Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

toukokuu.gif (2646 bytes)

Sikarutto

Aiheuttaja

Pesti-virus, joka säilyy kuukausia tartuntavaarallisena sianlihassa ja sianlihatuotteissa.

Virus ei kestä hapanta (pH alle viisi) eikä emäksistä (pH yli kymmenen) ympäristöä.

Virus kestää kuumennusta, esimerkiksi kuusikymmentä astetta viisi - kaksikymmentä minuuttia.

Vain sika ja villisika sairastuvat sikaruttoon. Muut eläinlajit voivat levittää sitä.

Vakavuus

Sikarutto on yksi vakavimmista sikojen tarttuvista taudeista.

OIE:n luokittelussa A-listan tauti (vakavia, helposti leviäviä, tarttuvia eläintauteja, joilla on huomattava vaikutus eläinten pitoon tai eläinten ja niistä saatavien tuotteiden kansainväliseen kauppaan).

Esiintyvyys

Suomessa viimeksi 1917. Epidemioita on esiintynyt viime vuosina useissa Euroopan maissa, esimerkiksi Saksassa, Italiassa, Hollannissa, Venäjällä.

Leviäminen

Siat erittävät virusta kaikissa eritteissään. Leviää helposti tartunnan saaneen sian mukana, sianlihan ja sianlihatuotteiden (esim. metvursti), ihmisen, muiden eläinten, esineiden ja kulkuneuvojen välityksellä. Villisiat alueittain viruksen kantajia.

Riskitekijät

Eläinkauppa, sikojen tuonti EU-maista.

Kuumentamattoman, lihaa sisältävän ruokajätteen syöttö sioille.

Tilavierailut Keski-Euroopan sikaloihin, vierailijat Suomen sikaloissa.

Villisiat (metsästys, jätteiden joutuminen sikojen ravinnoksi).

Itämisaika

Kolme - kymmenen vuorokautta.

Tautimuodot

Akuutti eli äkillinen (viruksella on voimakas virulenssi eli viruksen taudinaiheuttamiskyky).

Krooninen eli pitkäaikainen (viruksella on keskinkertainen virulenssi).

Piilevä eli oireeton (viruksella on heikko virulenssi).

Oireet

Akuutti sikarutto: aluksi siat vaisuja, huono ruokahalu, kankeus. Noin viikon kuluttua korkea kuume (41-42 °C), silmän sidekalvotulehdus (likainen kyynelvana silmäkulmassa) ja ummetus, joka muuttuu ripuliksi. Myöhemmin kouristuksia, halvauksia, verenkiertohäiriöitä (punaisia läikkiä korvissa, kärsässä, vatsassa ja raajoissa). Suurin osa (yli 90 %) sioista kuolee 10-20 vuorokauden kuluessa.

Krooninen sikarutto

1. vaihe: haluttomuus, kuume, ruokahaluttomuus.

2. vaihe: siat näyttävät toipuvan parin viikon kuluessa

3. vaihe: 1. vaiheen oireet uusiutuvat, kestää yleensä yksi -kolme kuukautta

Piilevä sikarutto

Oireeton tai oireina vain luomisia, heikkoja, muumioituneita tai epämuodostuneita porsaita.

Epäily

Samantyylisiä oireita voi esiintyä esim. sikaruusu-, salmonelloosi-, Aujeszkyn tauti- tai myrkytystapauksissa (esim. lantakaasu).

Hoito

Ei hoitoa. Rokotus kielletty EU:n alueella. Helposti leviävä eläintauti, vastustetaan Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintä- ja elintarvikeosaston päätöksen nr. 1/EEO/95 mukaisesti (esim. kaikki tartunnan saaneen sikalan siat tapetaan ja raadot hävitetään. Tilan ympärille muodostetaan vähintään kolme kilometriä leveä suojavyöhyke ja kymmenen kilometriä leveä valvontavyöhyke).

Varo sikaruttoa!

1. Elävien eläinten tuonti EU:n alueelta sisältää suuren riskin.

2. Kuumentamattoman lihaa sisältävän ruokajätteen syöttäminen sioille on kiellettyä. Myös lihavalmisteet kuten makkara, voivat sisältää sikaruttoa aiheuttavaa Pesti-virusta. Virus voi piillä matkatuliaisissa, tuontilihassa ja tuontilihavalmisteissa.

3. Vierailuja Keski-Euroopan sikaloihin pitää välttää. Välttämättömien vierailujen yhteydessä on muistettava suojavarusteet vierailun aikana sekä saunominen, vaatteiden ja kenkien desinfiointi ja 48 tunnin sääntö ennen suomalaiseen sikalaan menoa.

4. Villisikoja esimerkiksi Saksassa tai Baltian maissa metsästettäessä on muistettava, että lihojen tuonti Suomeen muodostaa riskin, jos lihaa voi joutua sikojen ruoaksi.

5. Sikarutolla on monta leviämistietä: eläimet, ihminen, liha, lihatuotteet, saastunut rehu, kuivikkeet, kuljetuskalusto ja muut esineet.

*Teksti: Eläintautien torjuntayhdistys ETT
*S-posti: pirjo.kortesniemi@kolumbus.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |