Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Comma Oy

NUMERO 7
10.7.2008


Pääkirjoitus
Heinäkuun henkilö: Unikeko
Huonekalut: Tolppasängystä sivustavedettävään
Ostoksilla ulkomailla: Rukiin ikävä ja makkaran nälkä
Kesänäyttely
Ykkösjuttu
Kirjastoauto
Kotihoito: On onni kun saa apua kotiin
Tietotekniikka: Vaarikin ossoo mesettää
Luonnonihme: Niin kiehtovaa taivastelua
Yrittäjäpariskunta: Uusien ideoiden metsästäjät
Taiteilijajuhlaa: Mukana tanssin souvissa
Suojaksi: Voi essutonta emäntää ja hännätöntä hevosta!
Ruoka: Nautitaan makeasta kesästä!
Aidot ainekset
Puutarha: Ruusutarhassa tuoksuvat jo nimetkin
Kodin Pellervon käsityöt: Vilvoittaville vesille
Virheillä leikitellen
Leikin maailma: Minikoon talopaketteja
Omalla alalla
Joka kuukausi:
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Omalääkäri
Unto Uneksija
Papin päiväkirja
Elämäntilanteita

Kannen kuva
Comma Oy

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 21.8. ja Maatilan Pellervo 7.8.



Iso  Kalenteri 2008 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Ihmiset ovat erilaisia


Kauniina heinäkuisena iltana mökkivieraani tuumaili, kehtaisiko sitä vielä lähteä järvelle soutelemaan. Hetken asiaa punnittuaan hän päätti, että kun on näin ainutlaatuisen kaunis ilta, niin kai sitä on lähdettävä. Aiemmin illalla hän oli pohtinut, että kehtaisiko sitä mennä kolmannen kerran löylyyn.
Toinen vieraani ihmetteli, mitä kehtaamista soutelussa tai löylyssä käymisessä oikein on. Oikein arvasitte, vieraista toinen oli Turusta ja toinen Kuopiosta. Kehtaaminen merkitsi heille eri asiaa. Heinäkuisen tapaamisviikon aikana käytiin myös monia keskusteluja siitä, onko vasta vihta vai vihta vasta.
Paitsi yksittäisiä sanoja, on ihmisissä muitakin eroja kotiseutunsa mukaan. Kuluneet määritelmät tuntuvat yhä tutuilta: vastuu on kuulijalla kun savolainen puhuu, hämäläinen on hidas, pohjalainen ylpeä ja helsinkiläinen viileän tuntuinen.
Samanlaisia kliseitä on myös eri kansallisuuksien ihmisistä: taloudellinen saksalainen, kiivas turkkilainen ja jäykkä englantilainen.
Kansainvälisessä yhteistyössä nämä erot ovat yhä olemassa. Säntilliset suomalaiset ja saksalaiset ovat monessa kokouksessa ainoat aikataulun mukaisesti paikalla olevat. Kun kokous pitäisi aloittaa, muut vasta juovat kahvia ja keskustelevat vilkkaasti niitä näitä. Jos halutaan päästä tuloksiin, on pakko tehdä kompromisseja. Ihmisten totuttua käyttäytymistä on vaikea pakolla muuttaa. Yrittää aina voi.
Viitsiäkö vai kehdatako pohtia, onko vihta vasta vai päinvastoin? Asiasta voi saada hyvän keskustelun tai sitten pitkäveteisen väittelyn. Kieli- tai tapakysymyksissä ei kannata linnoittautua turhan tiukasti oman syntyperänsä perusteella. Se ei enää ole mahdollista eikä hyödyllistäkään. Osa asioista on hyväksyttävä kehityksen nimissä, mutta kannattaa myös säilyttää pienet, omaa identiteettiä vahvistavat erot, joista ei ole kenellekään haittaa. Niitä voi jopa vaalia ja niistä voi olla ylpeä.

Teksti: Kaisu Räsänen
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta