Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kuva Pirjo Rönkkö

NUMERO 8
21.8.2008


Pääkirjoitus Kuntavaalit: Mikä puolue olisi vähiten vastenmielinen? Opintielle: Opinnälkään tehohoitoa
Muodikas virsikulttuuri: Oi, muistatko vielä sen virren?
Terveys: Stressin rasitusta pienemmäksi Kodin remontoijat: Kokemäen koti toi korkeutta ja tilaa Naapuriapu: Vaihtopiiri tuo talkooavun kotiin Laatu: Suvun perintönä suklaiset herkut
Puutarha: Kesä kiittää
Ruoka: Syyskesän runsas kattaus Pensasmustikka: Vain etäistä sukua suomalaiselle
Kylä: Miten säilyttää porokylän perintö jälkipolville?
Puisto: Pietarsaaren ylpeys
Mottimestari: Nyt on kirveellä töitä
Pula-aika: Keinot ja konstit käytössä
Kodin Pellervon käsityöt: Kauniille katettu
Suvinen trikoomatto Harrastus: Vapaa väylä nautiskella
Joka kuukausi
Asiasta toiseen Pikkupojan elämää Koti maalla Elämäntilanteita
Oma lääkäri
Unto Uneksija
Papin päiväkirja

Kannen kuva Pirjo Rönkkö
Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 18.9. ja Maatilan Pellervo 4.9.



Iso  Kalenteri 2008 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Syyskesän runsas kattaus


Laulussa sanotaan, että ”vielä on kesää jäljellä”. Itse asiassa herkkusuiden kesä on parhaimmillaan, kun monet kasvikset ehtivät syöntikuntoon. Nautitaan syyskesän runsaasta valikoimasta.

Kesä on kasvattanut meheviä kaaleja, porkkanoita ja nauriita. Niitä voi rouskutella raakana tai valmistaa niistä erilaisia ruokia tai lisukkeita. Älä unohda vuoden vihannesta, punajuurta.
Tänä kesänä sienisadon kanssa voi paikoin olla ongelmia, mutta niitä joita sienimetsässä onnistaa, nauttikoot metsän antimista. Muut voivat turvautua viljeltyihin sieniin. Ja jos säilöntä innostaa, muutama purkki vihannessäilykkeitä kellarissa on ihan mukava muisto kesästä syysviimojen alettua.

Vihanneshöystö
Herkullinen vihannesraguu, kotoisemmin vihanneshöystö, muistuttaa kesäkeittoa. Se maistuu keitettyjen perunoiden tai tumman spagetin kanssa sellaisenaan kesäisenä ateriana. Lihaa kaipaava voi paistaa esimerkiksi jauhelihapihvit lisäkkeeksi. Vaihtele höystön vihanneksia saatavuuden ja sadon mukaan. Sokeriherneen sijaan sopivat myös silvityt herneet tai kiehautetut pavut.

4–6 annosta
2–3 porkkanaa
2 naurista
3 kesäsipulia varsineen
pieni kukkakaali (n. 300 g)
(2 valkosipulinkynttä)
3 dl mietoa kasvislientä
n. 3 dl paloiteltuja sokeriherneitä palkoineen
kourallinen pinaatinlehtiä
2 dl ruokakermaa
2 rkl vehnäjauhoja
0,25 tl mustapippurirouhetta
1 dl juustoraastetta
(suolaa)
Pinnalle:
silputtua persiljaa tai ruohosipulia
juustoraastetta

Paloittele rapsutetut porkkanat pieniksi paloiksi. Kuutioi kuoritut nauriit. Silppua sipulit ja varret. Leikkaa kukkakaali sopiviksi haarukkapaloiksi ja viipaloi valkosipuli.
Kuumenna kasvisliemi kuumaksi sellaisessa kattilassa, johon koko höystö mahtuu, ja laita sinne käsitellyt kasvikset. Keitä miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia.
Lisää sokeriherneenpalot. Suikaloi pinaatti ja sekoita kasvisten joukkoon. Jatka kypsentämistä muutama minuutti.
Sekoita vehnäjauhot ja pippuri kerman joukkoon ja kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kasvisten sekaan. Keitä pari minuuttia, kunnes kastike sakenee. Kääntele sekaan juustoraaste ja kuumenna varovasti sekoitellen, kunnes juusto on sulanut. Tarkista maku ja ripottele pinnalle persiljaa ja juustoraastetta.
Vinkki: Juustoraasteen tilalla voit käyttää 100 g sulate- tai tuorejuustoa. Jos käytät maustettua juustoa, älä lisää pippuria ennen kuin olet maistanut kastiketta.
Gluteeniton: käytä gluteenitonta jauhoseosta.
Maidoton: Korvaa ruokakerma sopivalla valmisteella ja jätä juustoraaste pois. Tarkista suolan määrä ja lisää tarvittaessa. Juustosta tulee yllättävän paljon suolan makua.

Kuorrutetut pavut
Kaikenlaiset pavut ovat herkkuani. Kesän ensimmäiset pensaspavut nautitaan pelkän voisulan kanssa. Sain violetteja papuja ensimmäistä kertaa torilta viime kesänä, mutta pettymyksekseni niiden väri häipyi keitettäessä. Höyrytyskään ei auttanut.
Yleensä keitän lisäkepapuja liikaa, joten tähteistä on pitänyt kehitellä jotain. Tässä herkullinen papuruoka, johon voit keittää pavut alusta alkaen tai käyttää tähteeksi jääneet lisäkepavut. Lisäksi tähän saa käytettyä hieman kuivahtaneet leipäviipaleet ja juustonkannikat. Ruoan voi valmistaa myös etukäteen ja kuumentaa sen uunissa vasta juuri ennen tarjoilua.

1 litra erilaisia pensaspapuja tai muita papuja
3 viipaletta vaaleaa leipää
(1 rkl öljyä tai juoksevaa margariinia)
1–2 dl voimakkaan makuista juustoraastetta
(1 dl silputtua persiljaa tai ruohosipulia)

Puhdista pavut ja leikkaa kanta pois. Keitä pavut kypsiksi suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä. Valuta pavut ja laita ne tarjoiluastiaan. Peitä kannella tai foliolla.
Murustele leipä ja paista muruset kuumalla pannulla rasvan kanssa tai ilman rasvaa kauniin ruskeiksi. Varo, ettet polta niitä. Nosta pannu pois liedeltä ja sekoita kuumaan muruseokseen juustoraaste ja persiljasilppu. Levitä seos papujen pinnalle ja tarjoa heti tai käytä paistos uunissa saamassa lisäväriä.
Nauti paistos sellaisenaan salaatin ja leivän kanssa tai tarjoa liha- tai kalaruoan lisäkkeenä.

Kesäkurpitsa-sienipaistos
Jos pidät lasagnesta tai kreikkalaisesta munakoisovuoasta, moussakasta, pidät varmasti myös tästä tomaattisesta kesäkurpitsa-sienipaistoksestakin. Tämä on puhdas kasvisruoka, joka maistuu maukkaan leivän ja salaatin kanssa sellaisenaan kevyenä iltaruokana. Paista tarvittaessa kerrosten väliin jauhelihaa tai tarjoa liharuoan lisäkkeenä.

400–500 g kesäkurpitsaa
0,5 l puhdistettuja ja tarvittaessa esikäsiteltyjä sieniä
2 sipulia
(2–3 valkosipulin kynttä)
2 tl öljyä
5–6 kypsänpehmeää tomaattia
(0,5 dl vettä)
ripaus chiliä
0,25 tl rouhittua mustapippuria
vajaa 1 tl suolaa
1 tl timjamia
Kuorrutuskastike:
4 dl maitoa
0,5 dl vehnäjauhoja
ripaus muskottia
100 g sulatejuustoa
2 dl juustoraastetta

Kuori ja viipaloi tai silppua sipulit. Kuutioi tomaatit. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleja siinä. Lisää sienet ja paista, kunnes sienistä alkaa irrota nestettä. Lisää tomaattikuutiot ja mausta. Kaada pannulle vettä, jos seos tuntuu liian kuivalta. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia.
Viipaloi kesäkurpitsat pitkittäin viipaleiksi.
Valmista kuorrutuskastike. Sekoita kattilassa maito ja jauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Keitä pari minuuttia. Lisää sulatejuusto nokareina ja sekoita, kunnes kastike on tasaista. Mausta muskotilla. Lisää kastikkeen sekaan puolet juustoraasteesta. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää tilkka maitoa tai vettä.
Levitä uunivuokaan puolet tomaatti-sieniseoksesta. Laita kastikkeen päälle puolet kesäkurpitsaviipaleista. Toista kerrokset. Kaada pinnalle valkokastike. Ripottele juustoraasteen loppu päälle ja paista uunissa noin 30 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja pinta saanut kauniin värin. Kesäkurpitsankin täytyy olla pehmennyt, kun koitat sitä haarukalla.
Tarjoa paistoksen lisänä salaattia ja rapeaa leipää. Jos kaipaat tuhdimpaa ruokaa, tarjoa lisukkeena keitettyjä perunoita tai paistettua lihaa tai kalaa.
Gluteeniton: käytä kastikkeeseen gluteenitonta jauhoseosta ja varmista, että sulatejuusto sopii ruokavalioon.
Maidoton: Korvaa maito esimerkiksi kaurajuomalla ja käytä sulatejuuston tilalla tuorejuuston kaltaista soijavalmistetta. Jätä juustoraaste pois tai korvaa se soijajuustovalmisteella. Tosin ne eivät sula samalla tavalla kuin tavallinen juusto.

Tillilohi
Lempeä kalanvalmistustapa on kypsentää kalafilee jäähtyvässä liemessä, joka samalla maustaa kalan. Tillin kukinnot käyvät tillin sijaan liemen maustajaksi, jos niitä puutarhassasi sattuu olemaan. Liemen on oltava kiehuvan kuumaa, kun kaadat sen kalafileelle. Eikä filee saa olla liian paksu; muuten kala voi jäädä hiukan raa’aksi. Lohen sijaan voit hyvin käyttää muutakin kalaa. Mausta liemestä tarjolle nostettu kala vielä tillisilpulla ja halutessasi seesami & wasabi tai seafood & fish -mausteseoksella.

n. 500 g:n lohifileepala
Liemi:
2 sipulia (varsineen)
0,5 l vettä
1 tl sinapinsiemeniä
2 laakerinlehteä
muutama rosmariininneulanen
1 rkl suolaa
5 maustepippuria
5 valkopippuria
nippu tilliä
(hiukan chiliä)
Pinnalle:
silputtua tilliä
(seesami&wasabi-mausteseosta)

Paloittele sipuli ja laita kattilaan. Mittaa vesi ja mausteet sipulien sekaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kannen alla viisi minuuttia. Laita lohifilee tiiviskantiseen, kuumuutta kestävään rasiaan, johon filee juuri ja juuri mahtuu, ja kaada liemi päälle. Sipulit ja tillit saavat mennä mukaan. Liemen tulee peittää kala kokonaan. Sulje rasia ja anna liemen jäähtyä. Nosta rasia jääkaappiin ja anna kalan maustua yön yli.
Nosta kala tarjolle tillikastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa.

Tillikastike
1 rkl sinappia
0,75 dl valkoviinietikkaa
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 dl kermaa tai maustamatonta jogurttia
1 dl silputtua tilliä
0,25 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valko- tai mustapippuria

Sekoita sinappi ja viinietikka keskenään. Kaada sitten öljy kulhoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi jogurtti ja sekoita hyvin. Kääntele sekaan tilli ja mausta suolalla ja pippurilla. Viilennä ennen tarjoilua.

Maissiletut
Maissiletut muistuttavat hiukan meksikolaisia tortilloja. Ne voisi hyvin täyttää papu-jauhelihaseoksella, chili con carnella. Mutta nyt ne on täytetty broilerilla ja rapsakoilla syysvihanneksilla. Seos on maustettu chili & lime -mausteseoksella, mutta voit hyvin korvata sen tavallisella chilimausteseoksella ja sitruunamehuripauksella. Jos käytät valmiiksi marinoitua broileria, lisää ohjeen mausteita maltillisesti tai jätä ne pois.
Muista, että lettutaikinaan käytetään maissijauhoja, ei maissitärkkelystä. Sekä hienoja että karkeita maissijauhoja löydät esimerkiksi marketin luontaistuotehyllystä.

n. 16 kpl
Lettutaikina:
2 kananmunaa
4 dl maitoa
1 rkl öljyä
2 dl maissijauhoja
0,5 dl karkeita maissijauhoja (polenta)
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
Paistamiseen: öljyä tai juoksevaa margariinia

Vatkaa kananmunat maidon kanssa sekaisin. Lisää öljy. Mittaa kuivat aineet taikinaan ja vatkaa tasaiseksi. Anna turvota noin 20 minuuttia.
Paista taikinasta ohuita isoja ohukaisia. Sekoita taikinaa aina ennen kuin kauhaiset sitä pannulle. Pidä valmiit ohukaiset folion alla lämpimänä.

Täyte:
n. 400 g keräkaalia
1 sipuli (varsineen)
1 punainen paprika
n. 250 g broilerisuikaleita naturel
2 tl öljyä
1 rkl makeaa chilikastiketta
2–3 tl soijakastiketta
chili & lime -mausteseosta maun mukaan

Suikaloi kaali, sipuli varsineen sekä puhdistettu paprika.
Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista broilerisuikaleet nopeasti. Lisää pannulle kaali ja sipuli. Jatka kypsentämistä noin viisi minuuttia. Kääntele sekaan paprika ja jatka kypsentämistä muutama minuutti, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä. Mausta seos ja lusikoi joka letun väliin hiukan täytettä ja kääräise rullalle. Tarjoa lämpiminä.
Gluteeniton: korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.
Maidoton: käytä taikinaan makeuttamatonta riisi- tai soijajuomaa ja paistamiseen öljyä.


Syyskesän marjapiirakka
Syyskesän marjapiirakan esikuvana on ranskalainen kirsikkapaistos clafoutis. Tosin clafoutis muistuttaa enemmänkin pannukakkua, sillä siinä ei ole pohjataikinaa. Tässä piirakassa on kaurainen muropohja. Käytä piirakan täytteeksi kauden marjoja tai hedelmiä. Karviaiset tai kirsikat sopivat oikein hyvin. Kuvan piirakka on tehty pensasmustikoista. Vaikka ne eivät tuoreina värjää metsämustikan tavoin esimerkiksi kakun koristeena, uunissa kypsyessä ne värjäsivät täytteen vihertävän siniseksi.

150 g margariinia tai voita
0,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kylmää vettä
Täyte:
1 l karviaismarjoja, pensasmustikoita tai muita
3 munaa
0,5 dl sokeria
2,5 dl maitoa tai kevytkermaa
1 rkl ohra- tai maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria

Nypi jauhot, hiutaleet ja voi tai margariini ryynimäiseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Anna seistä viileässä noin puoli tuntia, jos maltat. Painele taikina sitten voideltuun, halkaisijaltaan noin 28 senttimetrin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Puhdista marjat ja levitä ne piirakkapohjalle.
Riko kananmunat kulhoon. Vatkaa munat, sokeri, maito, ohrakas sekä vaniljasokeri kevyesti sekaisin ja kaada seos marjojen päälle. Paista 200 asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman väriä. Tarjoa piirakka haaleana tai kylmänä.
Gluteeniton: Korvaa pohjataikinan vehnäjauhot noin 1,5 desilitralla vaaleita jyttejauhoja ja varmista kaurahiutaleiden puhtaus. Käytä täytteeseen Ohrakkaan sijaan maissitärkkelystä.
Maidoton: käytä pohjataikinassa maidotonta rasiamargariinia ja täytteeseen kaura- tai soijapohjaista juomaa tai -kermaa.

Pikantit maustekurkut
2 kg avomaankurkkuja
mustaherukanlehtiä
tillinkukintoja
muutama piparjuurilastu
2 tl sinapinsiemeniä
Mausteliemi:
1 l vettä
2,5 dl sokeria
1 rkl suolaa
10 kokonaista maustepippuria
10 kokonaista valkopippuria
8 kokonaista mausteneilikkaa
3 tähtianista
3 dl väkiviinaetikkaa

Pese kurkut huolellisesti harjalla kevyesti harjaten ja valuta kuiviksi. Huuhtaise herukanlehdet ja tillikukinnot ja ravista kevyesti kuiviksi. Lado kurkut, mustaherukanlehdet, tillinkukinnot ja piparjuurilastut kerroksittain puhtaaseen lasipurkkiin. Ripottele sinapinsiemenet päälle. Kuumenna vesi ja sokeri liehuvaksi. Lisää mausteet etikkaa lukuun ottamatta ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää etikka ja kuumenna kiehuvaksi. Anna jäähtyä. Kaada liemi siivilän läpi kurkkujen päälle ja varmista, että kurkut ovat liemen peitossa. Nosta viileään eli alle kymmeneen asteeseen. Noin kolmen viikon kuluttua kurkut ovat valmiita nautittavaksi.

Mausteiset viipalekurkut
1 kg avomaankurkkuja
1,5 dl karkeaa suolaa
Etikkaliemi:
3,5 dl omenaviinietikkaa
2 dl etikkaa
2 dl sokeria
2 rkl hunajaa
Purkkiin lisäksi:
2–3 valkosipulinkynttä
2 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
pala chiliä
pari oksaa tuoretta oreganoa
1 rkl roseepippureita
1 rkl viherpippureita
2 tl kokonaisia mustapippureita

Pese kurkut hyvin vedessä harjaten. Leikkaa kurkut noin 0,5 sentin paksuiksi viipaleiksi. Lado kurkkuviipaleet ja suola kerroksittain lasipurkkiin ja ripottele päällimmäiseksi suolakerros.
Anna kurkkujen pehmetä suolassa noin 12 tuntia. Kaada kurkkuviipaleet lävikköön ja huuhtele hyvin kylmässä, juoksevassa vedessä. Valuta.
Kuumenna viinietikka, etikka ja sokeri kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut. Kiehauta. Sekoita joukkoon hunaja. Anna jäähtyä.
Kuori ja viipaloi valkosipulit sekä inkivääri. Viipaloi chili. Laita kurkkuviipaleet tilavaan lasipurkkiin tai pienempiin purkkeihin kerroksittain mausteiden kanssa. Kaada etikkaliemi purkkeihin kurkkuviipaleiden päälle niin, että viipaleet peittyvät. Anna maustua jääkaapissa vähintään viikon. Säilytä viileässä.
Vinkki: käytä omenaviinietikan sijaan hunaja-omenaviinietikkaa tai valkoviinietikkaa.

Papuja pataan
Pavut sisältävät runsaasti proteiinia eli valkuaisaineita ja ravintokuitua. Tarhapapu (Phaseolus vulgaris) on maailmanlaajuisesti viljelty kasvi. Sen viljelymuotoja ovat kasvutavan mukaan jaoteltuna pensasmaisesti kasvava pensaspapu ja köynnösmäisesti kasvava salkopapu. Pensaspapu yleisin Suomessa viljelty papulaji. Pensaspapuja ovat taite-, vaha-, ja leikkopavut. Taitepapu on vihreä ja pyöreäpalkoinen. Myös violettia versiota näkee, tosin niiden väriä häviää helposti kypsennyksessä. Vahapapu on keltainen. Sen palko voi olla litteä tai pyöreä. Leikkopapu on vihreä ja litteäpalkoinen.
Härkäpapu eli peltopapu on pisimpään Suomessa viljelty maukas papulaji. Se on melko harvinainen nykyään. Aivan nuoria, pikkusormen vahvuisia härkäpapuja voi käyttää keitettynä palkoineen. Jo isoiksi kasvaneet härkäpavut silvitään ja sisällä olevat pavut keitetään miedossa suolavedessä noin 10 minuuttia. Jos papujen sitkeä kuori häiritsee, puserra papua reunasta, jotta saat kuoren irti.
Koristekasvina paremmin tunnetun ruusupavun palot ja kukat kelpaavat hyvin syötäviksi, kunhan niitä ei ole suihkutettu myrkyillä. Tuleentuneet siemenet kannattaa varata seuraavan kesän kylvöjä varten.
Kaikkia papuja pitää keittää ennen syömistä tai muuhun ruokaan lisäämistä noin kymmenen minuuttia. Kuivattuja papuja pitää liottaa vähintään kahdeksan tuntia ja niiden keittoaika on 1–1,5 tuntia. Tarkista käsittelyohjeet ja keittoaika pakkauksesta.


Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta