Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Sorkkien vuolemisesta
toiminnalliseen sorkkahoitoon

Noin kolme neljäsosaa lehmien jalkasairauksista johtuu sorkkavioista. Arviot hoitamattomien sorkkien aiheuttamista tuotantotappioista vaihtelevat viidestä kymmeneen prosenttiin tuotannon arvosta.

Hoitamattomat sorkat aiheuttavat vääriä jalka-asentoja. Tästä seuraa kipuja ja ruokahaluttomuutta. Sorkkaviat aiheuttavat myös vedinpolkemien ja utaretulehdusten lisääntymistä sekä tiinehtyvyyden heikkenemistä.

Lähes kaikki sorkkaviat voidaan ehkäistä hoidattamalla lehmien sorkat säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa. Sorkkahoito kannattaa teettää alan ammattilaisella.

Sorkkahoitaja Matti Puputti Eurasta sai runsaat kaksikymmentä vuotta sitten minutkin kiinnostumaan sorkkahoidosta. Hänen työnäytöksensä innoittamana ajauduin tekemään kesätöitä sorkkahoitajana. Kiinnostus lisääntyi niin paljon, että tein Valion neuvonnan käyttöön Sorkkahoito-monisteen sekä opinnäytetyönä yhteistyössä Markku Eestilän kanssa "Sorkkahoidon opas" -julkaisun ja opetushallituksen tuella tuotetun opetusfilmin "Sorkat kuntoon". Filmin pääosaa "näytteli" Matti Puputti. Filmiä ja opasta käytettiin sekä eläinlääkäreiden että sorkkahoitajien koulutuksessa.

Lukiessani sorkkahoitoon liittyvää kirjallisuutta ja tehdessäni tutkimusta teurastettujen lehmien sorkkavioista huomasin, ettei edes tavallisimmille sorkkasairauksille ollut olemassa suomenkielisiä nimiä. Niinpä keksimme niitä Eestilän kanssa itse koko joukon.

Puolisenkymmentä vuotta myöhemmin eläinlääkäri Jouni Niemi kiinnostui sorkkahoidosta. Hollantilainen eläinlääkäri Toussaint Raven opetti Jounille kehittämänsä menetelmän, joka sai suomenkielisen nimen "toiminnallinen sorkkahoito". Hoitotyön ajatuksena oli yksinkertaisesti palauttaa sorkan normaali toiminta. "Normaalille" oli selkeät määritelmät. Tämä helpotti sorkkahoidon opettamista. Uudistuksen kohteeksi joutui myös sorkkasairauksien suomenkielinen nimistö. Uusi nimistö julkaistiin Suomen eläinlääkärilehdessä ja se on sen jälkeen ollut sorkkasairauksien "virallinen" nimistö.

Niemi alkoi levittää saamaansa oppia tehokkaasti. Sen seurauksena maahamme on kehittynyt asiansa hyvin osaava sorkkahoitajien ammattikunta. Järjestäytymisen, koulutuksen ja laatutyön ansiosta sorkkahoitajien työtä on tänä päivänä ilo seurata. Sorkkahoitajan jättämä kuntoraportti antaa vähintään yhtä hyvän kuvan sorkkien kunnosta kuin katsastusasemien antama raportti auton kunnosta.

Tämä Terve Eläin on Jouni Niemen kirjoittama toiminnallisen sorkkahoidon opas. Käsitellyksi tulevat toiminnallisen sorkkahoidon tekniikka, sorkan rakenne, tavanomaisimmat sorkkasairaudet Suomessa ja pihaton vaikutus sorkkien kuntoon. Opas kannattaa ehdottomasti sekä lukea että laittaa talteen.

 

Teksti: Veikko Tuovinen, A-Tuottajat Oy
S-posti: veikko.tuovinen@lihakunta.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |