Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Comma Oy

NUMERO 7
10.7.2008


Pääkirjoitus
Heinäkuun henkilö: Unikeko
Huonekalut: Tolppasängystä sivustavedettävään
Ostoksilla ulkomailla: Rukiin ikävä ja makkaran nälkä
Kesänäyttely
Ykkösjuttu
Kirjastoauto
Kotihoito: On onni kun saa apua kotiin
Tietotekniikka: Vaarikin ossoo mesettää
Luonnonihme: Niin kiehtovaa taivastelua
Yrittäjäpariskunta: Uusien ideoiden metsästäjät
Taiteilijajuhlaa: Mukana tanssin souvissa
Suojaksi: Voi essutonta emäntää ja hännätöntä hevosta!
Ruoka: Nautitaan makeasta kesästä!
Aidot ainekset
Puutarha: Ruusutarhassa tuoksuvat jo nimetkin
Kodin Pellervon käsityöt: Vilvoittaville vesille
Virheillä leikitellen
Leikin maailma: Minikoon talopaketteja
Omalla alalla
Joka kuukausi:
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Omalääkäri
Unto Uneksija
Papin päiväkirja
Elämäntilanteita

Kannen kuva
Comma Oy

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 21.8. ja Maatilan Pellervo 7.8.



Iso  Kalenteri 2008 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Nautitaan makeasta kesästä


On aika herkutella kesän makeista antimista ja kokeilla vaikkapa mehevää pensasmustikkaa, jota viljellään Suomessakin. Marjoja kannattaa popsia tuoreeltaan ja laittaa säilöön talven varalle. Esimerkiksi raparperi-mansikkahillon tuoksuun varastoi koko kesän. Ja jottei elämä menisi liian makeaksi, kunnon ruokakin on paikallaan.

Kesäjano sammuu raikkaalla simalla. Valmista tavallisen siman sijaan vaihteeksi mustaherukan lehdistä makunsa saava juomaa.

Mustaherukanlehtisima
n. 2 l mustaherukanlehtiä
5 l vettä
1–2 (luomu)sitruunaa
0,5 kg sokeria
0,25 tl hiivaa

Huuhtele mustaherukanlehdet ja laita ne kuumuutta kestävään astiaan. Pese sitruunat. Luomusitruunan voit käyttää kuorineen, tavalliset sitruunat pitää pestä hyvin tai sitten kuoria. Leikkaa sitruunat viipaleiksi ja laita lehtien sekaan.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada lehtien ja sitruunoiden päälle. Sekoita joukkoon sokeri. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Ota noin puoli desilitraa juoman alkua kuppiin ja sekoita joukkoon hiiva. Kaada hiivaliemi muiden ainesten joukkoon ja sekoita hiukan. Anna juoman tekeentyä vuorokausi huoneenlämmössä.
Siivilöi herukkasima pulloihin. Laita muutama rusina joka pulloon, niin tiedät milloin juoma on valmista. Nosta simapullot viileään. Sima on valmista noin kolmen päivän kuluttua tai silloin, kun rusinat ovat nousseet pintaan.

Kuningatarherkku
Marjaisa piimähyytelö on raikas jälkiruoka tai välipala kesähelteellä. Moni karsastaa piimän happamuutta, joten sitä voi hiukan taittaa esimerkiksi kermalla. Tässä tuo pehmeyttä kananmuna. Ja nimikin on muutettu, jotta nekin jotka piimästä eivät niin pidä, uskaltaisivat sitä maistaa. Herkun voi valmistaa myös juoksevasta, maustamattomasta jogurtista.

2 liivatelehteä
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua tai vettä
2 dl rasvatonta piimää
n. 2 dl mustikoita
n. 2 dl vadelmia

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Purista liivatelehdistä liika vesi pois. Kuumenna sitruunamehu höyryäväksi ja sulata liivatteet siihen. Kaada liivateliemi ohuena nauhana munavaahtoon koko ajan vatkaten. Vatkaa piimä munaseokseen.
Ota muutama kaunis vadelma ja muutama mustikka annosta kohti erikseen koristelua varten. Riko loppumarjojen rakenne kevyesti, älä kuitenkaan soseuttaa niitä. Sekoita marjamurska piimäseokseen ja jaa neljään annosmaljaan. Ripottele koristemarjat pinnalle ja viilennä jääkaapissa noin puoli tuntia.
Vinkki: Voit käyttää kokonaisen munan sijaan 2 valkuaista, jos jostain muusta ruoasta on jäänyt valkuaisia yli.
Maidoton: Käytä piimän tilalla soijajogurttia. Jos käytät maustettua, vähennä ohjeen sokerin määrää.

Mureat marjanyytit
Joskus mustikkaretken saaliina saattaa olla vain muutama marja mukin pohjalla. Mutta ei hätää, sillä marjanyyttien tekijä pärjää jo reilulla desillä. Ja mustikoita voi jatkaa muilla marjoilla tai vaihtaa ne esimerkiksi herukoihin. Taikina on melko murenevaa, joten älä kauli sitä liian ohueksi.

16 kpl
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
1 kananmuna
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
n. 2 dl mustikoita
2 tl perunajauhoja
2 tl sokeria
(voiteluun 1 kananmuna + pähkinälastuja tai -rouhetta tai raesokeria)

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Nypi sekaan margariini. Lisää joukkoon muna sekä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jos maltat, anna taikinan jähmettyä noin 30 minuuttia jääkaapissa.
Jauhota leivinpöytä ja kauli taikina jauhojen avulla 30 x 30 cm:n levyksi. Leikkaa levy 16 neliöksi. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja laita noin lusikallinen marjaseosta joka neliölle. Taita neliöt varovasti kolmioiksi ja nosta leivinpaperoidulle pellille. Paina kolmioiden saumat vielä haarukan tai lusikan varren avulla tiukasti kiinni. Voitele halutessasi ja ripottele pinnalle pähkinää tai raesokeria.
Paista 200 asteisen uunin keskiosassa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hiukan, sillä marjatäyte on kuumaa. Nyytit maistuvat myös kylmänä.
Maidoton: varmista margariinin maidottomuus. Jos käytät rasiamargariinia, pidä taikinaa jääkaapissa puolesta tunnista tuntiin, jotta kauliminen olisi helpompaa.
Gluteeniton: Käytä gluteenittomia jauhoja ja lisää vain pieni veitsenkärjellinen ksantaania leivontaa helpottamaan.

Mansikkatuutit
Näyttävät, yllättävän helppotekoiset keksituutit voi täyttää haluamaan tavalla, vaikka jäätelöllä. Tuutteja kannattaa tehdä pari satsia ja säilyttää loput kuivassa ja viileässä paikassa. Silloin saat nopeaa tarjottavaa. Tosin ei paistamisessakaan kauan mene. En saanut gluteenittomilla jauhoillani oikeanlaista rakennetta, tuutit levisivät liikaa.

4 kpl
1 kananmuna
0,75 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,25 dl juoksevaa margariinia
Täyte:
1 dl rahkaa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2-3 dl paloiteltuja mansikoita
(sokeria)
Koristeeksi: mansikoita

Sekoita kananmuna ja sokeri. Lisää jauhot ja margariini. Jos maltat, anna taikina seistä jääkaapissa noin 20 minuuttia, silloin rakenne paranee. Paistoin yhden satsin heti sekoittamisen jälkeen ja ne onnistuivat hyvin. Taikina oli vain hiukan löysempää.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja vuoraa leivinpelti leivinpaperilla.
Levitä taikina lusikalla neljäksi ohueksi levyksi pellille. Taikina ei leviä enää uunissa, joten ei tarvitse jättää isoja välejä. Paista uunin keskiosassa noin 5 minuuttia, kunnes levyt ovat kullankeltaisia. Ota pelti uunista ja irrota taikinapyörylät saman tien lastalla pelliltä. Kääräise tuutiksi ja nosta korkeaan lasiin jäähtymään. Toimi nopeasti. Jos keksi ehti kovettua, laita kuumaan uuniin hetkeksi pehmiämään. Jäähdytä tuutit.
Vaahdota täytettä varten vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka ja marjat. Mausta makusi mukaan sokerilla. Laita seosta tuutteihin ja koristele mansikanpaloilla.
Vinkki: Käytä purkillinen (200 g) valmiiksi maustettua rahkaa, sen sekaan ei tarvita vaniljakastiketta.

Pannuleipäset
Nämä muuntelukelpoiset leipäset maistuvat sellaisenaan ruoan lisäkkeenä, juuston ja leikkeleiden kanssa suolaisena palana ja muuntuvat makeaksi herkuksi hillon ja kermavaahdon kera. Ja mikä parasta, ne leipoo ja paistaa nopeasti.

n. 10 kpl
3 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 rkl siirappia tai juoksevaa hunajaa
2 dl piimää tai maitoa

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja kaada sekaan siirappi sekä piimä. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taikina on melko pehmeää.
Ota taikinasta palasia, ja taputtele ne jauhotetulla pöydällä jauhotetuin käsin ohuiksi leipäsiksi.
Kuumenna pannu ja paista leipäset ilman rasvaa kuumalla pannulla noin 1-2 minuuttia kummaltakin puolelta eli kunnes leipäset ovat saaneet väriä. Tarjoa lämpimänä esimerkiksi salaatin tai keiton lisäkkeenä.
Vinkki: Käytä 2,75 dl jauhoja ja lisää taikinaa 0,5 dl haluamiasi leseitä tai leseseosta.
Maidoton: Käytä soija- tai muuta vastaavaa juomaa maidon tilalla.
Gluteeniton: Korvaa jauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Jyttejauhoja tarvitset vain noin 2 dl. Sekoita jauhoihin halutessasi hiukan psylliumjauhetta leivontaa parantamaan.

Pähkinäinen vadelma-mansikkatorttu
Kesän helpoin torttu syntyy pähkinäisistä torttupohjista, jäätelöstä ja marjoista. Pähkinät sopivat hyvin yhteen varsinkin vadelman kanssa. Jos et voi käyttää pähkinää, korva ne seesaminsiemenillä ja jauhetuilla auringonkukansiemenillä. Jos pohjat leipoo hyvissä ajoin etukäteen, ne säilyvät ilmatiiviissä rasiassa viileässä paikassa. Pohjien väliin kannattaa varmuuden vuoksi laittaa pala voi- tai leivinpaperia.

12 palaa
125 g margariinia
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
100 g (n. 2 dl) pähkinä- tai mantelirouhetta
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Täyte:
1 l vadelmia ja hiukanmansikoita
1 l vanilja- tai mansikkajäätelöä

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Kumoa sekaan kuivat aineet ja sekoita vain sen verran, että saat tasaisen taikinan.
Vuoraa pelti leivinpaperilla ja levitä puolet taikinasta leivinpaperin keskelle noin 25 cm:n kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Paista 175 asteisen uunin keskiosassa noin 15 minuuttia, kunnes torttupohja on kauniin ruskea. Irrota pohja varovasti ja nosta tarjoiluvadille. Levitä lopputaikina paperille ja paista kypsäksi. Anna jäähtyä.
Kokoa kakku vasta juuri ennen tarjoilua. Murskaa vadelmia kevyesti. Ota muutama vadelma koristeeksi. Leikkaa jäätelö viipaleiksi ja levitä vadilla olevalle kakkupohjalle. Lusikoi päälle vadelmia ja nosta toinen kakkupohja päälle. Koristele vadelmilla sekä mansikoilla ja nosta tarjolle.
Täytevinkkejä: Jäätelön sijaan voit laittaa torttupohjien väliin vaahdotettua kermaa tai vaniljakastiketta, rahka-kermaseosta tai vaniljavanukasta.
Vinkki: Voit tehdä myös suorakaiteenmuotoisen kakun, jos sinulla on kakulle sopiva tarjoilualusta. Levitä koko taikinamäärä pellille ja paista kypsäksi. Leikkaa heti uunista ottamisen jälkeen puoliksi ja anna jäähtyä. Kokoa kuten pyöreä kakku.

Raparperi-mansikkahillo hillosokerilla
Kesän makuja täytyy edes hiukan säilöä syksyn ja talven varalle. Tässä kaksi maukasta hilloa talven lettukesteihin tai kakun täytteeksi. Mustaherukkahillo maistuu myös broileriruokien lisäkkeenä.

3–4 (1 l paloiteltuja) raparperinvarsia
1 l mansikoita
1 dl vettä
(1 kanelitanko)
500 g hillosokeria

Puhdista raparperinvarret ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Perkaa mansikat ja puolita isot tarvittaessa. Kaada paksupohjaisen kattilan pohjalle vesi ja laita kattilaan myös kanelitanko, jos haluat maustaa hillon.
Kaada kattilaan ensin raparperit ja sitten mansikat. Kuumenna, kunnes kattilasta alkaa nousta höyryä. Lisää hillosokeri vähitellen kattilaa samalla koko ajan varovasti ravistaen.
Vähennä lämpöä, kun seos alkaa kiehua. Keitä hilloa noin 10 minuuttia kattilaa silloin tällöin ravistaen. Anna jäähtyä noin 30 minuuttia, kunnes hillon rakenne alkaa kiinteytyä eivätkä marjat nouse pintaan. Sekoita muutaman kerran varovasti jäähtymisen aikana. Kuori tarvittaessa pinnalle muodostuva vaahto pois.
Tölkitä hillo hyvin pestyihin kuivattuihin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje kiehuvaan veteen kastetuilla kansilla. Anna hillon jäähtyä kunnolla ja vie viileään. Hillon pitäisi hyytyä lopullisesti noin vuorokauden kuluttua.

Inkiväärillä maustettu herukkahillo
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
3 dl vettä
7 dl sokeria
1 kg puhdistettuja puna- tai mustaherukoita

Kuori inkivääri ja raasta se. Mittaa vesi ja sokeri tilavaan, paksupohjaiseen kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja laita sekaan inkivääri. Keitä noin 10 minuuttia.
Sekoita joukkoon marjat. Keitä hilloa miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Ravista kattilaa välillä tai sekoita varovasti pohjaa myöten, ettei hillo pala pohjaan. Kun marjat painuvat liemen pinnan alle, on hillo valmista.
Kuori vaahto ja tölkitä hillo kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje kiehuvaan veteen kastetuilla kansilla välittömästi. Anna jäähtyä ja vie viileään.

Maksapihvit kirsikkakastikkeessa
Söin kerran Saksassa paistettua maksaa, jonka seurana oli hapankirsikoita. Makuyhdistelmä oli mielestäni herkullinen. Tämä ohje on nimenomaan happamille kirsikoille, jollaisia kotipuutarhojen vanhat kirsikkapuut tuottavat. Makeammatkin tuontikirsikat käyvät. Jos kastike on liian makeaa, lisää pari teelusikallista viinietikkaa.

4 viipaletta (n. 400 g) naudan maksaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
öljyä
Kastike
4 kesäsipulia varsineen
n. 500 g kirsikoita
0,5 tl suolaa
0,5 tl pippuriseosta (esim.
1 rkl tuoretta silputtua timjamia tai rakuunaa
n. 1 dl vettä
n. 1 dl ruokakermaa
( 1 tl hunajaa tai sokeria)

Mausta maksaviipaleet suolalla ja pippurilla. Valmistele sitten kastiketta. Leikkaa sipulit viipaleiksi tai suikaleiksi varsineen. Poista kirsikoista kivi. Koristeeksi voi jättää muutaman ehjän kirsikan. Kuumenna pari teelusikallista öljyä paistinpannussa ja paista maksapihvit kypsiksi. Nosta lautaselle ja peitä foliolla tai pidä muuten lämpiminä.
Kuullota sipulia ja varsisilppua samalla pannulla kuin pihvejä pari minuuttia – jätä varsisilppua hiukan koristeeksi. Lisää pannulle kirsikat ja jatka paistamista pari minuuttia. Mausta ja kaada pannuun vettä ja kermaa. Kuumenna kiehuvaksi, tarkista maku ja pyöristä happamuutta halutessasi hunajalla tai sokerilla. Nosta maksapihvien kanssa tarjolle.
Vinkki: Paista maksan sijaan strutsinlihapihvejä. Niiden maku ja rakenne sopivat hyvin tähän ruokaan.

Yrttiset kalkkunapihvit
Jos tarjoat pihvit esimerkiksi vihannespaellan kanssa, riittänee jokaiselle syöjälle yksi pihvi. Tosinälkäiset saattavat tarvita kaksi. Älä laita liikaa juustoa täytteeksi, jotta se pysyisi pihvien sisällä.

4–6 maustamatonta ohutta kalkkuna- tai broilerifileepihviä
n. 25 g maustettua tuorejuustoa
0,5 sitruuna
1 rkl tuoretta timjamia silppuna
2 rkl tuoretta rakuunaa silppuna
1 tl suolaa
1 tl sitruunapippuria

Painele kalkkunapihvejä ohuemmiksi. Laita joka pihville noin teelusikallinen tuorejuustoa ja levitä se. Valuta päälle sitruunamehua.
Sekoita mausteet ja levitä puolet niistä pihveille. Tuoreiden yrttien tilalla voit käyttää kuivattuja: 1 tl kuivattua vastaa noin 1 rkl tuoretta. Taita pihvit kahtia ja paina kevyesti kiinni. Puserra sitruunaa pihveille ja ripottele päälle loput mausteet. Anna maustua paellan valmistumisen ajan, jos tarjoat pihvit sen kanssa. Paista pihvejä noin 5 minuuttia kummaltakin puolelta. Tarkista kypsyys ja nosta tarjolle.

Kesäinen vihannespaella
Kun varhaisperunoilla on herkuteltu riittävästi, voi vaihteeksi syödä riisiä. Riisi saa makua ja väriä sahramista tai kypsän riisin joukkoon voi sekoittaa pari teelusikallista kurkumaa. Se värjää riisin myös kauniin keltaiseksi.

2 porkkanaa
2 sipuli varsineen
2 valkosipulinkynttä
1–2 punaista paprikaa
1 parsa-, kukka- tai romanescokaali
1 rkl rypsiöljy
3 dl risotto- tai pitkäjyväistä riisiä
(1 pss (0,5 g) sahramia)
n. 6 dl kasvislientä
1–2 dl oliiveja
2 tomaattia
0,5 tl rouhittua pippuria
1 limetti tai sitruuna
Pinnalle: silputtua persiljaa, basilikaa tms

Rapsuta porkkanat puhtaiksi ja suikaloi ne. Silppua sipulit ja kuoritut valkosipulinkynnet. Poista paprikoista kanta ja siemenet, suikaloi. Leikkaa kaali kukinnoiksi ja kuutioi varsiosa.
Kuumenna puolet öljystä tilavassa pannussa ja paista kasvikset nopeasti. Ota kasvikset pois pannusta ja laita loput öljystä pannuun. Kuullota riisit ja sekoita joukkoon sahrami sekä puolet kasvisliemestä. Kuumenna kiehuvaksi. Kun liemi on imeytynyt riiseihin, kaada vähitellen riisien kypsyessä lisää kasvislientä niiden joukkoon. Katso riisin kypsymisaika pakkauksesta. Kun kypsennysaikaa on noin 5 minuuttia jäljellä, kääntele sekaan paistetut kasvikset, oliivit ja lohkotut tomaatit. Mausta pippurilla. Hauduta kypsäksi.
Leikkaa limetti lohkoiksi. Lusikoi paella tarjoiluastiaan ja nosta limettilohkot reunalle. Ripottele pinnalle yrttisilppua ja laita tarjolle.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta