Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 

Eurooppalaista huipputekniikkaa

Suomeen on vihdoinkin alettu tuoda eurooppalaista lietelannan levityksen huipputekniikkaa. Jari ja Petri Mustamäki Saarijärveltä ovat perustaneet Joskin Finland Oy:n. Firmalla on sopimus belgialaisten Joskin-lietevaunujen maahantuonnista maaliskuulta lähtien.

Joskin on maanviljelijä-urakoitsija Victor Joskinin 1968 perustama yritys, joka on tähän mennessä paisunut 350 työntekijän kokoiseksi. Alkuun konemyyntiin keskittynyt firma alkoi valmistaa lietelantavaunuja 1984. Aivan pian niitä valmistuu kahdestoistatuhannes kappale.

Joskinin tuotannon pääperiaatteisiin kuuluu ehdoton laatu. Tuotekehityksessä työskentelee 15 henkilöä. Tuotanto perustuu moduuliajatteluun eli standardikomponenttien teolliseen tuotantoon. Tuotantoa seurataan ja ohjataan tietotekniikan keinoin. Tämä takaa sen, että Joskinin komponentit sopivat toisiinsa.

Joskin valittiin ympäristösyistä

Veljeksillä on omistuksessaan Maatalousyhtymä Jari ja Petri Mustamäki. Yhtymällä on 80 hehtaaria peltoa ja 230 teurasnaudan kasvatusyksiköt. Niinpä lietelantaa syntyy. Koska pellot sijaitsevat kolmen eri järven rannalla, niin lietelannan levitys on vaativaa työtä. Veljekset ovat lisäksi mukana matkailuyrityksessä, joka vuokraa seitsemää lomamökkiä. Myös tästä syystä järvien kunto on tärkeä asia.

Koska kotimaiset vaihtoehdot eivät veljeksiä oikein tyydyttäneet, käännyttiin ulkomaisten vaihtoehtojen puoleen. Neljästä ehdokkaasta Joskinin kanssa alkoi synkata parhaiten. Yhteistyöstä sovittiin vuoden yhteydenpidon jälkeen ja Joskin Finland Oy perustettiin.

Tärkeänä valintakriteerinä veljekset pitivät Joskinin lietevaunujen tekniikkaa. Pintalevitystä ei viettävillä järvien rannoilla voinut edes ajatella. Letkulevitys ei liioin tyydyttänyt. Liete oli saatava sijoitetuksi maahan, mutta nurmen tahraantuminen lannalla oli minimoitava.

Joskinin tarjoama tekniikka vastasi veljesten mielestä parhaiten näihin vaatimuksiin.

Tehokasta nurmiviljelyä - ja lannan käyttöä

Mustamäet toteavat, että suomalainen lannanlevitystekniikka ei ole pysynyt eurooppalaisten vauhdissa. Syy lienee siinä, että maataloustuotanto on pinta-alaan ja asukaslukuun nähden edelleen pientä. Niinpä olemassa olevilla konsteilla, jopa hajalevityksellä on pärjätty.

Tehostamisen tarvetta kuitenkin on. Suurimmat ongelmat ovat nurmiviljelyn puolella. Tehokas nurmiviljely kyllä sujuu, mutta vain kemiallisten lannoitteiden avulla. Lietelannan käyttö nurmien lannoittamiseen on vähäistä, ja ravinteiden hukkaamisen vaara väijyy. Tämä on paha puute, sillä juuri voimallista nurmiviljelyä harjoittavilla tiloilla lietelantaa syntyy. Monella tilalla on sen sijoittamisessa suuria vaikeuksia.

Lietelanta on aivan erinomainen nurmen lannoite, mikäli se saadaan juuriston ulottuville. Joskinin nurmivantailla homma onnistuu. Veljekset ovat valinneet omaan vaunuunsa Solodisc-vantaiston, joilla sijoittaminen onnistuu jopa kahdeksan sentin syvyyteen.

Alle viiteen senttiin sijoittavat matalamultaimet soveltuvat meille edellisiä huonommin, vaikka niitä Euroopassa yleisesti käytetäänkin. Syy on siinä, että maksimi kertalevitysmäärä matalamultaimilla on vain 20 - 25 tonnin paikkeilla hehtaaria kohti. Se käy Euroopassa, jossa kasvukausi on pitkä ja levityskertoja voi olla useita. Meille matalamultaimet soveltuvat huonommin, sillä levityskertoja ei ole kuin korkeintaan kaksi kesässä. Kerralla pitää maahan saada kunnon annos.

Nurmen ohella Solodisc vantaisto soveltuu erinomaisesti lietelannan levitykseen kevätviljojen oraille. Tulokset ovat varmasti huomattavasti letkulevityksen tuloksia paremmat. Typen hyväksikäyttö on luultavasti roimasti letkulevitystä parempaa. Kannattaa huomata sekin, että kylvön jälkeen maan kantavuus normaalisti paranee päivä päivältä.

Täynnä tekniikkaa

Maatalousyhtymän omaan käyttöönsä hankkima Joskin on Komfort mallia, jossa n runsas varustelu jo vakiona. Veljesten vaunussa on useita käyttömukavuutta ja tehoa parantavia varusteita, sillä he tähtäävät myös urakointiin.

Oheisesta kuvasarjasta selvinnee parhaiten niin varusteiden yksityiskohdat kuin työnäytöksen jälkikin. Verbaalisesti voi kertoa, että toimittaja osallistui työnäytökseen nappaskengissä levitysalueella tallustellen. Siitä huolimatta vaimo ei kotiin tullessa nostanut meteliä. Lanta ei siis tahrannut, vaan meni maahan nurmen hyväksi.

Joskinin vaunuja valmistetaan useita malleja. Varusteluvaihtoehtoja on vielä paljon useampia. Joskinin lietelantavaunut ovat esillä Farmassa 16. - 19.10.2002.

Teksti: Jussi Knuuttila
S-posti: jussi.knuuttila@netikka.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |