Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

 

Kannen kuva: Seija Nurmen kuvasi Pirjo Rönkkö

NUMERO 8
20.8.2009

Pääkirjoitus

KIRKKOTAIDE: Tuhkasta nousseet kuvat

KOTIMAAMME: Ajat muuttuvat, kylät pysyvät

OMAT VALINNAT: Rakennusaineena rakkaus

ASUMINEN: Arjen vastapaino

PUUTARHA:
Loviisa kutsuu katselemaan
 Kiitolliset kurpitsat
 Sipulikukkien hyötö kotona

LUONTO: Sinisorsien marjamaat

TERVEYS: Anteeksi, mitä sanoit?

KÄYTTÄYTYMINEN: Kiltteyden kahdet kasvot

ELOKUVAHISTORIA: Elokuvien kuohuvat kosket

METSÄN MAKU: Kosonen on sienimies

RUOKA: Kaali kiertyy moneksi

KÄSITYÖT:
Kirkasta keittiöön
Helmineuletta ja palmikoita

KÄSITYÖLÄINEN: Unelmien ullakolla

TAIDONNÄYTE: Nukkekoti kertoo tarinaa

JOKA KUUKAUSI:
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Omalääkäri
Ristikko
Papin päiväkirja
Unto Uneksija

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 17.9. ja Maatilan Pellervo 3.9.2009.



Iso  Kalenteri 2009 sisältyy Pellervon tilaukseen.


Kaali kiertyy moneksi


Kaalilaatikko, lammaskaali, kaalikääryleet, kaalikeitto ja -piirakka. Kaalista saa monia herkkuja ja kaalilajejakin on monenlaisia.

Kyssäkaaliletut
Kyssäkaali eli kaalirapi on mieto ja maukas. Käytä sitä lantun tai nauriin tavoin: syö sellaisenaan tai raasteena, keitä lisäkkeeksi tai lisää paloiteltuna keittoihin, patoihin sekä laatikoihin. Kokeile kyssäkaalia gratinoituna tai tee siitä juureslettujen tavoin ohukaisia. Jauhottomat letut sopivat keliaakikollekin.
n. 26 kpl
1 pieni (300 g) kyssäkaali
1 sipuli
3 keskikokoista perunaa
pala (50 g)selleriä
3 munaa
2 dl maitoa
1 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2 rkl silputtua rakuunaa, oreganoa tai meiramia
Paistamiseen:
öljyä tai juoksevaa margariinia
Raasta kuoritut kasvikset karkeaksi.
Sekoita kulhossa munat, maito ja mausteet, kääntele sekaan raaste.
Kuumenna hiukan rasvaa lettupannun koloissa. Laita reilu ruokalusikallinen taikinaa pannun koloihin. Paista seoksesta ohukaispannulla lettuja. Pidä pannu miedolla lämmöllä, jotta raaste ehtii kypsyä. Tarjoa letut esimerkiksi punaherukka- tai puolukkasurvoksen kanssa.
Vinkki: Vaihda kyssäkaali pieneksi silputtuun, kevyesti kuullotettuun lehtikaaliin.
Maidoton: Käytä kaura-, soija tai riisijuomaa ja paista letut öljyssä.

Vihreä wokki
Miedonmakuinen ja rapsakka, runsaasti kasviksia sisältävä wokki on gluteeniton, kun valmistat sen riisi- tai maissinuudeleista. Jos haluat täysin kasvisversion, korvaa broileri kuutioidulla tofulla.
300 g maustamattomia broileri- tai kalkkunasuikaleita
2–3 rkl valmista vihreää pestokastiketta
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1/2 pkt (n. 125 g) nuudeleita
pari kourallista pensaspapuja
pieni parsakaali
1 pieni kesäkurpitsa
1 pieni purjo
1 rkl öljyä
1–2 dl omena- tai ananastäysmehua
(suolaa)
Pinnalle: silputtua basilikaa
Sekoita pestokastike broilerisuikaleiden joukkoon ja mausta pippurilla. Anna maustua kasvisten käsittelyn ajan.
Pehmitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja pidä ne lämpiminä.
Puhdista ja ryöppää pavut. Paloittele parsakaali, suikaloi kesäkurpitsa sekä puhdistettu purjo.
Kuumenna puolet öljystä isolla pannulla tai wokissa. Paista broilerisuikaleita noin 5 minuuttia. Siirrä lautaselle odottamaan.
Kaada pannuun loput öljystä ja paista kasvikset lähes kypsiksi. Kaada joukkoon mehu ja kääntele sekaan broilerit sekä nuudelit. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa nestettä. Ripottele pinnalle basilikaa ja nosta tarjolle.

Curryinen kaaligratiini
Kaaligratiini on herkullinen lisäke paistetulle lihalle tai kalalle. Käytä erilaisia kaaleja. Paloittele parsa- ja kukkakaalit suuriksi kukinnoiksi, leikkaa isot ruusukaalit puoliksi ja lohko keräkaali.
800 g–1 kg kaaleja
5 dl vettä
0,5 tl suolaa
Kastike:
50 g margariinia tai voita
1 tl currya
0,5 dl vehnäjauhoja
5 dl kaalien keitinlientä
0,25 tl jauhettua valkopippuria
3 dl (150 g) juustoraastetta
Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä paloitellut kaalit puolikypsiksi. Veden ei tarvitse peittää kaaleja kokonaan, ne kypsyvät kyllä höyryssäkin. Nostele kaalit uunivuokaan. Säästä keitinvesi!
Sulata rasva kattilassa curryn kanssa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja anna kiehahtaa, mutta älä päästä ruskistumaan. Kaada sekaan puolet keitinvedestä, sekoita hyvin ja vatkaa joukkoon loput vedestä. Keitä kastiketta hiljalleen noin 5 minuuttia. Sekoita välillä. Mausta valkopippurilla.
Kääntele kastikkeeseen suurin osa juustoraasteesta ja kaada kastike kaaleille. Ripottele loput juustoraasteesta pinnalle ja paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on kauniin ruskea.

Pähkinäiset punajuuri-vuohenjuustoleivät
Punajuuri on loistava makupari sekä vuohen- että sinihomejuustolle. Myös pähkinät sopivat punajuurien makuun. Lisämakua leiville saat balsamicolla, mutta maistuvat leivät hyviltä ilman sitäkin. Jos käytät vuohenjuuston sijaan sinihomejuustoa, sitä riittää 100–150 grammaa.
4 isoa viipaletta esim. hiivaleipää
(valkosipulinkynsi)
2 rkl öljyä
6–8 keitettyä punajuurta
0,25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
n. 200 g leikattavaa vuohenjuustoa
n. 0,5 dl saksan- tai muita pähkinöitä
(1–2 rkl balsamicokastiketta)
Leikkaa leipäviipaleet puoliksi ja hiero halutessasi valkosipulinkynnellä. Levitä viipaleet leivinpaperoidulle pellille ja valuta päälle öljy. Paahda viipaleita 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes ne saavat hiukan väriä.
Viipaloi tai lohko punajuuret ja asettele ne leipäviipaleille. Ripottele päälle suolaa ja pippuria. Viipaloi vuohenjuusto ja jaa viipaleet leiville. Rouhi pähkinät kourassasi tai veitsellä pienemmiksi ja ripottele leiville. Kuumenna leipiä uunissa sen verran, että juusto alkaa sulaa. (Valuta uunista otetuille leiville balsamicokastiketta.) Tarjoa leivät kuumina esimerkiksi salaattipediltä.

Punajuurikastike
nippu (4–5 kpl) punajuuria
2 sipulia
2 tl öljyä
2–4 dl vettä
1/2–1 kasvisliemikuutio
n. 50 g sulatejuustoa
1 rkl silputtua tuoretta rakuunaa
(0,25 tl rouhittua mustapippuria)
(suolaa)
Kuori ja raasta punajuuret ja sipulit karkeaksi raasteeksi. Kuullota raasteita öljyssä kattilan pohjalla muutama minuutti. Lisää vesi ja liemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat rapean pehmeitä. Lisää tarvittaessa vettä.
Sekoita punajuuriseokseen sulatejuusto nokareina ja kuumenna, kunnes juusto on sulanut. Mausta rakuunalla ja pippurilla. Jos käytit esimerkiksi pippurilla maustettua sulatejuustoa, ei pippuria tarvitse lisätä.
Tarjoa perunoiden tai tumman pastan kanssa kasvisruokana tai paistetun kalan tai lihan lisäkkeenä.

Punajuurisalaatti
Nuoret punajuuret kypsyvät nopeasti pannulla. Käytä kastikkeeseen neitsytöljyä. Sen hieman pähkinäinen maku sopii hyvin punajuuren seuraan. Syvennä pähkinäisyyttä seesamiöljyllä ja -siemenillä halutessasi. Vaihteeksi voit valmistaa salaatin nauriista.
6–8 pientä punajuurta
2 tl öljyä
2 porkkanaa
1–2 punasipulia
200 g kukka- tai parsakaalia
8 retiisiä
kourallinen rucolaa
(0,5 dl mintun-, basilikan tai sitruunamelissanlehtiä)
2 rkl sitruunamehua
2 tl rypsi- tai oliiviöljyä
(1 tl seesamiöljyä)
0, 25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua pippuria
(1 rkl seesaminsiemeniä)
Kuori punajuuret ja leikkaa viipaleiksi tai lohkoiksi. Kuullota öljyssä rapsakan kypsiksi ja levitä salaattikulhoon tai -vadille. Vuole porkkanasta lastuja punajuurien sekaan. Suikaloi sipulit, viipaloi kukkakaali sekä retiisit ja levitä salaatille rucolan kanssa. Ripottele sekaan halutessasi yrttejä.
Sekoita sitruunamehu, öljy, suola ja pippuri kastikkeeksi ja kaada salaatille. (Ripottele pinnalle lopuksi seesaminsiemeniä.)
Tarjoa heti tai anna maustua jääkaapissa tunnin verran tai pitempään.

Kaali-sipulipiirakka
Tee piirakasta avo- tai umpiversio. Molemmat ovat yhtä hyviä. Avopiirakka on helpompi valmistaa, kun ei tarvitse kaulia kantta. Täysjyvävehnä- eli grahamjauhot turpoavat hiukan enemmän kuin tavalliset vehnäjauhot. Ne tekevät taikinasta myös hyvin murean. Kun tarjoat piirakan kanssa vihreää salaattia, saat maukkaan iltapalan.
n. 10 annosta
Taikina:
4–5 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
1 tl leivinjauhetta
150 g margariinia tai voita
0,5 dl kylmää vettä
Täyte:
n. 300 g keräkaalia
2 isoa sipulia
1 rkl öljyä
1 rkl siirappia
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua maustepippuria
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 rkl silputtua tuoretta meiramia
200 g kermaviiliä
2 kananmunaa
2 dl juustoraastetta
Valmista ensin taikina. Nypi rasva, jauhot ja leseet sekaisin. Käytä ensin vähemmän jauhoja ja sekoita tarvittaessa lisää. Huoneenlämpöiseen rasvaan tarvitset hiukan enemmän jauhoja. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Nosta jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Suikaloi kaali ja sipulit. Paista öljyssä, kunnes pehmenevät ja saavat hiukan väriä. Mausta siirapilla, suolalla, pippureilla ja meiramilla. Anna jäähtyä hieman.
Painele reilusti puolet taikinasta voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Käytä avopiirakassa noin 30 x 20 cm:n vuokaa, umpipiirakassa 30 x 10 cm:n vuokaa.
Levitä kaali-sipuliseos vuokaan. Sekoita kermaviili, munat ja puolet juustoraasteesta keskenään ja kaada kaaliseokselle. Umpipiirakassa joudut hiukan nostelemaan kaaliseosta, jotta kastike levittyisi mahdollisimman hyvin kaalin sekaan. Jos teet umpipiirakan, kauli lopputaikina jauhojen avulla kanneksi ja nosta piirakalle. Ummista piirakka ja viillä tai pistele pintaa.
Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia, kunnes piirakan pinta on saanut väriä.
Vinkki: Suikaloi jäähtyneen kaali-sipuliseoksen joukkoon noin 100 g savukinkkua.

Pähkinä-marenkikakku
Gluteeniton kakkupohja maistuu kaikille, ja pohjan voi paistaa hyvissä ajoin. Se säilyy rapeana muutamia päiviä ilmatiiviissä astiassa, kuivassa paikassa. Pinta on rapea, mutta sisältä pohjan tulisi olla vielä sitkeän pehmeä. Täytä kakku vasta vähän ennen tarjoilua, jotta se ei pehmene liikaa. Marengista jääneet keltuaiset voit pakastaa ja käyttää leivonnaisten voiteluun tai murekeseoksiin. Voit tehdä keltuaisista myös paksun vaniljakastikkeen kakulle. Sekoita kastikkeeseen halutessasi vielä kermavaahtoa ja levitä seos kakun pinnalle pelkän kermavaahdon sijaan.
n. 12 annosta
4 valkuaista
2,5 dl sokeria
1 tl valkoviinietikkaa
100 g jauhettua pähkinää tai mantelia
Pinnalle:
2–4 dl vaahtoutuvaa kermaa
kauden marjoja
(Paksu vaniljakastike:
4 keltuaista
2 rkl sokeria
3 dl maitoa
1,5 rkl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria)
Irrota halkaisijaltaan noin 24 cm:n irtoreunavuoan reunarengas ja voitele se puoliväliin. Ota ohjeen pähkinäjauheesta noin 1 rkl ja jauhota rengas. Aseta se leivinpaperoidulle pellille. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Vatkaa valkuaiset ja noin puolet sokerista kovaksi vaahdoksi. Lisää viinietikka. Sekoita loput sokerista pähkinäjauheeseen ja kääntele varovasti valkuaisvaahtoon. Levitä taikina renkaan sisään. Nosta pelti uuniin ja pienennä uunin lämpötila 150 asteeseen. Paista kakkua uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Annan jäähtyä ja irrota reuna.
Jos haluat täytteeseen paksun vaniljakastikkeen, keitä se nyt. Sekoita keltuaiset, sokeri, maito ja perunajauhot kattilassa ja keitä seoksesta kastike koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Mausta vaniljasokerilla. Anna jäähtyä täysin.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Kermaa ei tarvitse makeuttaa, sillä kakku on makea! Lusikoi täyte marenkikakun pinnalle ja asettele päälle runsaasti kauden marjoja.

Hyvän omantunnon karviaispiirakka
Öljyn, ruisjauhojen, leseiden ja kaurahiutaleiden ansiosta tämä karviaismarjapiirakka on hippusen terveellisempi vaihtoehto kuin perinteinen muropohjainen. Eikä tähän tarvita kananmuniakaan. Maidottomassa ruokavaliossa korvaat piimän jogurtinkaltaisella soijatuotteella. Gluteeniton piirakka syntyy esimerkiksi tummilla jyttejauhoilla (katso jauhojen korvaavuus pakkauksesta!) ja puhdaskauraleseillä. Karviaismarjojen sijaan voit käyttää muita marjoja, paloiteltua raparperia tai omenaa.
12 palaa
2 dl piimää
2 dl sokeria
0,75 dl öljyä
1 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl leseitä
2 tl leivinjauhetta
Päälle:
3-5 dl karviaismarjoja
Muruseos:
0,5 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl (fariinin)sokeria
1 tl kanelia
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja voitele halkaisijaltaan noin 28 cm:n piirakkavuoka.
Sekoita piimä, sokeri ja öljy keskenään. Lisää jauhot sekä leivinjauhe ja sekoita nopeasti. Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle marjat.
Mittaa muruseoksen ainekset samaan kulhoon, missä sekoitit taikinan, sekoita ja ripottele piirakalle. Paista piirakkaa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta ja reunat ovat kauniin ruskeita.
Tarjoa haaleana esimerkiksi vaniljakastikkeen kanssa..

Teksti: Marita Suontausta
Sähköposti:

haku
Hae Kodin Pellervosta