Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

toukokuu.gif (2646 bytes)

Vierailijat omalla tilalla aina tilan suojavaatteisiin

Tilalla kävijät muodostavat selvän tautiriskin, joskin riski on huomattavasti pienempi kuin eläinten ostoon liittyvä riski.

Vain tarpeelliset vierailijat (esim. keinosiementäjä, karjantarkkailija, eläinlääkäri) kannattaa päästää tuotantotiloihin. Ketään vierailijoita ei saa päästää karjasuojaan omissa vaatteissaan vaan vierailijoille pitää tarjota talon puolesta suojavaatteet ja -saappaat. Vakituisille kävijöille olisi suositeltavinta varata henkilökohtaiset suojavaatteet. Eläimiä käsittelemään joutuville henkilöille pitäisi varata heille sopivat turvasaappaat.

Usein tarvittavat eläinten käsittely- ja tutkimusvälineet (sierainpihdit, päitset, korvamerkkipihdit, nupoutusvälineet, kastrointipihdit, kuumemittari jne.) on turvallisinta olla omasta takaa.

Pakollisille tilalla kävijöille tulee varata puhdas ja kuiva välinepöytä. Sellaiseksi käy esimerkiksi sanomalehdillä peitetty taso. Seuraavan tilan tartuntavaara kasvaa, jos esimerkiksi eläinlääkärin laukku joudutaan laskemaan tuotantotilan lattialle.

Monilta tilalla kävijöiltä syntyy roskia toimenpiteidensä yhteydessä. Tähän voi varautua järjestämällä sopivan roskapussin tai -astian välinepöydän läheisyyteen.

Kävijöitä varten tarvitaan myös pesuvati tai -allas, pesuaine, kertakäyttöpyyhkeet tai puhdas pyyheliina ja riittävästi lämmintä vettä. Tiloilta toisille liikkuvien ihmisten tulee voida pestä ja desinfioida kätensä ja työvälineensä kunnolla ennen siirtymistään seuraavalle tilalle.

Ulkomaisten vierailijoiden suhteen on syytä olla erityisen varuillaan. Ennen kuin vieraita päästetään tilakäynnille, heidän pitää olla ollut maassa vähintään kaksi vuorokautta. Vieraat tulee saunottaa ennen tilakäyntiä, eikä heitä tule päästää tuotantotiloihin, ellei se ole aivan välttämätöntä. Moni asia selviää pelkästään ikkunasta katsomalla tarvitsematta mennä sisälle tuotantorakennukseen.

Mikäli tuotantotiloihin mennään, vieraille annetaan kertakäyttöiset suojavarusteet. Myös hiukset tulee suojata. Eläimiä ei saa kosketella, eikä ruokintapöydällä saa kävellä. Tuotantotiloissa viivytään mahdollisimman lyhyt aika. Keskustelut voidaan käydä yhtä hyvin tuotantotilojen ulkopuolellakin.

Mitä suurempi ryhmä vieraita on tulossa, sitä suurempi riski heidän käyntiinsä sisältyy. Ryhmien suhteen on syytä varmistaa, etteivät he ole käyneet muilla tiloilla saman päivän aikana.

ETT on laatinut tilakäyntejä ajatellen seuraavat "pelisäännöt".

Pelisäännöt tilakäyntejä varten

Tila

· Ilmoita vierailijoille ajoissa, jos tilallasi on tarttuvia tauteja (salmonella, virustaudit)

· Tarjoa kävijöille erikseen varatut, asianmukaiset, puhtaat ja kuivat suojavaatteet ja -jalkineet. Säilytä suojavarusteet kuivassa ja lämpimässä paikassa.

· Järjestä asianmukainen mahdollisuus käsien, jalkineiden ja työvälineiden pesuun;

riittävästi lämmintä vettä, vesiletku, pesuharja, saippua ja puhdas pyyheliina.

· Varaa eläinlääkärin, seminologin ja vastaavien kävijöiden työvälineitä varten tukeva, esim. sanomalehdillä päällystetty, hyvin valaistu pöytätaso.

· Hanki tilalle omat eläinten käsittelyssä tarvittavat työvälineet, kuten esimerkiksi sierainpihdit, potkurauta ja eläintenkuljetusköysi.

· Pyri järjestämään työt siten, ettei vierailijoiden tarvitse kulkea eläinten ruokintapöydillä eikä turhaan kosketella eläimiä. Älä kuitenkaan turhaan vaikeuta työskentelyä. Järjestä tarvittaessa aputyövoimaa paikalle.

· Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy vaatii kaikkien osapuolten yhteistyötä. Karjanomistajalla on oikeus vaatia tilallaan käyviltä vierailijoilta asianmukaista tautisuojautumista.

Vierailija

· Järjestä työpäiväsi niin, että menet päivän viimeisenä niille tiloille, joissa on tai epäillään olevan tarttuvia tauteja

· Älä mene karjasuojaan omistajan tietämättä tai ilman lupaa. Tautisuojaus on yhteistyötä. Karjanomistaja on työnantajasi, joten ota huomioon hänen toivomuksensa.

· Käytä talon tarjoamia suojavaatteita ja -jalkineita, mikäli ne ovat käyttötarkoitukseen soveltuvat, kuivat ja puhtaat.

· Mikäli käytät omia suojavarusteita, huolehdi siitä, että ne ovat puhtaat aina uudelle tilalle mentäessä. Pese ja desinfioi kätesi, jalkineesi ja mahdolliset työvälineesi aina lähtiessäsi tilalta.

· Vältä tarpeetonta eläinten koskettelua ja liikkumista karjasuojassa. Älä kulje eläinten

ruokintapöydällä, ellei se ole työsi takia välttämätöntä.

Tautisulku

Tuotantotiloihin ei tule koskaan mennä ulkovaattein, vaan yksikkökohtaisin suojavaattein ja -jalkinein.

Hyvä keino asiasta muistuttamiseen on tautisulku. Tuotantotilan eteiseen laitetaan penkki poikittain sisäänkäynnin yhteyteen. Penkki erottaa "puhtaan" tuotantoalueen "likaisesta " eteistilasta. Istuallaan jalkineiden vaihto onnistuu helposti.

Ulkovaatteet ja -jalkineet jätetään penkin eteen, istutaan penkille ja siirretään jalat penkin yli "puhtaalle alueelle". Sen jälkeen puetaan työvaatteet ja -jalkineet ja vasta sitten siirrytään kanalan/sikalan/navetan puolelle. Eteistila pestään ja desinfioidaan säännöllisesti.

Tautisulku on yksinkertainen tapa estää tautien tulo karjasuojaan ihmisten mukana. Se on halpa. Tarvitaan vain penkki, vaihtovaatteet ja -jalkineet sekä oikea asenne.

Tautisulku sopii kaikille sika-, siipikarja- ja nautatiloille, mutta erityisesti siipikarjatiloille, terveysvalvontaan kuuluville sikaloille ja karanteenitiloille.

*Teksti: Eläintautien torjuntayhdistys ETT
*S-posti: pirjo.kortesniemi@kolumbus.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |