Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva Jaakko Liukkonen.

NUMERO 3
18.3.2010


PÄÄKIRJOITUS

KYLÄELÄMÄÄ: Unarinjärvellä ei uhkakuviin uskota

KIRJAILIJA: Pykälävaaran Päätalo

JULKISET HANKINNAT: Kilpailutuksen kirot

TYÖ: Pienin kääntein uuteen elämään
ASUMINEN: Onni asuu alaluokassa

PUUTARHA:
Fredrikan puutarha
Hyötytarhan uudet tuttavuudet
Parhaimmat peittoperennat

SYÖTÄVÄ: Speltti

TERVEYS:
Tähti-hevonen on hoitoalalla
Äidissä asuu pullon henki

LUONNE: Temperamentti tekee yksilön

LUKIJAMATKA: Islanti on ihmeellinen

PERINNE: Pääsiäisen perusherkku

RUOKA: Ilon ja valon ateria

KORISTUKSET: Kevään ja valon kunniaksi

UUTEEN MALLIIN: Asioita kannattaa katsoa kauempaa

KÄSITYÖT:
Auringon säteitä sisälle
4 neulelaukkua
Kukka-sukkasilla

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Koti maalla
Vapaaehtoinen
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 22.4. ja Maatilan Pellervo 8.4.2010.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Ilon ja valon ateria


Ilon ja valon ateria Paastonaika päättyy pääsiäiseen. Koti täyttyy voimallisesta valosta, kevät kiiruhtaa pajunkissoissa ja koivunoksissa. Pöytään kannetaan juhlallinen ateria.


Aurinkokeitto

4–6 annosta
Linssit tuovat keittoon samettisuutta, makua ja ravintoaineita. Ne voit myös korvata parilla perunalla. Omenan sijaan keittoon sopii myös makeuttamaton omenasose. Laita sitä hiukan vajaa desilitra.
Keitto on gluteeniton ja maidottomaksi keitto muuttuu kaurakermaa käyttämällä tai jättämällä pinnalle tulevan kerman kokonaan pois.
4 porkkanaa
200 g lanttua
pieni pala juuriselleriä
2 sipulia
1 omena
1 rkl öljyä
0,25 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl kuminansiemeniä
(1 tl kurkumaa)
8 dl kasvislientä (tiivisteestä)
1 dl punaisia linssejä
Pinnalle:
n. 1 dl ranskakermaa, paksua jogurttia tai vaahdotettua kermaa
herneen- tai auringonkukanversoja
Kuori juurekset ja sipuli sekä omena tarvittaessa. Leikkaa kuutioiksi. Kuullota kasviksia ja omenaa öljyssä kattilan pohjalla noin 5 minuuttia. Sekoita mukaan pippuri, kumina ja kurkuma. Kaada päälle kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi.
Huuhdo linssit, valuta ja kumoa ne keittoon. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes ainekset ovat pehmenneet. Tarkista maku ja soseuta keitto.
Jaa keitto lautasille ja pyöräytä sekaan kermaa. Koristele versoilla ja nosta tarjolle.


Pääsiäissalaatti
Salaatti maistuu aterian aluksi tai iltapalana rapeakuorisen leivän kanssa.
3 kanamunaa
2 dl kypsennettyä riisi-viljaseosta
125 g (keltaisia) pikkutomaatteja
n. 200 g kypsää lampaanlihaa, esimerkiksi savulammasta
3 kevätsipulinvartta
n. 1 l erilaisia salaatteja revittynä
100 g ituja
(auringonkukan ja herneenversoja)
Kastike:
1 appelsiini
2 rkl öljyä
0,25 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl kuivattua minttua tai oreganoa
Keitä kananmunat koviksi (10 minuuttia). Jäähdytä, kuori ja viipaloi ne.
Kypsennä riisi-viljaseos pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Valmista kastike. Purista appelsiinista mehu ja sekoita muut ainekset sen joukkoon.
Huuhtele tomaatit ja halkaise ne.
Suikaloi lampaanliha, silppua kevätsipulit ja sekoita liha sekä sipulit riisi-viljaseoksen joukkoon. Kaada seokselle puolet kastikkeesta.
Levitä salaatit itujen ja tomaatinpuolikkaiden kanssa laakealle vadille. Lusikoi riisi-lihaseos keskelle ja levitä munaviipaleet ympärille. Koristele versoilla ja valuta loput kastikkeesta salaatille.

Karitsanpaisti italialaisittain
4–6 annosta
Hiljaa hyvä tulee. Sanonta sopii myös ruoanlaittoon. Tämä ruoka saa muhia uunissa ainakin kolme tuntia. Pitkän haudutuksen ansiosta paistista tulee maukkaampaa. Karitsan sijaan sopii lammas. Jos satut saamaan karitsan tai lampaan potkia käytä niitä paistin asemesta. Yksi karitsanpotka painaa 400–500 g, mutta siinä on iso luu, joten kannattaa varata ainakin potka syöjää kohden.
Ohje sopii myös naudan-, poron tai hirvenpotkakiekoille, niitä tarvitaan kilon verran. Kypsennysaika on potkakiekoilla lyhyempi, noin 2 tuntia.
n. 1 kg luuton karitsanpaisti
2 porkkanaa
100 g juuriselleriä
200 g palsternakkaa
2–4 sipulia
3–4 valkosipulinkynttä
voita ja aurinkokuivattujen tomaattien öljyä paistamiseen
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl suolaa
2–3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia tai 1 tl kuivattua
1–2 oksaa tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua
2 laakerinlehteä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
n. 3 dl valkoviiniä
n. 3 dl vettä
8 aurinkokuivattua tomaattia
(suolaa)
Jos paisti (tai potkat) on jäässä, anna sulaa hitaasti jääkaapissa vuorokauden verran. Ota huoneen lämpöön noin tunti ennen valmistusta.
Kuori kasvikset ja leikkaa ne kuutioiksi. Sipulit voit vain puolittaa tai leikata neljään osaan.
Kuumenna hiukan öljyä ja voita padassa ja ruskista paisti nopeasti (tai potkat pari kerrallaan) padassa. Nosta lautaselle ja ripottele päälle pippuri sekä suola. Lisää pataan tarvittaessa hiukan öljyä ja kuullota kasviksia padassa. Älä päästä ruskistumaan.
Sekoita mukaan tomaattipyree ja mausteet. Nosta liha takaisin pataan ja kaada päälle viiniä sekä vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Voit käyttää myös pelkästään vettä, jos et halua käyttää viiniä. Lisää lopuksi pataan aurinkokuivatut tomaatit joko kokonaisina tai suikaloituna.
Nosta kannella peitetty pata 150-asteiseen uuniin ja anna muhia noin 2 tuntia. Ota kansi pois päältä, tarkista nesteen määrä ja jatka kypsentämistä vielä tunnin verran.
Maista, mausta lisää tarvittaessa ja nosta ruoka pöytään.

Toisenlaiset valkosipuliperunat
Samassa uunissa lampaan kanssa kypsyvät perunat ja valkosipulit, joista valmistuu ihana lisäke paistille.
4–6 reilunkokoista perunaa (jauhoinen lajike)
1–2 kokonaista valkosipulia
Lisäksi:
noin 75 g fetajuustoa tai 1 dl juustoraastetta
2–3 kevätsipulin vartta
1–2 rkl (neitsyt)öljyä
ripaus mustapippuria
(suolaa)
Pese perunat hyvin ja pistele pinta haarukalla. Kääräise valkosipulit ja perunat halutessasi folioon, ja kypsennä uunissa tunnin verran, kunnes ne ovat pehmenneet.
Silppua kevätsipulit.
Ota valkosipulit sekä perunat uunista ja purista pehmeät valkosipulinkynnet kuoresta kulhoon. Kuori perunat nopeasti samaan kulhoon ja survo haarukalla valkosipulien kanssa karkeaksi seokseksi. Perunat saavat osittain jäädä reiluiksikin paloiksi. Lisää juustoraaste tai murusteltu feta ja kumoa tarjoiluastiaan. Valuta päälle hyvää öljyä ja ripottele pinnalle hiukan mustapippuria, suolaa sekä kevätsipulisilppu.
Tarjoa paistin tai lihapadan lisäkkeenä.

Mukailtu moussaka
6 annosta
Kreikkalainen moussaka on sopivaa pääsiäisajan ruokaa, sillä se valmistetaan lampaasta. Hyvän tuloksen saamiseksi tämäkin ruoka vaatii aikaa. Mutta moussakan voi tehdä paistovalmiiksi jääkaappiin ja kypsentää uunissa vasta juuri ennen tarjoilua.
Jauhelihakastike
500 g lampaanjauhelihaa
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 tlk tomaattimurskaa
n. 1 dl valkoviiniä tai vettä
0,5 tl jauhettua maustepippuria
1 tl kuivattua oreganoa
0,5 tl suolaa
1 kanelitanko
Valkokastike:
5 dl (täys)maitoa
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
(ripaus muskottia)
2 dl juustoraastetta
1 kananmuna
Lisäksi:
1 munakoiso tai kesäkurpitsa (n. 400 g)
8 perunaa
öljyä paistamiseen
Aloita valmistus jauhelihakastikkeesta, sillä se saisi kypsyä liedellä vähintään 45 minuuttia.
Kuori sipulit sekä valkosipulinkynnet ja silppua ne. Ruskista kevyesti öljyssä paistinpannulla. Sekoita mukaan jauheliha. Jatka paistamista viitisen minuuttia. Lisää tomaattimurska sekä viini ja mausteet. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, mutta kastike saa olla melko paksua. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Poista kanelitanko.
Valmista valkokastike jauhelihakastikkeen kypsyessä. Mittaa maito ja jauhot kattilaan. Sekoita hyvin. Kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Keitä hiljaisella lämmöllä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta suolalla, pippurilla sekä muskotilla. Sekoita mukaan juustoraaste sekä muna.
Viipaloi munakoiso pitkittäin. Kuori pestyt perunat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sivele munakoisoviipaleet öljyllä ja paista nopeasti kauniin ruskeiksi. Nosta lautaselle.
Lurauta pannulle hiukan öljyä ja paista perunaviipaleet puolikypsiksi.
Voitele uunivuoka (esim. lasagnevuoka) öljyllä ja levitä puolet perunaviipaleista vuoan pohjalle. Testaa, mahtuvatko kaikki munakoisoviipaleet ruoan pinnalle. Jos eivät, laita ylimääräiset viipaleet vuokaan perunoiden päälle. Lusikoi jauhelihakastike perunaviipaleille ja levitä loput viipaleet kastikkeelle. Asettele munakoisoviipaleet pinnalle ja kaada päälle valkokastike.
Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, peitä paistos löyhästi foliolla.

Pääsiäisen rahkahyytelö
4–6 annosta
Valmista yksi iso kumottava tai tarjoilumaljassa oleva hyytelö. Käytä suoraan maljasta tarjottavaan hyytelöön 2 liivatelehteä vähemmän.
0,5 dl rusinoita
0,5 dl omenatäysmehua
5 liivatelehteä
1 sitruuna
1 appelsiini
2 dl vaahtoutuvaa kermaa tai vaniljakastiketta
1 tlk (250 g) maitorahkaa
0,5 dl pähkinä- tai mantelirouhetta
1 tl vaniljasokeria
2–4 rkl sokeria
Liota rusinoita omenamehussa pari tuntia. Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen pehmenemään noin 10 minuutiksi.
Raasta hyvin pestyn sitruunan kuoresta noin 2 tl ja purista sitruunasta mehu. Kuori appelsiini ja leikkaa hedelmäliha kalvottomiksi pieniksi palasiksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Sekoita rahkaan appelsiinipalat mehuineen, rusinat liemineen, sitruunankuoriraaste, vaniljasokeri sekä pähkinärouhe. Makeuta sokerilla maun mukaan.
Kuumenna sitruunamehu pienessä kattilassa höyryävän kuumaksi. Nosta pehmeät liivatteet vedestä, purista kevyesti kuivemmiksi ja liuota kuumaan mehuun. Anna jäähtyä hiukan ja sekoita rahkaseokseen.
Kääntele varovasti sekaan kermavaahto ja kaada seos tarjoilukulhoon tai kylmällä vedellä huuhdottuun vuokaan. Anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia.
Kumoa hyytelö tarjoiluvadille ja koristele esimerkiksi pääsiäisrakeilla tai appelsiiniviipaleilla. Koristele suoraan kulhosta tarjottavat hyytelöt samalla tavalla.
Vinkki: Käytä maustamattoman maitorahkan sijaan maustettuja rahkoja, esimerkiksi valkosuklaa-limettirahkaa.

Suklaakeksit
n. 14 kpl
Suklaa kuuluu pääsiäiseen. Rapean nahkeat, gluteenittomat ja maidottomat keksit maistuvat kaikille. Niitä voi säilyttää muutaman päivän ilmatiiviissä rasiassa viileässä paikassa. Varo kypsentämästä liikaa, ettei kekseistä tule kovia!
75 g kuorittuja saksanpähkinöitä
2–2,5 dl ruokotomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 kananmunan valkuainen
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja levitä pellille leivinpaperi.
Paahda pähkinöitä pannulla, kunnes ne saavat pikkuisen väriä ja alkavat tuoksua. Anna jäähtyä hiukan ja leikkaa isolla veitsellä karkeaksi rouheeksi.
Siivilöi ensin pienempi määrä sokeria ja kaakaojauhe kulhoon. Sekoita joukkoon vaniljasokeri ja pähkinärouhe. Lisää valkuainen ja sekoita hyvin. Aluksi voi tuntua, ettei yksi valkuainen riitä taikinaan, mutta malta hetki ja jatka sekoittamista. Jos taikina tuntuu löysältä, lisää tomusokeria.
Nostele noin ruokalusikallinen taikinaa keksiä kohti leivinpellille. Keksit leviävät vain hiukan uunissa. Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes keksit ovat kohonneet, pinta on kauniin kiiltävä ja alkaa halkeilla. Jos paistat keksejä liikaa, niistä tulee kuivia, jos liian vähän, ne on vaikea irrottaa paperista. Siirrä keksit ritilälle jäähtymään, irrota jäähtyneinä.
Vinkki: Käytä kekseistä jäänyt keltuainen voipullien voiteluun tai savariinitaikinaan.

Pääsiäissavariini
Savariini on juhlava jälkiruoka tai kahvipöydän herkku. Se on myös helppo viedä tuliaisiksi.
Vuoan voiteluun:
margariinia tai voita
2 rkl pähkinä- tai mantelirouhetta
1 rkl kauraleseitä
1 dl maitoa
1/4 palaa (12,5 g) tuorehiivaa tai 1 rkl kuivahiivaa
2 kananmunaa
0,5 dl sokeria
3–4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
1 (luomu)sitruuna
1 limetti
Kostutus:
sitruunan ja limetin mehut
2 dl vettä
2 rkl sokeria
Täyte:
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
sokeria
marjoja ja/tai hedelmiä
Voitele ja jauhota pähkinärouheella sekä kauraleseillä noin 1,8 litran vetoinen rengasvuoka.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita joukkoon munat sekä sokeri. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta pehmeä taikina.
Pese sitruuna sekä limetti hyvin ja raasta sitrushedelmien kuoriosaa noin 2 tl kummastakin. Lisää raasteet ja rasva alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla niin pehmeää, ettei siitä voisi pyöritellä käsin pullia.
Nostele taikina nokareina voideltuun vuokaan. Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi (noin 30 minuuttia).
Kypsennä savariini 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 25 minuuttia, kunnes se on kauniin ruskea ja alkaa irrota vuoan reunoilta. Nosta uunista ja anna hiukan jäähtyä. Kumoa vuoasta. Pese ja kuivaa vuoka ja nosta savariini sinne takaisin.
Purista sitruunasta ja limetistä mehut, sekoita joukkoon vesi sekä sokeri. Valuta kostutuslientä vähitellen savariinille. Kun kaikki liemi on käytetty, peitä vuoka kelmulla ja nosta jääkaappiin. Anna mehustua ja maustua seuraavaan päivään.
Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon rahka ja makeuta sokerilla maun mukaan.
Kumoa savariini tarjoiluvadille ja täytä kolo kermarahkalla tai tarjoa se erikseen. Koristele vati paloitelluilla hedelmillä tai kohmeisilla pakastemarjoilla.

Perinteiset voipullat
noin 20 kpl
Nimestä huolimatta pullat voi valmistaa myös maidottomasta rasiamargariinista, kunhan rasvaa on vähintään 60 %. Onnistuu hyvin myös gluteenittomilla jauhoilla; gluteeniton taikina kohotetaan valmiina pullina. Maidon tilalle sopivat maidonkaltaiset juomat.
4 dl maitoa
1 pala (50 g) tuorehiivaa
0,5 tl suolaa
1,5 dl sokeria
(2 tl jauhettua kardemummaa)
n. 10 dl vehnäjauhoja
150 g voita
Lisäksi:
150 g voita
1 dl vehnäjauhoja
Voiteluun: 1 kananmuna
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murenna mukaan hiiva. Lisää suola ja sokeri, sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Mausta kardemummalla. Alusta taikinaan reilu puolet jauhoista, lisää pehmeä rasva ja lisää jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan.
Anna kohota liinan alla noin kaksinkertaiseksi. Kumoa kevyesti jauhotetulle pöydälle. Leikkaa taikinasta noin kolmasosa pois. Laita se takaisin kulhoon ja vaivaa joukkoon lisärasva sekä vehnäjauhot.
Taputtele pöydällä oleva taikina hiukan matalammaksi. Ota rasvainen taikina ja taputtele se jauhoja apuna käyttäen pöydällä olevan taikina päälle.
Kauli taikinapala varovasti noin 3 cm paksuksi levyksi ja leikkaa levy noin 20 osaan. Käytä apuna hiukan jauhoja, sillä rasvainen pintataikina tarttuu kaulimeen helposti. Muotoile palat käsissäsi pyöreiksi tai soikeiksi pulliksi, nosta leivinpaperoidulle pellille ja taputtele kevyesti litteämmiksi.
Voitele pullat munalla ja kohota ilman liinaa noin 30 minuuttia. Pinnan repeily kuuluu asiaan.
Paista 225-asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi, noin 12 minuuttia.
Rasvaisuutensa vuoksi pullat säilyvät mehevinä muutaman päivän ilmatiiviissä rasiassa. Pakastettuina ne säilyvät noin kuukauden..

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta