Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

joulukuu.gif (3067 bytes)

Parasta läheltä

Näinä aikoina on taas lauma hyvätapaisia possuja menettänyt henkensä. Ennen joulupöytään pääsyä on matkalla oltu kuivissa oljissa, liejuisissa lätäköissä ja teurastuksen jälkeen vielä suolavesikylvyssä kuukauden verran. Varsinkin, jos on satuttu luomutilalle elätettäväksi.

Ennen vanhaan sikapossun siemeniä oli kylvetty pitkin kyliä. Syksyllä hengenoton ammattilainen kiersi viikkotolkulla talosta taloon veritöitä tekemässä. Siinä meni possua, pässiä ja mullikkaa. Hetken haikeus tutuksi tulleen elukan jouduttua orteen meni ohi pikkuhiljaa niin, ettei se enää jouluna painanut mieltä ollenkaan.

Samaan menoon joutui aikoinaan myös kapakala eli turska, josta tehtiin lipeäkalaa jouluherkuksi. Turskalla vain veden suolaisuus meni toisinpäin kuin possulla; se eli elämänsä meressä, pyydystettiin, kuivattiin kuivaksi päreeksi ja pehmitettiin uudelleen kalaksi makeassa järvivedessä. Muistan, kun isä toi kaupasta kapakalan, syti järveen avannon ja upotti kuivan turskan järveen viholaissäkissä. Muutaman päivän päästä se haettiin pois ja laitettiin lipeäkalaksi.

Onko sianlihaan liittyvä kuljettaminen vähentynyt?

Nykyisin kaikkea kuljetetaan suurissa erissä. Mukana kulkee turhaakin tavaraa. Ennen vanhaan turskan sisältämä neste kuivatettiin taivaan tuuliin Norjassa ja vain varsinainen kalan kuiva-aine tuotiin tänne. Kuivatun kalan liottaminen järvessä palautti kapakalan taas kalaksi ja turhien nestekilojen kuskaamiselta vältyttiin.

Mutta onko nykyisin sianlihantuotantoon liittyvä kuljettaminen vähentynyt vai lisääntynyt? Kotoisilla rehuilla kasvatettu sika vaatii nykyisin vähemmän kuljetuksia tuotettua lihakiloa kohti kuin aikaisemmin. Rehut tuodaan tilalle siemeninä ja sato kasvatetaan lähellä 'sian suuta' olevilla pelloilla. Sikalauman kuljettaminen teurastamolle tarvitsee huomattavasti vähemmän kuljetuskapasiteettia kuin rehuviljan kuskaaminen vähän tänne ja vähän tuonne.

Vanhan ajan kasvatustyylissä taas tarvittaisiin nykyaikana paljon enemmän kuljetuksia sekä tilalle päin että tilalta poispäin.

Kaikki tilanteet tinkivät lainehtimaan laidasta laitaan tässä maailman humussa. Kalaa kuljetetaan tuoreena mahdottoman pitkiä matkoja, jolloin mukana on oltava vettä tai jäätä painolastina. Samoin sikalaumaa ei enää saa kävelyttämällä teurastuspaikalle, vaan porsaita jaellaan kasvamaan kymmenien, ellei satojen kilometrien säteellä ja viedään teurastettavaksi taas satojen kilometrien matka. Harvalta sikalalta on nykyisin alle sata kilometriä teurastamolle.

Lähiruoka on luomun valtti

Yhtenä luomutuotannon valttina on lähiruoan tuottaminen. Tämä ei suinkaan tarkoita, että palattaisiin takaisin aikoihin, jolloin kylän kauppiaan kanssa elettiin vaihdantataloutta. Mutta nykyisiin tuotantomääriin katsoen luomukotieläintalouden puolella tulee väkisin mieleen ainakin aluksi kohtalaisen pieniin yksiköihin sijoittuva jalostus. Hyvänä todisteena siitä on muutamien pienten lihanjalostuslaitosten erikoistuminen luomujalosteisiin. Nämä yritykset myös maksavat kitisemättä kohtalaista luomulisää raaka-aineesta.

Sen sijaan isot lihatalot vollottavat, etteivät pysty maksamaan luomulisää juuri ollenkaan. Eivätpä tietenkään, kun luomuelukat on haettava taivaan rannan takaa. Kannattavuuskilpailu panee isot yritykset suhteellisesti ahtaamalle kuin pienet yritykset.

Kulutusmaidon jalostuksen on varmaan parempi kulkea valtavirtoja myöten, mutta jo juustovalikoiman laajentamiseen tarvitaan pieniä meijereitä.

Viime keväinen eduskunnassa tehty toimenpide-ehdotus ei ole kummoisemmin saanut tuulta alleen. Siinä nimenomaan haluttiin lisätä pienimuotoisen jalostuksen mahdollisuuksia maakunnissa. Vaikka olenkin toitottanut - ja niin teen edelleenkin - että nykyaikainen luomutuotanto ei ole enää aikoihin ollut mitään viherpiperrystä, niin silti jalostuksessa on syytä kehittää suurten yritysten ohella myös pieniä yksiköitä.

*Teksti: Esa Partanen
*S-posti: esa.partanen@maaseutukeskus.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |