Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Pellervo-Seura osuuskuntien asialla

Pääministeri Matti Vanhasen hallitusohjelmassa todetaan muun muassa: "Pääoma- ja yritysverotusta tarkistetaan veronsaajien asema turvaten. Yritysverotusta kevennetään Suomen verojärjestelmän kansainvälisen kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Osinkoverotusta uudistetaan luopumalla yhtiöveron hyvitysjärjestelmästä ja saattamalla osingot osittain kahdenkertaisen verotuksen piiriin pk-yritysten ja niiden maksamien osinkojen verotusta kuitenkaan kiristämättä. Yritys- ja pääomaverotuksen tarkistuksista päätetään nopeasti toimeenpantavan erillisselvityksen perusteella tänä vuonna."

Hallitusohjelmassa luvattiin keventää verotusta veronsaajien asema turvaten. Eli käytännössä valtio tarvitsee saman määrän verotuloja kuin ennenkin. Onneksi verojen alentamisella on dynaaminen kakkua kasvattava vaikutus, jonka ansiosta verouudistus ei ole nollasummapeliä, jossa se mikä jollekin annetaan, otetaan toiselta pois. Verotuksen keventäminen on myös omiaan lisäämään halukkuutta verojen maksuun, kun yhdestä tuloeurosta käteen jäävä osa on entistä suurempi.

Hallitus noudatti itselleen kirjoittamaansa ohjelmaa ja päätti jo ennen marraskuun puolta väliä yritys- ja pääomaverotuksen uudistamisen suuret linjat: Yhteisöverokantaa lasketaan kolmella prosenttiyksiköllä 29 prosentista 26 prosenttiin. Yhtiöveron hyvitysjärjestelmästä luovutaan ja siirrytään osinkojen osittaiseen kahdenkertaiseen verotukseen. Yhteisöjen saamien osinkotulojen ketjuverotus poistetaan kuitenkin niin, että mahdollisuudet kiertää yksityishenkilöiden osinkotuloihin kohdistuvaa verotusta osakeyhtiöomistusta käyttämällä estetään. Osuuskuntien voitonjaon verotusta valmistellaan erikseen pitäen lähtökohtana tavanomaisten osuuskuntien voitonjaon säilyttämistä yhdenkertaisen verotuksen piirissä.

Osuuskuntien tuloveroprosentti alenee 26 prosenttiin, mikä osaltaan edistää osuuskuntien omien pääomien vahvistamista ja osuuspääomille laskettavan koron maksamista.

Ketjuverotuksella on osuuskunnille erittäin suuri merkitys, kun monet osuuskunnat ovat yhtiöittäneet joko yksin tai yhdessä toisten osuuskuntien kanssa tuotanto- ja palvelutoimintaansa ja yhtiöitetyn toiminnan tulos yhä useammassa tapauksessa siirretään omistajaosuuskunnille osingon muodossa. Kun yhteisöjen saamien osinkojen ketjuverotus poistetaan, saavat osuuskunnat nämä osingot verovapaasti. Osuuskuntien kannalta on äärimmäisen tärkeää, että niitä ei tulkita yksityishenkilöihin kohdistuvan osinkotulojen verotuksen kiertovälineeksi.

Osuuskuntien voitonjaon säilyminen yhdenkertaisen verotuksen piirissä tarkoittaa sitä, että osuuspääoman korot ovat edelleen saajilleen verovapaita samalla tavoin kuin verovapaita ovat pk-yritysten maksamat osingot. Tämä verotusmalli on linjassa osuustoiminnallisen yrittämismallin kanssa, koska osuuskunta on yhteistyöväline pienten toimijoiden taloudelliselle toiminnalle. Osuuskunta ei lähtökohtaisesti ole pääomayhteisö, jonka ensisijainen tavoite on sijoitetun pääoman tuotto. Osuuskuntien rinnastaminen pk-yrityksiin on siten loogista ja luonnollista.

Yhteisöverokannan alentuminen ja osuuspääoman korkojen säilyminen verovapaina tekee verouudistuksen osuuskuntien kannalta myönteiseksi. Pellervo on aktiivisesti seurannut verouudistuksen edistymistä ja välittänyt tietoa osuustoiminnasta ja osuuskunnista tavoitteena osuuskuntien oikeudenmukainen verokohtelu. Kun silloin tällöin kuulee kysymyksen, mitä hyötyä Pellervosta on jäsenilleen, niin tämä verouudistusprosessi osoittanee sen, että Pellervosta on myös välitöntä konkreettista hyötyä. Tällainen työ on olennainen osa osuustoiminnallisen yrittämismallin edistämistä, jonka Pellervo kokee keskeiseksi tehtäväkseen.

Teksti: Veikko Hämäläinen, Pellervon toimitusjohtaja
S-posti: veikko.hamalainen@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |