekijät
Tuoreimmat vatut marraskuussa

YHDESSÄ: Muistoista voimaa ja terveyttä

ELÄMÄ: Äkkiä olenkin yksin

LIIKUNTA: Metsän kuntosali on aina avoinna

MIELI: Tiukkapipon pitää laskea rimaa

AIKA KULUU: Sinä jouluna, kun...

RUOKA: Kalaisa juhlapöytä

KÄSITYÖLÄINEN: Taikuri loihtii leivonnaisia

KÄSITYÖT:
Tunnelma tulee kotiin
Valoa uuteen vuoteen
Leijuvat lumisydämet
Hengettären helmet

MESTARILAULAJA: Rakkaudesta romanimusiikkiin

KONKURSSI: Kaikki meni, mutta toivo jäi

KILPAILU: Mikä kansi miellyttää eniten?

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Koti maalla
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.1. ja Maatilan Pellervo 5.1.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Kalaisa juhlapöytä


Monen sortin sijasta joulupöytään valmistetaan muutama erinomainen kalaruoka. Perheen suosikkeja ei tietenkään sovi unohtaa.

Kalahyytelö ja wasabikastike

Hyytelö vaatii hiukan näpertelyä, mutta tulos on vaivan arvoinen. Jos käytät sisävesien kuhaa, pakasta sitä pari päivää ennen ruuaksi valmistamista loisvaaran takia.
n. 10 annosta
n. 300 g tuoretta lohta fileenä
300 g kuhaa tai siikaa fileenä
n. 0,5 dl sitruunamehua
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua valkopippuria
n. 0,5 dl silputtua tuoretta tilliä
100–200 g pakasteherneitä
n. 2 dl säilöttyä paprikaa
300 g kylmäsavulohta viipaleina
3–4 liivatelehteä
3 dl kylmää kalalientä
2 rkl sitruunamehua
Wasabikastike
1 tlk (200 g) ranskankermaa
0,5 dl majoneesia
2 rkl silputtua tuoretta tilliä
2 rkl silputtua tuoretta rakuunaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2–4 tl wasabi- tai piparjuuritahnaa
Suikaloi nahattomat ja ruodottomat lohi- ja kuhafileet. Valuta suikaleille sitruunamehu ja ripottele päälle suola, pippuri ja tilli. Anna maustua noin 10 minuuttia.
Kiehauta tai kuumenna herneet mikrossa ja anna jäähtyä. Silppua valutettu säilötty paprika pieniksi kuutioiksi.
Leikkaa tuorekelmusta suorakaiteen muotoisen, noin 1,5 litran vetoisen vuoan reunojen yli reilusti menevä pala. Asettele tuorekelmulle kylmäsavulohiviipaleita niin, että ne peittävät vuoan pohjan ja reunat (testaa nostamalla kelmupala latomisen välillä vuokaan).
Aseta kelmupala lohiviipaleineen vuokaan ja ripottele viipaleille herneitä ja paprikasilppua. Asettele vuokaan lohi- ja kuhasuikaleita ja ripottele väliin herneitä ja paprikasilppua. Jätä niitä myös pinnalle. Halutessasi voit ripotella kerroksien väliin myös hiukan silputtua tilliä. Laita vuoka jääkaappiin.
Valmista hyytelö. Pehmennä liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä noin 10 minuuttia.
Kuumenna sitruunamehu höyryäväksi. Purista liivatteista enin vesi pois. Sekoita liivatteet sitruunamehuun. Kaada liuos ohuena nauhana kylmään kalaliemeen koko ajan sekoittaen.
Valuta liemi kalavuokaan ja peitä mahdollisesti ylijääneillä kylmäsavulohiviipaleilla. Anna hyytyä jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.
Sekoita kastikkeen ainekset. Anna maustua viileässä tunnin verran.
Kumoa kalahyytelö vuoasta ja tarjoa kokonaisena tai viipaleina kastikkeen ja esimerkiksi salaattiannoksen kanssa.

Omenasilakat

Helpot, nopeat ja kaikille kalan ystäville maistuvat. Tähtianiksen voi korvata 1 teelusikallisella aniksen tai fenkolin siemeniä. Silakat säilyvät jääkaapissa noin 4 päivää.
n. 8 annosta
Liotusliemi:
2 dl vettä
1 dl etikkaa
250 g silakkafileitä
Mausteliemi:
1 pieni sipuli
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1 dl omena-hunaja- tai omenaviinietikkaa
1 dl omenatäysmehua
1 dl vettä
1 tähtianis
1 laakerinlehti
1 pieni kanelitanko
1 rkl (ruoko)sokeria
2 tl merisuolaa
Lisäksi:
1–2 kirpeää omenaa
1 pieni punasipuli
Sekoita liotusliemen vesi ja etikka. Puolita silakkafileet pitkittäin. Poista halutessasi nahka. Anna silakoiden liota etikkavedessä muutama tunti, kunnes ne muuttuvat vaaleiksi.
Valmista mausteliemi. Kuori ja silppua sipuli sekä inkivääripala. Laita viinietikan, mehun, veden ja mausteiden kanssa kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä, kannen alla 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
Siivilöi silakat etikkaliemestä ja valuta hyvin.
Kuori ja suikaloi omenat sekä sipuli. Lado purkkiin vuorotellen omenaa, sipulia ja silakoita. Siivilöi jäähtynyt liemi päälle. Laita liemeen halutessasi kanelitanko, laakerinlehti ja tähtianis halutessasi. Anna maustua kylmässä yön yli.

Yrttimarinoidut katkaravut

Kun pakastimessa on pussillinen tai pari isoja kuorittuja katkaravunpyrstöjä tai jääkaapissa pari purkillista suolaliemeen säilöttyjä pyrstöjä, saa tällä ohjeella nopsaan maistuvan alkupalaherkun ruisleivän tai salaatin kanssa. Viipaloitu valkosipuli antaa miedomman maun kuin puristettu.
4-6 annosta
n. 200 g isoja katkaravunpyrstöjä (pakasteena tai suolaliemessä)
2 valkosipulinkynttä
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
0,5 dl öljyä
2 dl sekoitus silputtuja tuoreita yrttejä (persiljaa, rakuunaa, basilikaa, timjamia)
Anna katkarapujen sulaa jääkaapissa ja valuta hyvin.
Sekoita kuoritut, murskatut valkoispulinkynnet pippurin ja sitruunamehun kanssa öljyyn. Kääntele sekaan yrttisilppu ja katkaravut.
Peitä astia kannella tai kelmulla. Anna maustua jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai vaikka yön yli.
Puolukkajauheella paneroitua ahventa
Ohjetta voi soveltaa muullekin vaalealle kalalle, kuten siialle, kuhalle, hauelle tai mateelle.
4 annosta
n. 500 g ahvenfileitä
0,5 dl puolukka- tai karpalojauhetta
0,5 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 tl kuivattua timjamia
Paistamiseen voita ja öljyä
(Pinnalle silputtua tilliä)
Mittaa puolukkajauhe, ruisjauhot, suola ja pippuri lautaselle. Sekoita.
Kuumenna voita ja öljyä pannulla, kunnes voi alkaa ruskistua. Kasta kalafileet kummaltakin puolelta puolukkaseokseen ja nosta kuumalle pannulle. Pienennä lämpöä. Ruskista fileet kummaltakin puolelta.
Nosta tarjolle silputulla tillillä koristeltuna esimerkiksi juureskakun kanssa.

Joulunmakuinen juurespaistos

Laatikoiden sijaan tai joulunpyhien lisukevaihtoehdoksi kannattaa valmistaa juurespaistosta. Se maistuu myös sellaisenaan kasvisruokana maito- ja munatuotteita käyttävälle kasvissyöjälle. Maidottoman version saa käyttämällä kermankaltaista soijavalmistetta sekä kuumennusta kestävää, juuston kaltaista soijatuotetta. Piparkakut voi korvata ruokavalioon sopivalla korppujauheella, n. 1 dl, joka ryyditetään parilla teelusikallisella piparkakkumaustetta.
8 annosta
200 g lanttua
200 g selleriä
200 g palsternakkaa
4–5 perunaa
2 porkkanaa
n. 6 piparkakkua
2 dl juustoraastetta
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl suolaa
2 dl ruokakermaa
n. 25 g voita
Viipaloi mahdollisimman ohuiksi kuoritut juurekset ja perunat. Vuoraa pitkä leipävuoka (vetoisuus n. 2 l) leivinpaperilla. Voitele leivinpaperi voilla.
Murskaa piparkakut ja sekoita juustoraasteeseen. Lado juuresviipaleita ja piparkakkuseosta kerroksittain vuokaan.
Sekoita pippuri ja suola kermaan. Valuta juureksille. Laita paistoksen pinnalle reilusti voinokareita. Kypsennä ensin 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Vähennä lämpö 175 asteeseen. Jatka kypsennystä vielä noin tunti.
Kun juurekset ovat pehmeitä, ota vuoka uunista. Laita kypsän kakun päälle paino. Anna jäähtyä. Painoksi sopii hiukan pienempi vuoka, jonka sisälle on laitettu esimerkiksi vedellä täytetty pakastuspussi. Tärkeintä on, että paino jakautuu tasaisesti paistokselle.
Kumoa tarjoiluastiaan ja kuumenna ennen tarjoilua. Tai kuumenna valmiiksi viipaloituna.

Puolukka-omenainen joulukakku

Kakusta saa leivoksia, kun leikkaa kääretortun reiluiksi viipaleiksi ja kääräisee joka viipaleen marsipaaniin. Valmiin piparkakkumausteen voi korvata laittamalla taikinaan 1 tl kanelia ja 0,5 tl jokaista seuraavista: kardemummaa, inkivääriä, pomeranssia sekä jauhettua neilikkaa. Kakku vain mehevöityy parin päivän säilytyksestä.
n. 12 annosta
Pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl ruisjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 rkl piparkakkumaustetta
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
3 liivatelehteä
1–2 kirpeää omenaa
1 dl kinuskikastiketta
2–3 dl (200 g) puolukoita
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 rkl sitruunamehua
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
(sokeria)
Pinnalle:
vihreää ja punaista marsipaania
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Siivilöi kuivat aineet vaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 200-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia.
Kumoa kevyesti sokeroidulle leivin- tai voipaperille, peitä puhtaalla pyyhkeellä ja anna jäähtyä.
Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin 10 minuutiksi.
Raasta (kuoritut) omenat ja sekoita kinuskikastikkeen ja kevyesti survottujen puolukoiden kanssa maitorahkaan.
Kuumenna sitruunamehu ja sekoita kevyesti puristetut liivatelehdet mehuun. Valuta liivateliemi ohuena nauhana puolukkaseokseen hyvin sekoittaen.
Vatkaa kerma pysyväksi vaahdoksi ja kääntele puolukkaseokseen. Tarkista makeus ja lisää sokeria tai kinuskikastiketta halutessasi.
Levitä täyte torttupohjalle ja anna jähmettyä hiukan. Kääri löyhälle rullalle, kiepauta sauma alaspäin. Kääräise torttu leivinpaperiin ja nosta jääkaappiin.
Kauli haluamasi värinen marsipaanipötkö ohueksi, suorakaiteenmuotoiseksi levyksi voi- tai leivinpaperin päällä. Mittaa välillä, että levy peittää kääretortun joka puolelta.
Peitä torttu marsipaanilla.
Kauli pala eriväristä marsipaania levyksi ja leikkaa pienellä piparkakkumuotilla koristeita kakun pinnalle.

Lipeäkala norjalaisittain

Eräänä kesänä söin lipeäkalaa norjalaisessa ravintolassa. Herkku sopii hyvin suomalaiseen jouluun. Kastikkeessa kannattaa käyttää mieluiten makeuttamatonta sinappia.
4 annosta
1 pkt lipeäkalaa
Sinappinen valkokastike
2 rkl voita
0,5 dl vehnäjauhoja
5 dl (täys)maitoa
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2–3 tl sinappia
Lisäksi:
n. 170 g pekonia
1–2 tlk säilöttyjä herneitä
Kypsennä lipeäkala pakkauksen ohjeen mukaan.
Valmista kalan kypsyessä kastike. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kiehauta seos, mutta älä päästä ruskistumaan. Kaada sekaan maito ohuena nauhana koko ajan hämmentäen. Sekoita tasaiseksi. Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoita välillä pohjaa myöten.
Mausta valmis kastike suolalla, pippurilla ja sinapilla.
Paloittele pekoni saksilla suoraan paistinpannulle. Kuumenna ja paista pekoni rapeaksi.
Kuumenna herneet liemineen pienessä kattilassa. Kaada enin liemi pois, mutta ota osa talteen. Soseuta herneet ja lisää tarvittaessa kuumaa lientä, kunnes saat notkean hernesoseen.
Kokoa annoksiksi. Jaa lautasille lipeäkalaa, kastiketta ja hernesosetta. Lusikoi päälle kuumaa pekonia rasvoineen. Tarjoa keitettyjen puikulaperunoiden kanssa.

Jääkellarin lohi

Vaihtelua graaville tai kylmäsavustetulle lohelle. Kumppaniksi sopii sinappinen hovimestarinkastike tai sinapilla maustettu, kermaviilillä kevennetty majoneesi, lisäkkeeksi keitetyt perunat.
n. 10 annosta
n. 1 kg tuoretta lohta tai kirjolohta fileenä
Liemi
1,5 l vettä
1,5 dl karkeaa suolaa
1 dl sokeria
Mittaa kattilaan liemen ainekset. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes suola ja sokeri ovat liuenneet veteen. Jäähdytä liemi täysin.
Nypi kalafileistä ruodot ja aseta filee tai fileet nahkapuoli ylöspäin astiaan, johon ne juuri ja juuri mahtuvat.
Kaada päälle liemi ja aseta pieni paino, jotta fileet pysyvät liemeen peittyneinä.
Peitä astia vielä kannella tai kelmulla, nosta jääkaappiin ja anna maustua pari vuorokautta.
Kala säilyy kylmässä ja liemessä pitempäänkin.
Hovimestarinkastike
0,5 dl sokeria
0,25 tl suolaa
0,5–1 dl silputtua tuoretta tilliä
1 dl makeaa sinappia
2 rkl viinietikkaa
2 dl rypsi- tai oliiviöljyä
0,25 tl rouhittua valkopippuria
(suolaa)
Sekoita sokeri, suola ja tilli kulhossa. Lisää sinappi ja viinietikka, sekoita hyvin.
Valuta öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta pippurilla sekä tarvittaessa suolalla. Anna kastikkeen makujen tasaantua puolisen tuntia ennen tarjoilua. Kastike säilyy jääkaapissa noin viikon.

Juhlava kalapatee

Näyttävä herkku jollekin joulun aterialle tai esimerkiksi Uuden Vuoden juhliin.
n. 8 annosta
600 g kalaa nahattomana fileenä
1 pss (180 g) pieniä kuorittuja katkarapuja
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 munaa
1 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1 rkl silputtua tuoretta rakuunaa tai 1 tl kuivattua
0,5 tl rouhittua valkopippuria
1 tlk (n. 200 g) ranskankermaa
2 dl (kuohu)kermaa
n. 75 g kylmäsavulohta
(1 tlk, n. 100 g (savu)simpukoita)
Voitele ja korppujauhota noin 1,5 litran vetoinen suorakaiteenmuotoinen vuoka tai vuoraa se kevyesti voidellulla leivinpaperilla.
Nypi kalafilee ruodottomaksi. Ota katkaravut sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Paloittele kala monitoimikoneen kulhoon. Myös sauvasekoittimella saa kalan hienoksi.
Laita kuoritut ja paloitellut sipulit ja valkosipulinkynnet kalan sekaan. Jauha tasaiseksi massaksi. Lisää rikotut munat yksitellen. Sekoita hyvin lisäyksien välissä.
Hämmennä mukaan mausteet, sitruunamehu ja ranskankerma. Lisää lopuksi kerma. Sekoita hyvin.
Leikkaa kylmäsavulohi, valutetut katkaravut (sekä simpukat) pienemmäksi.
Kaada puolet kalaseoksesta vuokaan. Levitä päälle lohi-äyriäisseos. Lusikoi loput kalaseoksesta pinnalle. Tasoita ja peitä vuoka foliolla.
Aseta kalamurekevuoka hiukan suurempaan uunivuokaan. Nosta vuoat uuniin. Kaada alusvuokaan (kiehuvaa) vettä reilusti puoleen väliin murekevuoan reunaa. Kypsennä mureketta vesihauteessa noin tunti.
Anna pateen jäähtyä ja kumoa tarjolle.
Koristele tuoreilla yrteillä, kylmäsavulohiruusukkeilla, sitruunaviipaleilla ja katkaravunpyrstöillä.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta