Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Pirjo Rönkkö

NUMERO 5
22.5.2008


Pääkirjoitus
Itsepalveluyhteis-kunta: Siellähän se on netissä!
Liikenainen: Elsa, Koivurastin kuningatar Identiteetti: Pässin päivät
Opiskelu: Täältä tullaan työelämä Ammatinvalinta: Pitkäksi venähtänyt vuosi
Kesäharmi: Pahuksen punkit
Asuminen: Jauhon pölystä ja vähän muustakin paljastettu Rakennusperintö: Treevassa voi treenata asenteitakin
Terveys: Rentoa oloa Urakierto: Armeliaampaan arkeen
Ruoka: Monenmoista ihanaa kevään ja kesän juhliin
Hyvät tavat: Kaunis käytös ei ole hienostelua
Puutarha: Näyttävyyttä kesäkukilla
Kasvimaa: Uusintakylvöjä pitkin kesää
Piha: Kesäkeijujen töissä
Kodin Pellervon käsityöt: Suloiset lemmikit
Kesä keikkuen tulevi Voimavarat: Maaliin selviytyneet
Toistuvat:
Asiasta toiseen Pikkupojan elämää Koti maalla Omalääkäri Elämäntilanteita
Unto Uneksija
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 18.6. ja Maatilan Pellervo 5.6.



Iso  Kalenteri 2008 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Monenmoista ihanaa kevään ja kesän juhliin


Sen seitsemän sortin makeat kahviherkut alkavat olla harvinaisia perinteisillä kahvikekkereilläkin. Nykyvieraille tuntuu maistuvan enemmän suolaiset kuin makeat tarjottavat.

Suolaiset piirakat ovat hyvä vaihtoehto, mutta useimmat niistä maistuvat parhaimmilta lämmitettyinä. Jos vieraita tulee eri aikaan, voi lämmitys tai lämpimänä pitäminen olla hankalaa. Helpointa on valita tarjottavat, jotka voi nauttia kylminä.

Pikkuleivät säilyvät parikin viikkoa viileässä, kunhan ne suojaa kosteudelta. Ja kakkupohjia voi leipoa pakastimeen, kun on aikaa. Jos pakastat pullaa, pakasta se heti kun se on jäähtynyt ja ota sulamaan vasta tarjoilupäivänä. Muuten pulla voi kuivahtaa. Ohjeissa on erilaisia juhliin sopivia herkkuja, jotka vapauttavat emännän tai isännän seurustelemaan myös vieraiden kanssa. Kenenkään ei pahemmin tarvitse häärätä keittiössä eikä hiukan ennen juhliakaan tarvitse kuin viimeistellä tarjottavat. Jos isommista juhlista on kyse, kannattaa keittiöön palkata joku huolehtimaan kahvinkeitosta, noutopöydän täydennyksestä ja käytetyistä astioista.


Juhlasalaatti
12 annosta

3 dl keittämätöntä erikoisriisiä (esim. villiriisisekoitusta) + vettä
n. 100 g öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja tomaatteja
n. 250 g mozzarellahelmiä tai -palloja
2–3 ruukkua erilaisia salaattilajikkeita
1 hunaja- tai verkkomeloni
500 g pikkutomaatteja
200 g ilmakuivattua kinkkua tai savukinkkua
1 ruukku herneenversoja
Kastike:
1 dl aurinkotomaattien öljyä
1 rkl sitruunamehua
2 rkl (valko)viinietikkaa
2 tl sinappia
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl sokeria
2 tl silputtua tuoretta timjamia tai oreganoa
(1–2 valkosipulinkynttä murskattuna)

Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan (4 hengen annos). Anna jäähtyä. Sekoita riisin kypsentämisen aikana salaatinkastike. Korvaa aurinkokuivattujen tomaattien öljy halutessasi muulla öljyllä, mutta kastikkeeseen tulee täyteläisempi tomaatinmaku niiden öljyllä.

Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit. Valuta mozzarellapallot ja sekoita tomaattisuikaleiden kanssa. Kaada sekaan vajaa puolet salaatinkastikkeesta. Anna maustua vähintään puoli tuntia. Kääntele sekaan haaleat riisit. Tämä seos saa maustua vaikka yön yli.

Revi salaatit laakealle vadille tai kulhoon. Puolita meloni, poista siemenet ja koverra melonista palloraudalla tai lusikalla pieniä paloja. Puolita pikkutomaatit. Lusikoi riisi-juusto-aurinkotomaattiseos salaattipedille. Levitä melonit ja tomaatinpuolikkaat päälle. Leikkaa kinkku suupalan kokoisiksi paloiksi tai suikaleiksi ja ripottele salaatille. Jos laitat salaatin tarjolle laakealle vadille, leikkaa kinkkuviipaleet puoliksi tai neljään osaan ja kiepauta löyhiksi, ruusua muistuttaviksi rulliksi – saat näyttävämmän annoksen. Koristele salaatti herneenversoilla. Valuta loppukastike ohuena nauhana salaatille. Tarjoa salaatin kanssa esimerkiksi pieniä sämpylöitä ja ruisleipää.

Vinkki: Laita riisiseos maustumaan ja paloittele kaikki muut ainekset omiin rasioihinsa jääkaappiin jo juhlia edeltävänä iltana. Kokoa salaatti vähän ennen tarjoilua.

Maidoton: Korvaa mozzarella kuutioidulla tofulla. Kylmäsavustettua tai marinoitu tofua ei tarvitse marinoida kastikkeessa.


Raidallinen kalakakku

Tämä raikas kalakakku on hyvä valmistaa jo tarjoilua edeltävänä
päivänä. Koristelu tosin kannattaa tehdä vasta vähän ennen kuin nostat kakun pöytään. Koristele kakun pinta niin, että siitä on helppo ottaa palasia. Kalaseoksen mausteena olen käyttänyt valmista kaloille ja äyriäisille tarkoitettua mausteseosta, jossa on myös suolaa. Korvaa se jollain muulla mieleiselläsi maustesekoituksella, esimerkiksi yrttipippuriseoksella ja lisää suolaa varoen. Savukalassahan on jo suolaa.

n. 20 annosta
8 palaa näkkileipää (5 dl murskattuna)
0,5 dl juoksevaa margariinia
Vihreä kerros:
3 liivatelehteä
1 ruukku salaattia
1/2 tuore kurkkua
0,5 dl silputtua tilliä
2 tlk (a 200 g) kermaviiliä
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl sitruuna- tai limettimehua
Kalakerros:
n. 700 g lämminsavulohta
400 g tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua
1 rkl esim. Seafood &fish mausteseosta (Santa Maria)
Pinnalle:
2 dl (kevyt)ranskankermaa
2 dl (kevyt)kermaviiliä
250 g raejuustoa
2 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
0,25 tl suolaa
0,25 tl valkopippuria

Koristeeksi: 100 g mätiä tai mätivalmistetta, kylmäsavu- tai graavilohta viipaleina, kurkkuviipaleita, tillitupsuja, pikkutomaatteja, limeviipaleita .

Murskaa näkkileipäpalat tahosekoittimessa. Lisää joukkoon sulatettu rasva. Peitä irtopohjaisen vuoan (halkaisija 25 cm) pohja leivinpaperilla. Painele ruisleipämuruset vuoan pohjalle.
Pane liivatelehdet noin kymmeneksi minuutiksi kylmään veteen pehmenemään. Silppua salaatti sekä tilli esimerkiksi monitoimikoneella ja raasta kurkku. Sekoita ainekset kermaviiliin sekaan.

Purista liivatelehdet vedestä. Kuumenna limettimehu kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet mehuun. Lisää liivateseos kermaviiliseokseen ja levitä seos vuokaan leipäkerroksen päälle.

Pyöräytä perattu kala ja tuorejuusto tahnaksi monitoimikoneessa ja sekoita joukkoon mausteet. Lusikoi seos vihreän kerroksen päälle ja levitä varovasti tasaiseksi. Pane kakku jääkaappiin hyytymään.
Laita liivatelehdet pehmenemään pintakerrosta varten. Sekoita ranskankerma, kermaviili ja raejuusto. Mausta. Sulata liivatteet kuumennettuun limettimehuun, sekoita liivateliemi kermaviiliseokseen ja levitä se huolimattomasti kakun pinnalle. Anna hyytyä kylmässä vähintään pari tuntia. Koristele kakun pinta haluamallasi tavalla vähän ennen tarjoilua.

Gluteeniton: Käytä gluteenitonta näkkileipää.

Maidoton: Korvaa kermaviili ja ranskankerma vaahdotetulla kaura- tai soijakermalla ja mausta runsaammalla sitruunalla. Raejuuston sijaan käytä pehmeää (silken) tofua ja tuorejuuston sijaan soijasta valmistettua tuorejuuston kaltaista levitettä tai pehmeää tofua. Varmista myös juoksevan margariinin maidottomuus.


Kasviskääretorttu

Munakasrullaa muistuttava kasviskääretorttua voit nauttia haaleana, jos tarjoat sitä valmistuspäivänä. Mutta se maistuu myös kylmänä, kun maut ovat saaneet tasaantua jääkaapissa.

n. 12 palaa
pohja:
3,5 dl maitoa
2 dl ruokakermaa
1 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
ripaus muskottia tai valkopippuria
4 kananmunaa
Täyte:
2 porkkanaa
100 g palsternakkaa
n. 100 g pala purjoa
200 g tuoreita sieniä tai n. 100 g säilöttyjä
0,5 dl ruohosipulisilppua
200 g valkosipuli- tms maustettua tuorejuustoa
0,5–1 dl kermaviiliä
1–2 valkosipulinkynttä
(suolaa)

Mittaa kattilaan maito, kerma ja vehnäjauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja kiehahtaa. Anna seoksen jäähtyä. Lisää leivinjauhe, suola ja muskotti. Sekoita seokseen kananmunat yksitellen joka lisäyksen jälkeen voimakkaasti vatkaten.

Levitä taikina leivinpaperille ja paista 175 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes se on kullanruskea. Kumoa levy toiselle leivinpaperille, irrota paistopaperi ja anna taikinalevyn jäähtyä. Raasta tai suikaloi porkkanat ja palsternakka karkeaksi raasteeksi tai suikaloi pieneksi. Silppua purjo. Paloittele tuoreet sienet tai silppua säilötyt. Kuullota kasviksia ja sieniä noin 5 minuuttia öljyssä pannulla. Mausta valkosipulimurskalla ja ruohosipulilla. Anna jäähtyä. Sekoita kasvikset tuorejuuston sekaan ja lisää kermaviiliä sen verran, että saat helposti levittyvän seoksen. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää. Levitä seos taikinalevylle ja kääri levy rullalle pitkältä sivulta kuten kääretorttu. Käännä sauma rullan alle. Kääri rulla hetkeksi paperiin ja anna makujen vetäytyä viileässä, vaikka seuraavaan päivään. Leikkaa rulla viipaleiksi ja nosta tarjolle.

Gluteeniton: Korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.

Maidoton: Käytä maidon sijaan maustamatonta riisi-, kaura- tai soijajuomaa ja korvaa kerma kaura- tai soijakermalla. Tuorejuuston kaltaista valmistetta saa myös maidottomana.


Raparperisima
(n. 5 l valmista simaa)

4 l vettä
1,5 l raparperipaloja (n. 10 vartta)
4 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1 kanelitanko
500 g (n. 5,5 dl) hedelmäsokeria tai ruokosokeria
vajaa 0,25 tl tuorehiivaa

Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi. Lisää raparperipalat (raparperia ei tarvitse kuoria), kuorittu ja viipaloitu inkivääriä sekä kanelitanko. Keitä hiljaisella lämmöllä puoli tuntia.

Kaada rapaperiseos siivilän läpi vähintään 5 litran vetoiseen astiaan. Sekoita kuuman mehun joukkoon sokeri ja kaada päälle loput vedestä (2 l) kylmänä. Ota juomasta pari ruokalusikallista pieneen kuppiin ja sekoita siihen hiiva. Kaada hiivaliuos raparperijuoman sekaan. Sekoita ja peitä astia kannella. Anna siman seistä huoneenlämmössä vuorokausi.

Sekoita simaa kertaalleen ja kaada puhtaisiin pulloihin, sulje löysästi korkilla ja nosta viileään. Sima on valmista 5–7 vuorokauden kuluttua.

Kaura-raparperipiirakka


Kaura-raparperipiirakka, sitrusleivokset ja vailjapullakranssi ovat kahvipöydän makeita herkkuja.
Kuva Ullamaija Hänninen

Kevään ensimmäisistä raparpereista valmistat ihanan kaura-raparperipiirakan. Se sopii moneen erikoisruokavalioonkin. Se on kananmunaton ja muuntuu helposti maidottomaksi, kun käytät jogurttina soijajogurttia. Vähärasvaisena ja runsaskuituisena sitä voi nauttia hyvin myös diabeetikko. Keliaakikollekin se käy, kunhan varmistat, että kaura sopii ruokavalioon. Keliaakikolle sopivaa kauraa, nk. puhdaskauraa, ovat mm. Provena-tuotteet.

16 palaa
3 dl kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
1 dl seesaminsiemeniä tai pähkinärouhetta
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1,5 dl jogurttia (esim. vanilja)
0,5 dl öljyä
Pinnalle:
6-8 raparperin vartta
0,5 dl sokeria
(0,5 dl manteli- tai hasselpähkinälastuja)

Sekoita kulhossa kuivat aineet sekaisin. Lisää jogurtti ja öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina on melko löysää.

Sivele halkaisijaltaan noin 25 cm:n piirakkavuoka tai irtoreunavuoka öljyllä tai vuoraa se leivinpaperilla. Levitä taikina jauhotetuin käsin tai lusikalla vuoan pohjalle ja hiukan reunoille.

Leikkaa raparperinvarret viipaleiksi ja levitä piirakkapohjan päälle. Ripottele pinnalle sokeri ja halutessasi manteli- tai pähkinälastut.
Kypsennä piirakka 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet hiukan väriä. Tarjoa haaleana tai kylmänä.

Sitrusleivokset

Maidottomat sitrusleivokset vain mehevöityvät, jos ne saavat seistä jääkaapissa yön yli. Sitruunatahnaa, lemon curdia, myydään valmiina. Löydät se samalta hyllyltä kuin marmeladit ja hillot. Tahnaa on myös helppo valmistaa itse. Muista varmistaa tahna maidottomuus tai käyttää maidotonta margariinia, jos haluat maidottoman.

4 munaa
1 dl sokeria
1 limetin tai sitruunan raastettu kuori
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
1,5-2 dl lemoncurdia
sitruuna- tai limettimehua
Kuorrutus:
4 dl tomusokeria
2-3 rkl limettimehua
limetin tai sitruunan kuoriraastetta tai koristerakeita

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot, leivinjauhe ja kuoriraaste. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes taikinalevy on kullanruskea.

Kumoa paistettu levy sokeroidulle voipaperille, irrota paistopaperi ja anna levyn jäähtyä leivinliinan alla. Leikkaa levy puoliksi.
ätahna toiselle levynpuolikkaalle. Nosta toinen kakkulevy tahnan päälle.

Sekoita limettimehua tomusokeriin, kunnes saat paksun, mutta levittyvän seoksen ja levitä kuorrutus kakkulevyn pinnalle. Leikkaa haluamasi kokoisiksi palasiksi ja ripottele leivoksille koristeet. Anna jähmettyä. Varmista ennen koristelua, ettei koristeista pääse väriä kuorrutukseen.

Vinkki: Jos et tarvitse täysin maidottomia leivoksia, levitä sitruunatahnan alle ohut kerros sitruuna- tai vaniljarahkaa.

Gluteeniton: Korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.

Sitruunatahna, lemoncurd
2 munaa
2 dl sokeria
2 sitruunan mehu + keltainen kuoriraaste
75 g voita

Vatkaa munat ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa kevyesti sekaisin. Lisää sitruunamehu sekä kuoriraaste ja jatka vatkaamista samalla kuumentaen.

Kun seos höyryää, sekoita joukkoon voi ja hämmennä kunnes seos on sakeaa ja kermaisen pehmeää. Varo ettei seos pala pohjaan! Jos pelkäät polttavasi seoksen, kuumenna se vesihauteessa.
Kaada seos hyvin pestyyn ja kuumennettuun lasipurkkiin ja sulje kansi.

Tahna säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Vaniljapullakranssi

Näyttävän näköinen pullakranssi syntyy saksilla leikaten. Vaniljatäyte pitää pullan mehevänä, vaikka leipoisit sen tarjoilua edeltävänä päivänä.

Saat taikinasta yhden ison tai kaksi pienempää kranssia. Ja jos et halua kranssia, tee 2–3 pitkoa tai pieniä kierrepullia paperisiin muotteihin.

n. 30 palaa
4 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1,5 kananmunaa
2 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
200 g margariinia tai voita
noin 1 kg jauhoja
Täyte:
75 g leivontamargariinia tai voita
1 kananmuna
1 tlk (250 g) maitorahkaa
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 pss vaniljakastikejauhetta (Ekströms)
Voiteluun:
1/2 munaa
raesokeria

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Murenna sekaan hiiva ja sekoita tasaiseksi. Riko toinen muna lasiin, sekoita rakenne rikki ja kaada puolet munasta taikinaan. Säästä loput voiteluun. Lisää kokonainen muna, sokeri, suola sekä kardemumma hiivamaitoon. Sekoita joukkoon jauhoja voimakkaasti vatkaten, kunnes seos muistuttaa paksua velliä. Anna seistä liinalla peitettynä noin 15 minuuttia. Lisää sitten jauhoja käsin tai koneella alustaen, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa pehmeä rasva loppuvaiheessa taikinaan.

Valmista täyte. Sekoita puuhaarukalla pehmeän rasvan joukkoon ensin muna, rahka, sokeri, ja vaniljasokeri. Lisää sitten vaniljakastikejauhe. Sekoita juuri ja juuri sekaisin.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kauli se noin 50 x 70 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä täyte tasaisesti taikinalevylle. Rullaa levy kääröksi pitkän reunan suuntaisesti ja nosta käärö leivinpaperoidulle pellille kiepauttaen sen rullaksi. Muotoile rulla tasaiseksi, mutta jätä kohoamisvaraa myös reunoille.

Leikkaa rulla saksilla viipaleiksi niin, että viipaleet jäävät alaosastaan kiinni toisiinsa. Käännä aina yksi viipale vasemmalle, toinen oikealle ja jätä yksi keskelle, kunnes olet kääntänyt kaikki viipaleet. Peitä kranssi liinalla ja kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa puolisen tuntia, kunnes kranssi on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Voitele munalla ja koristele halutessasi raesokerilla. Paista 200 asteisessa uunissa hieman keskitasoa alempana noin 30 minuuttia. Kurkista varovasti kranssin alapintaa. Sen täytyy olla myös ruskea. Jos pullan pinta näyttää ruskistuvan kypsennyksen aikana liikaa, aseta kranssin päälle leivinpaperi.


Pähkinäiset suklaamurukeksit

Muruseoksella koristellut näyttävät pikkuleivät syntyvät loppujen lopuksi melko helposti. Mutta jos murustelu tuntuu liikaa näpertelyltä, paista keksit ilman muruseosta ja koristele valmiit keksit valuttamalla niille erivärisiä sulatettuja suklaita raidoiksi. Tai voitele keksit ennen kypsennystä munalla ja ripotella päälle manteli- tai pähkinälastuja tai -rouhetta.

n. 50 kpl
125 g voita tai margariinia
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 dl jauhettua hasselpähkinää tai mantelia
0,5 dl (n 25 g) rouhittua suklaata
Pinnalle:
50 g voita tai margariinia
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,5 dl rouhittua suklaata

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna ja vatkaa hyvin. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään ja kaada rasvaseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Pyörittele taikina halkaisijaltaan noin 3 cm paksuksi tangoksi ja leikkaa noin 0,5 cm paksuiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet leivinpaperoidulle pellille.

Valmista pinnalle tuleva muruseos. Sulata rasva. Mittaa loput ainekset kulhoon ja kaada sekaan kuuma rasva. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Murustele taikina pikkuleipien pinnalle. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Gluteeniton: Korvaa vehnäjauhot 2,5-3 desilitralla gluteenitonta jauhoseosta.

Maidoton: Käytä maidotonta rasiamargariinia. Keksit leviävät hiukan enemmän paistettaessa, joten jätä ympärille tilaa. Muista myös käyttää maidotonta suklaata!


Pumpuliset pikkuleivät

Nämä suussa sulavat pikkuleivät ovat myös gluteenittomia. Saat ne helposti maidottomiksi käyttämällä maidotonta margariinia. Leivonnaiset leviävät silloin hiukan enemmän, mutta se ei makua haittaa. Muistathan pitää gluteenittomat ja gluteenipitoiset tarjottavat erillään, jos oikeasti tarvitset sopivaa tarjottavaa keliaakikoille!

n. 50 kpl
125 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
4 dl perunajauhoja
(koristeluun tomusokerikuorrutusta tai sulatettua tummaa suklaata)

Sekoita rasva, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Vatkaa joukkoon kananmuna. Lisää lopuksi perunajauhot ja vaivaa taikina sekaisin.
Pyörittele taikinasta pieniä, noin peukalonpään kokoisia palloja ja nosta ne leivinpaperoidulle pellille. Kasta haarukka perunajauhoihin ja paina jokaista taikinapalloa haarukalla litteämmäksi.

Paista pikkuleipiä 175 C uunin keskiosassa noin 10–15 minuuttia. Koristele jäähtyneet pikkuleivät halutessasi. Ruokotomusokerilla saat hennon vaaleanruskeat, aavistuksen toffeelta maistuvat koristeraidat, mansikanmakuisella tomusokerilla taas vaaleanpunaiset.


Marjaisa suklaamoussekakku

Tämä kakkuohje näyttää monimutkaiselta, mutta älä pelästy. Loppujen lopuksi kakun valmistus on helppoa. Ja mikä parasta, kakun voit tehdä kermapursotuksia vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä.

n. 15 annosta
3 munaa
1 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Suklaamousse:
250 g vaaleaa tai tummaa suklaata
2,5 dl vaahtoutuvaa kermaa
2 kananmunaa
0,5 dl tomusokeria
Marjatäyte:
n. 1 l kohmeisia punaisia marjoja (viinimarjoja, puolukoita, vadelmia)
3 dl vettä
1,5 dl hyytelösokeria
Pinnalle:
11,5 l kohmeisia punaisia marjoja
3 dl vettä
1,5 dl hyytelösokeria
2,5 dl vaahtoutuvaa kermaa
1/2 -1 prk (a 250 g) maitorahkaa
(n. 1 rkl sokeria)

Voitele ja jauhota pyöreä irtoreunavuoka (halkaisija n. 24 cm) huolellisesti.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
Sekoita jauhot, kaakao- ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi seos vaahtoon. Sekoita varoen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasossa noin 30 minuuttia. Kumoa kakku vuoasta ja jäähdytä vuoalla peitettynä.

Valmista suklaamousse. Paloittele suklaa ja rouhi se tarvittaessa hiukan pienemmäksi. Laita suklaa tilavaan kulhoon. Kuumenna kerma höyryävän kuumaksi, melkein kiehuvaksi ja kaada se suklaan päälle. Anna seistä hetki ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon. Laita kulho jääkaappiin noin 20 minuutiksi, kunnes suklaaseos alkaa selvästi jähmettyä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa suklaaseosta, kunnes se on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää munavaahto ja vatkaa tai sekoita tasaiseksi.
Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Nosta toinen kakkupohja pestyyn ja kuivattuun paistovuokaan. (Jos haluat varmistua, että saat vuoan pohjan helposti pois kakun alta, laita kaksi voi- tai leivinpaperisuikaletta ensin pohjan päälle, paperi saa tulla reunojen yli, ja kiristä sitten vasta reuna paikoilleen ja nosta kakkupohja vuokaan.). Laita toinen kakkupohja esimerkiksi voipaperipalan päälle leikkuupinta ylöspäin. Jaa suklaamousse molempien kakkupohjien päälle ja levitä tasaiseksi. (Levitä moussea hiukan reilummin reunoille, ettei käy kuten kuvan kakkupalalle, jonka reunat painuvat kasaan ) Levitä kohmeiset marjat vuoassa olevan kakkupohjan ja moussen pinnalle. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja sekoita joukkoon hyytelösokeri. Kiehauta ja anna jäähtyä pari minuuttia. Valele liemi marjoille. Nosta toinen moussella peitetty kakkupohja marjahyytelön päälle, mousse ylöspäin.

Levitä pinnalle tarkoitetut marjat kakulle. Valmista hyytelösokeriseos kuten edellä ja lusikoi se marjoille. Nosta kakku viileään.
Siirrä kakku tarjoiluvadille ja poista vuoan pohja sekä reunat. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahkaa sekä maun mukaan sokeria. Älä tee vaahdosta liian makeaa. Lusikoi kerma pursotinpussiin ja pursota kerma kakun reunoille. Tai levitä kerma ilmavasti veitsellä tai lastalla kakun reunoille ja pursota vain kakun reunalle hyytelön ja kerman väliin pieniä kermaruusukkeita. Muita koriseita kakku ei kaipaakaan.

Gluteeniton: Korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella ja muista korppujauhottaa vuoka gluteenittomilla korppujauhoilla.

Maidoton: Korvaa täytteen kerma vaahtotuvalla soija- tai kaurakermalla ja käytä maidotonta suklaata. Vatkaa reunojen koristeeksi vaahtoutuvaa kauravaniljakastiketta ja levitä se ilmavasti kakun reunoille. Pursottaminen on hankalaa, koska vaahto on löysää. Voit pehmittää ja sulattaa yhden liivatteen ja vatkata sen vaahdon joukkoon jolloin pursotus onnistuu paremmin.

 

Toisenlainen tiikerikakku

Monet kaipaavat kahvipöytäänsä myös kahvi- eli kuivakakkua. Tässä mehevä versio perinteisestä marmori- tai tiikerikakusta. Kakku voi hyvin maustua muutaman päivän viileässä.

Vuokaan: margariinia tai voita
korppujauhoja tai pähkinärouhetta
200 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 pehmeä päärynä
1 dl jauhettua hasselpähkinää
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl sitruunamehua
Voitele rengasvuoka ja jauhota se korppujauhoilla tai pähkinärouheella.

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa voimakkaasti joka lisäyksen jälkeen. Taikinan ryynimäisyys viimeisen lisäyksen jälkeen ei haittaa. Sekoita taikinaan vehnäjauhot ja leivinjauhe. Ota taikinasta 1/3 erikseen ja sekoita siihen pähkinäjauhe, kaakaojauhe ja sitruunamehu.

Levitä vajaa puolet vaaleasta taikinasta kakkuvuokaan. Kuori päärynä, poista siemenkota ja leikkaa päärynä pieniksi kuutioiksi. Ripottele kuutiot vuokaan taikinalle. Lusikoi pähkinätaikina eri kokoisina nokareina kakkuvuokaan päärynäpaloille ja lusikoi loput vaaleasta taikinasta pähkinätaikinan päälle. Tasoita taikinan pinta ja vedä keskelle taikinaa ympäri vuoan viilto, jotta kakun pinta pysyisi kypsyessä tasaisena.

Paista kakkua 175 asteessa noin 1 tunti. Anna jäähtyä hetki vuoassa. Kumoa kakku vuoasta, anna jäähtyä vuoan alla.
Koristele halutessasi sokerivesikuorrutusraidoilla.
Vinkki: Korvaa pähkinät kuorituilla seesamin- tai auringonkukansiemenillä. Rouhi auringonkukansiemeniä halutessasi hiukan pienemmiksi.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta