Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Topi Pakarinen.

NUMERO 1
19.1.2012


Pääkirjoitus
Valoon vaikka väkisin
Mies asemalta
Onnen avaimet

TERVEYS:
Vanhusta pitää varjella
Viekö geenitesti viihteen puolelle?
Joka puolella sähköä
Hyvää elämää kylään

LUKIJAMATKA: Suuri kierros Kiinassa
Hiltusten huushollissa
Kemiön komea kartano

PUUTARHA:
Harkiten valitut pärjäävät hyvin
Lumi suojaa
Lindan tarina

RUOKA:
Lypsylämmintä, kiitos
Luomu maistuu lapsille
Talviruokaa taloudellisesti
Kirjan kotona

KÄSITYÖT:
Pipo päähän ja huivi kaulaan
Sievä pikku jakku
Väreistänsä tehdas tunnetaan

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pieniä tarinoita
Kirjan kannet auki
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Koti maalla
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 16.2. ja Maatilan Pellervo 1.2.2012.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Talviruokaa taloudellisesti


Sisäelimistä kokataan monipuolisia, maukkaita ja edullisia aterioita. Mukavasti maustaen avautuu ovi uusien makujen maailmaan.

Keitetty sydän, kieli tai maksa

Sama keitinliemi sopii kaikille, vain kypsennysajat vaihtelevat. Porsaan-, poron ja lampaankieli kypsyvät nopeammin kuin naudankieli, maksa nopeammin kuin sydän. Kokonainen maksa tai maksapala kypsyy puolessa tunnissa, pieni sydän ja kieli tunnissa, naudankieli vaatii pari kolme tuntia. Liha on kypsää, kun haarukka uppoaa siihen helposti. Naudankielen keittämistä nopeuttaa painekattila.
Jäähdytä maksa, kieli ja sydän keitinliemessä; ne maistuvat sellaisenaan kylmänä, ohueksi leikattuina leikkeleinä ruisleivän päällä. Kastikkeella hunnutettuna ne sopivat perunan tai pastan kanssa. Suikaloituna tai kuutioituna niitä käytetään kuten mitä tahansa kypsää lihaa.
Keitinliemestä tulee hyvä kastike tai sopan pohja. Keittäminen vie aikaa, joten samalla vaivalla kannattaa keittää kerralla isompi satsi ja pakastaa se sopivina annoksina. Sulatuksen jälkeen käytössä on kypsää hyvää lihaa erilaisiin ruokiin. Keitetyn maksan voi myös raastaa ja sekoittaa riisipuuron, maidon, munien ja mausteiden kanssa laatikoksi.
n. 1 kg kieliä, sydäntä tai maksaa
n. 2 l vettä
1 sipuli
1 porkkana
pala juuriselleriä tai pari sellerinvartta
2 rkl suolaa
2–3 laakerinlehteä
10 maustepippuria
5 mustapippuria
5 valkopippuria
Huuhtaise kieli, sydän tai maksa. Halkaise sydäntä sen verran, että saat huuhdeltua sen myös sisältä. Laita kattilaan ja kaada päälle vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kerää pintaan noussut vaahto pois.
Laita liemeen halkaistu, kuorimaton sipuli sekä muutamaan osaan paloiteltu pesty porkkana ja juuriselleri (mahdolliset multaiset ulkokuoret ja kanta pitää poistaa). Lisää suola ja mausteet. Jos maustekaapissa on rosee- tai viherpippureita, korvaa valkopippurit teelusikallisella rosee- tai viherpippureita. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä kypsäksi. Nosta kieli liemestä ja poista nahka. Lämmin kieli on helpoin nylkeä. Varsinkin naudankielen nahka on sen verran kovaa, että se kannattaa poistaa. Tee nahkaan viilto, tartu viiltoihin ja vetäise nahka pois. Anna jäähtyä keitinliemessä.

Keitettyä kieltä hapanimeläkastikkeessa

2 keitettyä porsaan- tai naudankieltä neljälle
Kastike:
2 porkkanaa
1 pieni sipuli
(pieni vihreä paprika)
2 tl öljyä
3,5dl kielen keitinlientä, vettä tai täysmehua (omena, appelsiini tai ananas)
0,5 dl sokeria
0,5 dl tomaattipyreetä
2rkl valkoviinietikkaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
0,5 dl keitinlientä tai vettä
2 rkl maissi- tai perunatärkkelystä
Viipaloi keitetty kieli. Laita viipaleet tarjoiluvadille.
Suikaloi kuorittu porkkana ja sipuli sekä puhdistettu paprika. Kuullota öljyssä puolikypsiksi. Kaada sekaan keitinliemi, sokeri, pyree, viinietikka ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi, tarkista maku.
Sekoita keitinliemitilkkaan maissitärkkelys ja valuta ohuena nauhana kastikkeeseen koko ajan sekoittaen, kiehauta ja kaada viipaleiden päälle.

Sydänpata

Maukas pata yllättää sisäelimiä vieroksuvan. Liha kypsyy meheväksi ja mureaksi. Pataan voi käyttää keitettyä tai raakaa sydäntä. Kypsä, kuutioitu sydän lisätään pataan sienien kanssa, kun kasvikset ovat kypsiä.
1 porsaansydän
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2 rkl vehnäjauhoja
1 sipuli
1 iso porkkana
pala (100g) lanttua
pala (100 g) palsternakkaa
pala (50 g) selleriä
pieni purjo
2 rkl öljyä
1 tl paprikajauhetta
4 dl keittolientä tai mietoa lihalientä
2 dl säilöttyjä, silputtuja sieniä
(suolaa)
Huuhtele halkaistu sydän hyvin, taputtele kuivaksi. Sekoita suola, pippuri ja jauhot keskenään lautasella. Leikkaa lihas kuutioiksi ja pyörittele palat maustetuissa jauhoissa.
Paloittele reiluiksi palasiksi kuoritut juurekset ja sipuli. Halkaise purjo, huuhtele hyvin. Leikkaa suikaleiksi.
Kuumenna öljy padassa ja paista sydänpalat nopeasti. Lisää paprikajauhe ja kasvikset. Kääntele hetki sydänpalojen seassa, kaada päälle liemi.
Peitä kannella. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia välillä pohjaa myöten sekoittaen.
Jos käytät kypsää sydäntä, kuullota kasvikset padassa, ripottele päälle maustetut jauhot ja sekoita hyvin. Lisää liemi ja hauduta noin 20 minuuttia.
Valuta ja huuhtele sienet tarvittaessa, sekoita pataan. Kuumenna kiehuvaksi, keitä pari minuuttia, tarkista maku ja nosta tarjolle.

Munuaishöystö

n. 400 g munuaista
n. 1 dl maitoa tai vettä
iso sipuli
muutama valkosipulinkynsi
1 tlk säilöttyjä tomaatteja
paistamiseen voita tai öljyä
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kuivattua yrttiseosta (esim. Provencen yrtit)
ripaus chiliä
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
(2–3 rkl sherryä tai kuivaa valkoviiniä)
(1–2 dl ruokakermaa)
Liota munuaisia halutessasi tunnin verran maidossa tai vedessä huoneenlämmössä.
Halkaise munuaiset pituussuuntaan ja huuhtaise. Taputtele talouspaperilla kuivaksi, kuutioi.
Paloittele säilötyt tomaatit, säästä liemi.
Kuumenna rasva. Paista munuaiset nopeasti ruskeiksi. Sekoita joukkoon sipulit. Kuullota hetki. Kumoa sekaan tomaatit liemineen. Mausta. Anna kiehua jokunen minuutti, kunnes neste alkaa haihtua. (Lorauta sekaan sherry. Se antaa mukavan lisämaun, mutta ei ole välttämätön.) Keitä muutama minuutti reilulla lämmöllä. Jos jääkaapissa on kermapurkin loppu, hulauta se sekaan. Kiehauta, tarkista maku ja nosta tarjolle.

Liha-munuaispaistos

Munuaishöystön tähteistä, jauhelihasta ja sienistä syntyy taikinakannen alla maukas paistos iltapalaksi tai päivälliseksi salaatin kanssa. Jos et halua paistokseen pohjaa, valmista taikinaa vain puolikas annos. Tuoreiden sienten sijaan käyvät säilötyt; kuivattuja tarvitaan noin 0,5 dl, pakastettuja 2 dl.
Pohja ja kansi:
6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
1 dl jääkylmää vettä
Täyte:
n. 2 dl munuaishöystöä
400 g jauhelihaa
2 porkkanaa
1 sipuli
(2 valkosipulinkynttä)
200 g tuoreita herkkusieniä
2 rkl öljyä
1 tl paprikajauhetta
1–2 rkl soijakastiketta
0,25 tl rouhittua valko- tai mustapippuria
Nypi jauhot ja voi ryynimäiseksi, lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Laita taikinapallo jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
Raasta kuoritut porkkanat ja silppua sipulit. Viipaloi herkkusienet.
Kuullota sipulia pari minuuttia pannulla öljyssä. Lisää jauheliha. Ruskista kevyesti, mausta paprikajauheella. Sekoita mukaan porkkanaraaste sekä sienet. Jatka kypsentämistä 5 minuuttia. Mausta soijalla ja pippurilla. Lisää munuaishöystö. Anna seoksen jäähtyä.
Painele reilu puolet taikinasta voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Taikina saa tulla kunnolla reunojen yli. Levitä täyte vuokaan.
Kauli lopputaikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä vähän vuokaa isommaksi levyksi. Kumoa paperin avulla täytteen päälle. Poista paperi ja nipistele taikinareunat kiinni. Voitele pinta vedellä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla noin 35 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.

Maukas munuaiskeitto

n. 400 g munuaisia
1 sipuli
1 rkl öljyä
8 dl mietoa lihalientä
(0,25 tl rouhittua mustapippuria)
(1 tl kuivattua oreganoa tai rakuunaa)
4 perunaa
n. 200 g parsakaalia
200 g pakastettuja vihreitä papuja
100 g sulate- tai tuorejuustoa
(silputtua tuoretta rakuunaa, meiramia tai oreganoa)
Huuhtele halkaistut munuaiset ja liota halutessasi vedessä tunnin verran huoneenlämmössä.
Viipaloi porsaan-, lampaan- tai poronmunuaiset, paloittele naudanmunuaiset.
Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipulisilppua kattilan pohjalla. Lisää munuaiset. Jatka paistamista pari minuuttia. Kaada päälle lihaliemi. Mausta pippurilla sekä yrteillä, jos käytät maustamatonta juustoa. Keitä miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
Kuori ja kuutioi perunat. Paloittele parsakaali, jos käytät tuoretta. Lisää parsakaalin varsiosat keittoon perunoiden kanssa. Keitä 10–15 minuuttia, kunnes perunat ovat lähes kypsiä.
Lisää parsakaalin kukinnot ja pakastepavut. Jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia.
Sekoita mukaan juusto nokareina ja kuumenna varovasti sekoittaen, kunnes juusto on sulanut. Ripottele pinnalle tuoreita yrttejä ja nosta tarjolle.

Maksastroganoff

Maksastroganofiin laitetaan smetanaa, mutta sen voi vaihtaa ruokakermaan.
400 g naudan maksaa
0,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl kuivattua timjamia
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2–3 porkkanaa
2 sipulia
voita tai öljyä
n. 4 dl vettä tai mietoa lihalientä
3 etikkakurkkua
1 rkl sinappia
1 prk (n. 120 g) smetanaa
(suolaa)
Poista maksasta kalvo ja jänteet, suikaloi tai kuutioi maksa. Sekoita jauhot ja mausteet. Ripottele jauhot maksapaloille, sekoita hyvin.
Kuori porkkanat ja sipulit. Leikkaa porkkanat maksan kanssa samankokoisiksi tai pienemmiksi kuutioiksi. Silppua sipulit.
Kuumenna hiukan rasvaa pannulla, kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää porkkanat. Anna kypsyä muutama minuutti. Kaada kasvikset pataan ja laita pannulle hiukan rasvaa lisää. Ruskista maksapalat. Kaada pataan kasvisten seuraan. Lisää vettä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät.
Keitä kannen alla miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Leikkaa herkkukurkku kuutioiksi ja lisää sinapin kanssa pataan. Tarkista maku ja ainesten kypsyys. Mausta tarvittaessa pippurilla ja suolalla. Lisää smetana, kuumenna hetki. Nosta tarjolle esim. perunasoseen kanssa.

Maksapihvit salvia-sitruunakastikkeessa

Italialaishenkiset maksapihvit maistuvat vaikka sunnuntailounaalla.
4–6 ohutta maksaviipaletta
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 dl vehnäjauhoja
2 sipulia
2–4 valkosipulin kynttä
voita tai öljyä
5–10 salvian lehteä
1–2 tl raastettua sitruunan kuorta
2 dl valkoviiniä tai mietoa kasvislientä
Viipaloi kuoritut sipulit ja valkosipulinkynnet. Ruskista sipuliviipaleita pannulla (älä lisää vielä valkosipulia!) noin 10 minuuttia ja nosta sipulit syrjään. Pidä lämpiminä.
Lisää pannulle hiukan rasvaa ja ripottele pannuun salvia, valkosipuli ja sitruunankuori. Paista minuutin verran. Laita sekaan maksaviipaleet ja paista pari minuuttia puolta kohti.
Kaada pannuun valkoviini. Kiehauta viini ja sekoita mieluiten vain pannun kahvaa ravistellen. Nosta päälle sipuli ja tarjoa heti.

Pehmeät jauhemaksapihvit

Omena, punajuuri ja jauheliha pehmentävät maksan makua, joten nämä pihvit maistuvat niillekin, jotka eivät ole erityisiä maksan ystäviä. Jos jauhelihan jättää pois, pienenee annoskoko 4–6 hengelle.
6–8 annosta
2 keskikokoista raakaa perunaa
1 sipuli
1 omena
1 keitetty tai etikkapunajuuri
n. 400 g jauhettua naudan maksaa
200 g jauhelihaa
1 muna
1 tl suolaa
0,25 tl rouhittua valkopippuria
1 tl kuivattua meiramia
Lisäksi: 3–4 sipulia
Paistamiseen: voita tai öljyä
Kuori perunat, sipuli, omena ja keitetty punajuuri. Silppua sipuli pieneksi. Raasta omena, punajuuri sekä perunat hienoksi. Sekoita kulhossa raasteet, maksa, jauheliha, muna sekä mausteet. Paista taikinasta ohukaispannulla miedolla lämmöllä pihvejä. Ruskista samaan aikaan toisella pannulla sipulirenkaita maksapihvien lisäkkeeksi.

Perunaiset leivospohjat

Ylijääneet keitetyt perunat voi vaihteeksi käyttää leivospohjiin. Valmiit pohjat säilyvät pari viikkoa kuivassa ja viileässä. Ne voi myös pakastaa. Täytteeksi käy hillon tai pakastemarjasurvoksen kanssa esimerkiksi eri tavalla maustettu kerma-rahkaseos, vaniljakiisseli tai jäätelö.
n. 8 kpl
2 (n. 100 g) keitettyä perunaa
100 g voita
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl täysjyvä(graham)jauhoja.
0,5 tl leivinjauhetta
Raasta kuoritut perunat hienoksi.
Nypi rasva sekä jauhot murumaiseksi seokseksi, sekoita mukaan perunaraaste.
Voitele muffinipellin kolot tai leivosmuotit. Painele taikina niiden pohjalle ja reunoille. Myös kartonkisia muffini- tai leivosmuotit sopivat. Jos maltat, pistä leivospohjat jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen paistamista, silloin reunat eivät valahda niin helposti.
Kypsennä 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes leivospohjat ovat saaneet väriä. Anna hieman jäähtyä. Irrota varovasti muoteista. Täytä vasta vähän ennen tarjoilua.

Rahkapannarit

Aamusta ylijäänyt puuro jalostetaan ihanaksi herkuksi. Maistuu jälkiruokana tai välipalana.
n. 20 kpl
3–4 dl puuroa
1 prk (250 g) maitorahkaa
2–3 dl maitoa
0,5 dl öljyä
4–5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl hunajaa tai 1 rkl sokeria
2–3 kananmunaa
Paistamiseen: voita tai öljyä
Sekoita kulhossa puuro, rahka, maito ja öljy. Lisää jauhot, sekoita tasaiseksi. Makeuta hunajalla tai sokerilla. Vatkaa sekaan munat. Taikina saa olla melko paksua.
Paista seoksesta lettu- tai blinipannulla paksuhkoja, rapeita lettuja.
Tarjoa esimerkiksi pikahillon kanssa. Herkkupäivänä lisäkkeenä voi olla kermavaahtoa tai jäätelöä.

Pikahillo

Tarjoa sellaisenaan tai soseuta marjat kevyesti.
n. 4 dl (400 g) pakastemarjoja
1 dl hillo-marmeladisokeria
Laita marjat kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä hetki, kunnes nestettä alkaa irrota. Hämmennä mukaan sokeri. Jatka kuumentamista, kunnes seos alkaa kiehua. Keitä pari minuuttia, sekoita välillä. Anna jäähtyä hetki ja soseuta halutessasi.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta