Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

maaliskuu.gif (2924 bytes)

Kohti kannattavampaa luomuketjua

Vuosi 2000 on tärkeä merkkipaalu luomun kehityksessä. Tänä vuonna käynnistyy uusi ympäristöohjelma ja sen myötä alkavat uudet luomusopimukset. Toukokuussa luomuvalvonta keskittyy KTTK:lle ja elokuussa astuvat voimaan uudet luomukotieläinsäännöt. Parhaillaan valmistellaan myös strategioita luomuviljaketjulle ja luomun kansainvälistymiselle.

Nämä kaikki ovat isoja muutoksia ja viitoittavat tietä luomun menolle eteenpäin.

Saatavuus suurin ongelma
Ylituotanto-ongelmien kanssa kamppailevalle elintarvikesektorille luomun luulisi olevan mielenkiintoinen vaihtoehto. Markkinat kasvavat maailmalla voimakkaasti ja hyviä luomutuotteita puuttuu markkinoilta.

Suomessakin sekä kuluttajat että kauppa valittavat luomuvalikoiman vähäisyyttä ja tuotteiden heikkoa ja katkeilevaa saatavuutta. Markkinoilla on siis luomutuotteiden mentävä aukko, mutta löytyykö Suomesta tämän aukon täyttäjiä?

Bisnestä vai mielikuvaa
Jotta tuotteiden saatavuus ja valikoima paranisivat, on luomuketjun tuottajalta kauppaan asti toimittava nykyistä paremmin ja tehokkaammin.

Jokainen ketjun lenkki, tuottajat, valmistajat ja kauppa tekevät päätökset ajatellen yrityksensä parasta. Luomun myönteinen mielikuva painaa vaa´assa varsinaisten markkojen lisäksi, joten luomutuotteita otetaan kaupan hyllylle ja valmistajien valikoimiin tavallista heikommallakin katteella, palvelutuotteeksi. Tämä on hyvä alku, mutta vasta alku, jonka avulla saatavuus ei ratkaisevasti parane eikä luomu kansainvälisty.

Luomun merkityksen vahvistumiseksi luomun täytyy kuitenkin kehittyä myös taloudellisesti mielekkääksi ja kilpailukykyiseksi vaihtoehdoksi. Vanhentuneet mielikuvat pienestä, vaatimattomasta ja heikkotuottoisesta luomusta on syytä heittää romukoppaan ja ajatella luomu uusiksi.

Entäs, jos luomu tulevaisuudessa olisikin kannattavaa bisnestä, jossa käytetään uusinta teknologiaa ja laatutyö ulottuu koko ketjun päästä päähän. Sekä ympäristöstä että kotieläimistä pidetään erityisen hyvää huolta. Tämä kaikki voitaisiin myös osoittaa kuluttajille ja koko luomuketju olisi ylpeä saavutetuista tuloksista.

Sopimustuotantoon teollisuuden kanssa
Tämän ei tarvitse jäädä haavekuvaksi. Tänä uusien sopimus- ja tuotantoehtojen sekä lukuisten kehitysprojektien käynnistymisvuonna on oikea aika lähteä tekemään tuosta kuvasta totta.

Muutos ei toteudu automaattisesti, eikä pelkästään allekirjoittamalla sopimuspaperi. Se vaatii uuden oppimista ja monen asian ajattelemista uudella tavalla. Ennen kaikkea se vaatii yhteispeliä eri toimijoiden kanssa.

Vanha konsti, teollisuuden sopimustuotanto, on kokeilemisen arvoinen vaihtoehto luomussakin. Sen avulla voidaan yhdessä kehittää toimintaa niin, että tuotetaan olemassa olevaan tarpeeseen oikea määrä ja oikean laatuista tuotetta.

Yhteispeliä tarvitaan myös viljelijöiden välillä. Toimivan viljelykierron, ravinteiden riittävyyden ja kierrätyksen sekä rehujen riittävyyden vuoksi yhteistyö luomukarja- ja kasvintuotantotilojen välillä hyödyttää molempia. Elokuussa voimaan tulevien luomukotieläinehtojen kannattava soveltaminen edellyttänee tilarenkaiden muodostamista. Monissa asioissa luomutilat voivat tehdä yhteistyötä myös tavanomaisten maatilojen kanssa.

Minustako luomuviljelijä?
Nyt uusilla sopimuksilla pestataan uusia luomuviljelijöitä.

Viljelijät ovat luomuketjun tärkein lenkki, koska he tuottavat sen laadukkaan luomuraaka-aineen, josta teollisuus voi valmistaa erinomaisia luomutuotteita. Haluatko sinä olla luomassa luomusta kilpailukyistä vaihtoehtoa?

Oletko sinä viljelijä, joka haluaa kehittyä, oppia uutta ja rakentaa yhteistyötä? Haluatko paneutua maan kasvukunnon parantamiseen ja eläinten hyvinvointiin. Maltatko odottaa tuloksia ja oppia edellisen vuoden kokemuksista? Jos vastauksesi olivat myönteisiä, luomusopimus on sinua varten. Lisätietoja sopimuksista saat kunnan maataloussihteeriltä tai maaseutukeskuksen luomuneuvojalta.

 

*Teksti: Marja-Riitta Kottila
*S-posti: marja-riitta.kottila@finfood.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |