Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Erkki Makkonen

NUMERO 1
20.1.2011


PÄÄKIRJOITUS

SUOMI: Elämä emännän varassa

100 VUOTTA: Täysi malja

MAAMME: Sisua suomeksi ja ruotsiksi

TALVI: Lunta on monta laatua

TYÖ: Erilaisen veterinäärin käänteet

ELINKEINO: Hahtuvilla on hintansa

TERVEYS:
Nivelrikko on jo kansantauti
Jarrua tunteiden vuoristorataan

RIKKAAT MUISTOT: Hellan ympärillä väkeä hyrräsi

PERHE: Käsittämätön katras

PUUTARHA: Puutarha parantaa

TALOUS: Tyrni marjoo jo Lapissakin

RUOKA: Konstailematta kotiruokaa

KÄSITYÖT:
Helminukkaa
Huovutettu huivi
Hattu, keeppi ja rannekkeet

KÄSITYÖLÄINEN: Ekoa ja jujua olla pitää

TAITEILIJA: Värin voimin

ELÄMYS: Siivetönnä voinkin lentää

LUKIJAMATKA: Upea Kiinan kiertomatka

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Elämäntilanteita
Uuden edessä
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 17.2.2011 ja Maatilan Pellervo 3.2.2011.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Konstailematta kotiruokaa


Kaikkeen varautuvalla on aina kaapissa tölkki tai pari tomaattimurskaa ja papuja. Niillä on helppo jatkaa eilisen keitot, padat ja kastikkeet.

Mehevä uunibroileri
Kokonaisena kypsennetty broileri on näyttävä ja mehukas. Myös 4–6 maustamatonta broilerin koipireisipalaa soveltuu ohjeeseen. Kokonainen broileri kypsyy uunissa noin puolitoista tuntia, koipireisipalat tunnissa.
1 kokonainen broileri
(1/2 sitruuna)
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2–3 porkkanaa
2–3 sipulia
(muutama valkosipulinkynsi)
(2 lehtisellerin vartta)
pari oksaa tuoretta timjamia
2 laakerinlehteä
3–5 dl vettä tai mietoa kana- tai kasvislientä
6–8 perunaa (kiinteä lajike)
Hiero broilerin pinta sitruunalla ja ripottele sille suola sekä pippuri. Voit lohkoa hyvin pestyn sitruunan toisen puolen pataan mausteeksi.
Kuori porkkanat sekä sipulit ja leikkaa muut paitsi perunat reiluiksi paloiksi. Suikaloi lehtiselleri. Laita kasvikset tilavaan pataan broilerin, timjamin ja laakerinlehtien kanssa. Kaada pataan nestettä sen verran, että se näkyy kasvisten lomasta.
Peitä pata kannella ja nosta 175-asteiseen uuniin. Kypsennä noin 45 minuuttia.
Kuori perunat ja laita ainesten mukaan pataan. Jatka kypsentämistä toiset 45 minuuttia, kunnes perunat ja broileri ovat kypsiä.

Makkara-papupata
Kun uunimakkaraa tai makkarakastiketta on jäänyt tähteeksi, mutta ei kokonaiseksi ateriaksi, jatka ruokaa pavuilla.
1–2 sipulia
1 iso porkkana
öljyä
1 tl paprikajauhetta
2–3 dl kuutioitua makkaraa tai makkarakastiketta
1 tlk (n. 400 g) papuja tomaattikastikkeessa tai suolaliemessä
(0,25 tl jauhettua valkopippuria)
(vettä)
(suolaa)
Silppua ja raasta hienoksi kuoritut sipulit ja porkkana. Kuullota niitä öljyssä isolla pannulla tai paistokasarissa. Lisää kuullottamisen loppupuolella paprikajauhe. Kasvikset saavat hiukan ruskistua, mutta varo polttamasta.
Kumoa sekaan makkarat tai makkarakastike ja pavut. Jos käytät suolaliemeen säilöttyjä papuja, huuhtele ja valuta ne ensin. Lisää tilkka vettä sekä mausteita tarvittaessa. Hauduta 5–10 minuuttia.
Tarjoa esimerkiksi perunasoseen kanssa.

Kalaa espanjalaisittain
Tästäkin saa yhdessä astiassa kypsennettävän, jos käyttää uuniin sopivaa paistinpannua tai valmistaa ruuan keitetyistä perunoista. Kypsät perunat voi viipaloida sipulin kanssa suoraan uunivuokaan. Voit käyttää joko pakastettua tai tuoretta kalaa fileinä. Pinnalle tuleva makkara saa olla reilusti maustettua: chorizo-leikkelettä, pepperonia tai esimerkiksi valkosipulimeetvurstia.
n. 400 g kalaa fileenä
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
6 perunaa
1–2 sipulia
1 rkl öljyä
1 tlk (n. 350 g) yrteillä maustettua tomaattimurskaa
(4 valkosipulinkynttä)
(ripaus chiliä)
n. 50 g mausteista makkaraa viipaleina
(oliiveja)
Pinnalle: silputtua persiljaa
Pakastekala kannattaa ottaa sulamaan hyvissä ajoin. Leikkaa annospaloiksi ja ripottele pinnalle suolaa sekä pippuria.
Kuori perunat ja sipuli. Leikkaa raa’at perunat hyvin ohuiksi viipaleiksi, suikaloi sipuli. Paista perunoita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja jatka kypsentämistä, kunnes perunat ja sipulit ovat lähes kypsiä.
Jos käytät kypsiä perunoita, viipaloi ne ja levitä voideltuun uunivuokaan. Silppu sipuli ja ripottele perunoille.
Ota pannu liedeltä ja asettele lähes sulaneet kalapalat perunoille. Valuta tomaattimurska kalojen ja perunoiden päälle. (Mausta murska valkosipulilla ja chilillä.)
Suikaloi makkara ja levitä suikaleet kalapaloille. (Ripottele ainesten lomaan oliiveja.) Nosta pannu 200 asteiseen uuniin ja kypsennä noin 15 minuuttia, kunnes kala on kypsää.
Ripottele pinnalle silputtua persiljaa ja nosta tarjolle salaatin tai juuresraasteen kanssa.

Siskon makkarapaistos
Tähän ruokaan kannattaa käyttää jääkaapissa ajelehtivat juuresten loput. Hapankaali antaa mehevyyttä ja makua. Siskonmakkaroiden sijaan käyvät nakit tai lenkkimakkara. Ruuan voi tehdä myös laakealla paistinpannulla liedellä kannen alla, mutta silloin pitää olla tarkka ja sekoitella välillä pohjaa myöten, ettei paistos pala pohjaan.
6 annosta
1 l raastettuja juureksia
200 g hapankaalia
2 sipulia
n. 500 g siskonmakkaroita
1 tlk (n. 400 g) tomaattimurskaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
n. 2 dl vettä
(juustoraastetta)
Levitä juurekset ja hapankaali voideltuun laakeaan uunivuokaan.
Kuori ja silppua sipulit ja ripottele vuokaan.
Irrota siskonmakkarat toisistaan ja asettele ne juuresseoksen sekaan kevyesti painellen. Pistele makkaroihin terävällä haarukalla tai cocktailtikulla muutamia reikiä, etteivät ne halkea hallitsemattomasti uunissa.
Mausta tomaattimurska suolalla ja pippurilla. Lisää hiukan vettä ja kaada seos uunivuokaan ainesten päälle.
Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 40 minuuttia, kunnes kasvikset ovat mehevän kypsiä.
Jos jääkaapissa on juustonkannikoita, raasta niitä ja ripottele pari desiä ruuan pinnalle kypsennyksen puolivälissä.

Häränhäntäkeitto
Häränhännistä ei paljon lihaa irtoa, mutta makua kyllä mahtavasti!
n. 1 kg häränhäntiä
1 rkl öljyä
0,5 tl jauhettua valkopippuria
pala juuriselleriä
1 sipuli
1 porkkana
1,5 l vettä
2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
1 tl suolaa
(pari persiljanoksaa)
Keittoon:
1-2 porkkanaa
150 g lanttua tai palsternakkaa
100 g juuriselleriä
6 perunaa
(pieni purjo)
(2 rkl tomaattisosetta)
(suolaa, pippuria)
Ruskista häntäpalat rasvassa padassa tai paksupohjaisessa kattilassa, ripottele valkopippuri. Lisää sipuli puolitettuna, pesty sellerinpala ja porkkana reiluina paloina. Kasviksia ei tarvitse kuoria. Paista kasviksia sekoitellen lihan seassa hetken aikaa.
Lisää vesi ja mausteet (sekä persilja). Keitä miedolla lämmöllä kannen alla 2–3 tuntia.
Nosta häntäpalat padasta ja siivilöi liemi.
Kuori ja kuutioi keiton kasvikset ja kypsennä ne liemessä. Irrota kypsä liha luista ja pane keittoon. (Mausta halutessasi tomaattisoseella ja lisää tarvittaessa suolaa sekä pippuria.)
Vinkki: Sain Makulihan tuote-esittelijältä maukkaan vinkin: Jos keitto tuntuu kovin vähälihaiselta, lisää siihen pala lihahyytelöä juuri ennen tarjoamista. Hyytelöstä saa myös hyvät lämpimät leivät: paksu siivu ruisleivälle, puolen-minuutin kuumennus mikrossa ja ihana välipala on valmis!

Pinaattipannarirulla
Täytteeksi sopivat myös kinkkusuikaleet, jauheliha- tai makkarakastikkeen tähteet.
n. 6 annosta
5 dl maitoa
3 kanamunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
150 g pakastettua pinaattia
0,25 tl jauhettua valkopippuria
(ripaus muskottia)
0,5 tl suolaa
Täytteeksi:
2–4 dl perattua savukalaa
n. 100 g tuorejuustoa
silputtua tilliä tai muuta yrttiä
Vatkaa maito ja munat kulhossa. Lisää jauhot vähitellen vatkaten sekä sulanut pinaatti, mausta. Anna taikina turvota noin 15 minuuttia.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja paista 225 asteessa 20–30 minuuttia.
Paloittele savukala ja ripottele tuorejuustonokareiden kanssa pannarille. Kääri pannukakku rullalle kääretortun tavoin saumapuoli alaspäin. Anna rullan levähtää hetki. Leikkaa viipaleiksi ja tarjoa salaatin kanssa.

Hyvän omantunnon kauralastut
Kahvin, teen, kaakaon, marjarahkan tai kiisselin seurana maistuvat hyvät keksit. Näissä lastuissa on leseitä, rasvana öljy ja vähemmän sokeria, joten ne ovat hiukan terveellisempiä ja sopivat moneen ruokavalioon. Käytä keliaakikolle sopivaa kauraa ja korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.
n. 40 kpl
3,5 dl isoja kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
1,5 dl öljyä
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
Sekoita kaurahiutaleet, -leseet ja öljy keskenään. Lisää sokerit, jauhot ja leivinjauhe. Sekoita lopuksi mukaan kananmuna.
Nostele taikinasta leivinpaperoidulle pellille nokareita kahden lusikan avulla. Jätä reilusti väliä, sillä keksit leviävät. Paista 175 asteessa noin 5 minuuttia, kunnes keksit ovat kullanruskeita. Vahdi uunissa olevia lastuja, sillä ne palavat herkästi!
Anna jäähtyä tasaisella alustalla. Irrota jäähtyneinä.

Marjaisa pitsikakku
Perinteinen pitsikakku on yksinkertainen, maukas kahvin seuralainen. Tähän kakkuun lisämakua tuovat marjat. Pitsiseokseen sopii parhaiten kuohukerma, mutta hätätilassa voit käyttää jotain kevyempää tai maidotonta versiota. Samoin taikinaan sopii maidonkaltainen kaura- tai soijatuote.
n. 10 palaa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl öljyä tai sulatettua voita
0,5 dl maitoa tai kermaa
2–3 dl pakastemarjoja (esim. punaherukka)
Pinnalle:
1 dl sokeria
2 rkl huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2 rkl kermaa
Voitele ja jauhota halkaisijaltaan noin 24 cm:n (irtoreuna)vuoka.
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhot, öljy ja maito parissa erässä vaahtoon. Vatkaa vain pienillä kierroksilla, ettei taikina sitkisty tai sekoita isolla lusikalla.
Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle jäiset marjat.
Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 20 minuuttia, kunnes kakku alkaa olla lähes kypsä.
Sekoita pinnalle tulevan sokerin sekaan voi ja kerma. Avaa uuninluukku varovasti ja nostele seos nokareina kakun pinnalle. Jatka kypsentämistä, kunnes pinnalla oleva sokeriseos alkaa saada väriä ja repeilee (5–10 minuuttia).
Irrota kakku vuoasta vasta jäähtyneenä.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta