Maanviljelijä Lasse Piesala Petäjäveden Piesalankylältä kasvattaa tilallaan
lampaita ja hanhia. Kaarihallin suojissa elelevä lammaskatras on saanut syksyn mittaan
eineekseen heinistä puristettua pellettiä.
Isännän mukaan vasaramyllyllä jauhettu ja pelletöity heinä on maistunut lampaille
erinomaisen hyvin. Lisäksi lampaat saavat viljarehua ja karkeana rehuna olkea.
Pellettitehtaan kehittäjät ja rakentajat Lasse Piesala, Timo Taipale, Juha
Altti ja Antero Halinen etsivät perustamalleen Agrinappula Oy:lle itsenäistä
yrittäjää. Isäntien aika ei riitä pyörittämään pellettitehdasta
täyspäiväisesti, eikä konetta kannattaisi pitää seisomassakaan.
Kotitekoinen pellettitehdas soveltuu mainiosti yhteiskäyttöön, sillä laite on
rakennettu siirtelyä varten pyörien päälle ja voidaan vetää järeän traktorin
perässä suoraan työmaalle. Tarvittava energia tuotetaan koneessa olevalla
aggregaatilla.
Merikonttiin rakennetun laitoksen koneet ja laitteet hankittiin kierrätystavarana
Virosta. Pellettitehtaan kehittely ja valmistus maksoi noin 300 000 markkaa.
Kehitystyöhön herui investointiapua Tekesiltä ja pienlainaa Finnveralta.
Laitteella voidaan puristaa heinää, täysrehua, olkea tai puuta. Olkea voidaan
käyttää kuivikkeena tai polttoaineena. Polttaminen on Piesalan mukaan toisarvoinen
vaihtoehto niin kauan, kun Suomessa riittää puuta.
"Puupelletiksi luontuisi parhaiten sahateollisuuden jäte tai kuivattu hake,
" Piesala pohtii.
Laitteen "ohjekirjanopeus" on 800 kiloa pellettiä tunnissa. Kovin
täyspainoisesti pelletin tuotantoa ei ole tilalla vielä päästy kokeilemaan, sillä
laitos valmistui satokautta ajatellen myöhässä eli vasta elokuussa.
Nappuloimalla varastointikuluja pienemmiksi
Piesala uskoo, että pelletöinti yleistyy lähivuosina rehunteossa ja puulämmityksessä.
Mikäli näin käy, Keski-Suomessa riittäisi isännän mukaan sarkoja ja metsää
parillekymmenelle vastaavalle laitteelle.
"Tilakoot kasvavat, ja varastotilaa tarvitaan entistä enemmän. Pelletöinnillä
rehu- ja varastointikuluja voidaan pudottaa huomattavasti alemmaksi. Esimerkiksi heinän
tilavuus saadaan pelletöimällä pudotettua kahdeksasosaan paalaamiseen verrattuna.
Lisäksi omalla tuotannolla voidaan korvata osa kalliista ostorehusta", Piesala
laskee.
Lisäksi pelletöinti helpottaa ruokinnan automatisointia ja rehumäärien tarkkaa
annostelemista. Piesalan tilalla on tavoitteena on kehittää rehunjakelulinja
sellaiseksi, että jakelua voitaisiin valvoa ja ohjata vaikka kännykällä.
Tutkimusjohtaja Ilkka P. Laurila Maatalouden taloudellisesta tutkimuslaitoksesta
vahvistaa, että nykyinen keskimäärin 22 hehtaarin viljelypinta-ala kasvaa 40 - 50
hehtaariin vajaassa kymmenessä vuodessa. Lypsykarja, sika- ja siipikarjatalouksissa myös
eläinmäärät kasvavat voimakkaasti.
Suomessa on tällä hetkellä runsaat 70 000 keskeisimpiin tuotantosuuntiin
erikoistunutta maatilaa. Laurilan mukaan tilojen lukumäärä tulee pienenemään alle
puoleen kymmenessä vuodessa:
"Suomessa on noin 20 - 30 000 tilaa, jotka ovat EU-aikana investoineet
voimakkaasti. Nämä erottuvat omaksi tilatyypikseen, jonka valttina on koko ja tuotannon
volyymi. On selvää, että isoilla tiloilla tarvitaan paljon varastoja ja suuria
koneita".
Laurilan mukaan maaseudun pienyritystoiminta ja mahdollisuudet palkkatuloihin
ratkaisevat lopulta, kuinka suureksi maatilojen lukumäärä muodostuu.
"Pääelinkeinona maatalous voi kuitenkin olla vain noin 30 000 tilalla ensi
vuosikymmenen lopussa," Laurila toteaa.
Maatalouden tutkimuskeskus:
Pelletin rinnalle karkeaa rehua
Koska pelletin käyttö Suomessa on erittäin vähäistä, pellettiruokinnan
vaikutuksiakin on tutkittu Suomessa niukanlaisesti. Helsingin yliopiston
kotieläinlääketieteen laitoksella tehtiin tutkimuksia olkikopseilla 1970-luvulla.
Muualla kopsi, briketti tai pelletti ei ole mikään uusi asia. Lammastutkija Riitta
Sormunen-Cristian Maatalouden tutkimuskeskuksesta kertoo tutustuneensa lampaiden
briketti- ja kopsiruokintaan jo parikymmentä vuotta sitten Stavropolissa, silloisen
Neuvostoliiton eteläosassa Kaukasus-vuoristossa, missä heinän ja säilörehun
käsittelyn koneellistaminen on vaikeaa.
"Karitsointiaikana uuhet saivat vapaasti brikettiä, joka sisälsi 20%
sinimailasta, 30% heinäjauhoa, 30% olkea ja 20% viljaa. Brikettiruokinnalla lammas
saatiin syömään paremmin olkea sekä viina- ja metsäteollisuuden jätetuotteita",
Sormunen-Cristian kertoo.
Lammastutkija ei ainakaan sormituntumalta suosittelisi hienosta jauhosta puristettua
pellettiä ainoaksi rehuksi lampaalle, sillä karkearehun pureskelu on lampaalle samalla
ajanvietettä ja siksi eläimen hyvinvoinnin kannalta tärkeää.
"Ruokinnan automatisointi taas on lähinnä apuväline, sillä eläinten hoidossa
ihmisen huolenpitoa ei korvata minkään sortin automaatiolla, Sormunen-Cristian
painottaa.
Runsas viherjauho pudottaa maitotuotosta
"Rehun sulavuuteen ja rehuarvoon vaikuttaa se, millä kasvuasteella rehu korjataan ja
jauhetaanko se. Pellettirehun ohella nautakarja tarvitsee karkeaa rehua, jos pelletti on
tehty hienoksi jauhetusta heinästä tai oljesta. Rehupartikkelin koon pieneneminen
lisää rehun kulkunopeutta ruoansulatuskanavassa ja heikentää rehun sulavuutta",
erikoistutkija Seija Jaakkola toteaa.
Tutkija Terttu Heikkilän vuonna 1991 Maatalouden tutkimuskeskuksessa
tekemässä tutkimuksessa jauhetulla ja briketöidyllä viherjauholla korvattiin
viljaväkirehua 25, 50 tai 75 prosenttia. Lisäksi lehmille annettiin säilörehua
vapaasti.
Timotei-nurminata-apilanurmesta tehty briketti ei maistunut kaikille lehmille. Osa
lehmistä vieroksui uutta rehua vielä senkin jälkeen, kun briketit jauhettiin ja jauhe
sekoitettiin viljaväkirehuun.
"Lehmät jättivät osan väkirehusta syömättä ja söivät vastaavasti enemmän
maittavaa säilörehua", Heikkilä kertoo.
Kokeessa maitotuotos pieneni viherjauho-osuuden kasvaessa. Tutkijan mukaan 25 prosentin
viherjauho-osuudella ei ollut vielä merkitsevää vaikutusta maitotuotokseen.
Pässeillä tehdyssä sulavuuskokeessa osa koe-eläimistä lopetti viherjauheen
syömisen ilmeisesti ruoansulatushäiriöiden vuoksi.
"Ratkaisevinta pellettiruokinnan soveltuvuudessa on rehun karkeus. Hienosta
jauheesta tehty pelletti ei sovellu märehtijöille ainoana karkeana rehuna.",
Heikkilä toteaa.
Teksti: Irene Konttinen
| Sivun alkuun | Sisältö
| Palaute | Uutiset
| www.pellervo.fi | |