Pellervo.fi Maatilan Pellervo Iso Kalenteri
kodin pellervo

Kannen kuva:
Marja Seppälä

NUMERO 8 - 2013

Pääkirjoitus

Itsetuntoista väkeä

Kainuun merestä kala ja leipä

Kahville Kaivoon

Kesäkeidas Jänisselän rannalla

Kaupungin kauneuden näkijä

TERVEYS
Kiertue alkaa, herra Parkinson!
Psori ei vähällä päästä
Erilainen oppiminen ei ole häpeä

Kun kotikunta katosi

Haanpää/Salminen

PUUTARHA
Kuulaan aamun kuningattaret
Silmäniloa syötävistä
Makua vaikka millä mittarilla

RUOKA
Hyvää nyt ja myöhemmin

Kokkausta ja korpifilosofiaa

Sattuma puuttuu muuttoon

Ometan orsien alla

ILOKSI
Valoa elokuun iltoihin

KÄSITYÖT
Kullanmuruja kalliolla
Hieman hienostelua

Eetulta ei näkökulmaa puutu

Tämä on heinäveteläistä nyt

JOKA KUUKAUSI
Asiasta toiseen
Pikkupojan elämää
Koti maalla
Kirjan kannet auki
Elämäntilanteita
Pieniä tarinoita
Ristikko
Papin päiväkirja

 

Seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 19.9. ja Maatilan Pellervo 5.9.2013.



Iso Kalenteri
sisältyy Pellervon tilaukseen.

Kodin Pellervon reseptit

 

Sienipiiraset
Parsakaalisalaatti

Sienipiiraset


Kuva Ullamaija Hänninen

Itse tehdyn taikinan voi korvata paketillisella (500 g) pakastettua ruis-perunataikinaa.

n. 10 kpl

Taikina:
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl ruishiutaleita
100 g voita
1 keitetty peruna
(kylmää vettä)

Täyte:
1 l tuoreita sieniä
2 porkkanaa
2 rkl öljyä
1 purjo
0,5 tl suolaa
1 tl kuivattua meiramia tai rakuunaa
0,5 tl mustapippurirouhetta)
100 g maustamatonta tai yrttituorejuustoa
1 kananmuna
2 dl juustoraastetta

Ota taikina sulamaan ja valmista sillä aikaa täyte. Jos valmistat taikinan itse, mittaa ainekset kulhoon. Kuori ja raasta peruna hienoksi. Nypi ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi (lisää vettä ruokalusikallinen tai pari) ja nosta hetkeksi jääkaappiin.

Valmista täyte. Raasta porkkana, suikaloi purjo, silppua sienet. Kuullota ainekset öljyssä, anna hiukan jäähtyä ja sekoita mukaan ainekset.

Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen levyksi, painele voideltuihin muffinipellin koloihin ja lusikoi täyte. Kauli lopputaikina kansiksi.

Pistele kansiin haarukalla muutama reikä.

Paista piirasia 200 asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia, kunnes pinta on saanut hiukan väriä.

Parsakaalisalaatti


Kuva Ullamaija Hänninen

Vaihtelua salaattiin saa korvaamalla keitetyt kananmunat piimäjuustolla tai vastaavalla pehmeällä juustolla. Pekonin voi korvata ilmakuivatulla kinkulla.

n. 600 g parsakaalia
2–3 pientä sipulia
reilu pala esim. hiivaleipää
1 pkt (n. 140 g) pekonia tai ilmakuivattua kinkkua
kourallinen pähkinöitä
4 pehmeäksi keitettyä kananmunaa

Kastike:
2 rkl sitruunamehua
(1 tl raastettua sitruunankuorta)
0,75 dl hyvää öljyä (oliivi, rypsi tai avokado)
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(1 tl sinappia)

Valmista ensin kastike. Mittaa ainekset pieneen kannuun tai kannelliseen purkkiin ja sekoita vatkaimella tai ravista tasaiseksi.

Tarkista maku ja makeuta halutessasi hunajatilkalla.
Paloittele parsakaali suupaloiksi. Kuori varsiosa ja suikaloi se.
Kuori sipulit tarvittaessa ja silppua tai leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Kuutioi leipä.

Paahda pekoni tai kinkku pannulla ilman rasvaa rapeaksi. Nosta parin talouspaperipalan päälle hetkeksi, jotta ylimääräinen rasva imeytyisi paperiin.

Jos et halua käyttää raakaa parsakaalia ja sipulia, paista niitä pekonin jälkeen pannulla hetken. Paahda pannulla lopuksi leipäkuutiot.

Levitä ainekset salaattivadille.

Murskaa pähkinöitä kevyesti kourassasi (pähkinöitäkin voi paahtaa pannulla) ja ripottele salaatille.

Kuori ja puolita kananmunat. Nosta salaatille. Valuta päälle kastiketta, tarjoa loppukastike erikseen.