Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Viessmann Vitolig 300 polttaa pelletit
Vaivattomasti 
ja hyvällä hyötysuhteella

Puupellettien myötä bioenergian käyttö on tullut myös omakotiasujan ulottuville. Kilpailija on peruskorjauskohteissa etenkin öljy, uudisrakentamisessa myös sähkö. Moni arvostaa öljy- ja sähkölämmityksen vaivattomuutta ja on tästä syystä nihkeä systeemeitään muutamaan. On kuitenkin olemassa myös erittäin pitkälle automatisoituja puupelleteillä toimivia lämmityslaitteistoja.


Vapon tiedotusjohtaja Reijo Vatanen lämmittää uutta omakotitaloaan puupelleteillä, niin kuin vapolaiselle sopii. Hän kehuu itävaltalaista Viessmann Vitolig 300 laitteistoa erittäin helppohoitoiseksi ja varmatoimiseksi.
Kuvat Jussi Knuuttila

Vapon tiedotusjohtaja Reijo Vatanen rakensi vaimonsa Tarjan kanssa uuden omakotitalon Jyväskylään noin vuosi sitten. Lämmityslaitevalinnassaan hän päätyi saksalaiseen Viessmann Vitolig 300 -malliin. Se on yhdistetty kattila ja pellettipoltin, joka on tarkoitettu vain ja ainoastaan puupellettien polttoon. 

Puupelletin valinta pääpolttoaineeksi oli vapolaiselle tietenkin itsestään selvyys. Lisäksi hän halusi mahdollisimman helppohoitoisen kokonaisuuden. Omien sanojensa mukaan hän ei ole erityisen kiinnostunut tekniikasta, eikä varsinkaan pienkattilalaitoksen jokapäiväisestä hoidosta.

Lähes vuoden käytössä ollut laitteisto on toiminut odotusten mukaisesti. Imulaite tuo pelletit varastosta automaattisesti kattilan vieressä olevaan varastopesään. Kuumailmapuhallin sytyttää pelletit automaattisesti, kun niin tarvitaan.

Kattilan konvektio-osassa on edestakaisin liikkuvat harjat, jotka puhdistavat konvektiopinnat määrävälein. Kattilaa ei siis tarvitse edes nuohota. Tuhkakin poistuu automaattisesti kattilan vieressä olevaan tuhka-astiaan. Polttomalja huolletaan kerran vuodessa. Logiikka ohjaa toimintoja ja ilmoittaa vioista, jos niitä syntyy.

Kattila apulaitteineen mahtuu pieneen tilaan. Ylimmäinen musta laatikko vasemmalla on imutäyttölaite, joka tuo pelletit varastosta kattilan varastopesään. Pyöreä peltiosa savuhormissa on vedontasain. Oikea veto savupiipussa on 5 Pascalia. Neliömäinen pelti seinällä on pellettivaraston tarkastusluukku. Oikealla seinässä oleva styroksilaatikko on 6 kilowatin sähköllä toimiva varalämmitin. Sen yläpuolella ovat kiertovesipumput ja sekoitusventtiilit.

Vatasen mielestä systeemi on yhtä helppohoitoinen kuin konsanaan öljylämmitys. Tähän asti on tarvinnut huolehtia vain pellettien tilaamisesta. Pieni muutos piti asennuksiin tehdä. Koneellisen ilmanvaihdon tuloilman lämmitysvesi otettiin ensin 300 litran lämminvesivaraajasta. Kulutus oli kuitenkin niin suurta, että varaaja jäähtyi turhan nopeasti.

Täynnä tekniikkaa
Vitolig 300 on täynnä tekniikkaa. Pelletit tosiaan siirretään tavanomaisen ruuvikuljettimen tai spiraalin asemesta imuilmalla kattilan varastopesään. Pöly palautetaan takaisin varastoon. Imulaitteessa on siis kaksi letkua, toinen imuilmalle ja toinen paluuilmalle.

Täyttöimurin asennus on hyvin joustava, sillä pelkät muoviletkut menevät seinän läpi pellettivaraston puolelle. Silti imulaitteessa on kolme eri imupäätä varaston puolella. Laitteisto osaa vaihtaa imupäätä, mikäli käytössä ollut lakkaa jostakin syystä toimimasta.

Polttomalja on pellettipolton ydin, sillä se määrää polton hyötysuhteen. Vitoligin polttomaljaan ilma tulee alipaineella ylimmäisen putken kautta. Alimmainen putki on sytytyksen kuumailmapuhallusta varten. Putkien välissä on tanko, joka pyöräyttää arinaa määrävälein. Pelletit tippuvat maljaan ylhäällä näkyvää kourua pitkin.

Jaksoittain toimiva ruuvi nostaa pelletit varastopesästä pudotuskouruun, jota myöten ne tippuvat kattilan polttomaljaan. Kattilassa on imuri, joka vetää tarvittavan palamisilman polttomaljan kautta palotilaan. Laitteiston hyötysuhde on parhaimmillaan 95 prosenttia.

Logiikkaohjaus huolehtii kattilan tehosta ja muista toiminnoista. Se säätää palamista muuttamalla palamisilmaimurin pyörimisnopeutta tehontarpeen mukaan. Tehoalue vaihtelee 5 ja 26 kilowatin välillä. Logiikka oppii ennakoimaan tehontarpeen vaihtelut. Tästä on hyötyä esimerkiksi saunailtoina, jolloin tarvitaan runsaasti kuumaa käyttövettä.

Pienipalaisen polttoaineen tuhka haittaa ilman kulkua liikkumattomalla arinalla. Vitoligin polttomaljassa on arina, joka pyörähtää jaksoittain pienen nykäyksen kerrallaan. Tämä pitää arinan ilmaraot avoimina. Tuhka poistuu ruuvilla kattilan vieressä olevaan irrotettavaan tuhka-astiaan.

Kattilan ohjauslogiikka huolehtii kaikesta. Jos eteen tulee ongelma, jota se ei osaa itsenäisesti hoitaa, se huomauttaa siitä äänimerkillä ja vikakoodilla. Silloin tarvitaan huoltoa, nuohousta tai polttoainetäydennystä.

Sopii pieneen tilaan
Viessmann Vitolig 300 on kompaktisti rakennettu kattila-poltinyhdistelmä. Se vie vain 0,6 neliömetrin verran lattiapinta-alaa. Huollon ja käytön vaatima minimitila on automaattitäytöllä varustetussa mallissa 1905 x 1771 millimetriä. Korkeutta tarvitaan runsas kaksi metriä. Käytännössä laitteisto sopii lähes kaikkiin pannuhuoneisiin.


Pelletit siirtyvät kattilan varastopesään imuletkulla. Toinen letku palauttaa imuilman ja puupölyn takaisin pellettivarastoon.

Puupelletitkään eivät tarvitse järin suurta varastotilaa. Noin 2 x 3 metrin lattia-ala riittää pitkälle, jos korkeutta on edes normaalin huoneen verran. Tuohon tilaan sopii 8 - 10 kuutiometriä puupellettejä, eli 4,5 - 6 tonnia. Tässä on huomattava, että irtotavaran pienin toimituserä on 4 tonnia. Sille pitää toimitustilanteessa tila löytyä.

Vatasen runsaan 10 kuutiometrin varasto on talon seinälinjojen sisäpuolella, heti pannuhuoneen seinän takana. Siirtomatka on siis hyvin lyhyt. Hän arvelee, että varasto ei aivan riitä ympärivuotiseen käyttöön.

Pelletit tuodaan autolla, jossa on puhalluspurkauslaitteisto. Varaston seinässä pihan puolella on täyttöputken pää. Siinä on liitin, johon auton puhallusletku voidaan kiinnittää pikalukituksella. Liitin on malliltaan niin sanottu kynsiliitin. Täyttöputken halkaisija on 100 millimetriä. Varaston peräseinässä täyttöputken kohdalla on kumimaton pala törmäysvaimentimena. Se estää pellettien hajoamisen täyttötilanteessa. 

Seinässä on myös paluuilma-aukko, johon Vatanen suunnittelee asentavansa vielä pölypussin täytön ajaksi. Sillä estetään pölyn leviäminen ympäristöön.

Vatasen mukaan lämpöä on riittänyt, eikä ongelmia ole ollut. Systeemi hoitaa itse itsensä ja osaa pyytää apua, jos ei siihen kykene. Vikatilanteita ei tosin ole vielä ollut.

Viessmann yrityksenä
Viessmann on perustettu 1948 Saksassa. Tällä hetkellä se toimii 33 eri maassa. Viessmannilla on 10 tehdasta Saksassa ja muualla maailmassa. Pääjohtaja ja omistaja Martin Viessmann on yrityksen kolmannen polven vetäjä. Vuotuinen liikevaihto on noin 980 miljoonaa euroa.

Viessmann työllistää noin 6700 ihmistä. Se onkin eräs maailman suurimmista lämmityslaitevalmistajista. Lattialle asennettavien lämmityskattiloiden kohdalla Viessmann on myydyin merkki. 

Viessmann-ryhmällä on täydellinen tuotevalikoima huipputuotteita ja niitä varten tehtyä järjestelmätekniikkaa. Korkea laatu näkyy laitteiden toiminnan luotettavuutena, energian säästönä, ympäristöystävällisyytenä ja käytön helppoutena.

Viessmann Vitolig 300 edustaa puupellettien polton supersarjaa. Siinä on käytössä uusinta tekniikkaa, monilta osin alan huippua. Tekniikalla on saatu aikaan erittäin helppohoitoinen lämmityslaitos, joka polttaa puupellettejä erinomaisella hyötysuhteella ympäri vuoden.

Teksti ja kuvat: Jussi Knuuttila
S-posti: etunimi.sukunimi@netikka.fi

 

| Sivun alkuun | Artikkelit 1/05 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |