Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Leena Nurmi

NUMERO 3
19.3.2009

Pääkirjoitus

Ihmisen mieli: Anteeksi antamisen tiellä

Historia: Pääsiäisenä ilo pyhittyy

Elinvoimaa Suomeen: Tahto omassa taskussa

Puutarha:
Hurmaava kukkanurmikko
Rakkaat pionit
Reunukset ohjaavat kasvustoa
Herkkuja marjatarhasta
Mehukas ja aromikas

Vaiheikasta menoa: Toivon ylläpitäjä

Terveys: Suonikohjuja voi ehkäistä

Galleria Pellervo:
Yrittäjä: Tarjolla pohjoisen luonnon parhaat puolet

Ruoka: Suuren juhlan kunniaksi

Lukijamatka: Ei ole Islannin voittanutta

Uuteen juurtuminen: Näinkös tässä kävikin

Kumma homma: Jarkko Peltola, pianonvirittäjä

Kodin Pellervon käsityöt:
Kanassa on munaa

Luonto: Lumijälkiä lukemaan

Nuori suunnittelija: Kenkiin ja korkoihin kotoiset aineet

Joka kuukausi
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Omalääkäri
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 16.4. ja Maatilan Pellervo 2.4.2009.



Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Suuren juhlan kunniaksi


Pääsiäispöytään valmistetaan karitsan paahtopaistia, hunajaisia sipuleita, minttuhyytelöä sekä tavallista kevyempiä valkosipuliperunoita. Aterian päätökseksi nautiskellaan baba-pullia, kookoskeksejä sekä raikasta hedelmäkakkua.

Pääsiäisen kala-munasalaatti
Yhdysvalloissa käytetään usein kerrosleipien täytteenä maukasta munasalaattia, jossa on pieneksi silputtua muna ja mausteina sipulia ja sinappia. Ainekset sidotaan tahnaksi majoneesilla. Tahnan seassa on toisinaan myös kinkkua tai savulohta. Tässä sama makuelämys hiukan edustavammassa muodossa salaatin kera.

4 annosta
4–6 kananmunaa
1/2 ruukkua tammenlehtisalaattia
1/2 ruukkusalaatti
1 rs (250 g) keltaisia kirsikkatomaatteja
4 aurinkotomaatin puolikasta
1/2 keltainen paprika
pieni punasipuli
50–100 g sinimailasen ituja
1/2 ruukkua herneenversoja
150 g kylmä- tai lämminsavusavulohta
Kastike:
1 dl majoneesia
1 dl maustamatonta jogurttia
2 tl (dijon)sinappia
1 rkl viinietikkaa
1–2 tl siirappia tai hunajaa

Keitä kananmunat koviksi (noin 8 minuuttia). Jäähdytä, kuori ja leikkaa lohkoiksi.
Huuhtele salaatit tarvittaessa ja levitä laakealle vadille. Halkaise kirsikkatomaatit, silppua paprika ja suikaloi aurinkotomaatit sekä kuorittu punasipuli. Levitä salaattipedille itujen ja herneenversojen kanssa. Asettele kalapalat salaatille munalohkojen kanssa.
Sekoita kastikkeen ainekset, valuta kastiketta hiukan salaatille ja tarjoa loppukastike erikseen.
Vinkki: Käytä salaattiin 2 munaa ja keitä koristeeksi paketillinen viiriäisenmunia. Asettele ne iduista tehtyyn pesään salaatin päälle.

Karitsan paahtopaistit
Lampaanviulu on perinteinen pääsiäisherkku, mutta iso paisti voi tuntua turhan suurelta määrältä. Karitsan paahtopaistit ovat hauskoja annospaisteja. Niiden sijaan käy lampaan ulkofileet tai sisäfileet. Sisäfileiden paistaminen kannattaa tehdä pelkästään pannussa, ettet kypsennä liikaa. Paistinpannu puhdistetaan valmistamalla siinä kastike.

4 annosta
4–8 karitsan paahtopaistia
1 rkl öljyä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua minttua
1 tl kuivattua oreganoa
0,5 tl suolaa
1 rkl margariinia tai voita

Ota paahtopaistit hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Paahtopaistien määrä riippuu niiden koosta. Varaa 150–200 grammaa lihaa syöjää kohti.
Hiero öljy paisteille ja ripottele mausteet pinnalle suolaa lukuun ottamatta. Anna maustua puolisen tuntia.
Kuumenna rasva pannulla ja ruskista paahtopaistit nopeasti joka puolelta. Paista vain 2–3 kerrallaan, ettei pannu jäähdy liikaa. Nosta paistit uunivuokaan. Älä huuhtele pannua vielä! Saat siitä hyvää makua kastikkeeseen.
Kypsennä paisteja vielä 225 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Pienille paisteille riittää 10, jotta niiden sisus jää vielä punertavaksi. Ota paistit uunista, ripottele pinnalle suolaa ja kääräise hetkeksi folioon. Anna tasaantua noin 10 minuuttia. Leikkaa lihat viipaleiksi tai nosta kokonaisina tarjolle.

Tumma valkosipulikastike
noin 4 dl valmista kastiketta
1 sipuli
8 valkosipulinkynttä
2 tl öljyä
5 dl mietoa lihalientä
2 oksaa tuoretta timjamia
1 rkl soijakastiketta
1 tl hunajaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(0,25 tl pikakahvijauhetta)
1 dl punaviiniä (alkoholitonkin käy)
1 rkl maizena maissitärkkelystä

Silppua kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy ja sipulit samalla pannulla, missä ruskistit karitsanpaahtopaistit ja paista sipulit kauniin ruskeiksi. Kaada pannuun lihaliemi, lisää timjami ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut. Kaada kastike siivilän läpi kattilaan. Puserra sipuleita siivilässä, jotta saat niistä makua ja sakeutta liemeen. Mausta soijalla, hunajalla ja pippurilla. Pikakahvi tuo mukavan vivahteen kastikkeeseen, mutta se ei ole välttämätöntä. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita maissitärkkelys punaviiniin ja kaada ohuena nauhana liemeen. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja keitä pari minuuttia. Lisää tarvittaessa viiniä. Tarkista maku ja tarjoa lampaanlihan kanssa.

Valkosipuliset peruna-bataattilastut
4 annosta
4–6 perunaa
200 g bataattia
6 valkosipulinkynttä
0,5 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
1 rkl öljyä
Pese ja kuori perunat sekä bataatti.
Leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi käsin tai monitoimikoneen viipalointiterällä. Levitä viipaleet leivinpaperoidulle pellille. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja ripottele peruna-bataattiviipaleille suolan ja pippurin kanssa. Valuta päälle öljy ja kääntele aineksia käsin tai lastalla. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kunnes viipaleet ovat kypsyneet ja saaneet väriä. Tarjoa heti.
Vinkki: Puolita muutama kokonainen valkosipuli, sipaise leikkuupinta öljyllä ja nosta pellille perunoiden viereen kypsymään. Saat pähkinäisen pehmeänmakuisia valkosipuleita lisäkkeeksi.

Hunajaiset pikkusipulit
400 g helmisipuleita
noin 1 l kiehuvaa vettä
1 rkl margariinia tai voita
1 tl öljyä
0,5 tl suolaa
ripaus valkopippuria
2 rkl hunajaa

Leikkaa sipuleista kanta pois ja laita kuumuutta kestävään kulhoon. Kaada päälle kiehuvan kuumaa vettä ja anna sipulien seistä vedessä minuutti tai pari. Kaada vesi pois. Nyt sipulit on helppo kuoria!
Kuumenna rasvat paistinpannulla ja kumoa mukaan kuoritut sipulit. Paista kauniin ruskeiksi ja hauduta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla. Tarjoa paistin lisäkkeenä.

Pikantti minttuhyytelö
Noin 2 dl valmista hyytelöä
1/2–1 vihreä chili
1 ruukku tuoretta minttua
0,5 dl sitruunamehua
1,5 dl vettä
1 dl hyytelö-marmeladisokeria
(hiukan vihreää elintarvikeväriä)

Poista chilistä siemenet ja silppua chili. Silppua minttu ja laita puolet siitä chilisilpun kanssa pieneen kattilaan. Kaada päälle sitruunamehu, vesi sekä sokeri, kuumenna kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti, lisää loput minttusilpusta. Lusikoi kuumennettuun purkkiin tai kahteen pikkupurkkiin. Anna jäähtyä ja sulje.

Broilerikepakot ja kasviskvinoa
Pähkinäisen makuinen kvinoa (quinoa) on noin 5 000 vuotta vanha, Andien alueen inka-intiaanien kulttuuriperintönä säilynyt viljelykasvi. Se ei kuuluu viljoihin vaan savikkakasvien heimoon. Esimerkiksi amarantti on sille hyvin läheinen sukulainen. Kasvi on gluteeniton ja siinä on runsaasti sekä proteiineja että kivennäisaineita. Kvinoaa kannattaa käyttää lisäkkeenä sekä sekoittaa wokkeihin ja keittoihin. Sillä voit hyvin korvata kuskusryynit, varsinkin, jos laitat gluteenitonta ruokaa.

4 annosta
400 g broileri- tai kalkkunajauhelihaa
1 keitetty tai raaka peruna
(1 kananmuna)
1 tl jauhettua maustepippuria
0,5 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl suolaa
1 tl kuivattua oreganoa
Kvinoa
1 iso porkkana
3–4 pientä keltajuurta tai pala lanttua
1 pieni punasipuli
2 tl öljyä
pieni kanelitanko
1 tl kuminansiemeniä
2 dl kvinoaa
4 dl mietoa kasvis- tai lihalientä
1/4 kiinankaalista
100 g tuoretta pinaattia
0,25 tl rouhittua mustapippuria
(suolaa)

Kumoa jauheliha kulhoon. Kuori peruna ja raasta se hienoksi jauhelihan joukkoon. Lisää halutessasi kananmuna sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja jaa 8 osaan. Muotoile kostutetuin käsin pötkylöiksi ja pujota varrastikkuihin. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia kunnes kepakot ovat kauniin ruskeita.
Valmista sillä aikaa kvinoa. Kuori porkkana, keltajuuret ja sipuli. Kuutioi juurekset ja suikaloi sipuli. Kuumenna öljyä, kanelitankoa ja kuminansiemeniä kattilanpohjalla, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. Huuhtele kvinoansiemenet ja kumoa kattilaan. Kaada päälle kasvisliemi, kuumenna kiehuvaksi. Keitä kannen alla hiljalleen noin 10 minuuttia.
Suikaloi kiinankaali ja pinaatti. Sekoita ne kvinoan joukkoon. Jos käytät pakastettua pinaattia, sulata ja valuta se etukäteen. Anna kvinoan hautua 5–10 minuuttia kannen alla lieden virta sammutettuna. Mausta pippurilla, tarvittaessa suolalla. Tarjoa kepakkojen kanssa.

Broilerigratiini
Monen pääsiäisruokana on broileria eri tavoin valmistettuna. Tässä herkullinen paistos, johon voit upottaa tähteeksi jääneen broilerin. Voit hyvin käyttää myös muuta kypsää lihaa tai kalaa, kuutioitu makkarakin sopii tähän ruokalajiin.

4 annosta
n. 3 dl keitettyä riisiä tai pastaa
2–3 dl kypsää paloiteltua broileria
(0,25 tl mustapippuria)
(0,5 tl paprikajauhetta)
300 g pakastekasviksia esimeriksi amerikkalainen kasvisseos
4 dl liha, kana- tai kasvislientä (tai broilerin kastiketta)
0,5 dl vehnäjauhoja
1 tl currya tai maun mukaan currytahnaa
2 dl juustoraastetta

Levitä kypsä riisi tai pasta sopivan kokoisen uunivuoan pohjalle ja ripottele kanapalat päälle. Mausta halutessasi. Kaada pakastevihannekset päällimmäisiksi.
Mittaa lihaliemi kattilaan. Vatkaa joukkoon vehnäjauhot ja curry. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Hauduta pari minuuttia, jotta jauhot kypsyvät. Tarkista maku. Lisää osa juustoraasteesta ja sekoita. Juuston ei tarvitse sulaa kokonaan.

Perinteet velvoittavat herkuttelemaan

Kaada kastike vuokaan muiden ainesten päälle ja ripottele loput juustosta pinnalle. Kuorruta 225 asteessa uunissa 15–20 minuuttia kunnes juusto on sulanut ja kuorrutus saanut kauniin värin.
Vinkki: Vielä nopeammin ruoka valmistuu kastikejauheesta esim. currykastikeaineksista.

Pääsisäispullat baban tapaan
Babat ovat venäläisiä pääsiäiseen kuuluvia vehnäsiä. Yleensä baba on yksi iso ja korkeareunaisessa vuoassa paistettu. Ohjeen pääsiäispullissa on samat raaka-aineet, mutta pullat paistetaan muffinvuoissa.

12 kpl
2 dl maitoa
25 g hiivaa
3 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl rusinoita
1 dl mantelirouhetta
0,5 dl sukaattia tai sokeroituja appelsiininkuoripaloja
1 tl jauhettua kardemummaa
8–10 dl vehnäjauhoja
Kostutus ja kuorrutus:
1 dl vettä
0,5 dl sokeria
2 rkl punssia tai punssiaromia
4 dl tomusokeria
(keltaista tai oranssia karamelliväriä)
n. 0,5 dl vettä
(koristerakeita)

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää jauhot sekoittaen löysäksi puuroksi. Anna kohota lämpimässä noin 30 minuuttia. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita taikinajuureen kuivatut hedelmät ja kardemumma. Lisää rasvavaahto. Alusta loput jauhot, kunnes saat pehmeän, juuri ja juuri käsiteltävän taikinan.
Voitele muffinpellin kolot. Vaivaa taikinasta pötkö, jaa se 12 osaan. Nosta palat muffinipellin koloihin. Anna kohota kaksinkertaisiksi. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä vuoissa ja kumoa pois.
Sekoita vesi, sokeri ja punssi, lusikoi liemi baboille. Mittaa tomusokeri kulhoon, värjää halutessasi ja lisää vesi vähitellen välillä sekoittaen kunnes saat paksun tahnan. Valuta kuorrutusta pullille ja ripottele pinnalle koristerakeita. Anna jähmettyä ja tarjoa.

Sitruunasilmäpullat
Rahka kuuluu pääsiäiseen, mutta sitruunasilmäpullien täytteenä on rahkan sijaan sitruunanmakuinen tuorejuusto.

noin 16 kpl
2 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
8–10 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita
Täyte:
100 g sitruunanmakuista tuorejuustoa
0,5 dl mantelirouhetta
1/2 kananmuna
Voiteluun: 1/2 kananmuna

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva mukaan. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää sokeri ja kardemumma sekä melkein kaikki jauhot. Alusta tasaiseksi ja lisää huoneenlämpöinen rasva. Vaivaa taikina pehmeäksi, käsistä ja kulhon reunoista irtoavaksi. Lisää jauhoja tarvittaessa. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja leivo tasainen tanko. Leikkaa 16 osaan, pyöritä pulliksi. Nosta pullat pellille ja kohota liinan alla kaksinkertaisiksi.
Sekoita tuorejuustoon mantelirouhe. Riko kananmuna juomalasiin, vatkaa rakenne rikki haarukalla ja ota puolet täytteeseen. Sekoita täyte tasaiseksi. Paina pienen lasin pohjalla pulliin syvennykset. Voitele pullat munalla ja lusikoi täyte koloihin. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla kauniin ruskeiksi (noin 10 minuuttia).

Kookos-sitruunakeksit
Maidottomat ja gluteenittomat rapeat keksit maistuvat sellaisenaan, suklaaseen dipattuna tai hedelmäsalaatin ja jäätelön koristeena.

n. 25 kpl
1 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl kookoshiutaleita
1 rkl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
2 tl sitruunankuoriraastetta/sitruuna-aromia
1 rkl sitruunamehua

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kookoshiutaleet, perunajauhot, leivinjauhe sekä sitruunankuoriraaste ja -mehu. Sekoita hyvin. Nosta kahden teelusikan avulla leivinpaperin päälle nokareita pellille. Jätä leviämisvaraa. Paista noin 10 minuuttia 200 asteessa. Anna jäähtyä paperilla ja irrota vasta kun keksit ovat kovettuneet.

Pääsiäiskakku
Valmista kakku pashan tilalle! Suuremmassa vuoassa kakusta tulee matalampi, ja liivatteen määrällä säätelet kakun pehmeyttä.

12 annosta
2 kananmunaa
1 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
Täyte
4–6 liivatelehteä
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
250 g maitorahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 prk (a 200 g) maustamatonta, tai sitruunatuorejuustoa
1 tlk (227 g) ananasmurskaa
0,5 dl sitruunamehua
Pinnalle 1 tlk säilykepersikkaa, -mangoa tai papaijaa
2 dl hedelmien säilöntälientä
1 dl hyytelösokeria
(koristeluun pääsiäisrakeita)

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi varovasti nostellen. Kaada jauhotettuun irtoreunaiseen kakkuvuokaan (halkaisija 23–25 cm). Paista 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Irrota vuoasta ja anna jäähtyä.
Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen pehmenemään. Neljällä liivatelehdellä tulee pehmeärakenteinen kakku, kuudella saat hyvin kuljetusta kestävän. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka sekä sokerit. Lisää huoneenlämpöinen tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Valuta ananasmurska siivilässä ja lisää murska seokseen. Älä heitä mehua pois!
Kuumenna sitruunamehu höyryäväksi ja sekoita siihen kevyesti puristetut liivatteet. Kaada liivateliemi tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen.
Halkaise kakkupohja ja nosta toinen pohjista pestyn vuoan pohjalle. Kostuta ananasmurskan liemellä. Lusikoi puolet rahka-juustoseoksesta kakkupohjalle ja nosta toinen pohja päälle. Kostuta lopulla mehulla ja levitä loppu rahkaseoksesta päälle. Peitä kelmulla ja nosta viileään hyytymään.
Valuta säilykehedelmät hyvin ja asettele haluamallasi tavalla kakun pinnalle. Kuumenna hedelmien lientä kiehuvaksi ja sekoita mukaan hyytelösokeri. Anna jäähtyä hiukan ja lusikoi hedelmille, anna hyytyä hetken. Nosta kakku vadille, irrota reuna ja ujuta vuoan pohja kakun alta pois. Koristele vati suklaamunilla ja pääsiäisrakeilla. Tarjoa jälkiruoaksi tai kahvin kanssa.
Vinkki: Jos joudut kuljettamaan kakkua, tee koristelu ja pinnan hyytelöinti vasta perillä.
Gluteeniton: Korvaa kakkupohjan vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla, esimerkiksi vähäproteiinisella jauhoseoksella. Muista myös jauhottaa vuoka gluteenittomilla jauhoilla.
Maidoton: Korvaa kerma vaahtoutuvalla kaura- tai soijakermalla tai -vaniljakastikkeella. Käytä rahkan tilalla pehmeää silken tofua ja tuorejuuston sijaan soijatuorejuustoa. Mausta seos runsaammalla sitruunalla, jotta saat siihen hiukan rahkamaista happamuutta..

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta