Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

Kannen kuva:
Ullamaija Hänninen.

NUMERO 5 - 2013

Pääkirjoitus

LUKIJAMATKA
Kauneuden kaihoon

Suolle kevään syliin

Ollaanko nyt Oulussa?

Arvokasta apua

TERVEYS
Tie hyvään vanhuuteen
Varo punkin puremaa!
Ientulehdus on kohta kansantauti

Tuurintynkää ja sotatotuuksia

Yhdellä kielellä taivaita päin

PUUTARHA
Pohjalaispihan komea kasvikunta
Kolmen sortin persiljat
Jo satoja vuosia sitten

ILOKSI
Pensastuet pihlajista

Viisi päivää viinilaaksossa

RUOKA
Onnea!

Eloon herätetyt

KÄSITYÖT
Taivaansini käy sisään
Väri virkistää
Kerran vielä kori

Muistojen jalo kehä

Kolmen tuuman kiinattaret

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Kirjan kannet auki
Pieniä tarinoita
Koti maalla
Elämäntilanteita
Ristikko
Papin päiväkirja

 

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy kaksoisnumerona 20.6. ja Maatilan Pellervo 6.6.2013.



Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.

Kodin Pellervon reseptit - Onnea!

Taas eletään monenlaisten juhlien aikaa. Valmista hieno kokonaisuus tai toteuta ohjeistamme joitakin herkkuja. Onnitteltaville kohotetaan ihana raparperimalja.

Jogurtti-suklaamoussekakku

n. 20 palaa

Kakku:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Suklaamousse:
2 liivatelehteä
200g taloussuklaata
0,5 dl vahvaa kahvijuomaa
1 kananmuna
2 dl vaahtoutuvaa kermaa

Väliin:
n. 2 dl marjasurvosta tai -sosetta (esim. mustaherukka)

Jogurttimousse:
6 liivatelehteä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl maustamatonta jogurttia
1 dl marjasurvosta tai -sosetta
1 rkl vaniljasokeria
(sokeria)
0,5 dl mehua
2 dl vaahtoutuvaa kermaa

Pinnalle:
2 liivatelehteä
marjoja
2 dl marjamehua

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Levitä leivinpaperi pellille.
Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää jauhot siivilän läpi, sekoita huolellisesti. Levitä taikina pellille. Kypsennä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia, kunnes pohja on saanut väriä pinnalle ja reunoille. Anna jäähtyä. Leikkaa jäähtyneestä levystä kaksi pyöreää, irtoreunavuokaan (halkaisija 26 cm) mahtuvaa palaa. Toisen pohjan voi koota palasista.

Leikkaa irtoreunavuoan kokoinen pyöreä pala leivinpaperista ja aseta vuoan pohjalle. Nosta päälle toinen kakkupaloista. Levitä päälle ohut kerros marjasosetta.

Valmista suklaamousse. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi. Paloittele suklaa, laita kahvin kanssa kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes suklaa sulaa. Purista liivatelehdistä enin vesi pois ja sekoita voimakkaasti vatkaten suklaaseokseen. Anna jäähtyä. Vatkaa kananmuna vaahdoksi ja vatkaa suklaaseokseen. Vaahdota kerma puhtaassa kulhossa ja sekoita varovasti käännellen suklaaseokseen. Varmista että suklaaseos on varmasti jäähtynyt! Kun suklaaseos alkaa hyytyä, levitä se kakkupohjan päälle vuokaan.

Nosta päälle toinen kakkupala ja levitä päälle taas hiukan marjasosetta.

Valmista jogurttitäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita tuorejuustoon jogurtti ja marjasose, vaniljasokeri ja sokeri).

Kuumenna mehutilkka höyryäväksi, sekoita siihen puristetut liivatelehdet. Anna jäähtyä hetki ja vatkaa jogurttiseokseen. Vaahdota kerma, kääntele jogurttiseokseen. Kaada täyte kakulle. Anna hyytyä vähintään 2 tuntia jääkaapissa.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Asettele marjat hyytyneen täytteen päälle. Kuumenna marjamehu höyryäväksi, sekoita liivatteet mehuun. Anna jäähtyä. Kun liemen rakenne muistuttaa kanamunan valkuaista, valuta sitä varovasti marjojen päälle ja kakun pinnalle. Anna hyytyä jääkaapissa vielä tunnin verran. Nosta tarjolle.

Jos haluat pakastaa kakun, tee se ennen koristelua eli marjoja ja kiillettä vailla. Ota tarjoilua edeltävänä päivänä jääkaappiin sulamaan. Koristele marjoilla ja kiilteellä vasta tarjoilupäivänä.

 

Nakkisarvet

Maukasta syötävää nuoremmille juhlijoille tai kesäisen saunaillan välipalana. Täytteeksi sopivat myös suikaloitu lenkkimakkara, kinkkusilppu tai juustoraaste. Taikinaan voi käyttää kermaviilin sijaan muuta hapanmaitotuotetta.

24 kpl

4 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja (täysjyvävehnä)
1 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
0,75 dl öljyä
1 tlk (200 g) kermaviiliä
1 dl vettä

Täyte:
n. 1 rkl ketsuppia
n. 1 rkl sinappia
24 nakkia (Voitelu:
maitoa tai kananmuna
seesamin- tai unikonsiemeniä)

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Levitä leivinpaperi pellille.
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää öljy, kermaviili ja vesi.

Sekoita nopeasti taikinaksi. Vältä vaivaamista. Jaa taikina kolmeen osaan, pyörittele palloiksi. Kauli halkaisijaltaan noin 25 cm ohuiksi pyörylöiksi, leikkaa jokainen 8 osaan.

Sipaise joka kolmioon hiukan ketsuppia ja sinappia. Kääri nakit kolmioihin leveimmästä päästä alkaen, nosta pellille. Voit leikata nakkien päihin ristiviillot, jolloin nakit aukeavat kypsyessään.

(Voitele sarvet, ripottele pinnalle siemeniä.) Paista uunissa noin 10 minuuttia, kunnes sarvet ovat kullanruskeita.

Reseptit: Marita Suontaus


Lisää reseptejä löydät painetusta Kodin Pellervosta.