Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

toukokuu.gif (2646 bytes)

Sikainfluenssa

Aiheuttaja

Influenssavirus, tyyppi A. Euroopassa eri kantoja, kuten H1N1, H3N2. Elimistön ulkopuolella virus ei ole kestävä.

Esiintyvyys

Yleinen Euroopassa, esiintyy myös Tanskassa ja Ruotsissa. Suomi ja Norja ovat taudista vapaita. Siirtyy lajien välillä: esiintyy yleisimmin sialla, mutta on todettu myös esimerkiksi ihmisellä, ankalla ja kalkkunalla. Aiheuttaa tartunnan saaneissa sikaloissa vuosittain akuutin taudinpurkauksen (yleisimmin syys- tai talviaikaan).

Leviäminen

Sikalassa suoran kärsäkontaktin kautta tai pisaratartuntana. Sikaloiden välillä useimmiten ostoeläinten mukana (kantavat virusta useita kuukausia), Tanskasta on raportoitu myös ilmavälitteisestä leviämisestä. Maasta toiseen tuontieläinten välityksellä.

Riskitekijät

Sikojen tuonti Suomeen.

Itämisaika

Yksi - kolme vuorokautta.

Akuutti muoto

Sikalan kaikki siat sairastuvat yhtäaikaa hengitystieoirein (muistuttaa akuuttia porsasyskää). Kuolleisuus on vähäistä, toipuvat 5-7 vuorokauden kuluttua. Emakoilla akuutin taudin jälkeen viikkojen ajan erilaisia lisääntymishäiriöitä.

Krooninen muoto

Altistaa muille taudinaiheuttajille, oireet epämääräisempiä.

Oireet

Korkea kuume (40,5-41,5°C), ruokahaluttomuus, siat makaavat apaattisina (toisiinsa sulloutuneina), hengitysvaikeudet, haukkuva yskä.Usein myös silmä- ja sierainvuotoa sekä aivastelua. Emakoilla jatkossa luomisia, tiinehtymättömyyttä, pahnuekoon pienenemistä, heikkoja ja kuolleena syntyviä porsaita.

Diagnoosi

Akuutin muodon tyypillinen taudinkuva. Viruseristys sierainlimasta. Vasta-ainetason nousu perättäisissä 3-4 viikon välein otetuissa verinäytteissä.

Erotusdiagnoosi

Akuutti porsasyskä, PRRS.

Hoito

Ei hoitoa, virustauti.

Taloudellinen merkitys

Tanskassa akuutin taudin on laskettu aiheuttavan noin 70-100 markan tappiot emakkoa kohti ensimmäisten kahden viikon aikana. Tappioita aiheuttavat ennen kaikkea kasvun pysähtyminen akuutin taudin aikana, lisääntymishäiriöt sekä tautia seuraavat infektiot.

*Teksti: Eläintautien torjuntayhdistys ETT
*S-posti: pirjo.kortesniemi@kolumbus.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |