Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

maaliskuu.gif (2918 bytes)

Nude-ruokaa Vihreällä saarella

Nyt jo varttuneella iällä iski kielitaidon puute tosissaan. Luomuasiat pyörivät kovalla vauhdilla kansainvälisillä kentillä, joten mukaan on päästävä henkilökohtaisesti. Kuulopuheisiin ei aina ole luottamista. Suomi on Euroopan kolmanneksi suurin luomumaa, joten meiltä kysytään ja vastaavasti meillä on kysyttävää. Ja onhan meillä toki sanottavaakin!

Piti lähteä ihan varta vasten Irlantiin koulun penkille englantia opettelemaan. Tammikuu menikin sitten Vihreän saaren talvessa. Nurmikot vihersivät, kottaraiset ja punarinnat laulelivat lehdettömissä puissa. Irlannin elämäntyyli poikkeaa jonkin verran suomalaisesta, mutta pääasiat ovat kuitenkin samat eli muutaman kerran päivässä on syötävä. Juomapuolessa tumma olut oli tietenkin se erikoisuus, jota piti silloin tällöin tuopillinen maistella.

En ole kuullut, että irlantilainen keittiö olisi erityisen kuuluisa, mutta hyvää ruokaa siellä tarjottiin. Asuin perheessä. Vakiintuneen tavan mukaan koulupäivän päätteeksi syötiin päivällinen. Luulenpa, että neljän viikon aikana sain hyvän poikkileikkauksen irlantilaisesta kotiruokalistasta. Lammasta, porsasta ja perunaa ainakin oli hyvin tarjolla, vihanneksia vähemmän.

Koulupäivinä kävin lounaalla paikallisissa kahviloissa. Dublinin keskusta on täynnä pieniä kahviloita, jotka ovat lounasaikaan tupaten täynnä asiakkaita. Voileipä ja kahvi tai tee olivat suosikkiannoksena useammalla. Itse löysin melko varhaisessa vaiheessa läheltä kouluani kahvilan nimeltä Nude (Alaston). Kuulin, että sen omistaja Norman Houston on kuuluisan irlantilaisen rokkibändin U2:n laulusolistin Bonon veli.

Kahvilan nimestä ajattelin ensin, että tarjoilijattaret ovat niukasti puettuja jos ollenkaan! Mutta sisälle astuttuani huomasin, että nimellä onkin ihan eri merkitys. Seinälle asennetun mainosruudun teksteissä kerrottiin muun muassa, että "käytämme luomutuotteita aina kun se on mahdollista".

Ruokaa, johon ei ole piilotettu mitään

Sama ruutu tarjoili 12 tuuman tortilloja kehumalla, että tuoreen luomulihan ja luomuvihannesten yhdistelmä luomukastikkeella on täydellinen "Nude"-kokemus! Luonnollisesti keskitalvella luomuraaka-ainetta oli niukalti tarjolla. Vain peruna, sipuli ja ajoittain liha olivat luomutuotettuja. Mutta heti uuden satokauden alkaessa tarjonta laajenee.

Joka kerta siellä lounastaessani pelkistyi mieleeni seinäsloganin teksti "Nude-ruokaan ei ole piilotettu mitään!" Niinhän se on. Jäämät sun muut lisät puuttuvat luomuruuasta. Pienen keskusteluhetken päätteeksi myyntipäällikkö Geoff Ford haluaa välttämättä antaa minulle Nuden faksinumeron, jos vaikka joku suomalainen innostuisi heille tavarantoimittajaksi. Se osoittaa, että kahvilan menu pyritään todella täyttämään luomulla. Vaikkapa tuonnilla, ellei oman maan tuotanto riitä.

Katselin uteliaisuuttani myös tavaratalojen ruokaosastojen luomutarjontaa. Yksi äveriäimmistä tavarataloista Dublinissa on Dunnes Store. Hevi-osastolta löytyikin hedelmiä ja perunaa luomuna. Lastenruokahyllyssä oli tarjolla runsas valikoima purkkiruokaa ja puurotarpeita luonnonmukaisesti tuotettuna. Ja kauppa näytti käyvän… Hevi-osaston vastaava sanoi, että Dunnes Store kasvattaa luomuvalikoimaansa jatkuvasti, mutta valitti, että tuotteita ei ole riittävästi saatavissa. Leipähyllyssä ei ollut luomuleipiä eikä jauho- ja hiutalekokoelmasta löytynyt tuttuja "organic"-merkintöjä. Olisikohan suomalaisilla myllyillä tarjolla jotain…?

Että opinko englantia tuolla reissulla? No ainakin sen verran, että joka ilta TV-uutisten käsittelemä BSE-tauti on hullun lehmän tauti (mad cow disease) myös englannin kielessä, vaikkei lehmärukalla itsellään ole mitään tekemistä sen taudin alkuperän kanssa!

*Teksti: Esa Partanen, luomuneuvoja, Luomuliiton pj.
*S-posti: esa.partanen@maaseutukeskus.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |