Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Jussi Miettinen.

NUMERO 12
15.12.2011


PÄÄKIRJOITUS

SAARELAISET: Elämää Utössä

KOTIPIIRI: Tupa täynnä tunnelmaa

HARVINAISUUKSIA: Koti pukeutuu jouluun

JOULULAULU: Jouluyön sanoma kajahtaa Jussin suulla

PITKÄ ELÄMÄ: Silmät sulkien Suistamolle

PERHE: Elämän tärkeimmät tehtävät

LAPPI: Sajoksesta saamelaisten tukikohta

PUUTARHA:
Tähtiemme tekijät
Tuoreimmat vatut marraskuussa

YHDESSÄ: Muistoista voimaa ja terveyttä

ELÄMÄ: Äkkiä olenkin yksin

LIIKUNTA: Metsän kuntosali on aina avoinna

MIELI: Tiukkapipon pitää laskea rimaa

AIKA KULUU: Sinä jouluna, kun...

RUOKA: Kalaisa juhlapöytä

KÄSITYÖLÄINEN: Taikuri loihtii leivonnaisia

KÄSITYÖT:
Tunnelma tulee kotiin
Valoa uuteen vuoteen
Leijuvat lumisydämet
Hengettären helmet

MESTARILAULAJA: Rakkaudesta romanimusiikkiin

KONKURSSI: Kaikki meni, mutta toivo jäi

KILPAILU: Mikä kansi miellyttää eniten?

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Koti maalla
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.1. ja Maatilan Pellervo 5.1.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Voi hyvän tähen


Tuttavaperhe muutti maaseudulle. Kaksi vuotta käytettiin aikaa ja säästöjä talon kunnostamiseen. Kylältä palkattiin ammattitimpuri ja -muurari. Paljon tehtiin itse ja otettiin ekologiset seikat huomioon. Tunnepohjaltakin puuhattiin, onhan talo ja sen pihapiiri perheen isän lapsuuden koti.

Äidin ammatti mahdollistaa osa-aikaisen etätyön. Ja se taas mahdollistaa äidin kotona olemisen, kahden alle kouluikäisen lapsen hoitamisen ja yhden koulukkaan matkaan lähettämisen. Isän työpaikka on Oulussa, noin 80 kilometrin päässä kotoa. Ajelemiseen menee aikaa, mutta ei kohtuuttomasti. Kelit vaihtelevat, mutta onneksi auto on luotettava ja suhteellisen uusi.

Kahtena päivänä viikossa perheen isä käy paluumatkalla marketissa. Hän ostaa kotona laaditun ostoslistan mukaan ruokatarvikkeita perheelleen. Lisäksi hänellä useimmiten on kaksi muuta ostoslistaa.
Toinen on naapurin leskimummon antama, toinen joen takaisessa talossaan elelevän vanhan pariskunnan. Listan mukaiset ostokset kulkevat osoitteisiinsa auton takakontissa.

Arvatenkaan kylässä ei enää ole kauppaa. Apteekkia siellä ei ole koskaan ollut. Sen vuoksi perheen isä silloin tällöin huolehtii myös naapurivanhusten lääkeostokset. Lähimpään taajamaan on matkaa parikymmentä kilometriä. Viimeinen onnikka meni vuonna 1981.

Palveluitten puuttuminen ei nuorta perhettä pelottanut, autollahan pääsee. Kun asioita oli punnittu, tilanteita vertailtu, lasten kasvuympäristöä arvioitu, oli tehty pitävä päätös: täällä on koti. Rahojen laskettiin riittävän, kun säällisesti eletään.

Kuunaan perhe kykenisi hankkimaan yhtä tilavaa kotia kaupungista.
Nyt, alun toista vuotta kokemuksia koonneena perhe onnittelee itseään. Elämä on mallillaan. Asuminen kylässä on opettanut sekä aikuisia että lapsia uuteen asenteeseen. On opittu erottamaan tarpeellinen turhasta.


Ajattelin heti tätä tuttua perhettä, kun luin aamun lehteä. Valtiontalouden tarkastusvirasto paheksuu työmatkakulujen verovähennyksiä. Kuluvähennysten takia valtiolta jää miljoonia saamatta. Samaan aikaan yhteisestä kassastamme pulitetaan yli 500 miljoonaa euroa ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Yksi haastatelluista kansanedustajista arveli, että Suomen mahdollisuudet vaikuttaa ilmastonmuutokseen ovat rajalliset. Ensin pitäisi saada kuriin Kiina ja Yhdysvallat. Olen samaa mieltä, mikä ei tarkoita, ettemmekö me samanmieliset omassa elämässämme tekisi ympäristön kannalta hyviä valintoja.

Maaseudun liikenneyhteydet on jarrutettu niin olemattomiksi, etteivät ihmiset pysty hoitamaan edes lakisääteisiä asioitaan ilman yksityisautoilua. Suuret kaupungit busseineen, sähköjunineen, metroineen ja myös ruuhkineen ovat aivan eri asia.

On käsittämätöntä, miten maailman miljoonakaupunkien saasteiden maksajiksi keksitään maaseudun eläjät!

Ehkä suomalaiset onkin tarkoitus vähin erin paimentaa suurten taajamien ahtaisiin karsinoihin. Vai olisiko sekä henkisesti että aineellisesti halvempaa häätää maaseudulle tarkastusviraston konttorit?

Siihen saakka: Oikein hyvää joulua!

Teksti: Anna-Liisa Huhtala-Fiskars
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta