Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

Kannen kuva:
Jarmo Vainionpää

NUMERO 2 - 2013

Pääkirjoitus

Maailma pienoiskoossa

Kauton klaani kaipaa kotiin

TERVEYS
Täsmälääkkeet tulevat

Vaikeasti tunnistettava Parkinson

 

Lupaus kantaa ja antaa voimaa

Sieltä se tulee,
Ukko-Pekka

Maa vetää kotiin päin

PERUSKORJAUS
Kohtalon kello lyö

Tästä se lähtee

Vanhaa pitää ymmärtää

Viisas päätös toteutuu taiten

ASUMINEN
Koti taideteoksena

PUUTARHA
Harras tarhuri ei tunteja laske

Runsaasti kukkivat auliot

Ankarissa olosuhteissa kasvit karaistuvat

Kevät kukkaikkunalla

ILOKSI

Virtaa vihreästä

RUOKA
Säästäjän suuhunpantavat

KÄSITYÖT

Somasti lehtipitsiä

Laatikoittain lapasia

Aakkosia, informaatikko Järn!

 

JOKA KUUKAUSI

Asiasta toiseen

Pikkupojan elämää

Elämäntilanteita

Koti maalla

Kirjan kannet auki

Pieniä tarinoita

Ristikko

Papin päiväkirja

 

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 21.3. ja Maatilan Pellervo 7.3.2013.



Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.

Säästäjän suuhunpantavat

Edullisista ruhonosista syntyy hyvää ja tuhtia ruokaa. Juureksilla jatketaan patoja ja keittoja. Tähteistä taiotaan herkkuja.

 

Muhkea liha-papupata
Nasi goreng broilerista
Puurorieskaset

Muhkea liha-papupata

Muunnos brasilialaisesta liha-papupadasta feijoadasta. Myös muualla Etelä-Amerikassa tunnettuun pataan käytetään mustapapuja, mutta kotimaiset härkäpavut sopivat mainiosti niiden sijaan. Papuja kannattaa liottaa ja keittää kerralla koko pussillinen ja pakastaa sopivina annoksina myöhemmin käytettäväksi.

6–8 annosta

2 dl kuivattuja härkäpapuja (n. 4 dl keitettyjä)
1 kg luullista porsaan tai naudanlapaa
vettä
1 tl suolaa
8 maustepippuria
1 laakerinlehti
1 sipuli
Lisäksi:
1 pkt (n. 140 g) pekonia
2 sipulia
(4–5 valkosipulinkynttä)
100 g juuriselleriä
3 porkkanaa
(reilu pala lanttua tai palsternakkaa)
1 tlk (n 400 g) tomaattimurskaa
(200 g mausteista makkaraa)
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2 laakerinlehteä
(suolaa)
Pinnalle: silputtua persiljaa

Liota härkäpapuja muiden kuivattujen papujen tapaan runsaassa vedessä kymmenisen tuntia. Valuta ja huuhtele pavut, keitä uudessa vedessä noin tunti. Älä lisää suolaa keitinveteen, se sitkistää papujen kuorta. Kaada keitinvesi pavuista ja laita pavut odottamaan.

Kypsennä liha papujen liotessa ja kypsyessä. Pyyhi lihapaloista tarvittaessa luunsirut kostealla paperilla. Laita liha kattilaan, kaada vettä päälle sen verran, että liha peittyy. Kuumenna kiehuvaksi. Kuori syntynyt vaahto pinnalta. Lisää mausteet. Ota sipulista uloin kuori ja mahdollinen multainen kanta pois. Halkaise sipuli, laita lihan keitinveteen. Keitä lihaa miedolla lämmöllä 2–3 tuntia, kunnes se on pehmeää ja mureaa.

Leikkaa lihan kypsyessä pekoni suikaleiksi. Kuori sipulit, selleri ja porkkanat (sekä lanttu). Silppua sipulit. Leikkaa juurekset reiluiksi kuutioiksi.

Siivilöi liha. Ota keitinliemi talteen.

Kuumenna lihan keitinkattilan pohjalla pekonia, kunnes siitä alkaa irrota rasvaa. Ruskista sipulisilppu ja kasvikset kevyesti pekonirasvassa. Kaada päälle keitinlientä sen verran, että kasvikset peittyvät.

Puhdista ja paloittele liha, laita kasvisten sekaan. Lisää tarvittaessa lientä. Kaada kattilaan pavut, tomaattimurska ja mausteet. Hauduta kannen alla puolisen tuntia. Sekoita välillä pohjaa myöten.

Paloittele makkarat, lisää kattilaan. Jatka hauduttamista vielä vartin verran.

Tarkista padan maku. Ripottele pinnalle persiljasilppua. Tarjoa keitettyjen perunoiden, ohran tai muun viljariisin kanssa.

 

Nasi goreng broilerista

Käytä ylijääneen uunibroilerin rippeitä tai keitetyn kanan pikkupaloja indonesialaiseen herkkuun. Riisin sijaan sopivat erilaiset keitetyt viljariisit. Jos käytät raakaa broileria, ruskista suikaleet kasvisten kanssa.

4 annosta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
100 g valko- tai kiinankaalia
2 rkl öljyä
1–2 tl currya
0,25 tl rouhittua mustapippuria
(0,5 tl jauhettua jeeraa tai kuminaa)
1–2 dl pakastettuja sieniä
n. 3 dl perattua kypsää broileria
3–4 dl keitettyä riisiä
(2 rkl makeaa soijakastiketta, ketjap manis
2 tl makeaa chilikastiketta, sweet chilli sauce)

(Pinnalle: 3 kananmunaa, ripaus chiliä, silputtua persiljaa tai korianteria)

Kuori sipulit ja porkkana. Silppua sipulit ja leikkaa porkkana ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi kaali.

Ruskista kasviksia isolla pannulla öljyssä noin 5 minuuttia. Mausta currylla, pippurilla (ja jeeralla).

Lisää pannulle kohmeiset sienet, broileri ja riisi. Jatka paistamista muutama minuutti. (Mausta makealla soija- ja chilikastikkeella, voit myös sekoittaa tavalliseen soijakastikkeeseen 2 tl sokeria ja maustaa kastikkeen varovasti chilillä sekä paprikajauheella.)

Riko munat kulhoon, vatkaa rakenne rikki. Paista erillisellä pannulla munaseoksesta ohut lettu, leikkaa se suikaleiksi. Ripottele suikaleet persiljasilpun kanssa nasi gorengin päälle. Nosta tarjolle.

 

Puurorieskaset

Keiton tai salaatin seuraksi, iltateelle, yllätysvieraalle. Puuron sijaan voi käyttää peruna- tai muuta kasvissosetta.

4 dl puuroa
2 kananmunaa
(0,5 tl suolaa)
2 dl sämpylä- tai täysjyvävehnäjauhoja
n. 1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita munat puuron joukkoon. Mausta tarvittaessa suolalla.

Lisää jauhot ja leivinjauhe taikinaan. Jauhoja vain sen verran, että saat löysän taikina.

Nosta taikinasta haluamasi kokoisia nokareita leivinpaperoidulle pellille, taputtele jauhojen avulla kasat pyöreiksi, ohuiksi rieskoiksi.

Pistele haarukalla. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes rieskojen pinta ja reunat saavat väriä.