Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

toukokuu.gif (2646 bytes)

Eläinauton tuloon tilalle liittyy aina tautiriski
Erillinen lastaushuone ja tarkka toiminta pienentävät riskiä

Eläinten myyntiin tai tarkemmin sanottuna eläinten noutoon tilalta liittyy ostoeläinten jälkeen seuraavaksi suurin riski saada omalle tilalle uusia tauteja. Teuras- tai eläinvälitysautossa on usein mukana muiden tilojen eläimiä ja autojen kuljettajat ovat juuri tulossa toisilta tiloilta.

Erillinen lastaushuone tai -vaunu on paras keino välttää eläinten hakijoiden pääsy tuotantotiloihin.

Ellei erillistä lastaustilaa ole, kannattaa eläimet viedä itse ulko-ovelle saakka, ettei kuljettajien tarvitse tulla sisälle tuotantotiloihin. Ellei tämäkään ole mahdollista, tulee kuljettajille tarjota talon puolesta suojavaatetus ja -jalkineet. Ruokintapöydällä kulkeminen on kiellettävä. Eläinten siirron vaativuuden vuoksi mitkä tahansa jalkineet eivät käy, vaan niiden on oltava hakijan jalkaan hyvin sopivat turvasaappaat. Jos eläinkuljettajat päästetään tuotantorakennuksen omilla jalkineillaan, voidaan tautiriskiä jonkin verran pienentää tarjoamalla heille mahdollisuus saappaiden ja käsien huolelliseen pesuun ja desinfektioon.

Eläinten siirrossa kannattaa käyttää apuna mieluummin omia kuin hakijan välineitä. Tällaisia välineitä ovat esimerkiksi sikojen ajolevyt ja nautojen kuljetusköydet.

Karjasuojan ovella tulisi olla mahdollisuus saappaiden ja käsien pesuun. Jos juoksevaa vettä ei ole saatavilla, tarvitaan harja ja erillinen vesiastia saappaiden pesua varten.

Kuljetusautosta voi tippua lantaa ja kuivikkeita. Ne tulisi korjata pois ja levittää alueelle kalkkia. Myös tippuneen lannan voi kalkita ennen sen siirtämistä lantalaan.

Jos karjassa on esiintynyt tarttuvien tautien oireita, älä myy eläimiä pitoon ennen kuin kuukausi on kulunut oireiden häviämisestä.

Sikalan lastaushuone

Lastaushuone sijoitetaan siten, että sikalan sisäänkäynti on mahdollisimman etäällä lastauspaikasta. Rekan pitää päästä lastausovelle yhdellä peruutuksella. Lastaushuoneen ansiosta kuljettajien ei tarvitse tulla lainkaan sikalan sisälle.

Lastaushuoneeseen pitää mahtua kerralla noudettavat eläimet. Pinta-alan tarve määräytyy eläinsuojeluasetuksen vähimmäisvaatimusten mukaan. Lihasioille tarvitaan 0,65 ja välitysporsaille 0,3 neliömetriä karsina-alaa.

Kapeat karsinat mahdollistavat sikojen erottelun pahnueittain ja helpon autoon siirtämisen. Karsina-aitojen korkeuden tulee olla vähintään 1,2 metriä, ja aidan alaosan umpinainen. Lattia voi olla kokonaan ritilälattia. Puhdasta vettä on oltava koko ajan tarjolla nipoista.

Lastausovi sijoitetaan lastaushuoneen nurkkaan, koska siat ja porsaat kulkevat helpoimmin seinän vierustaa pitkin ulos. Lastauslaiturilla tulee olla runsaan metrin korkuiset kiinteät sivuseinät. Lastauslaiturin tulee olla samalla tasolla kun lastaushuoneen lattia.

Saappaiden pesupaikka sijoitetaan lastausoven viereen. Lanta ja pesuvedet johdetaan suoraan lantavarastoon.

Ilmanvaihto toteutetaan alipaineisena. Maksimi poistotarve on lihasioilla sata ja porsailla kolmekymmentä kuutiometriä tunnissa. Minimi ilmanvaihdon tarve on viisitoista prosenttia maksimista. Lastaustilassa pitää olla lämmitys.

Lastauksen ajaksi ilmanpoistokone käännetään puhaltamaan ilmaa sisälle lastaushuoneeseen, siis ylipaineistetaan lastaustila. Ilmanvirtaus kääntyy ulospäin ja eläimet kävelevät helpommin kuljetusautoon. Kuljetusautossa olevien sikojen mahdollisesti kantamat mikrobit eivät pääse ylipaineistettuun sikalaan.

Teuraaksi tai välitykseen lähtevät siat siirretään lastaushuoneeseen odottamaan noutamista. Sikalassa voidaan tehdä tarvittavat pesut ja eläinten siirrot, vaikka eläimet haetaan vasta myöhemmin päivällä.

Siipikarjan tai munien myynti

Kun linnut noudetaan teurastukseen tai myyntiin, on huolehdittava siitä, että lastaajilla on asianmukaiset suojavaatteet ja jalkineet sekä käsien ja saappaiden pesu- ja desinfiointimahdollisuus.

Varmista, että lintujen, munien kuljetuslaatikot ovat ehjiä ja puhtaita. Niiden tulee olla lujaa pestävää muovia tai kertakäyttöisiä.

Haudontamunien nouto on järjestettävä siten, että munien kuljetusreitti on helppo pitää puhtaana.

*Teksti: Eläintautien torjuntayhdistys ETT
*S-posti: pirjo.kortesniemi@kolumbus.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |