Maatilan Pellervon kotisivulle


Kooste lehdestä
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

huhtikuu.gif (2977 bytes)

2_00.gif (42947 bytes)Kasvinviljely ja maatalouden rakentaminen
Painetun lehden sisältö

Nuorille vastuuta osuuskunnissa
Jotkut viljelijät jäähdyttelevät valmistellen vetäytymistä tuotannosta. Nuorten yrittäjien on katsottava vuosikymmenien päähän, ja heidän tilalleen nousee navetoita ja kertyy tuotantokoneistoa.
   Maatilan Pellervon pääkirjoituksessa pukataan nuoria myös koulutukseen ja sitä kautta osuuskuntien johtoon.

*Lue pääkirjoitus

Rakentaminen
Navetta sovitetaan aina kunkin tilan tarpeisiin. Pihattopäiviltä vierailtiin Reisjärvellä tutustumassa rakennustyömailla ja juuri valmistuneissa navetoissa.
   Ilolat tekivät perinteisemmän navetan, Siljanderit pihaton ja Helmiset kylmäpihaton. Kävimme hakemassa kuulumiset.

*Tästä pääset mukaan

Lypsyrobotti meillekin?
Markkinoilla olevat lypsyrobotit maksavat noin miljoona markkaa. Kovan hintansa lisäksi robotilla on vaatimuksia ympäristölleen navetassa; se kun ei taivu mihin tahansa tilaan.
   Valion järjestämillä navettasuunnittelun koulutuspäivillä asiantuntijat laukoivat näkemyksiään lypsyn automatisoinnista.
   Ensimmäinen robotti näyttää muuten tulevan Helsingin yliopiston Suitian tilalle Siuntioon.

*Kommentteja lypsyrobotista

Tuhannen maitokilon lisätuotos vuodessa
Kokonaismaitomäärä nousi 60 prosenttia kuudessa vuodessa, vaikka tuotantotilat ovat samat, viimeksi tuli noin tuhannen kilon vuosilisäys.
   Kovia lukuja Kauhajoelta.

*Miten Maarit ja Timo Hakola menettelevät?

Seitsemän vuotta porsaiden vuoksi
LSO Foods pani Agropolis Oy:n kanssa pystyyn seitsenvuotisen hankkeen porsastuotannon kannattavuuden parantamiseksi. Noina vuosina paneudutaan syvällisesti porsaaseen.

*Väliaiakaiskasvatusmalli ja Multi-site

Terve eläin -liite
Kukapa ei haluaisi nostaa keskimääräisen porsastuotoksen noin 23-24 porsaaseen ja mahdollistaa jopa 30 porsasta emakkoa kohti vuodessa!
   Avain siihen on suunnitelmallinen porsastuotanto.
   Mikä sitä vastoin on sikaputki?
Ryhmävieroitus on suunnitelmallisen porsastuotannon ydin. Suunnitelmallisen tuotannossa toimitaan osastoittain periaatteella kaikki sisään - kaikki ulos. Tämä vähentää tautipainetta huomattavasti. Helge Pyöriä Lihakunnasta opastaa.
   Ryhmävieroituksessa on selvää systematiikkaa, kiittelevät Heikkilät yhdistelmäsikalassaan Kalajoella.
   Risteytysemakot tuottavat porsaita enemmän kuin puhdasrotuiset emakot. Sinikka Hassinen sanoo, että niistä tulee rahaa sikaketjuun.

Kasvinviljely
Kaverukset hankkivat Ruotsista käytetyn auran. Se on täysautomaattinen viisiteräinen Överum. Ei maksanut paljon, vaati pientä askartelua säätämisessä ja kunnostamisessa, ja ei kun syyskynnöille.

*Yhtä nautintoa, kuvaavat ylistarolaismiehet kyntämistä

Kasvattaa voi vaikka autonosia
Jos pellot ovat kesannolla, mutta taidot eivät, voi vaikka kasvattaa sellaisia kuituja, joita saa viljellä kesantopellolla. Niitä sitten jalostetaan eristeiksi, autonosiksi, suojapeitteiksi maahan, arvostetuksi paperiksi. Yksi henkiin heränneistä vanhoista viljelykasveista on hamppu.
   Hannele Sankari Maatalouden tutkimuskeskuksesta kuvaa hampun hyväksi maanparannuskasviksi: se valtaa pellon ja tukkii rikkakasveja tiet sekä jättää pitkästä varrestaan paljon kuitua peltoon.

*Lisää hampusta

hamppu.jpg (17862 bytes)
Hamppua MTT:n viljelykokeessa:
Kuva Markku Nummi

Luomu-Pellervo
Esa Partanen evästää taas luomuviljelijöitä toukotöiden alla, hoputtaa kylvösuunnitelmia ja muistaa "mua- ja mehtäministeriönnij" asioita: tukien haku on yhtä oikeaa puuhaa kuin viljely.

*Olisiko "lankettisulkeiset" paikallaan?

Verkkosivu
Markkinat näyttivät hienolta kalskahtavaan informaatioteknologiaan rahansa panneille, että historiasta kannattaa ottaa opikseen. Monet IT-yritykset näyttävät olevan niin PA-firmoja, että niillä ei ole likviä maksaa vastuitaan.
   Verkko saattaa tuoda hyviäkin yllätyksiä. Ilmoittelu ja kaupankäynti verkkosivuilla on vielä aluillaan, mutta esimerkiksi maaseutumatkailusivut kuulemma vetävät hyvin lukijoita, ja vastaamista riittää lomapalvelujen kyselijöille.

*Tutustu yritysneuvontaan ja Verkossa-hankkeeseen


Saatko lehden luettavaksesi?
Pellervon oheistuotteita


| Sivun alkuunUutiset | Pellervo | www.pellervo.fi |