Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

kesakuu.gif (2556 bytes)

Kuiva-ainemääritys kotikonstein

Nurmirehun kuiva-ainepitoisuus selviää helposti kotikonstein. Tutkimuslaborantti Kristina Backman Valiosta näytti Nurmi 2001 -tapahtumassa, miten se käy.

Kuiva-ainetietoa käytetään kun korjataan esikuivattua nurmirehua. Kun oletetaan niitetyn nurmen olevan riittävän kuivaa, kerätään niittoalalta edustava näyte astiaan, jossa nurmi sekoitetaan. Sitten otetaan 20-25 gramman annos ja pätkitään se

Kristina Backman
Kristina Backman määritteli kahvin-
suodattimen, vaa´an, mikroaaltouunin ja kellon avulla nurmesta kuiva-aine-
pitoisuuden. Kuva Markku Nummi
saksilla reilun sentin pätkiksi ja sujautetaan annos kahvinsuodattimeen.

Vaa´assa riittää gramman tarkkuus, mutta luonnollisesti desimaaleista ei ole haittaa.

Näyte laitetaan mikroaaltouuniin minuutiksi. Backmanilla oli ilmeisesti noin 600 watin tehoinen mikroaaltouuni. Näytteen päälle ei laitettu muovikupua. Backman ei itse käyttäisi uusia tehokkaita mikroja täydellä teholla.

Minuutissa näyte ei vielä ehdi kuivua liikaa. Minuutin jälkeen Backman kuivatti näytettä 20 sekunnin erissä. Ruohoa voi kokeilla kädellä, milloin se alkaa olla kuivaa. Tuntoaistin lisäksi voi kuivuuden päätellä hajuaistilla:

"Juuri siinä vaiheessa kun se alkaa hieman tuoksahtaa palaneelle", Backman sanoo sopivasta kuivuusasteesta.

Kuiva-ainepitoisuus lasketaan kaavasta kuivapaino jaettuna tuorepainolla kertaa sata.

Siihen voi varautua, että keittiössä tuoksahtaa palaneelle. Samaan aikaan ei kannata keittää velliä: silloin ei tiedä palaako velli vai rehunäyte. Mikroaaltouunin voi myös kantaa ulkotiloihin.

*Teksti: Markku Nummi
*S-posti: markku.nummi@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |