Maatila Pellervo


Uusin lehti
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Maidontuotanto turvattava

Viime viikolla oli Suomessa merkittävä kokous maamme maidontuotannon kannalta. EU:n kotieläintuotannon neuvoa-antavan komiten pysyvä maitoryhmä kokoontui Kuopiossa. Kokousta valmisteli ensin COPA/COGECAN maitotyöryhmä. COPA on EU-maiden maataloustuottajien kattojärjestö ja COGECA vastaava elin osuustoimintapuolella.

Ryhmät kokoontuvat yleensä Brysselissä. Nyt kokous oli poikkeuksellisesti Suomessa ja kutsun olivat esittäneet MTK, Pellervo-Seura, Maitovaltuuskunta ja SLC.

Kokouksen asialistalla olivat Euroopan maitomarkkinatilanne, Agenda-esitys ja EU:n ruoka-apu Venäjälle. Niinpä vieraille, joita oli noin 70 henkeä 15 eri jäsenmaasta, oli järjestetty tutustuminen myös Venäjän maitotalouteen.

Pysyvä maitotyöryhmä on koostumukseltaan hyvin monipuolinen. Siihen kuuluu maanviljelijöiden, maatalousosuuskuntien, kaupan, teollisuuden, kuluttajien, työntekijöiden ja komission edustajia. Suomea ryhmässä edustaa Maitovaltuuskunnan ja MTK:n maitoasiamies Matti Voutilainen.

Kokous haluttiin järjestää Kuopiossa, jotta voitiin tuoda esille, että maatalouden ja maidontuotannon olosuhteet ovat Suomessa erilaiset kuin muussa Euroopassa. Me tarvitsemme välttämättä erityiskohtelun Agenda 2000-ratkaisusta päätettäessä.

Paikan päällä Pohjois-Savossa ryhmän jäsenten oli pakko todeta omin silmin lumen peitossa olevat laitumet ja tajuta pitkän sisäruokintakauden merkitys kustannusten kohottajana.

Maidontuotannon kannattavuus on Suomessa heikko. Maidontuottajien tulot alenevat siirtymäkaudella lähes kolmanneksen. Agenda 2000-esitys alentaisi tuloja edelleen ja johtaisi siihen, että maidontuottajan palkaksi jäisi vain noin 15 markkaa tunnissa.

Kun kannattavuus on niin heikko, joka toinen tila suunnittelee lopettavansa maidontuotannon seuraavan viiden vuoden aikana.

Suomen maitoala pitää maitokiintiöjärjestelmää perusteltuna siksi, että maa- ja tuottajakohtaiset kiintiöt pitävät Euroopan maitomarkkinat vakaina. Maidon hinnan voimakasta alentamista pidetään perusteettomana. Komissio esittää 15 prosentin alennusta tukihinnoista ja 17 prosenttia tuottajahinnoista.

Suomi vaatii täyden korvauksen Agendan aiheuttamista menetyksistä, kun komissio esittää vain noin puolta.

Tarvitsemme välttämättä EU:n nurmituen, jolla tasoitetaan karjatiloille jo EU-jäsenyyteen liittymisessä syntyneen nurmisäilörehun ja viljan hintojen epäsuhta, joka Agendassa vielä kärjistyy. Maissisäilörehulla on Keski-Euroopassa vastaava tuki.

Monet Agenda-esityksen kohdat, kuten laajaperäisyys- ja pinta-alaperusteiset maksut, ovat Suomen oloihin vieraita.

Maidontuotanto on Suomen oloihin sopiva ja meille erittäin tärkeä tuotantomuoto. On välttämätöntä, että komissio ja muut EU:n elimet tajuavat tämän tosiasian ja pykälät sorvataan siten, että kannattava maidontuotanto voi Suomessa jatkua myös ensi vuosituhannella.

 

*Teksti: Martti Seppänen
* S-posti: martti.seppanen@pellervo.fi

| Sivun alkuun | Uusin lehti | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |