Maatila Pellervo


Uusin lehti
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 


Metsä pankkimme

Kansallisen metsäohjelman valmisteluvaihe on saatu päätökseen. Tavoitteena on lisätä vuoteen 2010 mennessä metsäteollisuuden kotimaisen ainespuun käyttöä 5-10 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa, kaksinkertaistaa puuteollisuuden jalostusarvo ja lisätä energiapuun käyttöä alle yhdestä viiteen miljoonaa kuutiometriin.

 Ainespuun hakkuut kohoaisivat jopa 68 miljoonaan mottiin vuodessa ja puuston kasvu ja tilavuus lisääntyisivät edelleen.

 Suomessa metsänhoito osataan. On aina osattu ja tullaan osaamaan, koska me elämme metsästä. Ulkomailla tätä eivät valitettavasti läheskään kaikki tajua, eivätkä tilannetta yhtään paranna ne oman pesän likaajat, jotka luonnonsuojelun kaapuun verhoutuneina syöttävät harhaanjohtavaa tietoa ulkomaisiin tiedotusvälineisiin.

 Kun kansallinen metsäohjelma toteutetaan, saadaan jälleen merkittäviä yhteiskunnallisia hyötyjä. Metsä- ja puuteollisuuden vuotuiset vientitulot lisääntyvät jopa 20 miljardia markkaa.

 Metsätalouteen ja -teollisuuteen saadaan parhaimmillaan 10 000 työpaikkaa enemmän kuin ilman ohjelmaa. Koko kansantaloudessa ohjelman vaikutus olisi 30 000-40 000 työvuotta.

 Metsien ekologinen kehitys tullaan turvaamaan kehittämällä talousmetsien ympäristönhoitoa vuoden 1997 metsälain ja metsätalouden ympäristöohjelman mukaan. Metsäluonnon hoidon määrärahoja lisättäisiin.

 Ohjelmaluonnoksessa arvioidaan, että metsänomistajat lisäisivät investointejaan metsänhoitoon noin 400 miljoonaa markkaa valtion ja EU:n osuuden ollessa noin sata miljoonaa vuodessa. Valtio panostaisi etenkin metsäsuunnitteluun ja metsänomistajien neuvontaan ja koulutukseen.

 Metsissä lisättäisiin eniten ensiharvennushakkuita, nuorten metsien hoitoa ja kunnostusojituksia. Metsästys, poronhoito, keräily, maisema- ja kulttuuriarvot sekä ulkoilu ja matkailu otettaisiin huomioon ja niitä edistettäisiin metsien käytön ja suojelun yhteydessä.

 Tämän Kansallisen metsäohjelman avulla Suomi haluaa pysyä kestävän metsätalouden kärkimaiden joukossa. Tutkimusta, koulutusta ja osaamista kehitetään monin tavoin. Suomi haluaa myös säilyttää aktiivisen roolin kansainvälisessä kestävän metsätalouden edistämisessä.

 Maatalouden aseman käydessä yhä vaikeammaksi, metsä on yhä useamman viljelijän pankki. Nyt on mahdollisuus turvata siihen työhön, mitä aikaisemmat sukupolvet ovat metsien kasvattamisen hyväksi tehneet ja sillä tavalla lievittää edes hiukan tätä pahinta kriisiä, mikä maatalouttamme koskaan on kohdannut.

 Metsänomistajien omat osuuskunnat ja järjestöt ovat suurena apuna kaikessa metsään liittyvässä sekä viljelijämetsänomistajille saatikka sellaisille, jotka ovat esimerkiksi perineet metsää, eivätkä tiedä, mitä sen kanssa pitäisi tehdä.

 Esimerkiksi osuuspankkijärjestön palvelut metsänomistajille ovat moninaiset. Koska tarkoitus on saada metsä kasvamaan vielä hakkuun jälkeenkin, on kehitetty erilaisia talletus- ja sijoitusvaihtoehtoja. Puukaupan yhteydessä ovat käytettävissä osuuspankkien rahoituspalvelut ja OPR-metsärahoitus.

 Vihreän kullan asiakaskonsepti sisältää mm. ilmaiset tilakäynnit. Internet-palvelun avulla voi perehtyä puun hintoihin. Metsäraha-lehti, metsäoppaat ja asiakastilaisuudet tarjoavat sitä taloudellista informaatiota, jota osuuspankkijärjestö tuottaa ja välittää.

 Pankki tekee parhaansa edistääkseen metsän ja puun käyttöä. On Pro-Metsä-kampanja, on Hyvän metsänhoidon kampanja ja Huomisen metsät-kilpailu.

 Suomi elää metsästä!

*Teksti: Martti Seppänen
* S-posti: martti.seppanen@pellervo.fi
| Sivun alkuun | Uusin lehti | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |