Maatila Pellervo


Uusin lehti
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

toukokuu.gif (1372 bytes)

Seosrehu valtaa alaa

Seosrehuun siirtyminen mullistaa koko ruokinnan tilalla. Kannattavuus paranee ja työmäärä vähenee. Seosvaunulla saadaan aikaan todella halpoja rehuyksikköjä.

Tuottajat, jotka ovat jo jonkin aikaa käyttäneet seosrehua, ovat innokkaita jakamaan muillekin keräämäänsä kokemusta. Tästä on hyvänä esimerkkinä Mixer Team, jossa on kahdeksan viljelijäjäsentä. Homman pisti liikkeelle Suomen Rehun Farmi-Linja.

Myös alan tutkimus harppoo eteenpäin ripein askelin. Pötsin tapahtumia tutkitaan ölasilehmissäö, ja saadaan selville, miten eri rehuseokset hajoavat.

Lehmän sisäänsä ottaman rehun syövät itse asiassa pötsin mikrobit ja ohutsuoleen kulkeutuu mikrobimassaa, joka sitten hajoaa rasvahapoiksi.

Lehmän ja mikrobien saumaton yhteistoiminta on siis tavattoman tärkeää ja mikrobien hyvinvoinnista on huolehdittava siinä kuin lehmänkin.

Olennainen asia on myös lehmän veren sokeri. Se vaikuttaa maidon laktoosiin, eläimen aivotoimintaan ja munasolun kehittymiseen. Jos runsasmaitoisella lehmällä on alhainen veren sokeri, sitä on vaikea saada kantavaksi.

Toisaalta, kantaessaan lehmä ei pysty syömään tarpeeksi ja lypsykauden alussa se lainaa läskeistään. Silloin pitää veren sokerin olla korkealla, muutoin on seurauksena ketoosi.

Mikrobit eivät osaa lukea rehutaulukoita. Niillä on omat mieltymyksensä, jotka on tunnettava ja ruokinta suunniteltava sen mukaisesti. Asia on tärkeä, sillä mikrobimassan määrä ratkaisee 70-100 prosenttisesti lehmän antaman maidon määrän.

Tiivistäen: mitä enemmän mikrobeja, sitä enemmän sidottua typpeä. Oikealla rehuvaliolla pystytään merkittävästi parantamaan typen talteenottoa. Tämä on myös ympäristön kannalta oivallista. Mitä enemmän lehmä ottaa typpeä talteen, sitä vähemmän sitä menee luontoon.

Etulinjassa, eli viljelijöiden keskuudessa on huutava pula tiedosta, joka koskee seosrehuruokintaa. Vaunuja on tällä hetkellä 2800 ja vuoden loppuun mennessä määrän arvioidaan lisääntyvän tuhannella. Viiden vuoden kuluttua vaunuja on jo viisituhatta.

Viljelijät ovat esittäneet kritiikkiä siitä, että koneita eli seosrehuvaunuja kyllä esitellään ammattilehdissä hyvinkin tarkkaan, mutta vaunu ei ratkaise, pitäisi kertoa rehuista ja ruokinnan perusteista. Tätä puutetta Maatilan Pellervo pyrkii tässäkin numerossaan korvaamaan.

Lisäksi on kritisoitu rehutaulukoita. Kuten todettu, mikrobit eivät osaa lukea. Rehutaulukkojen arvot pitävät paikkansa normaalidieetillä, mutta jos seos on erilainen, voi joku arvo muuttua päinvastaiseksi.

Seosrehuvaunulla voi tietysti jakaa vaikkapa pelkän säilörehun. Sillä voi osalle lehmiä jakaa määrätyn seoksen, sitten lisätä rehujakeita ja ruokkia muut eläimet. Joka tapauksessa on mahdollisuus käyttää muuten vaikeasti hyödynnettäviä ja siksi halpoja raaka-aineita.

Joka asialla on kielteisetkin puolensa. Niistä on tullut esille kahden traktorin polttoainekulut ja laitteen kallis hinta. Joidenkin mielestä vaunun sekoitus on hidasta ja kuivarehu jämähdyttää toiminnan. Toivottua ajan säästöä ei kaikilla tiloilla ole syntynyt.

Vaunun hankkineet ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että poiskaan eivät sitä antaisi.

*Teksti: Martti Seppänen
* S-posti: martti.seppanen@pellervo.fi

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |