Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

kesakuu.gif (2556 bytes)

Nyt taistellaan laadun puolesta

Kylvöt ja istutukset alkavat olla lopuillaan koko maassa. Se on ensimmäinen vaihe pitkästä ketjusta, jonka toisessa päässä on luomutuotteisiin ihastunut kuluttaja, joka voi olla täältä katsoen kaukanakin, esimerkiksi toisessa päässä Eurooppaa.

Kaukainenkin luomuruuan ystävä vaatii yhtä tinkimättömästi luvattua laatua kuin kotimainen kuluttaja. Korkeaan laatuun pitää tähdätä. Se tietää jatkuvaa huolenpitoa kasvustoista. Luomutuotannossa sadon kehittyminen on enemmän Luojan armoilla kuin tavanomaisessa tuotannossa, mutta aika paljon löytyy viljelijältäkin jekkuja harmien hallintaan.

Rikkaäestys ajallaan

Rikkakasvien vähentäminen viljapelloilla tapahtuu tehokkaimmin rikkaäkeellä. Äestyksen on osuttava oikeaan ajankohtaan tai se on tarpeen mukaan uusittava. Erityisesti kannattaa tarkkailla ohdakkeen ja valvatin taimien lopullista kellistymistä, pelkkä pökertyminen ei riitä!

Orasvaiheen jälkeen rikkoja ei voi enää äestämällä torjua. Ja kaikkihan tietävät mitä viljapellon kitkemisestä tulee? Paikat kipeiksi ja vihaiseksi! Kuitenkin jo kohtalaisen vähäinenkin määrä oheiskasveja häiritsee viljan tasaista kypsymistä. Riemunkirjava sato on varmasti laadultaan heikompaa kuin tasavärinen vilja. Se syö kuivatusenergiaakin enemmän kuin tasakypsä sato. Puhdasta viljaa on paljon helpompi markkinoida kuin epämääräistä rikkaviljaseosta.

Viljan taudit ja tuholaiset tulevat myös ajallaan. Tuholaisten torjuntaan voi vaikuttaa jonkin verran myöhäistämällä kylvöä. Kirpoilla, kuoriaisilla ja kirvoilla on siten jo muualla paljon syötävää. Tähkäsääsken esiintymisestä on hyvä tehdä havainnot, jolloin sadon mahdolliset vahingot voi jo etukäteen arvioida.

Ohran ja vehnän lentonokea ja kauran avonokea esiintyy joka kesä jonkin verran. Vehnän haisunokea ei saisi olla yhdessäkään tähkässä, sillä se pilaa siilollisen satoa. Rukiin torajyvätilanne näkyy helposti jo keltatuleentumisen keskivaiheilla, joten sadon kunnostukseen osaa tarvittaessa varautua. Torjunta-ainefirmojen tuotevihkosissa on hyviä kuvia taudeista ja tuholaisista. Niitä on syytä selailla, vaikkei aineita käyttäisikään.

Avomaan viljelijällä kiireitä

Avomaan tuotannossa on monenlaista uhkaa olemassa pitkin kesää. On ötökkää jos jonkinlaista, tauteja, rikkakasveja ja hallaa! Istutusten jaksottamisella ennakoidaan tuholaishyökkäyksiä. Näin joku osa sadosta säästyy joka tapauksessa.

Harsojen käyttö mahdollisimman pitkään suojaa satoa monenlaiselta harmilta. Varsinkin lentävät tuholaiset ovat torjuttavissa suurelta osin harsoilla. Pitää muistaa kuitenkin, että hoitotoimien ajaksi ei kannata paljastaa koko kasvustoa kerrallaan. Munivat naaraat ovat tosinopeita ja käyttävät tilaisuuden hyväkseen heti, kun siihen tulee vähäisinkin tilaisuus. Mutta sepä onkin niiden elossapysymistaistelun tärkein valtti. Nopeat syövät hitaat! Kannattaa seurata erilaisia tiedotusvälineitä ja surffailla www.agronet.fi -sivuilla katsastamassa tautien ja tuholaisten leviämisennusteita.

Perunarutto on jokakesäinen riesa

Eteläisessä Suomessa perunaruton ensimmäiset havainnot tehdään heinäkuun alussa. Tavanmukaisilla viljelmillä on silloin jo kertaalleen tehty torjuntaruiskutukset. Luomuviljelijän ei auta muu kuin toivoa kuivia ja tuulisia säitä ja että lajikevalinta osui oikeaan. Sitten, kun tartunta iskee ja rutto reuhaa varsikossa, on kylmästi odotettava hetkeä, jolloin varsistolle annetaan kyytiä. Sato voidaan katsoa pelastetuksi, jos enemmän kuin puolet koenostetuista mukuloista on yli 55-millisiä.

Hyvää ja satoisaa kesää kaikille. Tehkää muistiinpanoja kesän havainnoista.

*Teksti: Esa Partanen
*S-posti: esa.partanen@maaseutukeskus.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |