Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Laatutuote Hämeestä maailmalle

Kylmäpuristetun rypsiöljyn, Virginon valmistuksesta on tullut kahdelle Kankaisten miehelle eli Timo Kämärille ja Antti Parkulle päätyö. Kankaisten öljykasvit Oy työllistää muitakin, muiden muassa satakunta sopimusviljelijää. Parasta on, että rypsiöljy sopii suomalaiseen ruokavalioon öljyistä parhaiten.

.....

Parkun ja Kämärin 1994 perustama yritys Kankaisten öljykasvit Oy on monella tapaa esimerkillinen: heidän valmistamansa rypsiöljyn säännöllisellä käytöllä on myönteinen vaikutus suomalaisten kansallissairauteen eli sydän- ja verisuonitauteihin.

.....

Parkku ja Kämäri ovat Suomen ensimmäiset kylmäpuristetun rypsiöljyn valmistajat. Muita valmistajia on tullut perässä parikymmentä, mutta kilpailu ei näitä miehiä pelota, sillä he panostavat laatuun ja jatkuvaan kehitykseen. Edelleen miehet ovat innoissaan työstään ja sanovat työskentelevänsä öljyn parissa vain niin kauan, kuin se on hauskaa.

.....

Parkun ja Kämärin lisäksi Virgino työllistää täyspäiväisesti kolme työntekijää: öljyn puristuksessa työskentelee yksi henkilö ja pullotuksessa kaksi. Öljyä valmistetaan vuosittain 400 000 pulloa, osa tavallista, osa luomu-öljyä.

.....

Kuinka pitkän ja mittavan kampanjan mahtaa vaatia rypsiöljy, jotta se tulisi tavallisten kuluttajien tietoisuuteen?

"Meidän suomalaisten on usein vaikea uskoa, että omasta maastamme voi tulla jotain hyvää. Me haluamme kuitenkin kertoa suomalaisille kuluttajille faktoista, ja siksi käytämme Virginon terveysvaikutustutkimuksiin noin viisi prosenttia liikevaihdostamme", Kämäri kertoo.

"Oliiviöljystä puuttuu lähes kokonaan esimerkiksi alfalinoleenihappo, jota rypsiöljyssä on runsaasti. Eteläeurooppalaiset saavat tämän aineen ruokavaliosta, muun muassa vihreistä vihanneksista. Oliiviöljy sopii siis Välimeren maiden ruokavalioon. Pohjoismaissa tilanne on erilainen. Täällä syödään yhä enemmän valmis- ja pikaruokia. Tarvitsemme alfalinoleenihappolisän ruokavalioomme, koska sitä ei elimistö pysty itse valmistamaan", Parkku täydentää.

"Rypsiöljyssä on myös E-vitamiinia kolminkertainen määrä oliiviöljyyn verrattuna. E-vitamiini on antioksidantti, joka suojaa soluja härskiintymiseltä."

"Öljyjen rasvahappojen koostumus on tärkeä tekijä öljyjen terveellisyyttä arvioitaessa. Tyydyttyneitä eli vähemmän terveellisiä rasvahappoja on kaikista ruokaöljyistä vähiten juuri rypsiöljyssä. Terveellisyyteen vaikuttavat paitsi tyydyttämättömien rasvahappojen määrä, myös linoleeni- ja linolihapon suhde. Kylmäpuristetetussa rypsiöljyssä rasvahapot ovat juuri oikeassa suhteessa", Kämäri jatkaa.

"Tutkimustietoa öljyistä on olemassa runsaasti. Kylmäpuristettu rypsiöljy useiden tutkimusten mukaan ruokaöljyistä terveellisin", Virginon tuotanto-ja tutkimuspuolesta vastaava Kämäri sanoo.

"Myös uusimmat eli elokuun lopulla julkaistut tutkimustulokset vahvistavat tämän. Teetimme Finn-Medi Tutkimus Oy:llä vertailevan kaksoissokkotutkimuksen. Siinä verrattiin kylmäpuristetun Virgino-rypsiöljyn ja kylmäpuristetun kreikkalaisen oliiviöljyn terveysvaikutuksia. Virgino osoittautui joka suhteessa oliiviöljyä terveellisemmäksi."

.....

Teksti: Riikka Haavisto
S-posti: 

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |