Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Kimmo Torkkeli.

NUMERO 2
18.2.2010


Sisällys

PÄÄKIRJOITUS

ASUMINEN:
Kirkonkylän keskipiste
Kädellisten kodossa
Kierrätyksen taidonnäyte

ENTISÖINTI: Sivustavedettävä palaa ennalleen

AMMATTI: Täti puuttuu asiaan

KASVUN VUOSIA: Viimeinen tikki

TERVEYS: Kun mieli sairastuu

LUONTO: Suden valtakunnassa

HUONEKASVIT: Katse kukkaikkunalle

SYÖTÄVÄ: Kinua

RUOKA: Diabeetikon ruokavalio sopii kaikille

KIINA: Pienen kylän ylpeys

KULTTUURI: Soitto takaisin kotiin!

KÄSITYÖT:
Sininen valaisee kotia

KÄSITYÖT: Armonlaakson matamit

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Elämäntilanteita
Vapaaehtoinen
Koti maalla
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 18.3. ja Maatilan Pellervo 4.3.2010.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Diabeetikon ruokavalio sopii kaikille


Diabeetikoille suositellaan monipuolista, terveellistä ruokavaliota. Erillisiä tarjoiltavia ei pöytään kaivata, kunhan ruoanlaitossa ja leivonnassa vältetään ylenmääräistä rasvan ja sokerin hölväämistä. Passeli remontti itse kullekin.

Ruokavalion kokonaisuus ja säännöllinen ateriarytmi ovat tärkeitä etenkin diabeetikoille, mutta yhtä lailla kenelle tahansa. Päivittäiset ruokailut on hyvä jakaa vähintään kolmeen pääateriaan ja lisäksi tarpeen mukaan pariin kolmeen välipalaan. Aterioiden säännöllisyys auttaa ruokamäärän hallinnassa ja sitä myöten painokin pysyy paremmin kurissa.
Päivittäisestä energiasta rasvan osuus voi olla 25–35 prosenttia. Suositeltavia ovat pehmeät rasvat, joista saadaan tärkeitä omega 3- ja 6-ryhmän rasvahappoja. Energiasta pitäisi olla proteiineja 10–20 ja hiilihydraatteja 45–60 prosenttiin. Lisätyn sokerin määrä pitäisi jäädä alle 10 prosentin.
Kuituja aterioista olisi hyvä saada vähintään 20 g päivässä, kun taas suolamäärän pitäisi pysyä viiden gramman paikkeilla. Suositukset ovat samoja kuin muullekin väestölle.
Hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja saadaan esimerkiksi ruisleivästä, palkokasveista, täysjyväpastasta sekä hedelmäsokerista. Kasviksia voi syödä huoletta, koska niiden hiilihydraattipitoisuudet ovat hyvin alhaisia.
Nopeasti veren sokeripitoisuutta nostavat tavallinen sokeri ja sokeripitoiset elintarvikkeet, pulla ja muut valkoiset viljatuotteet sekä peruna. Hiilihydraatteja on myös riisissä ja pastassa, muroissa, mysleissä, hedelmissä ja maitotuotteissa. Diabeetikon pitää kiinnittää huomiota hiilihydraattien määrään aterialla ja välttää kovin suuria hiilihydraattiannoksia yhdellä kertaa.
Hyvänä apuna ruokailussa on vanha kunnon malli: puolet lautasesta täytetään kasviksilla (salaatilla ja lämpimillä kasvislisäkkeillä), neljännes täyttyy lihalla, kalalla, kananmunalla tai kasvisperäisellä proteiinilla ja loppuosa perunalla, pastalla tai riisillä. Lautasmallin sääntöä voi hyvin käyttää myös ruoan valmistuksessa, esimerkiksi keitoissa: puolet aineksista kasviksia, neljäsosa hiilihydraatteja ja neljäsosa proteiinia.

Keitettyä lihaa japanilaisittain
Ohjeessa on possua, mutta kokeile myös broilerin tai kalkkunan fileetä, niiden kypsymisaika on lyhyempi, noin 30 minuuttia. Valmista ruoka hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasaantua. Liha tarjotaan kylmänä, mutta haaleanakin se maistuu. Tuoreen inkiväärin voit korvata ruokalusikallisella inkivääritahnaa tai 1–2 teelusikallisella jauhettua inkivääriä.
6 annosta
n. 500 g porsaan ulkofileetä, kassleria tms. palana
pieni purjo
2 cm pala tuoretta inkivääriä
vettä
Kastike:
3–4 valkosipulinkynttä
1 dl soijakastiketta
1 tl sokeria
1 tl riisi- tai valkoviinietikkaa
ripaus chilijauhetta
(1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl seesamiöljyä)
(Pinnalle: silputtua purjoa ja punasipulia)
Laita lihapala kattilaan. Halkaise purjo ja huuhtele lehtien välistä, paloittele 2–3 osaan ja tipauta lihan viereen. Suikaloi kuorittu inkivääri ja ripottele lihalle. Kaada päälle vettä sen verran että liha juuri ja juuri peittyy. Älä lisää veteen suolaa, sillä lihan päälle tulevassa maustekastikkeessa on suolaa riittävästi.
Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia, kunnes liha on kypsää (koita tikulla: jos tikku uppoaa lihaan hyvin ja ulostuleva neste on kirkasta, liha on kypsää). Anna lihan jäähtyä liemessä puolisen tuntia.
Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Nosta liha liemestä ja viipaloi se. Asettele viipaleet tarjoiluastiaan.
Valuta kastike viipaleille, peitä astia kannella tai kelmulla. Anna maustua viileässä vähintään tunti.
Vinkki: Keitinliemestä saat hyvän keittopohjan esim. mausteiseen makkarakeittoon.

Mausteinen makkarakeitto
4 annosta
4 keskikokoista perunaa
2 porkkanaa
1 iso sipuli
400 g kerä- tai kiinankaalia
2 tl öljyä
1–2 tl paprikaa
6 dl mietoa lihalientä
1 tlk (n. 400 g) esim. chilillä maustettua tomaattimurskaa
200 g kevytlenkkiä
(suolaa)
(pippuria)
Suikaloi tai lohko pestyt ja kuoritut perunat ja porkkanat. Suikaloi myös kuorittu sipuli sekä kaali.
Kuumenna öljy kattilassa ja sekoita joukkoon paprika. Kuullota hetki ja kääntele sekaan kaali. Paista keräkaalia miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia ja lisää sekaan muut kasvikset. Kiinankaalin voit lisätä yhdessä muiden kasvisten kanssa.
Kaada kattilaan lihaliemi sekä tomaattimurska. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset alkavat olla kypsiä.
Suikaloi makkara ja sekoita keiton joukkoon. Kuumenna muutama minuutti. Tarkista maku ja nosta tarjolle.
Broilerimureke ja kasviskastike
8 annosta
n. 800 g broileri- tai kalkkunajauhelihaa
1 kananmuna
2 rkl ohra- tai maissitärkkelystä
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
0,25 tl rouhittua pippuria
2 tl kuivattua basilikaa tai rakuunaa
(ripaus chiliä)
n. 1 dl ruokakermaa
Kastike:
2 porkkanaa
50 g juuriselleriä
1 sipuli
2–3 valkosipulinkynttä
2 tl öljyä
1 tl currya
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl suolaa
(ripaus pippuria)
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
vettä
1 tl kuivattua basilikaa
Sekoita jauhelihan joukkoon muut aineet paitsi kerma. Ohenna seosta kermalla, kunnes saat helposti käsiteltävän massan.
Kumoa jauhelihaseos leivinpaperoidulle pellille ja muotoile pitkänomainen, tasainen pötkylä. Kypsennä mureketta 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Valmista kastike. Raasta kuoritut porkkanat ja juuriselleripala karkeaksi raasteeksi, silppua sipulit. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja kuullota kasviksia sekä currya ja paprikaa hetki. Lisää tomaattimurska ja tilkka vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla hiljaisella lämmöllä noin 20 minuuttia. Tarkista nesteen määrä, maku ja sekoita mukaan basilika. Soseuta kastike halutessasi sauvasekoittimella sileäksi. Tarjoa murekkeen kanssa.
Vinkki: Kypsennä lohkottuja perunoita ja sipuleita sekä muita juureksia murekkeen vieressä.

Rukiinen kalapiirakka
Tähän käy mikä tahansa kala. Miedonmakuinen pakasteseiti kannattaa paloitella ja paistaa kasvisten kanssa. Graavikalaa ei tarvitse maustaa. Jos käytät maustamatonta sulatejuustoa tai jätät juuston kokonaan pois, mausta kasviseos pippurilla, paprikajauheella ja suolalla.
Kuoritaikinavaihtoehtoja on kaksi, mutta valmistaikinakin sopii: esim. rukiinen tai kevytpiirakkapohja, 400 g paketti.
Taikina 1
200 g rasiamargariinia (rasvaa väh. 60 %)
5–6 dl ruisjauhoja
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1, 5 dl maustamatonta jogurttia
Nypi rasva ja jauhot sekaisin. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nosta jääkaappiin kovettumaan noin tunniksi.
Taikina 2
3 dl vettä
0,5 tl suolaa
5 dl ruisjauhoja
n. 2 dl vehnäjauhoja
Mittaa vesi ja suola kulhoon. Sekoita joukkoon ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja koko ajan vaivaten, kunnes taikina leipoutuu hyvin.
Täyte:
300–500 g kalafileitä
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua pippuria
0,5 dl silputtua tilliä
2 porkkanaa
250 g lanttua tai palsternakkaa
1 pieni purjo tai iso sipuli
2 tl öljyä
n. 0,5 dl vettä
(100 g maustettua kevytsulatejuustoa)
(mausteita)
1 rkl silputtua tuoretta oreganoa tai 1 tl kuivattua
(Voiteluun vettä tai kananmuna)
Valmista taikina tai ota valmis piirakkataikina sulamaan hyvissä ajoin.
Levitä kalafileet työpöydälle (poista nahka tarvittaessa) ja ripottele päälle suola, pippuri ja tilli. Kuori porkkanat sekä lanttu, raasta karkeaksi. Suikaloi puhdistettu purjo.
Kuullota kasviksia pannulla noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi vettä kostukkeeksi ja paloiteltu sulatejuusto. Sekoita, kunnes juusto sulaa. Mausta tarvittaessa ja sekoita joukkoon oregano. Anna jäähtyä hiukan.
Kauli taikina leivinpaperin päällä suorakaiteen muotoiseksi, ohueksi levyksi. Levitä levyn toiselle reunalle kasvisseos ja nosta tai levitä kalafileet kasviseokselle. Jätä taikinareunaa paljaaksi noin 1 cm.
Voitele taikinareuna vedellä täytteen viereltä ja taita taikinan toinen puoli kanneksi. Nipistele reunat kiinni ja vetäise piirakka leivinpapereineen pellille. Voit muotoilla piirakkaa kalan muotoiseksi.
Pistele piirakka ja voitele vedellä tai kevyesti vatkatulla munalla. Paista 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kauraiset omenapannarit
Amerikkalaistyyliset paksut pikkuletut maistuvat esimerkiksi keittoaterian jälkiruokana tai kahvin kanssa.
n. 12 kpl
4 dl kirnupiimää, piimää tai maitoa
2 rkl sokeria
1 rkl öljyä
2 kananmunaa
1 omena
3 dl (isoja) kaurahiutaleita
2,5–3 dl sämpylä- tai spelttijauhoja
0,25 tl suolaa
0,25 tl jauhettua inkivääriä
0,25 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta
Paistamiseen:
öljyä tai margariinia
Sekoita maidon joukkoon sokeri, öljy ja munat.
Kuori omena tarvittaessa, poista siemenkota ja leikkaa omena pieniksi kuutioiksi. Lisää kuivat aineet sekä omenakuutiot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja. Taikina on huomattavasti paksumpaa kuin tavallinen lettutaikina. Anna turvota noin 15 minuuttia.
Kuumenna ohukaispannu. Pienennä lämpöä, jotta pannukakut eivät pääse palamaan. Sipaise pannu öljyllä ja laita joka lettupannun koloon pari ruokalusikallista taikinaa. Käännä pannarit, kun paistamaton pinta on hyytynyt ja alapuoli saanut värin. Pidä paistetut pannukakut kuumina foliolla peitettynä uunissa tai vesihauteessa sillä aikaa, kun paistat loput taikinasta. Tarjoa sellaisenaan tai omenasoseen tai marjasurvoksen kera.

Nopeat suklaapalat
Mokkapaloja muistuttavassa herkussa on ruisjauhoja ja taikinassa on myös vähemmän rasvaa ja sokeria.
12–16 palaa
(75 g tummaa suklaata)
1,5 dl sokeria
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
1 dl juoksevaa margariinia tai öljyä
2 kananmunaa
Pinnalle:
1, 5 dl ruoko- tai kaakaotomusokeria
n. 2 rkl vettä
(pähkinärouhetta)
Vuoraa suorakaiteen muotoinen, n. 20 x 30 cm:n vuoka leivinpaperilla. Rouhi suklaa.
Mittaa kulhoon sokeri ja siivilöi päälle jauhot, kaakao- ja leivinjauhe. Kaada sekaan maito ja margariini. Lisää kananmunat (sekä suklaarouhe). Sekoita tasaiseksi ja levitä vuokaan.
Kypsennä 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja nosta pohja vuoasta.
Mittaa tomusokeri kulhoon. Tavallisella tomusokerilla seos on valkoista, ruokotomusokerilla toffeenväristä ja kaakaotomusokerilla suklaista. Lisää vettä koko ajan sekoittaen pienissä erissä, kunnes saat sopivasti levittäytyvän seoksen. Levitä kuorrutus kakkupohjalle, (ripottele pinnalle pähkinärouhetta). Leikkaa neliöiksi.
Vinkki: Tarjoa kuorruttamattomia suklaapaloja hedelmäsalaatin tai marjaseoksen kanssa.

Marjapullat
n. 12 kpl
Diabeetikolle ei välttämättä tarvitse varata omia tarjottavia juhlapöytään, kunhan varmistat ettei kaikessa tarjottavassa ole runsaasti rasvaa ja sokeria. Marjapullat maistuvat kaikille. Miedot kauraleseet eivät juurikaan taikinassa maistu. Arkipullaa tehtäessä kolmasosan vehnäjauhoista voi hyvin korvata grahamjauhoilla.
2,5 dl maitoa
1/2 pala (a 50 g) tuorehiivaa
0,25 tl suolaa
0,5 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 dl kauraleseitä
n. 6 dl (puolikarkeita) vehnäjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä tai juoksevaa margariinia
Täyte:
2 dl pakastettuja herukoita tai mustikoita
2 tl perunajauhoja
1 rkl sokeria
Voiteluun: kananmuna tai maitoa
Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen maito. Sekoita joukkoon suola, sokeri, ja kardemumma. Lisää jauhot vähitellen ja alusta pehmeä, mutta napakka taikina. Lisää rasva alustamisen loppupuolella. Peitä kulho liinalla ja nosta vedottomaan paikkaan kohoamaan.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, kumoa se kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle, vaivaa ja pyörittele tangoksi. Leikkaa tanko 12 osaan ja pyörittele palat pulliksi. Nosta pullat leivinpaperoidulle pellille liinan alle kohoamaan.
Sekoita marjat, perunajauhot ja sokeri keskenään. Kun pullat ovat kohonneet kaksinkertaisiksi, paina jauhotetun lasin pohjalla kevyesti pulliin syvennys. Voitele reunat halutessasi ja laita pari lusikallista marjaseosta joka syvennykseen. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla 5–10 minuuttia.

Puolukkatorttu
Mehevä, kuituisa puolukkatorttu säilyy viileässä muutaman päivän. Puolukoiden sijaan voit käyttää herukoita tai mustikoita. Älä pelästy, pohjataikina kuohuu uunissa rahkan päälle ja tekee tortusta kakkumaisen.
2 kananmunaa
0,75 dl sokeria
1,25 dl graham täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl jauhettua kardemummaa
1 tl kanelia
0,5 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
Pinnalle:
2-3 dl puolukoita
n. 1 tl perunajauhoja
250 g maitorahkaa
(2–3 rkl maitoa)
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Mittaa jauhot, leivinjauhe ja mausteet taikinaan. Kaada päälle rasva ja kääntele huolellisesti sekaisin. Kaada leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun ja esimerkiksi leseillä korppujauhotettuun irtoreunavuokaan (halkaisija noin 22 cm).
Ripottele puolukat ja perunajauhot taikinalle. Voit myös sekoittaa ne rahkan joukkoon.
Mittaa taikinakulhoon loput pinnalle tulevat ainekset ja sekoita hyvin. Jos rahka on kovin paksua, notkista sitä maidolla. Kaada rahkaseos puolukoiden päälle.
Paista torttua 175-asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla noin 45 minuuttia. Peitä kakun pinta leivinpaperilla tai foliolla, jos se uhkaa tummua liikaa paistamisen loppuvaiheessa.
Tarjoa torttu jäähtyneenä.
Vinkki: Tortun voi paistaa myös piirakkavuoassa matalana versiona. Paista se silloin 200 asteessa puolisen tuntia.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta