Kannen kuva Erkki Makkonen
NUMERO 1
20.1.2011
PÄÄKIRJOITUS
SUOMI: Elämä emännän varassa
100 VUOTTA: Täysi malja
MAAMME: Sisua suomeksi ja ruotsiksi
TALVI: Lunta on monta laatua
TYÖ: Erilaisen veterinäärin käänteet
ELINKEINO: Hahtuvilla on hintansa
TERVEYS:
Nivelrikko on jo kansantauti
Jarrua tunteiden vuoristorataan
RIKKAAT MUISTOT: Hellan ympärillä väkeä hyrräsi
PERHE: Käsittämätön katras
PUUTARHA: Puutarha parantaa
TALOUS: Tyrni marjoo jo Lapissakin
RUOKA: Konstailematta kotiruokaa
KÄSITYÖT:
Helminukkaa
Huovutettu huivi
Hattu, keeppi ja rannekkeet
KÄSITYÖLÄINEN: Ekoa ja jujua olla pitää
TAITEILIJA: Värin voimin
ELÄMYS: Siivetönnä voinkin lentää
LUKIJAMATKA: Upea Kiinan kiertomatka
JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Uuden edessä
Ristikko
Papin päiväkirja
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 17.2.2011 ja Maatilan Pellervo 3.2.2011.
Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.
Pysähdyn marketissa makkaroiden äärelle. Erilaisia versioita on ainakin 200 juoksumetriä eikä olla edes Amerikassa vaan Oulunkylässä. Vaihtoehtoja on paljon. Niitä on niin paljon, etten mitenkään kuukaudessa ehtisi kaikkia testata, vaikka ikään kuin työkseni haukkoisin.
Tyydyn vain tutkimaan muutamia: onko lisätty jauhoja ja vettä, kuinka monia lisä- ja säilymisaineita makkarataikinaan on pantu.
Yhtäkkiä eläydyn makkaran osaan. Suolesta peruutan pakettiin ja paketista uuniin tai muuhun kypsennykseen tai peräti koukkuun homehtumaan, jos olen kestomakkara, kiidän takaisin makkarakutteriin, leikkuuteriin, teurastamoon, saan kuulan kallooni – ei, en saakaan: minulta viedään taju kankaalle. Jos satun olemaan tosi luomusika, sain kesällä velliä ja vesiheinää, rapaa ja rapsutusta, se pitää muistaa! Niin vilistää kuin filminauha makkaran elämä.
Siirtyilen ruokakaupassa hyllyriviltä toiselle. Valtavat ovat leipävalikoimat. Tarjonnassa on otettu huomioon mielihalut, allergiat ja kansainvälisyys. Vaivihkaa takaudun suurleipomon valmisviipaleesta leipomon ja myllyn kautta kuivaamoon, puimuriin ja jyväksi tähkään.
Taannun kaupan yltäkylläisyyden taakan alla. Voipakettina avaan kääreeni ja monen mutkan jälkeen päädyn navettaan koemaidon suhaukseksi.
Käsittämätön on se työmäärä, joka kaiken ruuan eteen pitää tehdä, aina maan muokkaamisesta lähtien. Työtunteja kertyy paljon, ja niitä kertyy niin monella taholla, ettei laskemaan pysty.
Tiskin ääressä seistä töröttää toinen nainen, samanlainen, sekin miettii, mitä tänään laittaisi ruuaksi vai ostaisiko jotakin valmista. Pakasteissa on varaa valita, samoin eineksissä. Jos mikään ei oikein innosta, ja jos sattuu vielä laiskottamaankin, voi kävellä lihatiskin valmisruokia valitsemaan.
Ja mitä vielä! Aina voi viedä perheen ravintolaan tai tilata sille pitsat kotiin, ovelta ovelle ja suusta suuhun.
En kerta kaikkiaan käsitä, miten naiset ovat ennen vanhaan kaikista töistään suoriutuneet.
Kaikki piti tehdä itse. Monen piti yhden ainoan päivän aikana ehtiä työhön pellolle, navettaan ja tupaan. Eritellä teuraitten lihat, luut ja sisälmykset, päntätä syltyt, sekoittaa veret, leipoa leipää orret väärälleen, pestä lakanapyykistä lähtien kaikki käsin, kutoa matot ja hoitaa vanhukset.
Suita ruokittavana oli enemmän. Jääkaappia ei ollut, sähköhellaa ei ollut. Ei ollut pölynimuria, eikä varsinkaan ollut lämmintä kraanavettä jos kraanaa ensinkään. Miehet eivät panneet esiliinaa eteensä, sillä miehet eivät tiskanneet.
Mahtaisimmeko me mukaviksi pehmustetuissa oloissamme millään keinoin suoriutua siitä työmäärästä, joka meistä useimpien äideille oli jokapäiväinen lukujärjestys?
Teksti: Anna-Liisa Huhtala-Fiskars
Sähköposti: