saksilla reilun sentin pätkiksi ja sujautetaan
annos kahvinsuodattimeen. Vaa´assa riittää gramman tarkkuus, mutta luonnollisesti
desimaaleista ei ole haittaa.
Näyte laitetaan mikroaaltouuniin minuutiksi. Backmanilla oli ilmeisesti noin 600 watin
tehoinen mikroaaltouuni. Näytteen päälle ei laitettu muovikupua. Backman ei itse
käyttäisi uusia tehokkaita mikroja täydellä teholla.
Minuutissa näyte ei vielä ehdi kuivua liikaa. Minuutin jälkeen Backman kuivatti
näytettä 20 sekunnin erissä. Ruohoa voi kokeilla kädellä, milloin se alkaa olla
kuivaa. Tuntoaistin lisäksi voi kuivuuden päätellä hajuaistilla:
"Juuri siinä vaiheessa kun se alkaa hieman tuoksahtaa palaneelle", Backman
sanoo sopivasta kuivuusasteesta.
Kuiva-ainepitoisuus lasketaan kaavasta kuivapaino jaettuna tuorepainolla kertaa sata.
Siihen voi varautua, että keittiössä tuoksahtaa palaneelle. Samaan aikaan ei kannata
keittää velliä: silloin ei tiedä palaako velli vai rehunäyte. Mikroaaltouunin voi
myös kantaa ulkotiloihin. |