Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Ullamaija Hänninen.

NUMERO 1
18.1.2007

Pääkirjoitus
Kyläelämää: Maalla kaupungissa
Terveys: Pellavakääreeseen kiedottu kylpyläelämys
Hormonit
Läheltä lasten lautaselle
Kukat: Uutta intoa ikkunalle
Puisto: Oulun helmi
Yrittäjät: Naisilla pallo hallussa
Ruoka: Edullinen arkiruoka kunniaan
Omanlajisensa: Kauppa se on joka kannattaa
Asuminen: Perinteisen tyylin talo
Eläimet: Mikä sieltä pilkistää?
Käsityö: Perityt kädentaidot
Ajallista: Arkun rakentaminen rauhoittaa

Toistuvat
Asiasta toiseen
Elämäntilanteita
Omalääkäri
Koti maalla
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 15.2., Maatilan Pellervo 1.2.2007.


Iso Kalenteri 2007
Iso  Kalenteri 2007 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Hyrräävä hormoni hyytyy...


...mutta hitaasti. Miehen vaihdevuodet ovat verkkaisempi tapahtuma kuin naisen. Hormonihoito auttaa osaa miehistä, mutta urheilijoita se saattaa tuhota. Mistä testosteronissa oikein on kyse?

Eipä sitä usein tule ajatelleeksi, minkälaisen ihmemyllyn päällä mies istuu ja että ilman kiveksissä syntyvää mieshormonia, testosteronia, saattaisi tämäkin juttu jäädä kirjoittamatta.

Testosteroni pitää yllä vähän kaikkea, luustosta ja lihaskunnosta muistiin ja yleiseen henkiseen vireyteen saakka. Sen lisäksi mieshormoni tietenkin huolehtii ilmeisimmästä eli siittiöiden tuotannosta sekä sukupuolisesta halusta ja -kyvystä.

Yleisen kielikuvan mukaan testosteronilla on myös ääni; se hyrrää. Rajumpiinkin ilmauksiin olisi perusteita, sillä testosteronin yhteys aggressioon on kiistaton. Sillä kyvyllä mies aikojen alussa selvisi ja kykeni jatkamaan sukua.

Sitä taas ei niin viitsisikään ajatella, että neljäkymmentä vuotta täyttäneellä miehellä testosteronin tuotanto vaimenee prosentin vuosivauhtia. Ei siis ihme, että tunnettu, hormonihoitoa markkinoiva lääkefirma on nettisivuillaan ottanut käyttöön ikivanhan mainonnan kaavan:

Tunnetko itsesi usein väsyneeksi? Onko seksuaalinen halusi vähentynyt viime vuosina? Onko lihasvoimasi heikentynyt? Tämä voi johtua testosteronin puutteesta.

Kiihtyvä markkinointi ei ole ihme siksikään, että mahdollisia asiakkaita riittää nyt, kun suuret ikäluokat ovat pitkin läntistä maailmaa tulleet ikään, jossa vanhenemisen tosiasiat törmäävät nuorekkuuden ihanteisiin.

Mies voi väsyä ja veltostua monesta muustakin syystä, mutta hän on myös saattanut tulla vaihdevuosiinsa, ns. andropaussin aikaan – saattanut siksi, että täyttä yksimielisyyttä vaihdevuosien luonteesta ei näytä olevan. Naisella vaihdevuodet ovat selkeät: estrogeenin eritys laskee viisissäkymmenissä jyrkästi. Keskimääräisellä miehellä hormonierityksen lasku tapahtuu hitaasti.

Miehisyyden ylläpitäjä

Keskimääräistä miestä tosin ei ole olemassakaan, eivätkä kaikkien kivekset hyydy tasaisen vauhdin taulukon mukaisesti. Joillekin vireys on syntymälahja; jotkut osaavat pitää sitä yllä. Toisia hyydyttävät perinnölliset tai elämän tuomat sairaudet, joitakin kuluttavat elämäntavat. Ympäristömyrkkyjäkin on epäilty.

Nykyisin internetistä löytyy jopa testosteronitestejä, joiden avulla itse kukin voi arvioida oireitaan ja lääkärintarvettaan. Muuan alan verkkosivusto esittää tylyn listan mahdollisista vaivoista tähän tapaan:

Sen lisäksi että halu ja erektio heikkenevät, virtsa karkailee rakosta ja asiat muistista. Ruumis ja äly veltostuvat, väsymys ja masennus voimistuvat. Kiukunpuuskat iskevät helpommin. Yöllä hikoiluttaa, päivällä saattaa poskia kuumottaa. Vatsa pyöristyy, nivelet ovat jäykät, ja niitä särkee.

Tästä kaikesta voikin jo saada käsityksen, että testosteronin puute on syynä lähes kaikkiin vanhenevan miehen vaivoihin. Jyrki Suominen jarruttelee:

”On turha käyttää testosteronia, jos impotenssi johtuu verisuonten kalkkeutumisesta, ja useammin kyvyttömyys johtuu siitä kuin hormonaalisista syistä.”

Suominen on Turun yliopiston lehtori, dosentti ja andrologian asiantuntija. Sanakirjamääritelmä andrologialle on miestentautioppi. Vanhassa kreikassa andro-alkuliite merkitsi miehistä.

Suomisen mukaan testosteronilla tosiaan on tärkeä rooli miehisyyden ja mieskunnon ylläpidossa, mutta ”ehkä tästä syystä sorrutaan helposti ajattelemaan, että se auttaa kaikkiin miehen vaivoihin.”
”Iän karttuessa tulee kuitenkin sairauksia, esimerkiksi jatkuvasti lisääntyvä diabetes, joka aiheuttaa impotenssia ja johon testosteroni ei auta.”

Toinen syy vääristyneisiin käsityksiin on mainonta. Suomisen kielikuvin mieskuntoa nostavien lääkkeiden markkinointi tarjoaa kuvan miehestä, joka on taas kuin nuori leijona kohdatessaan myöntyväisen naisen. Kyseessä on iso bisnes.

Väistämätöntä kuitenkin on, että sukupuoliset halut hiipuvat, mieskunto hiipuu, ja koko elämä hiipuu. Toisaalta yli kolmannesta miehistä testosteronihoito auttaa, Suominen arvioi ja tarkoittaa miehiä, joiden hormonitason on mittauksin todella todettu merkittävästi alentuneen.

Nykyiset hormonigeelit ovat myös turvallisempia kuin entiset pistoksina tai tabletteina otetut lääkkeet, jotka saattoivat käydä maksan päälle. Tapana on myös todeta eturauhassyövän riskin kasvu testosteronia käytettäessä, mutta käsitykset vanhenevien miesten eturauhassyövästä ovat ylipäätään ristiriitaisia.

Urheilumaailma tuntee

Joitakin testosteroni auttaa, vaikka ei vaivaa olisikaan. Tämän tietää useampi ammattiurheilija kuin arvataankaan.

Alkusyksystä kuulantyöntäjä Ville Tiisanoja jäi kiinni mieshormonin käytöstä ja maksaa siitä hyvästä nyt 50 000 euron sopimussakkoja Suomen Urheiluliitolle.

Tapaus ei ollut ainutlaatuinen, ja hyvällä syyllä Tiisanojaa voi epäillä ns. jäävuoren huipuksi. Testosteroni auttaa lihasmassan kasvattamisessa ja palautumisessa rankan harjoittelun jälkeen, ja Jyrki Suomisen mukaan testosteronista hyötyvät ennen kaikkea naisurheilijat ja – hiukan yllättäen – pikajuoksijat.

Huippukisojen naisten sadan metrin juoksua katsottaessa voi maallikonkin mieleen juolahtaa, että ei noita lihaksia pelkällä ternimaidolla ole luotu.

Naiset hyötyvät testosteronin kaltaisista doping-hormoneista, koska heidän testosteroninsa normaali perustaso on vain noin kymmenen prosenttia miesten tasosta.

”Nykyiset testosteronista kehitetyt hormonit ovat myös entistä tehokkaampia ja niiden käytön ajankohtaa osataan hallita niin, että kiinnijäämisen riski pienenee”, Suominen sanoo.

Suominen on itsekin tutkinut testosteronin ja muiden androgeenisten hormonien vaikutusta dopingkäytössä ja havainnut, että suorituskyvyn paranemisen ohella myös sukupuolinen aktiivisuus lisääntyy, ”mutta ennen muuta mataloituu sietokyky erilaisille vastoinkäymisille, mikä aiheuttaa kotielämässä konflikteja”.

Tutkimuksissa on todettu, että hormonien väärinkäyttäjät ovat kuurien aikana ärtyneitä, aggressiivisia ja vihamielisiä. Punttissalikäyttäjien annokset saattavat olla monikymmenkertaisia normaaliin verrattuna, ja piikkien ja pillereiden välitön seuraus on, että kehon oma hormonituotanto sammuu.

Toipuminen voi kestää pitkään, ja ylimääräisen lihasmassan ja suorituskyvyn hintana saattaa olla, että kivekset surkastuvat, päälaki kaljuuntuu ja rinnat kasvavat. Viimeksi mainittu johtuu siitä, että osa testosteronista muuttuu maksassa naishormoniksi, estrogeeniksi.

Miesten ja naisten erilaisuus

Jollakin tavalla sukupuolihormonit näyttävät vievän elämän peruskysymysten äärelle. Tämä näkyy siinäkin, miten kiivaan keskustelun naisten jo varsin yleinen hormonihoito saattaa yhä nostaa.

Viime vuoden lopulla professori Elina Hemminki väitti suomalaisvirolaisen tutkimuksen perusteella, että naisten hormonihoidosta saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä ja arvosteli lääkäreitä ”hormonihoitojen tuputtamisesta”.

Hemmingin mukaan hoito aiheuttaa vakavia joskin harvinaisia terveysriskejä: sepelvaltimotauti, aivoverenkiertosairaudet ja syövät näyttivät tutkimuksen mukaan lisääntyneen hormonikorvauslääkettä saaneilla naisilla.

Hemminki sai niskaansa arvostelujen ryöpyn. Yksi kriitikoista oli dosentti Arto Saure, jonka mielestä Hemminki käy henkilökohtaista ristiretkeä hormoneja vastaan ja ohittaa hoidon suuret hyödyt. Sauren mielestä myös miesten tulisi torjua ikääntymisen vaikutuksia hormonihoidolla.

Jotakuinkin yhtä mieltä oltiin siitä, että kyseinen tutkimus ei ollut tilastollisesti kovin merkittävä.

Sukupuolihormonien merkitys tulee selväksi, kun vertaa pojan tai tytön vartaloa: murrosiän läpikäyneen pojan lihasmassa ja lihasvoima on suurempi, ääni on matalampi, ihokarvoitus on tyypillisissä paikoissa.

Alavatsan karvoitus ulottuu miehellä suippenevana napaan asti, naisella yläreuna on vaakasuora, ns. varoituskolmio. Nämä ovat testosteronin aikaansaamia vaikutuksia.

Ikuisuuskysymys on, onko miehisyys sosiaalisesti opittua vai luonnon määräämää. Jyrki Suomisen mukaan miesten aivot ovat keskimäärin rakentuneet niin, että mies ratkaisee yhden asian, esimerkiksi matemaattisen tehtävän helpommin. Samoin avaruudellinen hahmottaminen (kolmiulotteisuus) onnistuu pojilta paremmin.
Keskimääräisellä naisella taas on parempi kielellinen muisti, ja hienomotoriikka. Nainen myös reagoi herkemmin emotionaalisiin tilanteisiin.

Mies ei itke -periaate vihjaa, että miehisyys on paljolti kasvatuksen tulos. Tätä kaikki tutkimukset eivät kuitenkaan tue. Koehenkilöille näytettiin Stanley Kubrickin kauhuelokuva Hohto ja tutkittiin heidän tunnereaktiotaan. Tulos oli, että mitä korkeampi oli testosteronipitoisuus, sitä heikommat olivat emotionaaliset reaktiot.
”Tämän perusteella näyttää, että testosteronista on lähinnä haittaa”, Suominen summaa ja palauttaa hormoniongelman vanhoilta miehiltä nuorille pojille.

”Kun murrosikäisten testosteroni alkaa ryöpsähdellä, kanssaihmisten pitäisi olla joustavia, sillä eivät kaikki häiriköinnit ole suunniteltuja.”

Kuvittelukykykin voi auttaa

Olipa hormonilääkitys lahja ikääntyville miehille ja naisille tai ei, varmaa on, että vanhenemisen vaivoja ei keksitty vasta sitten, kun niihin oli lääke. Niin tehokasta ei ole edes nykyaikainen markkinointi ja mainonta.

Viitisen vuotta sitten saksalainen tutkijaryhmä julkaisi artikkelin, jossa diagnosoitiin Israelin kuningas Daavidin kärsineen anrdopaussista. David on ollut kuolleena kolme tuhatta vuotta.
Raamattu kertoo, että ikääntyneellä Davidilla ”ei ollut lämmin” peitonkaan alla. Tästä syystä palvelijat etsivät hänelle kauniin sunemilaisen neitsyen, Abisagin vuoteenlämmittäjäksi. Hoitomuoto, jota sunemismiksi kutsutaan, oli käytössä 1800-luvulle saakka.

Se saattoi hyvinkin auttaa. Tutkimuksissa on selvitetty, että jo sukupuoliset ärsykkeet voivat nostaa testosteronitasoa. Jyrki Suominen muistuttaa, että tieteellisesti on tutkittu sellaistakin tilannetta, jossa tutkija on joutunut elämään erossa tyttöystävästään ja kun hän sitten on saanut tietää pääsevänsä parin päivän päästä tapaamaan ystäväänsä, on testosteronin taso jo alkanut nousta ja esimerkiksi parran kasvu kiihtyä.

Ja tämähän todistaa senkin, että edes ärsykettä ei aina tarvita. Ihmisen kuvittelukyky on lähes rajaton.


Teksti : Jarmo Uusi-Rintakoski
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta