Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



GPRS ohittaa WAPin

GPRS, the General Packet Radio Service, on langattomasti toimiva datansiirtoprotokolla. Kuten nimestä näkyy, se käyttää hyväkseen radioaaltoja.

Myös WAP, Wireless Application Protocol, toimii langattomasti kännyköissä.

Veljeksillä on kuitenkin selvä ero: WAP-linja avataan puhelimessa olevan modeemin kautta toiseen modeemiin ja avaamiseen menee kymmeniä sekunteja, GPRS:ssä linja on koko ajan auki. Yksi WAP-tekniikkaa maatalouden ohjelmissaan soveltavista yrityksistä on Suonentieto. Sieltä markkinointipäällikkö Kari Pehkonen huomauttaakin, että wappailija maksaa koko ajan linjan avaamisesta sulkemiseen asti käyttämästään ajasta, GPRS:ssä käyttäjä maksaa vain datapaketin lähetyksen viemästä ajasta.

Suonentiedon tietokoneella olevaan viljelysuunnitelmaohjelmaan pääsee tekemään muistiinpanoja suoraan pellolta WAP-puhelimella. Jos linjayhteydessä hyödynnettäisiin GPRS:ää, turhat odottelut jäisivät pois.

Pehkonen kuvaa, että nykyiset langattomien yhteyksien sovellukset maataloudessa ovat vielä pintaraapaisuja verrattuna mahdollisuuksiin. "Voitaisiin valvoa tuotantotiloja, ruokintalaitteita, lämpötiloja, eri työvaiheiden toimivuutta, aikatauluja ja monia muita asioita."

Kännykät ovat vaihtuneet NMT:stä GSM:ään ja nyt odotellaan WAP-malleja edistyneempiä GPRS-kännyköitä. Amerikkalaispuhelin tuli kauppaan ensimmäisenä, Ericsson ehti saamaan oman T39m-mallinsa myyntiin heinäkuussa. Jos operaattorin palvelu sallii, T39 käyttää WAP 1.2.1 -ohjelmaversiota, ja sillä saa jo sähköisen allekirjoituksenkin asioita hoitaessaan. Nokialainen on tulossa syyskuussa.

T39m:ssä on lisäksi bluetooth-tekniikka. Bluetooth (suomeksi sinihammas) on juuri se menetelmä, jolla aiotaan vapauttaa ihmiset muovikortin käytöstä kaupan kassalla. Bluetooth pystyy ottamaan yhteyden laitteesta toiseen, ja kassakone voi veloittaa suoraan asiakkaan tiliä kännykän välityksellä.

Operaattorin valta

Suonentieto saa tarvitsemaansa ohjelmointipalvelua kuopiolaiselta Zaramond Oy:ltä. Se tuottaa datansiirto-ohjelmia, joten siellä pojat ovat perillä GPRS-asioistakin.

Zaramondin pääsuunnittelija Juha Hartikainen on kokeillut GPRS-tekniikkaa kannettavan tietokoneen kanssa. Linja on pelannut hienosti siellä, missä on toimiva GSM-yhteys. Tiedonsiirtonopeus on vastannut likimain 56 kilon modeemin nopeutta. Hartikainen suosittaa kuitenkin isojen tiedostojen pakkaamista.

Kännykän tekstiviestiin verrattuna GPRS:n sähköposti on kätevä. Tietokoneelle se ei vedä vertoja eikä esimerkiksi tekstitiedostoja saa liitteeksi, koska kännykässä ei ole tekstiohjelmia, mutta mustavalkoiset kuvat, video ja ääni toimivat. Ainakin Ericssonin kännykkään saa lisälaitteena pienen kameran, joten kuvia voi lähettää vaikkapa kaukaiselta metsäpalstalta.

Kehittämisen varaa GPRS-yhteyksissä on edelleen: esimerkiksi liikkuvasta ajoneuvosta yhteys ei Hartikaisen mukaan ole onnistunut - jos nyt sellaiseen usein on tarvettakaan.

Toistaiseksi operaattorit tarjoavat GPRS-sopimuksia noin sadan markan (noin 17 euroa) kuukausihintaan. Toinen vaihtoehto olisi lähetettävän datamäärän mukainen hinnoittelu; senkin tuloa markkinoille odotellaan. GPRS vaatii omat yhteyskoodinsa kännykkään. Ne saa palvelun ostaessaan CD:llä.

GPRS:n voisi olettaa lisäävän langattomien palveluiden käyttöä.

"Se riippuu paljon operaattoreiden hinnoittelusta. Edullisuutta voisi toivoa. Operaattoreilla on iso valta", Hartikainen kommentoi.

Nopeat yhteydet sisältävät joka tapauksessa Hartikaisen mielestä mahdollisuuden nykyistä rikkaampaan langattomaan mediaan.

Ja sitten tulee taas ilmoittajille uusi välinen.

Teksti: Markku Nummi
S-posti: markku.nummi@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |