Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

toukokuu.gif (2646 bytes)

Rypsi luontuu luomuun

Kasviöljyillä on hyvä maine ravintorasvavertailussa eläinperäisiin rasvoihin verrattuna. Tuotantoketjussa voidaan kuitenkin nähdä ristiriitaa ympäristöön kohdistuvien paineiden osalta. Öljykasvien tuotantotavan pitäisi myös olla luonnolle 'terveellinen'. mutta tavanomaisessa rypsin ja rapsin viljelyssä joudutaan käyttämään kohtalaisen "kovaa" viljelytekniikkaa: paljon typpilannoitetta, peitattu siemen, rikkojen kemiallinen torjunta - jossa vielä viime vuonna oli käytössä jopa maavaikutteinen aine - ja tuholaistorjunta lähes rutiinitoimenpiteenä.

Luomutuotannolle on tässä kova haaste. Terveellistä voiteluainetta ihmisille pitäisi voida tuottaa ilman ylimääräistä kuormitusriskiä. Lisäksi tuotekehitys luomuleivonnassa kaipaa kasvirasvoja sekä kylmäpuristettuna että uuttomenetelmällä tuotettuna.

Luomurypsin viljely on taitolaji. Monet ovat koettaneet, mutta harvat ovat päässeet satoa puimaan. Sato tai sadon tuoton edellytykset ovat menneet biodiversiteetille eli luonnon monimuotoisuudelle. Sinänsä hyvään tarkoitukseen, mutta kirpoilta ja kuoriaisilta ei markkoja viljelijälle heru. Samalla on ohikulkijan mieleen saattanut hiipiä epäilys, että onkohan tuo nyt sitä näennäisviljelyä hyvien tukien saalistamiseksi.

Suojaviljana nurmea perustettaessa

Rypsin luomuviljelytekniikassa on syytä ottaa huomioon muutamia perusseikkoja. Paras paikka viljelykierrossa on suojaviljana nurmen perustamiselle. Kylvön ajoitus on tositärkeää. Kun tavanomaisessa tuotannossa rypsi on ensimmäisenä kylvölistalla, niin luomussa se onkin ihan viimeisenä - ja vieläkin vähän myöhemmin; Etelä-Suomessakin vasta kesäkuun puolivälissä. Silloin yksivuotiset rikkakasvit ovat taimettuneet ja juolavehnäkin hyvällä laiholla. Ne tuhoutuvat kylvömuokkauksessa. Maa on riittävän lämmin rakettimaista taimettumista varten ja myös kirppojen ja kuoriaisten mahat alkavat olla pullollaan hyvällä taimella olevista tavanomaisista kasvustoista.

Erityinen huolen aihe on pellon liika kuivuminen. Kosteuden säästämiseksi onkin hyvä pintaäestää lohko hyvissä ajoin, mutta välttää muuta muokkaamista ennen kylvöön valmistautumista.

Syöttikasvusto tuholaisille

Tuholaisten torjuntaan saatetaan tarvita syöttikasvusto eli kylvökoneen levyinen kierros rypsiä lohkon ympäri niin aikaisin kuin mahdollista, heti pintaäestyksen jälkeen. Tämä kasvusto ottaa vastaan ensimmäiset tuholaisjoukot ja siitä ne on mahdollista hävittää sallituilla aineilla tai antaa kyytiä ötökkäimurilla. Pääkasvustoa aikaisemmin kukalle tuleva reunus toimii myös loispistiäisnaaraiden siitepölyravinnon lähteenä juuri silloin kun ne tehokkaimmin tuikkivat muniaan rapsikuoriaisiin.

Rypsin viljely nimenomaan suojaviljana kasvattaa torjuntaeliöpankkia tilan omia tarpeita varten, sillä loispistiäisen toukat tippuvat talvehtimaan rypsin sänkeen ja ovat valmiina seuraavan kesän rynnistykseen kuoriaisten torjunnassa. Muussa kohdassa viljelykiertoa ei tätä pankkia saada perustettua syysmuokkauksen takia.

Röyhkeä laki siemenkaupasta

Uusi siemenkauppalaki ja sen rinnalla laki jalostajan oikeudesta ovat röyhkeimmät lait, mitä pitkään aikaan on minkään kaupallisen toiminnan suojelemiseksi voimaan saatettu.

Uusi siemenkauppalaki kieltää ikiaikaisen oikeuden tilojen väliseen siemenkauppaan. Jo edellinen laki aitasi tätä oikeutta niin, että se oli sallittu vain sattumanvaraisesti. Laki jalostajan oikeudesta on osin vielä ankarampi. Se kieltää nurmisiementen puinnin jopa omaa tarvetta varten!

Ja kukas se siinä taas onkaan tulilinjalla? No luomuviljelijätpä tietenkin, hehän tarvitsevat eniten kalliita nurmipalkokasvien siemeniä typensidontaan! Onneksi laki koskee vain rekisteröityjä lajikkeita ja niitä ei - onneksi - vielä puna-apilasta listoilla ole! Palataan aiheeseen tarkemmin jossain sopivassa tilanteessa.

*Teksti: Esa Partanen, luomuneuvoja
*S-posti: esa.partanen@maaseutukeskus.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |