Maatila Pellervo


Uusin lehti
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

Joulukuu.gif (1258 bytes)

Riittääkö raha?

Luomutilan kannattavuuslaskelmissa on merkittävä ero tavanomaisesti viljeltyyn tilaan nähden. Luomutilan laskelma tarkastelee koko tilaa ja sen viljelykiertoa. Laskelma ei voi kohdistua pelkästään muutamaan tuotannon haaraan, vaan sen on katettava koko yritys ja käytävä läpi viljelykierron kaikki vaiheet. Näin ennakoidaan tulot ja menot kierron eri vaiheissa. Mutta silti kokonaisuus sisältää eri tuotannonhaaroittain tehdyt laskelmat.

Maatilayrityksen taloudellisen tuloksen arviointiin ei ole olemassa yhtä ja ainoaa menetelmää, vaan laskelmien vaikeusasteen voi itse kukin määritellä. Yksinkertaisin tapa on varmaan seurata tiliotteelta rahaliikennettä. Elossa pysytään myös kädestä-suuhun-tyylillä (lasketaan taskussa olevat rahat!). Tulevaisuuden suunnittelu vuoden tai parin jänteellä vaatii jo tarkkoja tietoja menneestä että selkeitä arvioita tulevasta. Laskelmien luotettavuus on suoraan mitattavissa lähtötiedoiksi asetettujen lukujen todenperäisyydestä.

Nykyisin viljelijä joutuu kirjaamaan monenlaisia asioita. Näistä muistiinpanoista kannattaa ottaa irti kaikki hyöty. Yksi vaikeimmin hallittavia tuotannon tekijöitä on työnmenekki. Sadontarkkailukokemusten perusteella tuotantosuuntien sisällä on paljon vaihtelua. Joskus on myös vaikeuksia kohdistaa töitä oikein eri tuotteille. Samoin on kustannusten laita; aina ei olla selvillä onko kyseessä jollekin tuotteelle juuri kohdistuva kustannus vai onko kyseessä yleiskustannukseen kuuluva meno.

Laskelmat oman maun mukaan
Jokaisella tilalla on mahdollista luoda laskentamalli, joka antaa riittävän perustan suunnitteluun. Riippuu isännästä itsestään, kuinka tarkkaan hän haluaa tuotantonsa taloutta seurata.

Mikäli työnkäytöllä ei ole väliä, niin laskelmat voidaan tehdä yksinkertaisemmin. Kaikista yksinkertaisin malli on laskea rahamenot ja tulot. Tukien mukaan ottaminen laskelmiin on perusteltua, mikäli tuet vaihtelevat eri tuotannonhaarojen välillä. Jos tarkastellaan pelkästään tuotannon panos-tuotos-suhdetta, niin silloin on parempi jättää tuet pois. Tällöin paljastuvat kustannuksia aiheuttavat ylimääräiset sudenkuopat tuotannonhaarojen välisissä vertailuissa.

Kiinteiden kustannusten vertailussa on omat ongelmansa. Tiloilta löytyy kalustoa, jota ei ole vuosikausiin käytetty. Se on pääomaa, mutta pitääkö sen kulu- ja tuottovaatimus kuljettaa laskelmissa mukana? Vain tuotantoon käytettyjen koneiden ja kaluston kustannukset kuvaavat yksityiskohtaisemmin kustannuksia kutakin tuotannon haaraa kohti. Vertailtavuus on näin todellisempi tilan sisällä. Kokonaiskalustokulun voi ottaa mukaan silloin, kun laskelma koskee yhdistelmää koko tilan tuotannosta.

Suunnittelun kannalta käyttökelpoisin laskelma on tuotantokustannuslaskelma. Se nimittäin on juuri tilakohtainen ja kertoo nimen omaan tilakohtaisesti syntyvät tuotantokustannukset. Tiloilla on eroja mm. matkoissa peltolohkoille, kalustosta johtuvia työsaavutuseroja, jne. Tuotantokustannuslaskelma on kaikista vaativin laskelma, mutta myös lähinnä totuutta tilakohtaisesti.

Katetuottomenetelmän mukainen laskentamalli käy hyvin eri tilojen välisiin vertailuihin, mutta tilakohtaisesti se ei anna parasta mahdollista kuvaa.

Tänä vuonna ainakin moni eteläsuomalainen viljelijä ajattelee, että "ysiysivuoden" sato saa jäädä laskelmien ulkopuolelle, mutta, mutta… Poikkeuksellisia vuosia tulee aina, normaalivuosia ei itse asiassa koskaan. Kaikenlaisten vuosien tuloksista kertyy ajanmittaan luotettava tietosarja. Ilman poikkeuksellisten vuosien lukuja tehtyjä laskelmia voi pitää yhtä epäluotettavina kuin tietoisesti väärien lukujen käyttöä lähtötiedoissa.

*Teksti: Esa Partanen
*S-posti: esa.partanen@agronet.fi

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |