Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

tammikuu_01.gif (2532 bytes)

Tuomon ilonpilaajina

 

 

Puu on nyt pinnallaPuukauppa on käynyt ennätysmäisen vilkaana ja sama tahti jatkunee tänä vuonna. Puusta rakentaminen yleistyy koko ajan ja parhaimpana, suorastaan komeimpana esimerkkinä on televisiostakin saatu ihailla Lahden Sibelius-taloa.

Kun puun kysyntä on kasvanut, se on merkinnyt uusien jatkojalostusmahdollisuuksien lisääntymistä ja maaseudun työllisyystilanteen kohenemista.

Viennissä on vielä paljon tekemistä, suuria käyttämättömiä mahdollisuuksia. Kun jokainen suomalainen käyttää keskimäärin kuution verran sahatavaraa vuodessa, on vastaava luku esimerkiksi Saksassa vain viidennes siitä. Markkinat siellä ovat kuitenkin erittäin kovan kilpailun alaiset, joten suomalaisten on yhdistettävä voimansa päästäkseen esille markkinoilla.

Puun käyttö kohosi viime vuosikymmenellä merkittävästi aloitettuja rakennuksia ja rakennuskuutioita kohden. Puun käyttö nousi kaksinkertaiseksi 2,2 miljoonasta kuutiosta 4,5 miljoonaan kuutioon.

Eniten puun käyttö on lisääntynyt rakennusten alapohjissa, ulko- ja sisäverhouksissa sekä huopakattojen aluskatteena. Talojen pystyrungon tekeminen puusta on ollut yleistä jo aiemminkin. Tavallisen kokoisen omakotitalon rossipohjan tekeminen puusta vie materiaalia kuuden kuution verran ja ulkoverhous kolmisen kuutiota.

Paljon puuta käytetään myös korjausrakentamisessa, joka on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti. Puun jalostusastetta on pystytty nostamaan ja se näkyy puulattioiden, erilaisten paneeleiden ja sisustuselementtien käytön kasvuna.

Puuta kuluu myös pakkauksiin entistä enemmän. Se on tyylikäs lahjapakkausten materiaali ja kertoo lähettäjän ja lahjan antajan ekologisesta ajattelutavasta.

Mielenkiintoinen jalostustapa on lämpöpuu, jonka kysyntä on kovassa kasvussa. Sitä tuotetaan tällä hetkellä noin 40 000 kuutiota vuodessa, mutta määrä tulee moninkertaistumaan kun rakenteilla olevat tuotantolaitokset valmistuvat.

Lämpöpuu on kova sana etenkin huonekaluissa, mutta se on tulossa kovaa vauhtia myös rakennuspuolelle. Koska lämpöpuu ei elä, siitä voi valmistaa sileitä ovia. Ei tarvita peilejä taipumisen estämiseksi.

Lämpöpuulla on lupaavat tulevaisuuden näkymät myös parkettimarkkinoilla. Kun huoneilma kuivuu kovilla pakkasilla, normaali parketti kutistuu ja keväällä se taas turpoaa. Lämpöpuisella parketilla tätä ongelmaa ei juuri ole. Myöskään lattian väri ei muutu hiottaessa, koska lämpökäsittely värjää puun läpeensä.

Puulla parempiin päiviin, sanottiin ennen ja sama pätee nytkin. Autioituvalla maaseudulla tarvitaan kaikki mahdolliset työpaikat ja yritysideat. Osuuskunnat, verkostot ja alihankkijat ovat puun syrjässä kiinni kukin oman roolinsa mukaisesti.

Puuta Suomessa riittää ja osaamista. Markkinoinnissa on aina kehittämistä, mutta siinäkin koulutus tekee hyvää työtä ja kautta maan valmistuu nuoria, kielitaitoisia markkinoinnin ammattilaisia, joilla riittää kanttia lähteä kovaan kisaan Keski-Euroopan markkinoille ja kauemmaskin.

Metsä on ollut suomalaisten ikiaikainen turva niin vainolaisia kuin puutetta ja köyhyyttäkin vastaan. Meidän sukupolvemme on saanut metsät hyvin hoidettuina vastuulleen. Jätetään ne eteenpäin vielä parempina.

*Teksti: Martti Seppänen
*S-posti: 

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |