Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Hyvä Porsas -hanke hävittää porsasyskän
ja kapin Etelä- ja Itä-Suomesta

Etelä- ja Itä-Suomesta porsasyskä ja kapi hävitetään Hyvä Porsas -hankkeen avulla.

Hyvä Porsas -hanke on saanut rahoitusta Hämeen TE-keskukselta ylimaakunnallisena ALMA-hankkeena. Seitsemän TE-keskuksen alueelle saatu rahoitus on kaikkiaan 4,9 miljoonaa markkaa. Summa koostuu Maa- ja metsätalousministeriön osuudesta 3 568 000 markkaa, teurastamoiden osuudesta 980 000 markkaa sekä kuntien osuudesta 352 000 markkaa.

Rahoitus on hyväksytty ehdollisena. Edellytyksenä rahoitukseen on, että hanke saa myös kuntarahoitusta. Kuntarahoituksen hankkiminen on käynnissä. Hankkeen on tarkoitus alkaa syyskuun alussa ja kestää vuoden 2003 loppuun.

Hankkeen tavoitteena on ensi vaiheessa kartoittaa Etelä- ja Keski-Suomen ja myöhemmin Itä-Suomen sikojen terveystilanne tärkeimpien tarttuvien tautien (porsasyskä, kapi, sikadysenteria) suhteen. Tämä hanke on Pohjanmaalla toimivan vastaavan hankkeen sisarhanke. Kartoituksen tavoitteena on löytää kaikki ne tilat, joilla on porsasyskää, kapia tai dysenteriaa ja saneerata nämä tilat vapaiksi näistä taudeista. Täten projektin alue, joka on iso osa maatamme, tulisi vapaaksi näistä taudeista.

Hanke toteutetaan seuraavien seitsemän TE-keskuksen alueella: Varsinais-Suomi, Uusimaa, Satakunta, Häme, Pirkanmaa, Kaakkois-Suomi ja Keski-Suomi. Lisäksi on haettu erikseen rahoitusta 1-alueella hankkeen laajentamiseksi koskemaan myös Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan TE-keskusalueet.

Kaikki teurastamot
mukana hankkeessa

Hankkeessa ovat mukana kaikki tärkeimmät alueella toimivat lihaa hankkivat tahot: LSO Foods Oy, A-Tuottajat Oy, Karjaportti, Koiviston teurastamo Oy, Pouttu Oy, Liha-Saarioinen Oy, Helanderin teurastamo Oy, Liha Heinonen Oy, Paimion teurastamo Oy, Valtaliha Oy, Liha-Karvia Oy, Eläin-Trans Oy, Jukka Laaksonen Oy, Pentti Myllymaa Oy, Toiminimi teuraskarjan osto ja välitys Heimo Kuukka. Yritysosuus kokonaiskustannuksista on kaksikymmentä prosenttia. Yrityksen osuus määräytyy sen mukaan, miten kunkin asiakastiloja osallistuu projektiin.

LTK hallinnoi
hankkeen

Hanketta hallinnoi Lihateollisuuden tutkimuskeskus LTK osuuskunta. LTK on kuusikymmentä vuotta toiminut liha- ja ruoka-alan tutkimus-, koulutus- ja kehittämiskeskus. Sen asiakaskuntana on koko Suomen liha- ja ruoka-ala, omistajina HK Ruokatalo Oyj, Atria Oyj sekä Osuusteurastamo Karjaportti.

Hankkeen vastuullisena johtajana toimii LTK:n toimitusjohtaja, professori Markku Raevuori. Hankkeen johtoryhmään kuuluvat rahoittajien edustajat, kansallisen eläinterveydenhuollon ja porsastuottajien edustajat. Käytännössä hanketta toteuttaa projektiorganisaatio, johon kuuluu projektipäällikkö ja terveydenhuoltoeläinlääkäreitä.

Projekti järjestää tuottajille ja eläinlääkäreille koulutustilaisuuksia tarttuvista taudeista, niiden epidemiologiasta ja taloudellisesta vaikutuksista. Tavoitteena on lisätä tuottajien eläinterveydenhuollollista osaamista niin, että koulutuksella on myös pysyväisluontoista vaikutusta sianlihantuottajiin.

Projektin kohderyhmänä on kaikki ne toimialueen tilat, joilla on todettu porsasyskä, kapi tai dysenteria tai joiden tautitilanne on tuntematon. Alueen sikatiloille järjestettävän koulutustilaisuuden jälkeen tiloille tehdään terveydenhuoltokäynti. Käynnillä tutkitaan sikalan terveystilanne silmämääräisesti ja otetaan tautien toteamiseksi tarvittavat näytteet. Osa verinäytteistä voidaan ottaa myös teurastamolla. Tilalle laaditaan suunnitelma tautien saneeraamiseksi. Projekti pyrkii suunnittelemaan saneeraukset niin, että niiden toteuttaminen on helppoa ja tehokasta. Projektin alueella on noin tuhat tilaa, joilla voi olla jokin näistä kolmesta taudista. Aikataulu niiden kartoituksen on seuraava:

- vuonna 2001 tutkitaan 200 sikalaa. Osa niistä saneerataan
- vuonna 2002 tutkitaan ja saneerataan 400 sikalaa
- vuonna 2003 tutkitaan ja saneerataan 400 sikalaa.

Koska vapaus mainituista tarttuvista taudeista on edellytys eri teurastamoiden terveysluokkiin pääsemiseksi, projektin onnistumista voidaan mitata terveysluokan suhteellisella osuudella kaikista porsaista.

*Teksti: Jukka Markkanen, projektiagrologi, LTK Osuuskunta
*S-posti: 

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |