Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Ullamaija Hänninen.

NUMERO 5
19.5.2011


PÄÄKIRJOITUS

KOULU: Sukupolvien yhdistäjä

PERUSKORJAUS: Unelman toteuttaminen otti aikansa

ETUUDET: Oikealle askelmalle tukiportailla

KUNTATYÖ: Pienikin kunta voi palvella

TERVEYS:
Pelossa ei kenenkään tarvitse elää
Sokealle sattuu ja tapahtuu

KIERRÄTTÄJÄ: Lähes kaikki kelpaa

PERHE: Tyhjän pesän vapaus

PUUTARHA:
Tarhurin intohimo ja rakkaus
Sitkeä ja sisukas ikivihreä
Runsaasti tietoa tarjolla

UUTTA OPPIMAAN: Oodi ilolle

YRITTÄJÄ: Kyllä Eero osaa

RUOKA: Juhlan tuntua jokaiselle

KÄSITYÖLÄISET: Tilkun paikka

KÄSITYÖT:
Raikasta, reipasta
Neuletta ja kirjontaa
Pitsiä ja piristystä

HARRASTUS: Nukka poikineen

RETKEILY: Polkien kohti kesäyötä

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Uuden edessä
Elämäntilanteita
Koti maalla
Ristikko
Papin päiväkirja

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 16.6. ja Maatilan Pellervo 1.6.2011.



Iso  Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.


Juhlan tuntua jokaiselle


Kevään ja kesän juhlapöytään katetaan suolaista ja makeaa. Raparperin ensi varret pyöräytetään piirakaksi ja kiehautetaan ihanaksi simaksi. Ohjeidemme mukaan valmistettuina herkuista pääsevät nauttimaan myös eri ruokavalioita noudattavat.


Ohrasalaatti kuskusin tapaan

Salaatin voi valmistaa hyvissä ajoin jääkaappiin mehevöitymään. Kumppanina maistuu yrttinen paahtofilee tai paahtopaisti, myös savukala, -lammas tai -poro sopivat. Gluteeniton versio syntyy esimerkiksi kvinoasta tai täysjyväriisistä. Varmista keitto-ohje pakkauksesta.
8 annosta
3 dl rikottuja ohrasuurimoita
n. 6 dl vettä
kasvisliemikuutio
2 porkkanaa
200 g persiljajuurta tai palsternakkaa
200 g keltajuuria tai lanttua
2 (puna)sipulia
1/2 tuore kurkku
1 tlk (n. 350 g) säilöttyä paprikaa
1–2 ruukkua jääsalaattia
Kastike:
1 dl rypsiöljyä
0,5 dl omenaviinietikkaa
2 tl hunajaa
0,25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
(pieni valkosipulinkynsi)
Keitä ohra kypsäksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä.
Leikkaa kuoritut porkkana ja lanttu pieniksi kuutioiksi. Laita kuutiot viimeisten 8 minuutin ajaksi kypsymään ohran joukkoon.
Valuta ohra-kasvisseos tarvittaessa. Anna jäähtyä. Silppua kuoritut sipulit, kuutioi kurkku ja suikaloi valutetut paprikat (elleivät ole suikaleita).
Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta puolet ohraseoksen joukkoon. (Mausta kastike murskatulla valkosipulilla.)
Vähän ennen tarjoilua sekoita kevyesti nostellen ohran sekaan sipuli, kurkut ja paprikat.
Revi salaatti laakealle vadille, levitä päälle ohraseos. Valuta loppukastike salaatille ja nosta tarjolle.
Yrttinen paahtofilee
15 annosta
kokonainen (n. 1,5 kg) naudan ulkofilee
2 rkl suolaa
voita
1 rkl rouhittua mustapippuria
2 rkl öljyä
1 dl yrttisilppua (tuoretta rosmariinia, timjamia, persiljaa)
(1 valkosipulinkynsi)
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Poista fileen pinnalta kalvot. Hiero puolet suolasta lihalle juuri ennen ruskistamista. Ruskista kevyesti liha joka puolelta voissa kuumalla pannulla.
Nosta filee uunivuokaan ja hiero pintaan loput suolasta sekä mustapippuri. Kypsennä 150-asteisen uunin keskitasolla ainakin 50 minuuttia, toivotun kypsyyden mukaan; roseena sisälämpötila on 52–54 astetta.
Nosta filee reilunkokoisen foliopalan päälle.
Sekoita öljy ja yrttisilppu (mausta valkosipulilla). Levitä seos fileelle. Kääri liha tiukasti folioon ja anna maustua vähintään puoli tuntia.
Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa salaatin kanssa. paahtofilee maistuu myös kylmänä.

Pienet kasvispiiraat

Nämä piiraat ovat maidottomia, munattomia ja gluteenittomia. Jos tarvetta erikoisruokavalioon ei ole, gluteenittomat jauhot voi korvata 2 dl:lla vehnäjauhoja ja 1,5 dl:lla täysjyvävehnäjauhoja, maidottoman margariinin voilla, kaurakerman tavallisella kermalla ja soijapohjaisen juustotuotteen tavallisella juustolla.
12–16 kpl
Pohja:
2 dl tummia jyttejauhoja
1 dl täysjyväriisijauhoja
1/2 pss kuivahiivaa
100 g maidotonta margariinia
1 dl kaura- tai soijakermaa
Täyte:
2 porkkanaa
1–2 sipulia
1 persiljajuuri
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
1 tl kuivattua timjamia
n. 1 dl kaura- tai soijakermaa
(vettä)
100 g soijapohjaista juustonkaltaista tuotetta (cheesly)
Pinnalle tuoretta timjamia
Valmista pohjataikina. Nypi jauhot, hiiva ja rasva murumaiseksi. Lämmitä kerma hiukan kädenlämpöä kuumemmaksi, kaada muruseokselle. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna kohota liinan alla täytteen valmistamisen ajan.
Kuori porkkanat, sipuli ja persiljajuuri, raasta hienoksi raasteeksi.
Kuumenna öljy pannulla ja kuullota kasvisraastetta noin 5 minuuttia. Mausta ja kaada päälle kerma. Raasta juusto ja sekoita kasviseokseen.
Painele taikina voidellun muffinipellin syvennyksiin tai pieniin foliovuokiin. Jaa täyte taikinapohjille. Raasta pinnalle halutessasi hiukan lisää juustoa.
Paista piiraita 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes taikinareuna ja täyte ovat saaneet hiukan väriä. Ripottele pinnalle juuri ennen tarjoilua hiukan tuoretta timjamia.


Keväinen marjakakku

Kakkupohja on gluteeniton, joten se sopii myös keliaakikolle. Varmista vain valkosuklaan sopivuus. Pienemmässä vuoassa kakusta tulee korkeampi.
n. 15 annosta
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Valkosuklaa-vadelmatäyte:
4 liivatelehteä
200 g valkosuklaata
4 dl vaahtoutuvaa kermaa
0,75 dl sokeria
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 dl vadelmasosetta
2 rkl sitruunamehua
Herukkatäyte:
4 liivatelehteä
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
2 dl (musta)herukkasosetta
2 rkl sitruunamehua
Kostutukseen:
noin 0,5 dl sitruunamehua
Kiille:
2 liivatelehteä
200 g vadelmia
100 g mustaherukoita
100 g punaherukoita
0,25 dl sitruunamehua
1 dl juomavahvuista marjamehua
(Koristeluun kermavaahtoa)
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 7 minuuttia.
Kumoa kypsä levy toiselle, kevyesti sokeroidulle leivinpaperille ja poista paistopaperi. Leikkaa levystä halkaisijaltaan noin 28 cm:n irtoreunavuoan reunaa apuna käyttäen yksi ehjä kakkupohja ja kokoa toinen kakkupohja ylijäämäpaloista.
Laita irtoreunavuoan pohjalle leivin- tai voipaperipala, sulje reunat. Asettele kakkupohjapalat vuoan pohjalle ja kostuta sitruunamehulla.
Liota valkosuklaa-vadelmatäytteen liivatteet runsaassa kylmässä vedessä. Rouhi suklaa ja laita teräs- tai lasikulhoon. Kuumenna 1,5 dl kermaa höyryävän kuumaksi, kaada suklaan sekaan. Anna suklaan lämmetä hetki kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi.
Vatkaa loput kermasta toisessa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi, mausta sokerilla. Lisää vaahtoon rahka, vadelmasose ja suklaa. Sekoita varovasti tasaiseksi.
Kuumenna sitruunamehu höyryäväksi ja sekoita puristellut liivatteet mehuun. Jäähdytä haaleaksi ja valuta liivateseos ohuena nauhana kermaseokseen koko ajan sekoittaen.
Kaada täyte vuokaan kakkupohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa sen aikaa kun valmistat herukkatäytteen.
Laita liivatteet taas likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto, sokerit ja herukkasose.
Kuumenna sitruunamehu höyryäväksi ja sekoita siihen kevyesti puristetut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hieman. Kaada ohuena nauhana herukkaseokseen.
Ota kakun alku jääkaapista ja nosta toinen kakkupohja täytteen päälle. Kostuta kevyesti.
Levitä kakkupohjalle herukkatäyte, peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkapissa seuraavaan päivään. Tässä vaiheessa voit myös pakastaa kakun.
Valmista kiille tarjoilupäivänä. Laita liivatteet likoamaan reiluun määrään kylmää vettä.
Asettele kohmeiset marjat kakulle. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata kevyesti puserretut liivatteet mehuun. Sekoita liivateliemeen kylmä mehu ja lusikoi liemi marjoille kakun päälle. Anna hyytyä.
Irrota vuoan reuna. (Pursota reunoille kermavaahtoa ennen tarjoilua.)


Inkivääripikkuleivät

Maukkaat pikkuleivät ovat maidottomia, gluteenittomia ja munattomia. Taikina on melko murenevaista, joten käsittele vain pieni pala kerrallaan.
Ohueksi leikatuista viipaleista saa hyvin herrasväenleipien tapaisia laittamalla kahden keksin väliin kiinteää hilloa. Jos erikoisruokavaliolle ei ole tarvetta margariinin voi korvata voilla ja jyttejauhot 3,75 dl vehnäjauhoja.
n. 40 kpl
100 g maidotonta margariinia
0,5 dl sokeria
0,5 dl siirappia
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
3,25 dl vaaleita jyttejauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
(Pinnalle: sokerikuorrutetta)
Mittaa rasva, sokeri ja siirappi kanelin ja inkiväärin kanssa pieneen kattilaan. Kiehauta.
Anna jäähtyä hiukan. Sekoita mukaan jauhot, vaniljasokeri ja sooda. Anna kovettua jääkaapissa noin tunti.
Ota taikinasta pala kerrallaan ja muotoile kädessä puristellen sekä leivinpaperia vasten painellen halkaisijaltaan noin 3 cm:n pötköksi. Leikkaa terävällä veitsellä noin 0,5 cm paksuja viipaleita leivinpaperin päälle pellille. Pikkuleivät eivät juuri leviä paistettaessa.
Paista pikkuleipiä 200-asteisessa uunissa noin 6 minuuttia, kunnes reunat alkavat saada väriä. Ota uunista ja anna jäähtyä. (Pursota leivonnaisille sokerikuorrutetta.)


Halva-pähkinäkeksit

Keksit ovat maidottomia, kananmunattomia ja gluteenittomia. Korvaa teff-jauhot vehnäjauhoilla ja margariini voilla, jos tarvetta erikoisruokavalioon ei ole. Omenasoseen sijaan voit käyttää yhden kananmunan.
n. 40 kpl
75 g maidotonta margariinia
2 dl teff-jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
0,5 dl omenasosetta
1 pss (50 g) mantelirouhetta
50 g halvaa (esim. vanilja)
Sulata margariini, anna hiukan jäähtyä. Leikkaa halva rouheeksi.
Sekoita kaikki ainekset halvaa lukuun ottamatta keskenään tasaiseksi taikinaksi. Lisää viimeiseksi halvarouhe.
Ota taikinasta kahden teelusikan avulla pieniä nokareita leivinpaperoidulle pellille. Keksit hiukan leviävät paistettaessa.
Paista 175-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia kunnes keksien reunat alkavat saada väriä.
Voit koristella keksit sulatetulla suklaalla (muista tarvittaessa maidottomuus!).


Mehevä kardemummakakku

Kakkuun käytetään kuitupitoista täysjyväjauhoa ja marjoja. Tulos on mehevä ja maukas.
3 dl täysjyvävehnä- eli grahamjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl jauhettua kardemummaa
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2,5 dl maitoa tai kermaa
1 dl öljyä
3 dl puolukoita, punaherukoita tai silputtua raparperia
Voitele ja jauhota n. 1,5 litran vetoinen rengaskakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kardemumma.
Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää jauhoseos, maito, öljy ja marjat vaahtoon muutamassa erässä, välillä sekoittaen.
Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunin alimmalla ritilätasolla reilu tunti. Kokeile tikulla kypsyys ja peitä pinta foliolla, jos se uhkaa tummua liikaa.
Anna kakun jäähtyä vuoassa vartin verran ja kumoa. Pesaise vuoka ja peitä kakku vuoalla, jotta mehevyys säilyisi.


Raparperipiirakka

Raparperia kannattaa nauttia pitkin kesää. Tämä piirakka on sekä munaton, gluteeniton että maidoton, mutta maistuu kaikille. Jyttejauhot voi korvata 3 dl:lla vehnäjauhoja, margariinin voilla ja omenasoseen kananmunalla.
n. 8 palaa
100 g maidotonta margariinia
0,75 dl (fariini)sokeria
2 dl vaaleita jyttejauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 dl kaurahiutaleita
1 dl omenasosetta
Pinnalle:
n. 1 l ohuita raparperiviipaleita
1 dl sokeria
2 tl perunajauhoja
1 tl jauhettua inkivääriä
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja voitele halkaisijaltaan noin 25 cm:n piirakkavuoka.
Vaahdota margariinia ja sokeri. Lisää jauhot, leivinjauhe, hiutaleet sekä omenasose ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita raparperit, sokeri, perunajauhot ja inkivääri keskenään, levitä piirakkapohjalle. Paista uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia.
Tarjoa piirakka haaleana sopivan vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.


Raparperisima

Raikas juoma juhlaan ja arkeen.
4 litraa vettä
2 litraa paloiteltua raparperia
1 kanelitanko
0,5 kg (ruoko)sokeria
0,25 tl tuore- tai kuivahiivaa
Kuumenna 2 l vettä kiehuvaksi, lisää reilu puolet raparpereista sekä kanelitanko. Keitä sekoittamatta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
Laita sokeri tilavaan kannelliseen astiaan, siivilöi kuuma raparperiliemi päälle. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut.
Lisää loput raparperipalat ja loput 2 l vettä. Ota lasiin hiukan siman alkua ja sekoita hiiva siihen. Kaada seos siman sekaan ja jätä kannella kevyesti peitettynä vuorokaudeksi huoneenlämpöön.
Siivilöi juoma kierrekorkillisiin pulloihin ja vie viileään. Voit laittaa muutaman rusinan joka pulloon. Juoma on valmista noin viikon kuluttua tai kun rusinat ovat nousseet pullon kaulaan.
Manteliset juhlapullat
Nämä herkulliset pullat ovat hiukan viinerimäisiä. Taikinaa ei kohoteta lainkaan. Pullat ovat parhaimmillaan leivontapäivänä. Halutessasi voit pakastaa ne paistamista vaille valmiina ja sulattaa tarjoilupäivänä.
n. 16 kpl
150 g voita
1 pala (50 g) tuorehiivaa
1 dl kylmää maitoa
2 kananmunaa
2 rkl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
Täyte:
100 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl tomusokeria
1 dl jauhettua mantelia
2 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
raesokeria
mantelirouhetta
tomusokeria
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sulata voi ja anna hieman jäähtyä. Murenna hiiva kylmään maitoon. Hämmennä, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita joukkoon munat, voi, sokeri ja jauhot. Vaivaa vain sen verran, että taikina on kaulittavaa. Älä kohota!
Kumoa taikina leivinpaperille ja kauli noin 1,5 cm paksuksi levyksi.
Sekoita täyteainekset kulhossa ja levitä taikinalevylle. Rullaa ja leikkaa noin 3 cm paksuiksi viipaleiksi.
Nosta palat pystyssä paperisiin vuokiin. Ripottele pinnalle raesokeria ja mantelirouhetta. Laita vuoat leivinpellille ja pelti uunin keskitasolle. Kypsennä noin 10 minuuttia, kunnes pullat ovat kullanruskeita.
Tupsauta ennen tarjoilua pinnalle hiukan tomusokeria.

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta