Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

kesakuu.gif (2556 bytes)

Eläinlääkkeiden käyttö- ja luovutusoikeus
puhuttaa tuottajia ja eläinlääkäreitä

Kotieläintuottajatilaisuuksissa on yksi kestoaihe: tuottajien oikeus saada eläinlääkkeitä ja lääkitä itse omia eläimiään.

Nykyistä tilannetta, jossa tuottajan oikeudet omien eläintensä lääkintään ovat hyvin rajalliset, arvostellaan ankarasti. Eläinten lääkintä tulee kalliiksi, kun yksinkertaiseenkin tarpeeseen joudutaan kutsumaan eläinlääkäri paikalle. Hoidon kalleus suhteessa eläinten arvoon aiheuttaa sen, että monet eläimet jäävät lääkitsemättä, vaikka tarvetta olisi. Tämä aiheuttaa eläinten hyvinvoinnin heikkenemistä ja taloudellisia tappioita. Lääkkeiden kokonaiskäyttö on suurempaa ja hoidon ennuste heikompi, jos hoito viivästyy. Jokainen tuottaja ja eläinlääkäri ymmärtää sen, että hoidon nopea aloittaminen parantaa paranemisennustetta oleellisesti.

Heikosti käytäntöä palveleva lainsäädäntö heikentää yhteiskuntamoraalia. Lääkkeiden salakuljetuksesta Suomen rajojen ulkopuolelta kuulee huhuja silloin tällöin. Tätä epäkohtaa ei poista valvonnan lisääminen vaan lainsäädännön muuttaminen toimivammaksi.

Tuottajien arvostelua lisää se, että naapurimaissa tilanne on toisin. Esimerkiksi Tanskan sikaloissa eläinlääkäri voi määrätä lääkkeitä seuraavan kuukauden oletettuun tarpeeseen. Tuottaja saa itse antaa lääkkeet. Hoito tulee tehdyksi heti, kun eläimen sairastuminen huomataan ja hoidon tulokset ovat sen vuoksi parempia. Lääkkeiden käytöstä pidetään tarkkaa kirjanpitoa ja se tarkastetaan seuraavan käynnin yhteydessä. Lääkkeiden luovutuksen edellytyksenä on se, että eläinlääkäri käy tilalla säännöllisesti vähintään kolmenkymmenenviiden päivän välein.

Suomen tilanne ei miellytä myöskään hoitavia eläinlääkäreitä. Paljon sikoja hoitavien eläinlääkäreiden näkemykset ovat hyvin yhteneväiset tuottajien näkemysten kanssa. Lääkkeiden luovutuksesta annettujen säännösten pilkuntarkka noudattaminen tekee järkevän eläinten hoidon lähes mahdottomaksi. Esimerkiksi sadan kilometrin automatka iltayöstä oksitosiinipistoksen antamiseksi polttoheikkouksista kärsivälle emakolle ei juurikaan nosta eläinlääkärin itsetuntoa. Pakko on kuitenkin lähteä, ellei ole rikkonut lakia ja antanut tuottajalle kyseistä lääkettä varastoon. Kolmen markan hintaisen lääkkeen antamiselle tulee hintaa yli neljäsataa markkaa. Emakon hoitamatta jättäminen maksaisi usean porsaan hengen.

Tanskan ja muiden EU-maiden liha- ja maitotuotteet ovat vapaasti Suomen markkinoilla. Ei ole Suomen edun mukaista lisätä suomalaisten tuotteiden tuotantokustannuksia huonosti käytäntöön soveltuvilla säädöksillä ja siten heikentää suomalaisten tuotteiden hintakilpailukykyä.

Tässä Terve Eläimessä julkaistaan joroislaisen sianlihantuottajan Markku Hyvösen kannanotto, jonka hän esitti Kuopion Rauhalahden sikaseminaarissa. Puhe tiivistää hyvin sianlihantuottajien ajatukset nykykäytännöstä. Iisalmen kaupungineläinlääkäri Markku Eestilän haastattelu valottaa kentällä toimivan eläinlääkärin tuntemuksia. Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan dekaani Hannu Saloniemi vastaa, mitä mieltä hän on ajatuksesta, että tuottaja voisi tutkinnon avulla saada nykyistä enemmän oikeuksia lääkitä itse eläimiään.

Lääkkeiden käytöstä, luovutuksesta ja määräämisestä eläinlääkinnässä on tulossa uusi asetus. Se tulee voimaan heti, kun uusi lääkelaki on käsitelty eduskunnassa. Selostamme uuden asetuksen sisällön oleellisilta kohdiltaan sekä ministeriön eläinlääkintöylitarkastajan kannan muutoksen vaikutuksista.

*Teksti: Veikkko Tuovinen
*S-posti: veikko.tuovinen@lihakunta.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |