Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Uudistusyksikkö ja siitossatelliitti
samassa pihassa

Tiina ja Matti Hakoniemi Koskenkorvalta ryhtyivät ensimmäisten joukossa siitosrenkaan satelliittiyrittäjiksi vuonna 1995. Seuraavana vuonna he perustivat uudistusyksikön, jota laajennettiin 1998. Hakoniemet toimivat siis samanaikaisesti sekä ensikoiden tuottajina emakkorenkaiden keskusyksiköille että imisäporsaiden tuottajina uudistusyksiköille.

Uudistusyksikköön tuleva emakon alku on yli kolmen kuukauden ikäinen. Kaikki ovat yorkshiren ja maatiaisen risteytyksiä. Vain testauksen läpäisseet imisäporsaat kelpaavat. Testauksessa todetaan nisien lukumäärä, elopaino ja jalkojen kunto.

Testaus on raakaa, mutta rehellistä puuhaa. Sitä tekee vähäpuheinen mies A-tuottajat Oy:stä, joka panee armotta kelvottomiksi luokitellut imisäporsaat syrjään. Se on eräs toimista, jossa ei lipsuta milliäkään. Fuskaaminen tässä kostautuu koko ketjussa aina lihasikaloihin asti.

Emakon alkuja tulee sata kappaletta kerrallaan. Niitä kasvatetaan kuusitoista viikkoa, jonka jälkeen ne tiineytetään. Sen jälkeen ne viipyvät uudistusyksikössä vielä kolmetoista viikkoa ja lähtevät sitten ensikkoina emakkorenkaan satelliittiin porsimaan.

Uudistusyksikössä on siis sata eläintä kasvamassa ja toiset sata tiineytettynä. Tämäkin toiminta perustuu A-tuottajat Oy:n kanssa tehtyihin sopimuksiin. A-tuottajat tilittävät rahat ensikoista ja myyvät ne emakkorenkaiden keskusyksiköille, vaikka ne menevätkin suoraan satelliitteihin emakkoerien täydennykseksi.

Myös siitossatelliitti

Hakoniemet runnaavat ensikoiden tuotannon ohella myös siitosporsaita. Näiden pahnueiden testauksen läpäisseet imisäporsaat menevät uudistusyksiköihin ensikoiksi kasvatettaviksi. Hakoniemen satelliitti ottaa 20 emakkoa kerrallaan porsitettavaksi siitoskeskusyksiköstä.

Näin he voivat siirtää itse porsittamiaan pahnueita omaan uudistusyksikköönsä. Omat alut periaatteessa riittäisivät, mutta porsitussatelliitin 8 viikon ja uudistusyksikön 16 viikon rytmin takia joka toinen porsaserä myydään toiseen uudistusyksikköön ja joka toinen porsaserä joudutaan ostamaan toisesta siitossatelliitista. Karjuporsaat ja testauksessa hylätyt imisäporsaat menevät suoraan lihasikaloihin teuraiksi kasvatettaviksi.

Maatiaisen ja yorkshiren risteytyspahnueissa on yhdestä kahteen porsasta vähemmän kuin kolmirotupahnueissa. Tätä kompensoi testatuista porsaista saatava normaalia välitysporsasta parempi hinta. Kompensoitavaa on siinäkin, että karjuporsaiden ja testauksessa hylättyjen imisäporsaiden hinta on kolmirotuporsaan hintaa halvempi. Siitoskeskusyksiköstä tulevan emakon vuokra on puolestaan korkeampi kuin tavallisen emakkorenkaan emakon vuokra.

Hakoniemet siis toimivat kahdessa emakkorengastuotannon portaassa. Kummassakin tuotantoa ohjaavat omat sopimukset ja toimintaa johtaa A-tuottajat.

Hakoniemet tunnustavat samoin kuin muutkin haastatellut, että sopimuspaperit eivät taitaisi äkkiä löytyä, jos niitä satuttaisiin tarvitsemaan. Tämä johtuu vain siitä, että niitä ei ole tarvittu, eikä toivottavasti koskaan tarvitakaan.

Hakoniemet kiittelevät muiden emakkorengastuottajien tapaan tiedon kulkua. Raportit ensimmäisistä porsimisista havaintoineen singahtavat A-tuottajilta nopeasti. Näin tiedetään heti ryhtyä korjaustoimiin, jos jotakin epätavallista on havaittu.

Tähänastinen toiminta on tyydyttänyt Hakoniemiä kaikin puolin. Taloudellisessa mielessä on pärjätty paremmin kuin ennen emakkorengastoimintaan ryhtymistä. Hakoniemet odottavat, että työmääräkin vähenee, kun alituinen rakentaminen vihdoin hellittää.

Tällä hetkellä närästää vain se, että omaan uudistusyksikköön siirretyille siitosporsaille ei enää maksetakaan tukea, vain muualle myydystä tuen saa. Se kuppaa kassaa 26 000 - 30 000 markan edestä vuodessa.

Teksti: Jussi Knuuttila
S-posti: jussi.knuuttila@netikka.fi

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |