Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

huhtikuu.gif (2977 bytes)

Risteytysemakot tuovat rahaa sikaketjuun

Risteytysemakot tuottavat keskimäärin 1,5 vieroitettua porsasta enemmän kuin puhdasrotuiset emakot. Tämä tarkoittaa rahallisesti 100 emakon sikalassa 150 lisäporsasta ja noin 30.000 markkaa nettotuottoa vuodessa. Risteytysemakot ovat myös vähintään yhtä kestäviä porsastuottajia kuin puhdasrotuiset emakot.

Kaupallisesti tuotettu risteytysemakko eli hybridi tarjoaa suomalaiselle porsastuotannolle saman risteytyshyödyn kuin perinteisesti omassa sikalassa tuotettu risteytys.

Hybridin hyödyt porsastuotannon kannalta:

1. Työn säästö uudistustyöstä porsaiden tuottamiseen.

2. Sikalan kapasiteetti jatkuvasti mahdollisimman täydessä käytössä.

3. Korkeatasoinen jalostusaines pysyvästi sikalan eläinaineksessa.

Emakkomäärien kasvaessa yrittäjän on osattava kohdistaa rajallinen työpanoksensa kaikkein tuottavimpiin työvaiheisiin sikalassa. Teettämällä emakoiden jalostuksen ja uudistuksen alihankinnalla sianjalostajan ja hybridituottajan sikalassa sikatalousyrittäjä voi keskittyä porsaiden tuottamiseen.

Porsastuotantoon saadaan suunnitelmallisella hankinnalla oikeaan aikaan oikean ikäisiä ensikoita, jolloin sikalan koko kapasiteetti on aina tehokkaassa käytössä.

Hybrideillä porsastuottaja varmistaa eläinaineksensa korkean jalostuksellisen tason pysyvästi, koska jalostusarvosteltu eläinaines ei ole isovanhempaispolvea kauempana.

Hybridit tuotetaan hyvästä jalostusaineksesta
erikoistuneilla tiloilla

Hybrideitä tuottavat erikoistuneet tilat. Hybridituottaja ei jalosta vaan ostaa puhdasrotuiset jalostuseläimensä jalostustyöhön erikoistuvalta sianjalostajalta. Hybridien tuotannossa noudatetaan terveysvalvontaa kuten jalostuseläintenkin tuotannossa. Hybridituottaja keskittää emakkoaineksen hankinnan 1-2 jalostussikalaan tautiriskien minimoimiseksi.

Atrian hankintaosuuskunnissa tuotetun hybridin emä polveutuu jalostusarvostelluista vanhemmista, joiden K-indeksin keskiarvon tulee olla vähintään 107 pistettä eli yli valtakunnan jalostusaineksen keskiarvon. Kantakoetuloksen on oltava voimassa siemennyshetkellä tiineytettäessa hybridin emän emää. Näin jalostaja tietää jo tiineytyshetkellä ne pahnueet, joista hän voi myydä kantaemoja hybridituottajalle.

Hybridien isäkarjuina käytetään maan parasta karjuainesta eli keinosiemennystä - joko jälkeläisarvosteltuja karjuja tai nuoria keinosiemennyskarjuja. Hyvä hedelmällisyysindeksi on tulevan porsastuottajan isälle ehdoton edellytys.

Hybridien vanhemmille on asetettava lisäksi vaatimuksia jalkojen, yleisrakenteen ja nisien laadun suhteen. Koska porsastuotanto kehittyy meillä ympäröivän maailman malliin, on eläinten kestävyyteen panostettava yhä enemmän.

Risteytysemakot 85 prosenttiin
emakkokannasta

Suomen sikatalouden kilpailukyvyn parantamiseksi on ehdottoman tärkeää lisätä risteytysemakoiden osuus ripeästi 85 prosenttiin koko emakkokannasta. Jos tässä onnistumme, saamme nettotuottoa sikaketjuumme 22 miljoonaa markkaa vuodessa emakoiden paremman porsastuotoksen kautta.

Tiloilla risteytysemakoiden hyödyntäminen onnistuu joko ostamalla valmiit hybridit tai ostamalla jalostusvaatimukset täyttävä kantaemakkoaines jalostussikalasta ja tuottamalla risteytykset itse. Alle 50 emakon sikalassa kantaemakoiden osuudeksi riittää 20 prosenttia ja yli 50 emakon sikalassa 15 prosenttia koko emakkoaineksesta. Esimerkiksi 40 emakon sikalassa kantaemakoita tarvitaan keskimäärin 8 ja 60 emakon sikalassa 9 kappaletta.

Emakkoaineksen hankinta kannattaa joka tapauksessa tehdä keskitetysti enintään kahdesta ja mieluiten yhdestä hybridituotanto- tai jalostussikalasta. Tautiriskit saadaan tällöin minimoitua. Vakiintunut asiakassuhde lisää luottamusta ja suunnitelmallisuutta kummankin osapuolen kannalta.

*Teksti: Sinikka Hassinen, alkutuotantopäällikkö
*S-posti: sinikka.hassinen@lihakunta.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |