Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Panostukset eläinten hyvinvointiin 
parantavat kannattavuutta kahdella tavalla

Kuluttajat asettavat ruoalle monia erilaisia vaatimuksia. Ruoan pitää olla halpaa, hyvän makuista ja nopeasti valmista. Siis hyvää, heti ja halvalla. Enemmistö kuluttajista ei edelleenkään välitä käytännössä yhtään mitään siitä, miten ruoka on tuotettu. Enemmistölle hinta, maku ja käytön helppous ratkaisevat.

Ruoan eettisen laadun perään kysyvien kuluttajien osuus kuitenkin kasvaa vuosi vuodelta. Joillekin eettinen laatu merkitsee sitä, että syödään vain kasvisruokaa. Toiset hyväksyvät eläinperäiset elintarvikkeet, kunhan eläinten hyvinvoinnista on huolehdittu.

Siitä, mitä eläinten hyvinvointi tarkoittaa käytännössä, on kovasti erilaisia näkemyksiä. Hurjimpiin vaatimuksiin vastaaminen tarkoittaisi usein merkittävää kustannusten kasvua, elintarviketurvallisuuden heikkenemistä ja ympäristöhaittojen lisääntymistä ja joskus jopa todellisen hyvinvoinnin heikkenemistä. Toisaalta monet ovat valmiita tuomitsemaan kaikki eläinten hyvinvoinnin kohentamista koskevat ajatukset ja uskovat vain halpojen tuotantokustannusten voimaan.

Eläinten hyvinvoinnin kohentamisen lasketaan usein lisäävän tuotantokustannuksia. Katetuottolaskelmat eivät kuitenkaan ota huomioon eläinten tuotosten muuttumista hyvinvoinnin kohentuessa. Esimerkiksi lihasikojen kuolleisuus ja hylkäykset arvioidaan laskelmissa yleensä yhdeksi prosentiksi, vaikka vaihtelu saattaa olla lähes nollasta jopa kahteenkymmeneen prosenttiin. Toteutuneita tuloksia tarkasteltaessa saatetaan huomata, että panostukset eläinten hyvinvointiin ovatkin lisänneet tuloja enemmän kuin menoja ja katetuotto on kasvanut.

Kokemusteni mukaan eläinten terveyden ja hyvinvoinnin järkevä huomioiminen on kasvattanut joidenkin tilojen katetuoton moninkertaiseksi, parhaimmillaan jopa kymmenkertaiseksi. Tutkimusten mukaan pelkästään eläinten hyvä kohtelu vaikuttaa usein merkittävästi kasvunopeuteen, esimerkiksi lihasioilla vaikutus on luokkaa viisikymmentä grammaa päivässä. Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen kannattaa.

Hyvinvoinnin tuotteistaminen on toinen merkittävä tie kannattavuuden parantamiseen. Niille kuluttajille, jotka haluavat omalla ostokäyttäytymisellään vaikuttaa eläinten kasvatusolosuhteisiin, on annettava siihen mahdollisuus. Luomuruoka ja vapaiden kanojen munat ovat hyviä yrityksiä tällä saralla. Aika vähän näitä tuotteita on kuitenkin vielä tarjolla. Tuotekehitystä tulisi lisätä merkittävästi. Hyvinvointia on tuotteistettava edelleen. Asia voidaan ilmaista myös toisin päin. Onnistunut kaupallistaminen on paras tae eläinten hyvinvoinnin jatkuvalle kehittämiselle.

A-Tuottajien Turvallinen kumppani -hankkeessa selvitetään eläinten hyvinvointia käytännön lihantuotannossa. Selvityksen tekijöinä ovat projektityöhön palkatut hyvinvointivastaavat, eläinlääkärit Iris Kaimio ja Virpi Seppänen. Tässä Terve Eläimessä Iris ja Virpi kirjoittavat eläinten hyvinvoinnin perusasioista.

Teksti: Veikko Tuovinen, terveydenhuoltopäällikkö
S-posti: 

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |